Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1748 woorden
  • 2 mei 2017
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
6 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Ik heb dit boek gekozen omdat...

Ik heb dit boek gekozen omdat ik steeds geen boek kon vinden dat mij aansprak. Ik had voor dit boek al een paar boeken geprobeerd te lezen alleen was me het niet gelukt er verder mee te gaan omdat ik ze echt heel erg moeilijk vond. Ik hou al niet zo van lezen en als het boek dan ook nog eens lastig te begrijpen is, is het heel lastig om te blijven doorlezen.

Ooit moest ik toch eens beginnen in een boek dus uiteindelijk heeft mijn moeder mij dit boek gegeven en gezegd dat ik het gewoon moest gaan lezen. Dat ben ik gaan doen.

 

2. Over de schrijver

Tommy Wieringa is geboren op 20 mei 1967 in Goor, een stad in Overijssel.

Hij studeerde geschiedenis in Groningen en heeft ook nog journalistiek gedaan in Utrecht. Hij werkte als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

Hij heeft drie romans gepubliceerd, waaronder in 2005 ‘Joe Speedboot’. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris Literatuur Prijs, de Literatuurprijs Gerard Walschap, NS Publieksprijs en de Prijs voor het mooiste boekomslag.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film 'Laatste wolf', uit de serie 'Goede daden bij daglicht'. Voor de KRO-radio heeft hij ook nog verschillende hoorspelen geschreven, dat zijn toneelstukken die op de radio worden uitgezonden.

Hij schreef columns in bladen en later begon hij ook columns te schrijven voor de krant ‘De Pers’.

In de muziekgroep 'Donskoy' probeerde hij te kijken wat het zou worden als poëzie en muziek gemengd met elkaar worden. Dit was een succes en in het voorjaar van 1998 kwam er een cd uit genaamd 'Beatnik glorie'. Hij trad op bij  festivals zoals Crossing Border, Winterschrift, Double Talk, De Nachten en Lowlands.

Hij schreef in 2010 het dictee voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal en in 2014 het Boekenweek geschenk.

Hij heeft voor de VPRO ook een serie televisieprogramma’ s gemaakt die

’De grens’ heten.

Hij bezoekt daarin stadjes en dorpjes met verhalen aan de grens van Nederland.

Ik heb een van die programma’s bekeken en ik vond Tommy Wieringa een leuke man maar ik had niet verwacht niet dat hij het boek ‘Joe Speedboot’ geschreven zou hebben omdat hij er heel erg onschuldig en voorzichtig uit ziet.

3. Genre

Ik heb opgezocht wat voor genre het boek is. Er kwam uit dat het een ontwikkelingsroman is, dat is een soort lang verhaal waarin een groot stuk van iemands ontwikkeling wordt gevolgd.

Ik ben het hier mee eens want het hele boek gaat erover hoe Fransje, familie en vrienden zich ontwikkelen, nadat Fransje ontwaakt uit zijn coma.

 

4. Onderwerp

Het gaat erover hoe Fransje, familie en vrienden verder leven nadat Fransje ontwaakt is uit zijn coma.

 

5. Samenvatting

Fransje Hermans (14) ontwaakt uit zijn coma van 220 dagen. Hij is in coma geraakt nadat hij overreden werd door een trekker die aan het gras maaien was, hij lag in het gras waar de trekker maaide. Hij is, op zijn rechterarm na, helemaal verlamd en kan bijna niet meer praten. In het boek wordt verteld hoe hij en de mensen naast zich zich ontwikkelen en hoe ze dit meemaken.

Hij woont in Lomark met zijn vader, moeder en twee broers Dirk en Sam, een dorpje in Nederland. Tijdens zijn coma komt er een nieuwe jongen in het dorp wonen, dat is Joe.

Hij maakt alle mensen in het dorp helemaal gek door bommen te plaatsen. Hij noemt zichzelf Joe Speedboot, niemand weet waarom hij zichzelf zo noemt en niemand weet zijn echte naam.

Later in het boek ontmoeten Joe en Fransje elkaar nadat de broers van Fransje hem hebben achtergelaten in leegstaand huis zodat hun een uurtje van hem af zijn en naar de kermis kunnen gaan. Joe wilt ervoor zorgen dat Fransje toch nog een onvergetelijke kermistijd heeft en blaast een elektriciteit kastje op. Joe merkt dat Fransje een heel goed kandidaat kan zijn voor armworstelen en zo traint Fransje zijn rechterarm met behulp van Joe.

Op een gegeven moment komt PJ Eilander uit Zuid-Afrika in Lomark wonen, waarmee Dirk, Sam, Fransje en Joe school afmaken. Na hun schooltijd gaan ze allemaal hun eigen weg waarna de vier vrienden na een tijd weer terugkeren bij elkaar. PJ krijgt een relatie met een schrijver. Als het uit gaat schrijft Christof er een boek over met alle details, het was een heftige relatie. Aan het einde lees je dus ook hoe PJ hiermee om moet gaan en hier hulp bij krijgt van Fransje.

 

6. Personen

Joe Speedboot: Hij is de belangrijkste persoon in het boek. Joe is een nonchalante jongen met een dus ook nonchalant uiterlijk. Hoe ik het boek lees denk ik dat Joe een aantrekkelijk uiterlijk heeft dat veel meisjes aantrekt. Joe Speedboot is niet zijn echte naam maar hij wil zijn echte naam niet vertellen. Later in het boek lees je hoe PJ in zijn paspoort kijkt en Fransje het ook laat lezen. Zo komen ze er als enigen achter wat zijn echte naam is.

