Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Un secret door Philippe Grimbert

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Un secret
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 935 woorden
  • 19 juni 2017
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6
16 keer beoordeeld

Boekcover Un secret
Shadow

De ouders van Philippe hebben een zaak in sportartikelen. Maxime en Tania zijn op-en-top atleten, goedgebouwd en goedgetraind. Ze houden er een ware lichaamscultus op na. Terwijl Philippe een ziekelijk jongetje is. Om zijn eenzaamheid te verdrijven zerzint de jongen een grote, sterke broer die hem beschermt. Op een dag ziet Philippe een speelgoedhondje in een oude rei…

De ouders van Philippe hebben een zaak in sportartikelen. Maxime en Tania zijn op-en-top atleten, goedgebouwd en goedgetraind. Ze houden er een ware lichaamscultus op na. Terwijl P…

De ouders van Philippe hebben een zaak in sportartikelen. Maxime en Tania zijn op-en-top atleten, goedgebouwd en goedgetraind. Ze houden er een ware lichaamscultus op na. Terwijl Philippe een ziekelijk jongetje is. Om zijn eenzaamheid te verdrijven zerzint de jongen een grote, sterke broer die hem beschermt. Op een dag ziet Philippe een speelgoedhondje in een oude reiskoffer van zijn moeder. Hij wil het hondje meenemen, maar doet dat niet, omdat zijn moeder bij het zien van het knuffelbeest behoorlijk van streek raakt. Een hartverscheurend en aangrijpend geheim ontvouwt zich. 

Un secret door Philippe Grimbert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekverslag Un Secret

1. Wat is de titel van het verhaal?

De titel van het verhaal is “Un Secret”.

 

2. Wie is de schrijver?

De schrijver is Philippe Grimbert.

 

3. Wanneer is het verhaal geschreven?

Het verhaal is geschreven in 2004.

 

4. Wat voor soort verhaal is het?

Het is soort “coming of age” verhaal. Het is ook een beetje autobiografisch, maar er zitten ook zelfverzonnen stukken tussen.

 

5. Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Parijs en op het Franse platteland.

 

6. Vertel iets over de hoofdpersonen:

Philippe Grinberg/Grimbert: zwak, mager, en erg ziekelijk. Bovendien is hij erg eenzaam. Hij fantaseert graag. Zo fantaseert hij over een sterke broer, die er altijd voor hem is en hem altijd zal beschermen, waar hij ook is. Hij verkeert in slechte gezondheid en moet dus ook vaak naar het ziekenhuis.

Tania en Maxime: Tania en Maxime zijn de ouders van Philippe. In tegenstelling tot Philippe zijn zij kerngezond. Ze doen bijvoorbeeld veel aan sport. Tania doet aan tennis, volleybal, gymnastiek, zwemmen en duiken. Tania is ooit getrouwd geweest met een andere man genaamd Robert. Maxime is de vader van Philippe en doet aan tennis, volleybal, gymnastiek, boxen en fitness. Tania en Maxime zijn Joods en praten heel erg weinig over hun verleden.

7.Uit welk milieu zijn de hoofdpersonen afkomstig?

Philippe: scholier.

Tania: winkelier, atleet.

Maxime: winkelier, atleet.

 

