Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marte Jacobs door Tim Krabbé

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Marte Jacobs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 755 woorden
  • 29 juni 2017
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
10 keer beoordeeld

Boekcover Marte Jacobs
Shadow
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen v…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk wa…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen van de vraag wat dat te betekenen had.
Marte Jacobs door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekinformatie

Auteur: Tim Krabbé

Titel: Marte Jacobs

Uitgever: Prometheus, Amsterdam

Jaar van eerste uitgave: oktober 2007

Druk: 1e druk

Aantal pagina’s: 166

Genre: Psychologische roman

 

Samenvatting

Emile Binenbaum is een succesvol dichter. Maar zijn gedichtenbundels worden toch niet zo goed verkocht. Daarom koopt hij boeken van een klasgenoot Willem Reiff. Die hele dikke boeken schrijft en wel goed verkocht worden. Emile schrijft na een ontmoeting met Marte Jacobs een gedicht. Het heet Pasgeboren Girafje daarmee word hij ook bekend. In zijn eindexamenjaar ontmoet Emile Binenbaum Marte Jacobs pas weer. Zij komt als brugklasser ook op het Amsterdams Lyceum (de school waar Emile op zat) Als Emile 21 is is Marte 14 en maken zij samen veel boswandelingen (kronkeltochten) De laatste ontmoeting tussen beiden is op het feest van het honderdjarig bestaan van Het Amsterdams Lyceum. Dan is Marte 18 jaar en Emile 25 jaar. Die avond leekt een super avond te worden en Emile weet bijna zeker dat hij nu Marte wel zal kunnen zoenen. Maar als er wat mensen voor de school blijven hangen en Marte op Emile wacht komt Willem Reiff aanlopen en neemt hij Marte mee. Emile is boos op Willem dat Willem hem dit kan aandoen. Willem heeft zelfs gevraagd aan Emile om bij hem langs te komen, want hij wil van de omstandigheden van Emile gebruik maken omdat hij nu zelf ook aan het schrijven is. Paar dagen later ziet Emile een advertentie dat Willem Reiff weer een nieuwe roman heeft geschreven. Het boek heet ‘’een meisje uit mijn jeugd’’. Emile weet intussen dat Marte op 18-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd. hij hoort dat toevallig tijdens een vakantie in Joegoslavië

Zoals met alle boeken van Willem Reiff gaat Emile naar een boekhandel om het boek te kopen. Onderweg komt Marte naast hem lopen (tenminste dat denkt hij, dat kan helemaal niet want Marte is dood.) Ze zegt dat zij het meisje uit Emile’s jeugd was. Ook vertelt ze hem dat ze begrepen had dat het gedicht Pasgeboren Girafje voor haar geschreven was. Emile koopt het boek en kan niet wachten met lezen. Willem vertelt in zijn roman over het meisje M* (Marte dus) dat hij op de reünie heeft opgepikt. Hij had haar op die avond ontmaagd en daarna was hun relatie alleen op seks gebaseerd, het waren “neukmarathons.” Op de 85e dag van hun relatie komt M* naar Willem. Willem neemt onverwachts een foto van haar. Op dat moment beseft M* dat ze er een einde aan wil maken: eerst aan de verhouding met Willem en daarna aan haar leven. Ze hangt zich op aan het touwtje van haar badjas.

 

Technische gegevens

Ruimte en tijd:

De tijd is een Historische tijd van ongeveer 1950 tot 2005.

De ruimtes zijn:

- Duinen, daar ontmoet Emile Binenbaum Marte Jacobs voor het eerst, tijdens een potje voetbal.

- School, daar ziet Emile Binenbaum Marte Jacobs weer na lange tijd.

- Amstel lyceum, daar ziet Emile Binenbaum Marte Jacobs voor het laatst

- Amsterdam, daar wonen ze allebei.

Verhaalfiguren

- EmileBinnenbaum, de dichter en heel erg verliefd en vertwijfeld tegelijk

- Marte Jacobs, Ingetogen, gewoon normaal maar toch bijzonder. Emile’s jeugdliefde. En ook de reden dat Emile dichter is geworden.

- Willem Reiff, een schoolvriend van Emile. hij heeft altijd al een oogje op Emile’s

vriendin Thérèse gehad, neemt hij uiteindelijk Marte mee naar huis en pakt haar zo voor Emile’s neus weg. Jaren later schrijft hij een boek over zijn relatie met het Marte

 

Perspectief

Het verhaal wordt verteld door een verteller namelijk Emile Binenbaum. Het heeft dus een personaal perspectief. In de hoofdstukken vertelt hij over zijn ontmoetingen met zijn jeugdliefde Marte. Alle gebeurtenissen worden beschreven door Emile.

 

Thema

-dood

-liefde

- vriendschap

- zelfdoding

 

Motieven

- Het eerste gedicht van Emile Binenbaum “pasgeboren girafje” dat hij voor Marte Jacobs schreef.

- Marte en Emile komen elkaar telkens tegen.

 

Titelverklaring

Marte Jacobs is de jeugdliefde van Emile binenbaum. En Emile is de hoofdpersoon van het boek. Dus vandaar komt de titel Marte Jacobs.

 

Schrijfstijl

Ik vond de schrijfstijl van Tim Krabbé niet heel erg moeilijk. Alleen gebruikte hij soms moeilijke metaforen die ik niet helemaal begreep.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik vond de schrijfstijl van Tim Krabbé niet heel erg moeilijk. Alleen gebruikte hij soms moeilijke metaforen die ik niet helemaal begreep.

 

Eigen beoordeling

Ik vind het een mooi boek, vooral ook omdat het ook echt gebeurd zou kunnen zijn (Realistisch argument)

Het was ook prettig om te lezen, omdat de opbouw van het boek goed was. (Structureel argument)

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marte Jacobs door Tim Krabbé"