Joe is een jongen die is komen wonen in Lomark tijdens de coma van Fransje. De verhuiswagen is dwars door het nieuwe huis gereden en daarbij is de vader van Joe overleden. Voor de rest heeft hij nog een moeder Regina, en een zus India. Joe luistert alleen naar zijn eigen wil en niet als andere iets tegen hem zeggen of hem iets verbieden. Joe is één jaar jonger dan India.

Frans Hermans: Frans(je) Hermans heeft 220 dagen in coma gelegen. Hij is in coma geraakt nadat hij overreden werd door een trekker die aan het gras maaien was, hij lag in het gras waar de trekker maaide. Hij is, op zijn rechterarm na, helemaal verlamd en kan nauwelijks meer praten. Hij heeft dus alleen nog zijn rechterarm en daar doet hij alles mee daardoor is die arm ook heel sterk.

Die sterke arm is ook de reden waardoor hij gaat armworstelen op aandringen van Joe. Hij wil overal zo veel mogelijk bij zijn. Doordat hij ook spastisch is neemt hij vaak bier of een wijntje om zijn spasmen te kunnen onderdrukken. Ik heb geen idee wat voor uiterlijk ik me bij Fransje moet voorstellen alleen dat hij in een rolstoel zit.

Nicolien Jane Eillander (PJ): PJ komt uit Zuid-Afrika en verhuist naar Lomark. PJ heeft heel veel aandacht van de jongens, dit weet ze zelf ook en ze maakt daar veel gebruik van. Zowel Fransje, Christof en Joe blijken verliefd op haar te zijn. Alle drie onderhielden/onderhouden een (seksuele) relatie met haar. Later in het verhaal blijkt PJ helemaal niet zo’n geweldig persoon te zijn als iedereen dacht.

PJ heeft namelijk een verleden in Zuid-Afrika, maar niemand weet dat totdat PJ’s ex Arthur Metz een boek genaamd “Om een vrouw” schrijft over een persoon genaamd Tessel, die PJ moet voorstellen.

PJ is ook nog eens de droomvrouw van Fransje. Ik stel me bij PJ een heel mooi, bruinharig, slank meisje voor, niet groot en niet klein.

Engel Eleveld: Engel is in het begin van het boek niet zo heel belangrijk. Hij helpt Frans met zijn handicap. Engel is echt een jongen waar je eerst niets van hoort, maar die daarna hartstikke populair wordt.

Ik snapte niet zoveel van dit personage omdat hij in het begin van het boek niet veel voorkwam en niet zo boeiend was dus besteedde ik niet zoveel aandacht aan hem. Alleen later werd er wel heel veel over hem geschreven maar ik heb nog steeds geen idee om welke reden dat was. Bij Engel stel ik me niet zo’n bijzonder uiterlijk voor, een gewone jongen.

Christof Maandag: Christof is de eerste die met Joe een vriendschap weet te sluiten. Christof is een jongen die overal anders op reageert. Hij wordt door Fransje gezien als een bedreiger. Frans heeft het gevoel dat Christof de band die hij met Joe opgebouwd heeft, wil doorbreken. Christof trouwt met PJ, en ondanks dat hij deel uit maakte van Fransjes vriendenkring bedriegt hij hem door nog regelmatig seks te hebben met zijn vrouw.

6. Plaats

Tijdens dat ik het boek las vond ik het heel moeilijk om te begrijpen waar het verhaal plaats vond. Ik heb daarom ook samenvattingen van anderen gelezen om het boek beter te kunnen begrijpen, hieruit heb ik gevonden dat het boek gewoon plaats vindt in Nederland in het kleine dorpje Lomark.

Zelf had ik gedacht dat het boek zich ook in een dorpje in bij voorbeeld Amerika zou kunnen afspelen. Die sfeer heeft het boek.

                                                                                                    

7. Tijd

Ik heb het gevoel dat het verhaal zich afspeelt in de 20e eeuw omdat Joe ook bommen plaatst in het dorp en ik verwacht niet dat dat in deze tijd nog makkelijk zou kunnen.

Maar er staat nergens duidelijk beschreven wanneer het precies speelt.

 

8. Vertelpersoon

Het verhaal wordt vanuit Fransje verteld. Dat kan je merken aan de manier waarop het boek is geschreven. Fransje vertelt vanuit de ik-vorm over de andere personen in het boek.

 

9. Probleem en afloop

Het is een ontwikkelingsroman, een verhaal wat wordt verteld. Er komen geen hoofdproblemen in voor waar veel of grote aandacht aan wordt besteed.

Het gaat echt om de ontwikkeling van de mensen.

 

10. Titel

Het boek heet Joe Speedboot, omdat het verhaal om Joe Speedboot draait. Zonder Joe zal het verhaal er niet zijn, omdat Fransje alles wat er gebeurt via hem beschrijft.

 

11. Mijn mening over het boek

Zoals ik al zei, ik houd niet zoveel van lezen en ik heb dit boek ook met veel moeite gelezen. Ik vond het een moeilijk boek waarin ook lastige zinnen zaten. Ik vond sommige stukken van het boek echt heel erg grof bijvoorbeeld in het boek van Arthur Metz waarin hij vertelt dat PJ verkracht wordt en huilend klaarkomt. Verder zaten er nog stukken in dat ik wel echt verder wilde lezen bijvoorbeeld tijdens het armworstelen van Fransje. Ik zou dit boek aanraden want het is wel echt een leuk boek om te lezen.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"