Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sonny Boy door Annejet van der Zijl

Beoordeling 7.1
Foto van Miranda
Boekcover Sonny Boy
Shadow
  • Boekverslag door Miranda
  • 5e klas havo | 3338 woorden
  • 14 maart 2017
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
16 keer beoordeeld

Boekcover Sonny Boy
Shadow

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is he…

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, …

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien. 

Sonny Boy door Annejet van der Zijl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Beantwoord elke vraag in het bijbehorende kader

1.     Verwachting en eerste reactie

 We waren een boek aan het uitkiezen voor de fotopresentatie, en mijn lerares Nederlands raadde een reeks boeken aan waaronder Sonny Boy. Ik vond het een mooie naam voor een boek, en ik wilde weten waarom vele andere lezers het een goed boek vonden.  

 

2.              Beknopte samenvatting en analyse

 

Sonny Boy is een verhaal vóór het jongetje Waldy Nods, geboren uit een vooroorlogse vrije relatie tussen een blanke vrouw en een veel jongere zwarte man. Als Waldy veertien is, en de Tweede Wereldoorlog haast aan zijn eind, verliest hij zijn moeder en zijn vader ' beiden komen om in een Duits concentratiekamp.

 

Als man van in de vijftig is deze Waldy de controle over zijn leven kwijtgeraakt. Om beter te worden moet hij het verlies van zijn vader en moeder onder ogen zien, en die eerste veertien jaar van zijn leven niet langer weg stoppen in een hoekje.

Annejet van der Zijl is met Waldy's verhaal als uitgangspunt op zoek gegaan naar die eerste veertien jaar en naar wat daaraan voorafging. Ze reconstrueert het verhaal van zijn Surinaamse vader, Waldemar Nods, en dat van zijn opstandige Hollandse moeder, Rika van der Lans. Ze beschrijft hoe zij elkaar ontmoeten, en hoe er zich een liefdesrelatie ontwikkelt. Ze krijgen één zoon, Waldy, die zij de koosnaam Sonny Boy geven. In de jaren voor de oorlog runnen Rika en Waldemar verschillende pensions in Scheveningen en Den Haag, en weten die tot populaire vakantiebestemmingen te maken.

 

Dan komt de omslag, de Tweede Wereldoorlog breekt uit. In de eerste oorlogsjaren is het pension een doorgangshuis voor met name joodse onderduikers. In het laatste oorlogsjaar vindt er na verraad een inval plaats, en worden onder anderen Waldemar en Rika opgepakt. Waldy verliest zijn ouders uit het oog - ze worden weggevoerd naar Duitse kampen.

Als na de oorlog overlevenden uit de kampen in Nederland terugkeren, zitten Waldemar en Rika daar niet bij. Bezorgde familieleden plaatsen oproepen in kranten en op de radio, maar krijgen daarop in eerste instantie geen reactie. Later volgt dan toch het bericht dat zowel Waldemar als Rika is omgekomen.

 

De reconstructie in Sonny Boy kent vier verhaallijnen: de geschiedenis van Waldemar Nods; het verhaal van Rika van der Lans; het verhaal van Waldemar en Rika in de vooroorlogse jaren; het verhaal over de oorlogsjaren.

De geschiedenis van Waldemar is die van een jongeman, afkomstig van een gegoede zwarte familie uit Paramaribo. Koos Nods, opgegroeid op een plantage aan de Commewijne rivier, is van de eerste generatie zwarte Surinamers die zich na de afschaffing van de slavernij weet op te werken tot een vermogend man.

 

Hij trouwt met Eugenie Elder, een kleurlinge uit een gegoede familie. In het Suriname van die dagen geldt het als een stap omhoog op de maatschappelijke ladder als de nakomelingen steeds blanker worden. '(...) de slaventijd mocht dan voorbij zijn, het rassenonderscheid was dat verre van. Nog steeds draaide alles om kleur en altijd vormden een zo blank mogelijke huid en dito levensstijl de opmaat tot een succesvol leven' (p. 29).

 

Ze krijgen vier kinderen. Waldemar komt als derde. Aanvankelijk kent hij een zorgeloze jeugd. Het is een introverte jongen die goed kan leren. Zwemmen kan hij als geen ander. De familie woont op strand, aan de Waterkant, in het commerciële hart van Paramaribo.

Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is er ook in Suriname schaarste. Het gezin raakt financieel aan de grond. Eugenie probeert het hoofd boven water te houden door kamers te verhuren.

 

In 1927 vertrekt Waldemar als negentienjarige naar Nederland. Hij is nu een ' ocean swimmer' ' zo werden de jongens genoemd die door hun vermogende ouders naar Nederland werden gestuurd om daar te gaan studeren, en die bij terugkomst zeker waren van een hoge maatschappelijke positie.

 

Het verhaal van Rika van der Lans is dat van een temperamentvol meisje, afkomstig uit een rooms-katholiek middenstandsgezin. Rika kan goed leren. Ze ontmoet Willem Hagenaar en de twee worden hartstochtelijk verliefd. Hun liefde ondervindt tegenwerking van de familie, daar Willem uit streng protestantse hoek komt. Rika's familie wil niet dat zij buiten haar geloof trouwt en plaatst Rika op een katholieke kostschool in Moerdijk. Willem en Rika blijven elkaar echter zien en schrijven. Willem vraagt Rika ten huwelijk, en krijgt een goede baan bij Rijkswaterstaat. Er komen vier kinderen: Willem, Bertha, Jan en Henk.

 

Van 1917 tot 1924 woont het gezin in Den Bosch, waar ze het erg naar hun zin hebben. Vooral Rika houdt van de warme en losse sfeer in de stad.

Dan komt de ommekeer. Eind 1924 wordt Willem overgeplaatst naar het stijve Goeree-Overflakkee. Daar wordt hij dijkgraaf, een positie met meer aanzien dan die van burgemeester.

Al snel wordt duidelijk dat Rika veel te stads en uitbundig is voor de zwaar protestantse dorpsbewoners.

Willem daarentegen geniet van het aanzien, hij wil dat zijn vrouw zich aanpast. Daar ligt de kiem van de verwijdering. Rika wordt steeds ongelukkiger, Willem steeds veeleisender. De situatie wordt onhoudbaar en Rika vlucht in 1928 naar Den Haag.

 

Er ontbrandt een jarenlange, wanhopige strijd om de kinderen. Willem wil zelfs niet dat de kinderen haar in Den Haag opzoeken. Rika blijft contact zoeken en stuurt de kinderen wekelijks een brief.

Om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien gaat Rika kamers verhuren. Vanwege de vele verlofgangers uit de koloniën is daar in Den Haag veel vraag naar.

Het verhaal van Rika en Waldemar is dat van een diepe liefde. Ze ontmoeten elkaar, nadat Christien Hagenaar, een nicht van Willem, Waldemar als kamerhuurder bij Rika aanbeveelt. Christien is getrouwd met David Millar. In het najaar van 1928 nam hij Waldemar mee uit Suriname.

 

Waldemar is Rika's eerste huurder. Het klikt tussen hen. Een jaar later wordt Waldy geboren. De relatie wordt met argusogen bekeken. Ten eerste is Rika officieel nog getrouwd met Willem, en ten tweede gaat het om een relatie van een oudere, blanke vrouw (37) met een veel jongere, zwarte man (20). Waldemar en Rika trekken zich daar niets van aan.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Waldemar vindt bij Rika een thuis. De eerste maanden in Nederland waren moeilijk. Zijn Surinaamse guldens blijken niks waard te zijn, en hij wordt op straat en in de tram als een boeman bekeken. In de jaren die volgen behaalt hij enkele diploma's, en in 1931 krijgt hij via David Millar een baan op de boekhoudafdeling van de Hollandsche Hypotheekbank.

In 1934 opent Rika een pension in Scheveningen en weet dat tot een populaire vakantiebestemming te maken. Pension Walda staat bekend om de warme sfeer en goede verzorging.

 

Na jarenlange strijd wordt in 1934 de scheiding tussen Rika en Willem officieel uitgesproken. In maart 1937 treden Rika en Waldemar in het huwelijk.

Al die jaren probeert Rika het contact met haar andere kinderen te behouden. Nu ze groter worden, brengen ze haar wel eens een bezoek. Vooral Bertha zoekt contact met haar moeder. Haar oudste zoon Willem wil echter niets van haar weten.

Dan breekt de oorlog uit. In de eerste jaren probeert Rika het pension nog draaiende te houden. In 1942 worden het strand en de duinen rond Scheveningen tot verboden gebied verklaard. Scheveningen verandert in een vesting. Het pension moet worden opgegeven, en de familie verhuist eerst naar Rijswijk, en dan weer terug naar Scheveningen.

