Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alleen maar nette mensen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2453 woorden
  • 28 maart 2017
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
30 keer beoordeeld

Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. …

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elit…

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie?
En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn?
Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.

Alleen maar nette mensen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

GPO Nederlands.

Verplichte Vragen.

Vraag A.

Noteer de Naam van de Auteur, de Titel, de Uitgever, de Druk en het aantal bladzijdes van het boek.

Titel van het Boek: Alleen maar nette mensen.

Auteur: Robert Vuijsje.

Uitgever van het Boek: Nijgh & van Ditmar.

Gelezen Druk: Derde druk 2008.

Aantal Bladzijdes van het Boek: 286.

 

Vraag B.

Welke verwachtingen had je voor de Film?

Mijn verwachtingen van de film waren dat de film chronologischer zou lopen & dat de film voor het groten deels hetzelfde zou zijn als het boek.

 

Vraag C.

Wat vond je Beter? Het boek of de film?

Zelf vind ik de film beter.

Deze keuze omdat in het boek ga je steeds van stuk naar stuk, het ene hoofdstuk zijn we op het moment dat David bij Rowanda is en dan het hoofdstuk er na is David ineens bij ze ouders en dan het hoofdstuk daar weer na gaat het weer verder bij Rowanda.

In de film loopt alles chronologisch en makkelijk te volgen.

 

Vraag D.

Noem 2 verschillen tussen het boek en de film die te maken hebben met de noodzakelijke inkorting of indikking van de boekverfilming.

1.      In het begin van het boek leest David zijn dagboek voor hier noemt hij hoe mensen gezien worden in Nederland en hoe zij behandeld worden. In de film gebeurt dit niet integendeel in de film is dit verspreid over meerdere scenes.

2.      In het boek gaat David naar Amerika om daar seks te hebben en te studeren

In de film is dit nooit gebeurt ook geen woord over gezegd.

 

Vraag E.

Vergelijk 3 scenes uit het boek met 3 scenes uit de film.

1.      De scene van de negerinnen disco.

 In het boek lees je hoe David moet leren player te zijn. Dus gaan ze naar de negerinnen disco waar zij een Anti zien dansen David slaat zijn kans en betaald een drankje voor haar en zij gaan dansen tot het moment dat Rowanda binnen komt die David een klap geeft en de Anti helemaal kapotslaat tot ze uit elkaar worden gehaald. Rowanda zegt dat ze de anti opwacht.

Uiteindelijk pas als Rowanda weg is komt de Anti pas naar buiten en zegt ze tegen David gaan wij nog een keer iets drinken dushi.

In de film komt de anti niet de disco uit dit zie je nooit gebeuren. Je ziet hoe Rowanda hem neer wilt slaan maar word tegen gehouden door haar vriendin niet samen door haar neef en haar vriendin zoals in het boek staat vermeld.

2.      De scene van Moeders verjaardag.

In het boek lees je hoe moeder heel graag Naomi wilt uitnodigen *ze houdt zo erg van Naomi* maar dat mag niet van David die wilt dat Rowanda komt.

Ook zie je dat moeder een paar gerechten heeft gemaakt voor de verjaardag.

In de film zie je dat moeder Naomi heeft uitgenodigd voor haar verjaardag dat zegt ze tijdens het eten tegen David, David wordt boos en zegt dat moeder haar nu moet gaan bellen om te vertellen dat ze niet mag komen * maar Moeder houdt zo erg van Naomi*, vader word ook boos *het is je moeders verjaardag zij bepaalt zelf wel wie er wel of niet op haar verjaardag mag komen* dus wat doet David hij belt Rowanda om te vragen of ze op de verjaardag van zijn moeder wilt komen. Nu moet moeder Naomi wel afbellen.

3.      De slot scene.

In het boek lees hoe het boek eindigt met dat David vanaf het museumplein naar hij moet lopen dat moet via het concertgebouw daar ziet hij een vrouw staan waarvan hij de huidkleur niet kan zien dus gaat hij haar van de voor kant bekijken en dan ziet hij dat dat Naima is.

Dag schoonheid zegt David hij vraagt nogmaals en wie ben jij ze reageert je weet toch wel wie ik ben !?, ja maar natuurlijk jij bent Naima van de Alberthein.

David vraagt of Naima kan koken zei zegt ja dat kan ik zeker maar ik kook geen Alberthein troep alleen eten met kruiden enz. David vraagt of zij een keer voor hem wilt koken dat wilt Naima wel maar eerst gaan ze naar de Bioscoop en nog een paar keer uit eten en daarna moest David nog zorgen dat-.

Dat lijkt hem een strak plan.

In de Film zie je hoe David bij de KFC is gaan werken omdat hij uit hij is geschopt door zijn ouders (voornamelijk door zijn vader) als hij naar eenmaal een tijdje werkt ziet hij ineens Sharita binnen komen met een paar vriendinnen hij voelt echt gevoelens voor haar en gaat praten. Na afloop als de Damens klaar zijn met eten gaat David de tafel op ruimen en ziet hij dat Sharita haar nummer voor David heeft achter gelaten.

