Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2062 woorden
  • 2 juli 2017
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
13 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Personages

Hoofdpersonen

Joe Speedboot (Achiel Stephaan Ratzinger)

Joe is een onvoorspelbare, avontuurlijke en technische jongen. Ook heeft hij iets exotisch, Frans zegt namelijk dat hem nogal op een nomadische steppenruiter vindt lijken. Ook heeft Joe geen interesses in meiden, het enige wat hem interesseert is sleutelen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een vliegtuig en een shovel gebouwd waar hij later onder andere mee vliegt en experimenten mee uitvoert. Joe is roekeloos, zo maakt hij bommen die hij op verschillende plekken in het dorp laat afgaan. Een van deze bommen heeft hem zelfs zijn hand gekost. Joe is boos over het feit dat niemand vraag naar wat er met zijn hand is gebeurd, maar niemand wil gewoon weten wat voor iets stoms hij weer had uitgehaald.  Bijna alles wat je over Joe komt te weten is door wat Fransje denkt en zegt. Bijna heel het leven van Frans draait om Joe. Frans heeft erg veel vertrouwen en bewondering voor Joe. Dat blijkt ook wel uit het volgende stukje uit het boek: ''Hij was niet zozeer ene buitengewone jongen, hij was een kracht die vrijkwam. Je had de verwachtingsvolle tintelingen in zijn buurt, er was een energie die vorm aannam in zijn handen, in een los verband toverde hij bommen, racebrommers en vliegtuigen te voorschijn en jongleerde hij ermee als een lichtzinnige tovenaar. Ik had nooit eerder iemand ontmoet bij wie het idee zo vanzelfsprekend leidde tot uitvoering, op wie angst en conventies zo weinig greep hadden. Hij durfde het onmogelijke te denken.''

Joe is een round character.  Je komt door het verhaal heen steeds meer over hem te weten doordat je verschillende verhalen over hem hoort en Frans hem telkens volgt en ook beschrijft wat hij van Joe te weten komt. Bijvoorbeeld als hij net de stad binnenkomt en Frans, zijn moeder en broers het over Joe hebben, over wat hij allemaal doet en wat voor een aparte jongen het is.

Frans Hermans

Frans is een intelligente en rustige jongen die erg gefascineerd is door samoerais. Helaas leidt deze fascinatie ook naar een ongeluk waardoor hij 10 maanden in coma heeft gelegen. Wanneer hij uit zijn coma is gekomen kan hij alleen nog maar zijn rechter arm bewegen, hierdoor zit hij voortaan vast aan zijn rolstoel en vast in zijn lichaam. Praten kan hij ook niet meer. Het hele verhaal en alles over Joe wordt verteld door Frans. In het begin rijdt Frans vaak achter Joe en Christof aan. Later wordt Joe een betere vriend van Frans en gaan ze leuke dingen doen. Nadat Frans zijn examen, ondanks zijn handicap, toch goed heeft afgesloten bedenkt zijn vader dat Frans wel briketten kan gaan persen zodat hij echt geld gaat verdienen. Frans wil ook andere dingen gaan doen en daarom zegt Joe tegen hem dat hij moet gaan armworstelen. Eerst ziet hij het niet zo zitten, maar als hij geen geld kan verdienen met het persen van briketten, gaat hij er helemaal voor. Eerst denkt Frans zich dat hij best wel een commentator kan zijn, en had hij zichzelf al buiten de wedstrijden geplaatst. Maar dan vraagt iemand om een ronde tegen hem te spelen en blijkt hij erg goed te zijn. Hierdoor gaat hij meedoen aan grotere wedstrijden en wordt hij erg blij. Vervolgens gaat Frans ook in het tuinhuisje wonen omdat hij vindt dat hij zijn moeder teveel tot last is.

Frans is een round character. Je krijgt steeds meer over hem te weten door wat hij denkt en wat andere over hem zeggen. In het begin weet je bijvoorbeeld ook nog niet wat er met hem is gebeurd. Je weet alleen dat hij 220 dagen in coma ligt. Later krijg je steeds meer over hem te horen. Zoals dat hij onder een grasmaaier terecht was gekomen. Ook maakt hij verschillende veranderingen door, eerst wilde hij niks doen en later probeerde hij alsnog alles uit zijn leven te halen.