Het verzet en de behoefte aan onderduikadressen groeit. De familie Nods is een ideale kandidaat. Ze hebben een groot huis en ervaring met het herbergen van gasten. Rika en Waldemar komen in de loop van 1943 in contact met de groep rond Kees Chardon, een jonge Delftse advocaat, die actief is in het Zuid-Hollandse verzet. Chardon zoekt vooral adressen voor joodse gezinnen. Voor Hollandse onderduikers is snel een adres te vinden, maar voor joodse lag dat moeilijk. Pension Walda wordt een doorgangshuis voor joodse onderduikers.

 

Rika en Waldemar beseffen dat hun activiteiten gevaarlijk zijn. Het Haagse politiekorps is gezagsgetrouw, een groot deel is lid van de NSB. Berucht is de zogenoemde 'Jodenploeg', die per gepakte onderduiker een premie van de SD krijgt. Hun leider is de Hagenaar Maarten Spaans.

Na verraad doet de 'Jodenploeg' op 18 januari 1944 een inval in het pension. Rika en Waldemar worden opgepakt, evenals de aanwezige onderduikers. Diezelfde avond wordt ook Kees Chardon in Delft opgepakt. Ze worden voor verhoor naar het Oranje Hotel (de Scheveningse Strafgevangenis) gebracht. Na hun veroordeling worden ze overgeplaatst naar Kamp Vught.

Op 19 mei 1944 wordt Waldemar op transport gesteld naar Neuengamme. Op 6 september gebeurt hetzelfde met Rika, - haar bestemming is Ravensbrück. In februari 1945 krijgt zij dysentrie, waaraan zij dat voorjaar overlijdt.

 

Waldemar weet zich tot het einde van de oorlog in Neuengamme in leven te houden. Omdat hij goed is in zijn talen, krijgt hij onder andere werk op de postafdeling van het kamp. Tegen het einde van de oorlog ontstaat er chaos in de kampen. De gedetineerden worden het kamp uitgejaagd en noordwaarts gedreven, naar de Oostzee. Daar zal een schip, de Cap Arcona, hen naar Denemarken of Zweden brengen. Het schip vol vluchtelingen wordt echter onder vuur genomen door de geallieerden en zinkt. Duizenden komen om.

Na de arrestatie van zijn vader en moeder in januari 1944 wordt Waldy in huis genomen door familieleden. Hij verhuist van het ene adres naar het andere. Na de bevrijding komt er maar geen bericht over het lot van Rika en Waldemar. De familie plaatst advertenties, doet navraag bij het Rode Kruis. In juli 1945 meldt zich een jonge pianiste, die bij Rika in Ravensbrück heeft gezeten. Zij vertelt dat Rika aan dysentrie gestorven is.

 

In oktober 1945 meldt zich iemand die Waldemar aan boord van de Cap Arcona heeft gezien. Het schip verging op 3 mei 1945. Het is waarschijnlijk dat Waldemar een van de slachtoffers was.

Waldy blijft zitten met de vraag hoe die laatste maanden van zijn ouders verlopen zijn. Pas na een persoonlijke crisis op latere leeftijd besluit hij het spoor van zijn ouders terug te volgen en brengt hij onder andere een bezoek aan Ravensbrück en Neuengamme.

 

3.              De analyse.

 

Naam roman:  Sonny Boy                                     schrijver: Annejet van de Zijl

Tijd

Wanneer

Hoe lang

Chronologie

    Flash back

    Flash Forward

        Fabel / Sujet

Tijdsprong

Tijdverdichting

Tijdvertraging

Ab ovo /

in medias res

Vertelde tijd / verteltijd

Het boek speelde zich af vanaf 1923 tot het einde van de 2de Wereldoorlog. Het begon in de tijd dat de hoofdpersonen Waldemar en Rika nog jong waren. Het verhaal begint bij Waldemar en gaat na een paar hoofdstukken naar Rika. Dan word Rika haar verleden verteld, de tijd dat ze een andere man had. Langzaam komen de verhalen van Waldemar en Rika bij elkaar, en begint het verhaal. Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde, met uitzondering van het vertellen van de dood van Waldemar, deze word als laatste verteld.