De volgende paar fragmenten in de film zijn hoe David weer vrolijk thuis is bij zijn ouders met Sharita hij wordt weer binnen gelaten. Hierna is de Film afgelopen.

 

Keuze vragen.

 

Vraag 1.

Noem het thema van het boek. Is het thema van het boek hetzelfde als dat van de film.

Het thema van het boek is anders als het thema van de film dit komt door het andere inzicht van de producer van de film die vond het boek meer een humoristisch boek dan een roman

Thema Boek =  psychologische roman

Thema film= Humoristisch

Vraag 2

Hoe opent het boek? Begint de film op dezelfde manier als het boek?

In het boek begint David met het voorlezen uit zijn dagboek waarin staat hoe het gaat in de Nederlandse Multiculturele (pluriforme) samenleving, hij legt bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen en turk en een Marokkaan en het verschil tussen een Antilliaan en een Surinamer.

Hollanders zij gierige mensen en zien geen verschil je bent een tata (blanke Nederlander) of niet, ben je het niet ben je minderwaardig als een ander.

In de film gebeurt dit niet, ja het wordt wel uitgelegd in dezelfde woorden maar het wordt niet in 1 scene gedaan het wordt dus niet voorgelezen. Het wordt op moment in verschillende scenes verteld voor het gebeurt.

 

Vraag 3.

Is het perspectief in het boek hetzelfde als in de film?

Ja in zowel de film als in het boek kijk je vanuit de ogen van David.

David legt alles uit, je leeft mee met David & David is de persoon waar alles om draait.

Er is geen enkele scene in zowel het boek als in de film waar je vanuit een anders perspectief kijkt als dat van David.

Vraag 4.

Roepen het boek en de film bij jou dezelfde sfeer op?

Het boek en de film brengen bij mij wel dezelfde sfeer op wanneer er in het boek boos werd gedaan of een bedreiging werd gedaan ervaarde ik de sfeer hetzelfde als toen ik de film keek.

Bijv. in het boek wordt Rowanda boos op David dat hij bij de nachtclub flirt met een anti (Antilliaan) en Rowanda betrapt hem en word super boos gaat vechten met de anti en geeft David een bitchclab, in de film gebeurde dit precies hetzelfde. Hierdoor heb ik het hetzelfde ervaren qua sfeer

 

Vraag 5.

Geef een beschrijving van de personages uit je boek.

Hoofdpersonen:

David: David is de hoofdpersoon van het boek alles in het boek en de film draait op David.

David is van joodse afkomst maar dankzij zijn zwarte haren + snor en sikje vind iedereen dat hij een mokro (Marokkaan) is. David weet niet zo goed wat hij wilt, wilt hij nou een echte relatie, met een zwarte of een witte of wilt David juist een bitch met side bitches.

David is afgestudeerd op een school veel hoogbegaafde leerlingen hij is dus erg slim maar hij schrijft zichzelf niet in voor een opleiding omdat hij gewoon niet weet wat hij wilt.

Hoor door krijg hij ruzie met zijn ouders.

Rowanda: Rowanda is een erg forse negerin die zowel in het boek als in de film de vriendin van David wordt. Rowanda is een erg dominante vrouw. Als David bijv. boodschappen gaat doen met Rowanda moet David betalen, wil Rowanda nieuwe kleding betaald David.

Rowanda houd niet van mensen die liegen zei noemt deze mannen liegmannen

Rowanda weet heel goed haar zin te krijgen doet David iets niet dat Rowanda wilt is David nog lang niet jarig.

Vader van David: de vader van David is de producer van (vaderlands beste televisieprogramma) hij is daarmee ook erg rijk geworden hierdoor kan hij David elke week voorzien van geld en wilt hij dat David ook een intellectuele studie gaat doen.

Moeder van David: de Moeder van David is ook een erg rijke vrouw zij is namelijk een advocaat, ook zij heeft dus een erg goed beroep en hoopt dat David een intellectuele studie gaat doen. Echter doet ze ook alles wat haar man haar vraagt op de avonden dat de vrienden van haar man aanwezig zijn.

 

Bij personen:

Naomi: Naomi is al sinds de middelbare school het vriendinnetje van David ze hebbend an oom al 7 jaar en 3 maanden. Naomi is een rijk meisje met ook dan ook echt de manieren die rijke mensen hebben: Netjes, mooi gekleed, slim, en een goede baan/ opleiding.

Naomi is boos op David omdat David doet alsof hij haar niet meer wilt ze word genegeerd en ziet dat David negerinnen wilt.

Neef van Rowanda: de neef van Rowanda is een echte player hij heeft altijd wel seks en heeft vele side bitches. De neef van Rowanda help/leert David hoe je een echte player wordt en het geheim houdt.

Bas en Daan: Bas en Daan zijn de beste vrienden van David hij kent hun al sinds de middelbare school hierdoor zijn zij een echte vriendengroep geworden en zien ze elkaar wekelijks soms dagelijks.