8. Geef op een los blad een samenvatting van het verhaal.

Philippe is erg mager, eenzaam en ziekelijk. Hij heeft altijd al een broer willen hebben. Hij fantaseert hier heel veel over: een sterke broer, die hem overal beschermt. Mede door zijn broer voelt Philippe zich krachtig genoeg om zijn angsten te overwinnen. Wanneer Philippe een keer met zijn moeder gaat opruimen, vinden ze in een oude reiskoffer een pluchen hondje. Tania, Philippe’s moeder is hier erg geschokt door. Dit maakt Philippe erg nieuwsgierig en hij wilt het hondje graag meenemen. Hij noemt de knuffel Sim. Doordat Philippe zelf erg ziekelijk is, is hij geobsedeerd door lichamen. Philippe is bovendien goed bevriend met mevrouw Louise, een vrouw met een klompvoet die bij de winkel van Philippe’s ouders een massagekliniek heeft. Philippe voelt zich thuis bij haar en met haar kan ze over alles praten. Philippe weet weinig over het verleden van zijn ouders. Zo fantaseert hij over hoe ze elkaar hebben ontmoet, hoe ze als Joodse mensen de oorlog door zijn gekomen, hoe moeilijk het hadden met het starten van hun winkeltje, hoe het land weer heelt na de oorlog en de kinderwens van Tania. Louise vertelt Philippe dat zijn ouders beiden al een keer eerder zijn getrouwd en dat ze toen schoonbroer en schoonzus waren. Philippe blijft langskomen bij Louise voor meer informatie over het verleden van zijn ouders. Zijn ouders ontmoetten elkaar bij de trouwerij van Maxime en Hannah. Maxime trouwt met Hannah, maar hij krijgt Tania niet uit zijn hoofd. Dan begint de oorlog. Hannah blijft met Simon achter in de stad en omdat ze weet dat Maxime een oogje op Tania heeft, gaat ze naar haar man toe. In het café, waar de mensensmokkel waardoor Hannah naar haar man kan, moet plaatsvinden, zijn Esther en Louise ook aanwezig om de boel in de gaten te houden. Drie Duitse soldaten vallen het café binnen en nemen Hannah en Simon mee. Esther en Louise, die Simons pluchen hond heeft, moeten van de smokkelaar meteen vluchten. Maxime is troosteloos, maar gaat steeds meer om met Tania. De liefde bloeit op. Robert, Hannahs broer en Tania’s echtgenoot, blijkt in de oorlog overleden te zijn. Maxime en Tania beginnen een leven samen. Als Philippe volwassen is, neemt zijn vader een hondje genaamd Echo. Zijn moeder krijgt een hersenbloeding en is niet goed meer ter been en zit veel in een stoel. Philippe zoekt een tijdje later op het monument voor de gevallen mensen in de oorlog de namen van Hannah en Simon en hun data van deportatie en overlijden. Als hij terug komt, treft hij zijn vader huilend aan: Echo is overreden en hij denkt dat dat zijn schuld was. Hij geeft zichzelf ook de schuld van de dood van Hannah en Simon. Dan vertelt Philippe zijn vader dat hij weet over Hannah en Simon en dat het niet zijn schuld was, maar die van Hannah door haar suïcidale actie. En hij vertelt zijn vader de data en nummer van hun transport naar Auschwitz. Jaren later heeft hij het nog steeds moeilijk met het verleden van zijn ouders. Het laat hem maar niet los.

 

10. Wat is, volgens jou, het belangrijkste onderwerp van het verhaal?

Ik vind dat het belangrijkste onderwerp het verleden is, omdat het hele verhaal draait om het verleden van Philippe’s ouders en hoe Philippe langzaamaan overal achter komt.

 

11. Waarom heeft het verhaal deze titel?

‘Un Secret’ betekent ‘een geheim’. Het boek heeft deze titel natuurlijk omdat de ouders van Philippe een geheim hebben en Philippe hier dus achter probeert te komen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘Un Secret’ betekent ‘een geheim’. Het boek heeft deze titel natuurlijk omdat de ouders van Philippe een geheim hebben en Philippe hier dus achter probeert te komen.

 

12. Hoe zou je aan iemand uitleggen die het verhaal nog niet gelezen heeft, uitleggen wat het verschil is tussen het begin en het eind van het verhaal?

Het verschil tussen het begin en het einde is dat aan het begin van het verhaal Philippe nog een kleine jongen is en vrijwel niks weet over het verleden van zijn ouders. Aan het eind is Philippe een man, weet hij meer over het verleden van zijn ouders en heeft hij geaccepteerd dat het leven nou eenmaal is zoals het is.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Un secret door Philippe Grimbert"