Bijpersonen

PJ (Picolien Jane Eilander)

PJ, een Zuid-Afrikaans meisje dat samen met haar moeder naar Nederland is gekomen. Eigenlijk heet ze Picolien Jane maar niemand noemt haar zo. PJ is ook heel erg slim. in vergelijking met vroeger is ze nu beeldschoon, ze heeft een breed bleek gezicht, krullend goudblond haar en prachtige blauwe ogen. Wanneer ze in de derde bij de jongens in de klas kwam sprak ze alleen Zuid-Afrikaans. Ook is iedereen in het boek wel verliefd op haar geweest. Toen ze in Zuid-Afrika woonde was ze heel erg dik waaraan ze een trauma heeft overgehouden:  Boulimia Nervosa, dat is een eetstoornis waardoor je extreem veel gaat sporten om af te vallen. Ook heeft ze veel bevestiging nodig van andere mensen dat ze er goed uitziet. Door dit lage zelfbeeld gaat ze ook erg vaak vreemd. Voordat ze naar Nederland ging is ze erg afgevallen zodat ze in Nederland aan een nieuw hoofdstuk kon gaan beginnen. Uiteindelijk blijft ze een vaste relatie houden met Christof. Hier is Joe niet blij mee en pleegt wraak door met een groot spandoek achter het vliegtuig over haar bruiloft te vliegen. Op het spandoek staat: "Hoer van de eeuw.''

PJ is een round character. In het begin weet je niet veel over haar en later kom je bijna alles over haar te weten. PJ verandert ook van karakter. In Zuid- Afrika was ze eerst erg zelf verzekerd totdat ze gepest werd over het feit dat ze dik was. Hierdoor wordt ze heel erg onzeker en moest ze telkens bevestiging krijgen van andere dat ze er goed uit zag.

Engel Eleveld

Engel is een van de eerste vrienden van Joe. Engel is een slimme aardig jongen. Hij deelt samen met Joe de fascinatie voor techniek. Engel is ook erg geliefd bij de meiden alleen kan het hem allemaal niks schelen. Hij ziet er goed verzorgd uit en heeft een goed gevoel voor stijl. Helaas overlijdt hij snel doordat er een hond op zijn hoofd valt van een hoog gebouw in Parijs.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Engel is echt een type.  Je komt niet veel te weten over wat er in hem omgaat en hij is niet echt uitgebreid beschreven. Hij veranderd ook niet veel door het verhaal heen en is een standaard vriend zoals je die ook in de echte wereld tegen komt.

Christof Maandag

Christof is een van de andere goede vrienden van Joe. Frans had het niet zo met Christof omdat Christof volgens hem te goed bevriend was met Joe en er daardoor zelf niet echt bij kon horen.  Christof is een lafaard, hij durft zelfs niet veel met Joe te ondernemen omdat hij bang is dat er iets zou gebeuren. Desondanks is hij de eerste vriend van Joe in Lomark en zijn ze in het begin onafscheidelijk. Christof wil ook graag net zo zijn als Joe. Christof is niet echt een sympathiek. Later trouwt hij met PJ.

Christof is ook een type. Hij verandert niet echt van karaktereigenschappen. Hij blijft eigenlijk heel het verhaal door een lafaard.

Papa Afrika (Mahfouz Husseini)

Papa Afrika komt origineel uit Egypte, maar hij is samen met de moeder van Joe naar Lomark gekomen omdat ze erg verliefd op elkaar waren. Hij brengt erg veel tijd door met Frans en ondertussen bouwt hij een Feloek. Nadat de boot af is en hij er ook enkele testvaarten mee heeft gemaakt is hij opeens spoorloos verdwenen samen met de Feloek waarschijnlijk weer terug naar Egypte.

Papa Afrika is een flat character. Je komt in een keer alles over hem te weten. Hij wordt wel beschreven maar ook niet overdreven duidelijk, doordat hij voor een korte periode beschreven wordt.

 

 

2. Interview

Interview met Joe

Joe, is Joe Speedboot je echte naam?

                                               Nee, mijn echte naam is Achiel Stephaan Ratzinger.

Waar komt de naam Joe Speedboot dan vandaan?

Het komt van het liedje 'Hey Joe' van Jimi Hendrix. Ik vond mijn eigen naam niet leuk genoeg.

Wat is er met je vader gebeurd?

Mijn vader is overleden toen we hier naar Lomark kwamen met de verhuiswagen. Hij is tijdens het ongeluk met de vrachtwagen tussen het huis en de vrachtwagen zelf ingekomen. Hij is hieraan onverleden.