 

Alleen in het Boek:

Dokter Bornstein: dokter Bornstein valt niet veel over te zeggen hij speelt geen echte rol in het boek. Alleen dat Davids moeder wilt dat David hem een bezoekje gaat brengen omdat hij hem kan helpen aan een opleiding.

Rosalynn: Ze geeft les op de universiteit en is intelligent, ook is ze groot en donker. Zij laat David realiseren dat intelligentie niks met huidskleur te maken heeft

Naima: David komt Naima tegen in de supermarkt. Ze is Marokkaans, slim en lief. David voelt dat hij bij haar zichzelf kan zijn en ze gaan een relatie aan.

 

Alleen in de Film:

Sharita (Rita): Sharita oftewel haar Nederlandse naam Rita is een erg aardig en slim meisje zei is ook donker van kleur en van Surinaamse afkomst in de film speelt zij de rol van Davids vader zijn Stagiaire. In het boek wordt niets over haar verteld.

 

Vraag 6.

Volgt de film de beschrijving van landschappen, interieur, straatbeeld e.d. uit het boek?

Ja de film volgt deze beschrijvingen heel erg goed want als je in het boek leest dat de scene zich afspeelt in oud-zuid Amsterdam een rijke buurt met rijken mensen en dure huizen dan zie je dat ook zie in de film bijv. David woont in oud-zuid Amsterdam in een groot best wel duur huis met mooi interieur, ook heb je bijv. staat in het boek dat Rowanda in de Bijlmer woont in een heel goedkoop flatje in de film word deze informatie goed verwerkt en goed te zien dat Rowanda en haar familie het niet goed hebben met het geld.

Het straatbeeld wordt ook goed weergegeven. Als David in Oud-Zuid is kan hij gewoon een taxi regelen en is er niks mis maar zodra David in de Bijlmer is zijn er geen taxi’s meer dan heb je alleen de Snorrie taxi deze taxi’s kunnen heel goedkoop zijn maar je hebt ook een hele grote kans om opgelicht te worden betaal je dat bedrag niet ga je voelen.

 

Vraag 7.

Passen de acteurs bij hun rol.

David: Géza weisz

Ik vind dat Géza weisz goed bij deze rol past omdat hij zich erg goed kan inleven op deze rol qua uiterlijk, Er wordt verteld dat hij met snor en sikje op een Marokkaan lijkt en dat klopt wel dus vind ik wel dat hij geschikt is voor deze rol.

Rowanda Imanuelle Grives.

Ik vind zelf Imanuelle Grives een erg Goede actrice en vind dat zij deze rol erg leuk gedaan heeft buiten dat vind ik het ook erg knap want Imanuelle heeft zichzelf dik gegeten om deze rol te kunnen spelen vandaar dat ik het haar ook heel erg gun dat zij deze rol mocht spelen.

Ze heeft het vet er na de film ook wel weer af getraind

Voor de rest van de cast heb ik ook geen problemen ik vind dat iedereen die in deze film heeft mee gespeeld geschikt en het problemen met niemand.

 

Vraag 8.

Beschrijf hoe het boek eindigt. Eindigt de film hetzelfde als het boek?

In het boek lees hoe het boek eindigt met dat David vanaf het museumplein naar hij moet lopen dat moet via het concertgebouw daar ziet hij een vrouw staan waarvan hij de huidkleur niet kan zien dus gaat hij haar van de voor kant bekijken en dan ziet hij dat dat Naima is.

Dag schoonheid zegt David hij vraagt nogmaals en wie ben jij ze reageert je weet toch wel wie ik ben !?, ja maar natuurlijk jij bent Naima van de Alberthein.

David vraagt of Naima kan koken zei zegt ja dat kan ik zeker maar ik kook geen Alberthein troep alleen eten met kruiden enz. David vraagt of zij een keer voor hem wilt koken dat wilt Naima wel maar eerst gaan ze naar de Bioscoop en nog een paar keer uit eten en daarna moest David nog zorgen dat-.

Dat lijkt hem een strak plan.

In de Film zie je hoe David bij de KFC is gaan werken omdat hij uit hij is geschopt door zijn ouders (voornamelijk door zijn vader) als hij naar eenmaal een tijdje werkt ziet hij ineens Sharita binnen komen met een paar vriendinnen hij voelt echt gevoelens voor haar en gaat praten. Na afloop als de Damens klaar zijn met eten gaat David de tafel op ruimen en ziet hij dat Sharita haar nummer voor David heeft achter gelaten.

De volgende paar fragmenten in de film zijn hoe David weer vrolijk thuis is bij zijn ouders met Sharita hij wordt weer binnen gelaten. Hierna is de Film afgelopen.

 

Datum/tijd

Gegevens

Bron

Za. 18-03-2017

Boek lezen

 

Zo. 19-03-2017

Boek lezen

 

Ma. 20-03-2017

Film kijken

Video land

di. 21-03-2017

Verslag schrijven

 

Za. 25-03-2017

Verslag afwerken.

 

 

 

 

 

 

Logboek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alleen maar nette mensen"