De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 488 woorden
  • 9 maart 2017
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
4 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel

De oesters van Nam Kee

Schrijver

Kees Beijnum

Korte samenvatting

Berry is achttien jaar oud en hij woont samen met zijn broer Rein en zijn moeder. Zijn vader is zes jaar geleden overleden en Berry heeft het er nog steeds moeilijk mee. Hij vertelt zijn verhaal vanuit de gevangenis. Hij is in de gevangenis gekomen, omdat hij een steen tegen een man heeft gegooid. Hij vertelt over hoe hij in de criminele wereld terecht is gekomen en over zijn liefde Thera. Hij is gezakt op het Barlaeus, maar hij vertelt zijn moeder dat hij is geslaagd.

Opbouw

Het verhaal loopt een beetje door elkaar. Het wisselt zich af tussen stukken die Berry verteld en stukken die in het nu gebeuren.

Thema

In het boek gaat het voornamelijk over liegen. Mensen doen zich anders voor en hebben verschillende rollen. Berry doet alsof hij naar school gaat tegenover zijn ouders. Maar tegenover zijn criminele vrienden verbergt hij dat hij in een villawijk woont.

Schrijfstijl

Het verhaal is in de ik-persoon verteld vanuit Berry. Daardoor krijg je alleen het verhaal van Berry te horen en niet van andere personages.

Titel

Het boek heet ‘De oesters van Nam Kee’, omdat Nam Kee de naam is van een restaurant waar Berry met Thera altijd oesters gaat heten, terwijl Berry helemaal niet van oesters houdt.

Extra info

Een verrassende wending vond ik het moment dat de steen op de burgemeester werd gegooid. Ik dacht namelijk in het begin dat het de ex van Thera was (Ben).

Tijdens het lezen van het boek moest ik ook nog denken aan een ander boek wat ik laatst heb gelezen namelijk ‘obsessie’. Dat boek ging over een meisje die ontzettend verliefd was op een jongen maar toen de jongen het uitmaakte begon ze hem te stalken en kon ze het maar niet accepteren. Daar deed het verhaal van Berry mij ook wel een beetje aan denken.

Mening

Ik vond het een lastig boek om te lezen. Om eerlijk te zijn moest ik ook echt goed herhalen waar het nou precies over ging omdat ik het boek niet zo interessant vond dat ik alles goed heb onthouden. Toch is er wel één scene die mij het meeste is bij gebleven en dat is het overlijden van de pony die vervolgens nog een hele tijd in het weiland blijft liggen en de kraaien hem opeten en de geur ondragelijk word. Maar dat komt door mijn eigen achtergrond met paarden en mijn grote liefde voor ze ;)

Open/Gesloten einde?

Een open einde, omdat Thera in de laatste regel zegt: ‘Geloof me, dat komt nog wel.’ Je weet wel wat er is gebeurt, maar er blijven nog wel vragen over hoe het verhaal verder gaat.

Openplekken

De grote open plek is wat Berry heeft gedaan dat hij in de gevangenis zit. In de loop van het verhaal worden deze open plekken ingevuld.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"