Wat is er gebeurd met je hand?

Die is eraf geblazen door een van mijn zelfgemaakte bommen. Ik was samen met Frans in de buurt van school. Ik had een zelfgemaakte bom meegenomen om aan hem te laten zien. Helaas werkte deze niet zoals hij zou horen te werken en blies hij een stuk van mijn hand af.

Hoe kwam je op het idee om een vliegtuig te bouwen?

Mijn vrienden wilden graag weten of de moeder van PJ echt een nudist is, zoals alle andere uit het dorp zeggen. Op dat moment had ik zin om iets mechanisch te gaan maken. Zo kwam ik op het idee om een vliegtuig te maken. Vervolgens hebben de jongens, waaronder Frans, erg goed geholpen om het vliegtuig te maken.

Waarom heb je er voor gekozen om een kunst studie te gaan volgen?

Toen ik naar de opendag van de kunst studie was gegaan leek het me super leuk omdat ik veel mocht maken en vooral alle vrijheid had in wat ik ging maken.

Waarom ben je dan toch gestopt?

Ik was toch meer geïnteresseerd in het maken van technische dingen. Hier kreeg ik op de kunst opleiding te weinig kansen voor en heb ik dus besloten om te stoppen.

Waarom maakte je een shovel?

Ik wilde erg graag meedoen aan de Dakar. Alleen vond ik een normale auto zo standaard en besloot ik om een shovel te nemen.

Waarom kocht je het boek over PJ?

Eigenlijk wist ik heel weinig over haar en wou ik meer te weten komen over haar. Mede doordat ik op dat moment een soort van relatie met haar had.

Waarom nam je wraak op PJ?

Ik was nog steeds erg verliefd en vond het erg vervelend dat ze me zomaar verliet om met mijn beste vriend te gaan trouwen na alles wat ik voor haar had gedaan.

 

 

3. Andere titels

Coma

Het boek begint met het feit dat Frans in een coma ligt. Verder door het hele boek maak je de gevolgen mee van het ongeluk en wat de coma met zich mee heeft gebracht. De coma verandert alles in het leven van Frans. Terwijl hij in coma lag en later revaliderende is van het ongeluk zijn er verschillende mensen nieuw in Lomark gekomen, waaronder Joe. Als Frans later in de rolstoel zit volgt hij vooral Joe.

Lomark

Lomark is het dorp waar bijna het hele verhaal zich afspeelt. In dit dorp zijn de ongelukken van Frans, Joe en de vader van Joe gebeurd. Eigenlijk iedere keer als ze in het dorp zijn, gebeurt er wel iets. Iedereen in het dorp verwacht dat het gehele dorp zal veranderen en dat er meer leuke en positieve dingen in het dorp gaan gebeuren in plaats van de het zo saaie en vergeten dorp dat het nu is. Achteraf blijkt alleen dat er voor niemand in het dorp iets veranderd is en dat het altijd zo rustig is gebleven als hiervoor. De enige dingen die er zijn veranderd is dat Joe en PJ er zijn komen wonen en dat er een nieuwe snelweg, De E981, is aangelegd. Ondanks deze snelweg blijft het een saai en rustige  dorp.

Was ik maar hem

Het gehele boek gaat er eigenlijk om dat Frans graag hetzelfde leven zou willen leiden als Joe. Nog liever zou hij zelf Joe willen zijn. Frans zijn hele leven draait om Joe. Alles wat Joe doet wil hij ook doen. Steeds bedenkt hij weer wat hij zou doen als hij Joe was.

Het gehele boek gaat er eigenlijk om dat Frans graag hetzelfde leven zou willen leiden als Joe. Nog liever zou hij zelf Joe willen zijn. Frans zijn hele leven draait om Joe. Alles wat Joe doet wil hij ook doen. Steeds bedenkt hij weer wat hij zou doen als hij Joe was.

Bijvoorbeeld, het moment dat Joe grotendeels alleen het vliegtuig in elkaar zet en Frans op dat moment alleen maar platen kan buigen omdat hij alleen zijn rechterarm kan gebruiken.

Ik leef zijn leven

Frans leeft gedeeltelijk het leven van Joe. Alles wat Joe doet, daar is hij ongeveer wel bij. Hij gaat met alles mee en wil ook altijd meedoen. Frans is gefascineerd door Joe zijn leven. Alles wat Frans nog wel kon doen, deed hij na van Joe en op dezelfde manier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"