Ruimte/plaats

Waar

       Sfeer

       Spanning

       Bevestigend

       Tegengesteld

Symbolische ruimte

Thematische ruimte

Het speelt zich af op grijze plaatsen. Bijvoorbeeld het concentratiekamp, en de jeugd van Rika. Het boek was niet heel spannend, maar je hoopte tijdens het lezen wel dat alles goed af zou lopen. Ook de ruimte was heel bevestigend, je wist de stemming bij elke ruimte en in het boek.

Personages

 Karakter

             round

             flat

             karikatuur

             type

 hoofdpersoon

         (bijfiguren)

Identificatie (speaking names)

De hoofdpersonen Rika en Waldemar (Junior).

Rika is een doorzetter en blijft altijd vrolijk, en blijft vanaf begin tot het einde van het verhaal dezelfde persoon. Flat Character

 

Waldemar is een donkere man uit Suriname, de huidskleur die op veel plaatsen word gediscrimineerd. Hij is geduldig, vriendelijk en netjes. Wat hem veel heeft geholpen door zijn leven heen. Flat Character.

 

Daarnaast had je nog een paar vrienden en vriendinnen van Rika, zij waren bij Rika toen ze in de gevangenis zat en op het concentratiekamp. Flat Character

 

Willem - de ex van Rika, in het begin waren hij en Rika 2 verliefde wat is geëindigd in een vechtscheiding. Hij wilde persé niet dat Rika de kinderen mocht zien, zo’n 10 jaar. Korte tijd voor de dood van Rika draaide hij weer bij, maar toen was het al te laat. Type

 

Waldemar Junior, hij was een jong jochie en er was niet veel over zijn karakter te vertellen. Toen zijn ouders waren opgepakt bleef hij alleen achter bij familie, en kon lange tijd niet over de dood van zijn ouders heen komen. Flat character

Handeling

Thematiek:

         Motieven

Grondmotief/thema

         Klassiek

         Leidmotief

titelverklaring

Er is geen duidelijk grondmotief in het verhaal, alles duurt heel lang en er zijn geen momenten van actie. Het Thema is Oorlog, omdat Rika altijd in oorlog is geweest met mensen door haar koppigheid, en het verhaal zich grotendeels in de tweede wereldoorlog afspeelde.

De reden dat het boek Sonny Boy is genoemd is omdat de bijnaam van het kind Waldemar Sonny boy was. En hij is alles dat is achtergebleven van Rika en Waldemar.

Perspectief         +betrouwbaarheid

   

Het boek was niet heel spannend om te lezen, maar gewoon een verhaal dat verteld werd. Een verhaal dat iedereen moet lezen omdat het zo speciaal is.

Het boek is auctoriaal verteld, er was de hele tijd een persoon die het verhaal vertelde van het gezin en wat er gebeurde.

Type boek:

Soort:

 

Motto:

Roman,

dagboek, oorlogsliteratuur,polemiek, historische roman,

 ‘When there are grey skies, I don’t mind the grey skies. You make them blue, sonny Boy’.

 Aardig typerend. Vooral Rika, kon waarschijnlijk nog enig hoop en doorzettingsvermogen halen uit het feit dat ze iemand had om voor te strijden. Alles wat ze wou was Sonny Boy en Waldemar nog levend terugzien. Wat niet lukte.

 

4.              Eindoordeel en evaluatie

 Het boek is mij eigenlijk best wel tegengevallen, de reden hiervoor is omdat ik het een grillig boek vond. Ik kon mij niet echt verplaatsen in het boek omdat het van veraf werd verteld door een verteller. Het is zeker niet slecht geschreven hierom, want ik denk dat het niet beter had kunnen verwoord worden. In het begin was het wel een beetje verwarrend om te lezen, er kwam informatie wat niet echt een verhaal vormde. Later kwam alle informatie samen tot 1 geheel en bleek het goed van pas te komen verder in het verhaal.

Ik vond het ook jammer dat er weinig is verteld over de kleine Waldemar, omdat ik denk dat het in het leven van Rika en Waldemar veel heeft betekent maar hier weinig over is verteld.

Mijn mening over het boek is niet veranderd na het schrijven van het leesverslag, en ook al is het boek heel goed geschreven ik hoef niet meer te lezen van deze schrijfster.
 

