Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

❤️❤️ NU BEZIG van 16:00-17:00 uur: chatten met Sense.info. Heb jij een vraag over seks, liefde of relaties? Stel nu je vragen. ❤️❤️

Zomerhuis met zwembad

Herman Koch

2011

382

3 uit 5

3.4 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 897 woorden
  • 107 keer
    6 deze maand
  • 3 mei 2017

 Verwerkingsopdracht boek: Herman Koch – Zomerhuis met zwembad

Opdracht: 33

Wat vond je de mooiste zin uit het boek. Schrijf deze op en leg gedetailleerd uit waarom je dat vindt. (Ben origineel en kom bij voorkeur niet met de eerste of de laatste zin van het boek.) Let niet alleen op de inhoud, maar ook op de manier, de vorm waarop de zin geschreven is. Is er sprake van beeldspraak of een stijlfiguur? Leg uit. Wat betekenen de woorden in de zin in de context van het verhaal en wat herken je ervan uit je eigen leven. Zorg dat je uitleg begrijpelijk is voor iemand die het boek niet gelezen heeft.

Waarom heb ik deze opdracht gekozen?

Toen ik begon met het lezen van het boek was ik al verkocht bij de eerste bladzijde. De schrijver beschreef op een hele mooie en pakkende manier wat tijd al niet doet. Het hele boek lang hoopte ik dat de schrijver het terug zou laten komen, de zin bleef tijdens het lezen hangen in mijn hoofd. Zodra ik een verwerkingsopdracht uitzocht hoopte ik al dat er een opdracht zoals 33 bij zou zitten.

De verwerkingsopdracht:

Eigenlijk is er niet één zin die ik het mooiste vind, maar een combinatie van zes zinnen.

“Patiënten verwarren tijd met aandacht. Ze denken dat ik ze meer aandacht geef dan andere huisartsen. Maar ik geef ze alleen maar meer tijd. Wat ik moet weten heb ik na één minuut gezien. De overige negentien minuten vul ik met aandacht. Met de illusie van aandacht, kan ik beter zeggen.”

De manier van schrijven spreekt mij sowieso wel aan, maar hier beschrijft de schrijver iets wat ik fascinerend vind. De hoofdpersoon verwoordt hiermee eigenlijk wat tijd en aandacht al doet. Als een huisarts tijd en aandacht aan ze besteedt voelen ze zich al veel beter, dan plaatsten ze die huisarts boven een andere huisarts. De patiënten hebben het gevoel dat de huisarts echt luistert. Ze merken niet dat de huisarts niet echt luistert, zo druk zijn ze met hun verhaal. Als de huisarts alleen al maar net doet alsof hij luistert, geneest hij de patiënten. Aandacht en tijd maakt eigenlijk al veel goed in dit geval.

De manier waarop het geschreven is vind ik heel mooi. De schrijver benoemt een feit en gaat er vervolgens op een boeiende manier op door. Aan het einde van het stukje haalt de schrijver je uit de waan dat hij echt aandacht heeft. Hij ontkracht eigenlijk gewoon wat hij eerder zei. Hij schrijft de zinnen zo dat je gewoon door moet lezen, zo voelde het voor mij. Door het gebruiken van het woord “illusie” maakt de schrijver, naar mijn mening, het nog mooier. De schrijver beschrijft het op een niet voor de hand liggende manier. Als ik zelf het boek zou schrijven zou ik het anders geformuleerd hebben, ik zou eerder hebben geschreven: “Ze denken dat ik aandacht geef, maar eigenlijk doe ik dat niet.”. Toch vind ik dat het een goede keuze van de schrijver is geweest om het zo op te schrijven. De schrijver bepaalde in deze zinnen aan het begin van het boek hoe het verhaal geschreven zal worden. Misschien niet het hele verhaal, maar wel een groot deel. Dat doet de schrijver op een manier die goed bij de hoofdpersoon past. De hoofdpersoon komt daar ook vaak op terug, je leest vaak terug dat hij meer tijd neemt dan hij nodig heeft. De huisarts onderzoekt bijvoorbeeld zijn dochter nadat er wat was gebeurd met haar (wat er gebeurde ga ik niet vertellen zodat je niet te veel weet voordat iemand het boek gaat lezen), daarbij is hij al binnen vijf minuten klaar. Terwijl bij zijn patiënten in de huisartsenpraktijk daar twintig minuten voor zou nemen. Je leest ook dat hij daar zo over denkt. De schrijver legt op dat moment een link met het begin van het boek ( de zinnen die ik heb uitgezocht ).

Het zijn eigenlijk gewoon losse letters die de schrijver gebruikt heeft. Toch zijn het precies de goede letters, ze vormen zinnen die de lezer een eerste indruk geeft. Verder in het boek kun je meerdere keren een connectie leggen naar deze zes zinnen. Ze staan er niet letterlijk in, maar met andere woorden doelt de schrijver op hetzelfde. Je zou de zinnen ook in een andere context kunnen gebruiken. Als je een aantal woorden aanpast vertellen de zinnen iets over de illusie van tijd en aandacht die er is gecreëerd door de mens. De mens denkt dat tijd en aandacht altijd samen gaan. Dat je aandacht uit kunt drukken in tijd. Maar dat is niet zo, aandacht hoeft niet in tijd uitgedrukt te worden. Aandacht zou moeten worden uitgedrukt in hoeveelheid, dan weet je al veel beter “hoeveel aandacht” iemand krijgt van / besteedt aan anderen.

Met de zes zinnen die ik het uitgezocht heb ik alle voorkeurswensen die in de opdracht stonden eigenlijk gewoon in de wind geslagen. Dat heb ik gedaan omdat ik denk dat deze zes zinnen ook heel belangrijk zijn om de hoofdpersoon te begrijpen. De hoofdpersoon denkt vaker in het boek op deze manier. Als je een boek leest is het wel fijn als je de hoofdpersoon een beetje snapt, daarbij spelen de door mijn uitgekozen zinnen een grote rol. Mede omdat ze op de eerste bladzijde van het boek staan.

Aantal woorden: 649 ( > Alleen de verwerkingsopdracht zelf, zonder de opdrachtuitleg en waarom)

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9865

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

bijlagen1

Bijlage 1/Download

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Dennis 5e klas vwo6.8
Kees van der Pol Docent6.6
Lisa Slegers5e klas havo6.4
Lotte 5e klas vwo4.7
Anoniem5e klas havo5.2
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Claire over Zomerhuis met zwembad