5.              Zoek een recensie van een erkend recensent.

Recensie:

Bron De Morgen

Publicatiedatum 22-04-2009

Recensent Dirk Leyman

Recensietitel Parels van de Nederlandstalige literatuur

 

'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl "Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers", zo citeert schrijfster Annejet van der Zijl de Duitse historicus Sebastian Haffner in de aanloop van Sonny Boy. Van der Zijl (°1962), die furore maakte met haar biografie van Annie M.G. Schmidt, heeft zich in haar werk vaak verwonderd over de levens van kleine luiden, vermalen als ze worden door het rad van de geschiedenis.

 

Met Sonny Boy rakelde ze zo'n merkwaardige tranche de viel op en bewoog ze zich behendig op de scheidslijn tussen fictie en non-fictie. Het bij momenten hartverscheurende verhaal van Rika van der Lans en Waldemar Nods is door van der Zijl liefdevol en met veel consideratie opgetekend. Ze respecteerde de historische waarheid, maar plunderde daarbij naar eigen zeggen wel "de gereedschapskist van de fictieschrijver".

 

Wanneer Rika op haar veertigste de zeventienjarige Waldemar in de herfst van 1928 voor het eerst ontmoet, slaan de vonken over. Maar dat is problematisch. Waldemar is een zwarte student uit Suriname. Zij is blank, een moeder van vier kinderen die haar man net heeft verlaten en een pension is begonnen. Hun liaison wekt meteen schandaal, helemaal als blijkt dat Rika zwanger is van haar zwarte kostganger. Het zoontje wordt hun eigen 'Sonny Boy'. Toch slaat het paar zich met veel optimisme door alle besognes heen, terwijl het Schevenings pension een druk gefrequenteerd en geliefd vakantieverblijf wordt. Tot de oorlog uitbreekt. Wanneer ze onderduikers verschansen en het verraad woekert, worden de levens van Rika en Waldemar bruusk uit elkaar gereten.

 

In haar nawoord zegt Van der Zijl dat "het leven van Waldemar raakt aan twee van de zwartste, meest met taboes beladen bladzijden in de Nederlandse historie, namelijk de slavenhandel en de Jodenvervolging". Waldemars grootmoeder moest zich immers indertijd ontworstelen aan een Joodse slavenhouder. In die zin is Sonny Boy ook een bedachtzame bespiegeling over de gevolgen van raciaal en etnisch denken en krijgt het een tijdloze dimensie.




 

 

Je reactie op de recensie:

 Ik ben het eens met de recensent, er word bij geschiedenis altijd verteld over het algemeen van wat er is gebeurd. Maar niet wat er met 1 persoon/ gezin is gebeurd. Annejet van Der Zeil doet dat wel en ook heel goed. Het is een waargebeurd verhaal met hier en daar wat zelfbedachte zinnen erbij.

Het laatste citaat, over het feit dat ze ook hierbij een pijnlijk vlak raakt van de Nederlandse historie is in het boek duidelijk weergegeven. Het was niet makkelijk en is het nog steeds niet om hier als zwarte rond te lopen, al word het met de jaren beter.

Het laatste citaat, over het feit dat ze ook hierbij een pijnlijk vlak raakt van de Nederlandse historie is in het boek duidelijk weergegeven. Het was niet makkelijk en is het nog steeds niet om hier als zwarte rond te lopen, al word het met de jaren beter.

 

6.              Zoek informatie over de auteur.

Het werk van Annejet van der Zijl is vooral gericht op het uitpluizen van 1 specifiek verhaal. Dit kun je zien bij Sonny boy, maar ze heeft ook een biografie geschreven over Annie MG Schmidt. En ook een boek over het verleden van Prins Bernard.

 

Ze is afgestudeerd in kunstgeschiedenis in Utrecht en later massacommunicatie in Amsterdam. Na een Masters International Journalism in Londen kwam ze in 1990 terecht bij de toenmalige Haagse Post, daar specialiseerde ze zich in portretten en reconstructies.

Annejet heeft veel baat gehad denk ik bij deze studies, want ze schrijft nu hele goeie boeken. Met een stukje geschiedenis in ieder boek.

 

Alle verhalen zijn vooral gerelateerd aan de persoon waar het over gaat, en heeft niks te maken met Annejet zelf.  

Over de literaire stroming kan ik vinden dat het een literaire non-fictie is, en ik denk dat andere boeken ook ongeveer dezelfde stroming hebben.




 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy door Annejet van der Zijl"

Ook geschreven door Miranda