Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alles wat er was door Hanna Bervoets

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Alles wat er was
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1365 woorden
  • 9 maart 2017
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
43 keer beoordeeld

Boekcover Alles wat er was
Shadow

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te hou…

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel …

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Alles wat er was door Hanna Bervoets
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Alles wat er was – Hanna Bervoets

Wij hebben druk 1 gelezen en voor zo ver wij hebben kunnen vinden zijn er 8 drukken, maar dit is nergens op internet te vinden.

Motto:

in ons boek die wij gelezen hebben is voor in het boek geen motto te vinden van de schrijver en ook geen opdracht voor of aan iemand.

Verklaring titel en kaft:

de titel verwijst naar de situatie voor de knal en de situatie na de knal. Dus er is een nieuwe situatie en een oude situatie. Alles wat er was verwijst dus naar de situatie voor de knal. Ze maken dat in het boek duidelijk door steeds naar het verleden terug te denken, hoe alles was voor de knal. Enkele citaten uit het boek die het duidelijk maken dat ze naar de oude situatie verwijzen.

‘’ Ik wist immers dat er geen auto’s meer rijden, geen bomen meer ruisen en geen vogels meer krijsen. Ik had het alleen nog niet gehoord. Het massieve niets. Stilte: het geluid van alles wat er niet meer was.’’

‘’ Want de tijd voor de knal, de tijd dat het leven nog werk of vakantie was, stond in het teken van later, ja: iedereen was met de toekomst bezig. Altijd. Overal. Eigenlijk bestond de oude situatie bij de gratie van speculatie. Ik deed er zelf ook aan mee.’’

De kaft stelt zou het moment van de knal moeten voorstellen.

Symboliek:

De medicijnenkokers komen vaak terug in het verhaal. Merel vindt op dag 21 een koker waar medicijnen in hebben gezeten, het zijn antidepressiva pillen. In het verhaal komt de zoektocht naar de ‘dader` van de pillen de hele tijd terug. Op een gegeven moment denkt Merel dat Nathalie de pillen gebruikt heeft, maar op het einde vertelt Leo dat de pillen van hem zijn. In het laatste dagboekfragment lees je dat Merel alle overgebleven pillen in een keer slikt. Dit wordt waarschijnlijk haar dood alleen dit kun je niet meer uit het verhaal halen.  

De knal komt ook vaak terug. Het is een symbool dat de lijn tussen de oude en de nieuwe situatie weergeeft. Bijv. voor de knal was alles beter.

Biografie auteur:

Hanna Bervoets is de schrijver van het boek. Ze is 32 jaar oud en komt uit Amsterdam

Andere boeken van haar zijn:

- Of hoe waarom, is haar debuut roman. Ze werd ook uitgeroepen tot debutant van het jaar.

- Lieve Céline, werd verfilmd en bekroond met de Opzij literatuurprijs.

- Leuk zeg doei

- Ivanov

- Efter, bereikte de longlists van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs.

 

Samenvatting van de inhoud

Merel is tv-redactrice en op een normale zondagmiddag willen ze in een schoolgebouw een wetenschappelijk programma opnemen, waarin het kind Joeri een hoofdrol zal spelen. Hij is een erg slim wiskundejongetje (maar niet hoogbegaafd). De opnames zijn nog maar net begonnen, als er een enorme knal buiten klinkt. Op last van de autoriteiten moet iedereen blijven zitten waar hij zit. Merel zit vanaf dat moment met nog zeven anderen opgesloten in het gebouw waar een ondoordringbare dikke mist omheen hangt. Niemand weet wat er exact aan de hand is, maar ze besluiten de instructies op te volgen en te blijven zitten waar ze zitten. De opladers van de mobiele telefoons liggen helaas thuis, internet ligt er natuurlijk ook uit, maar er is voorlopig water, de elektriciteit doet het en er zijn genoeg boeken aanwezig in de klaslokalen en de schoolbibliotheek .

Merel vindt bij een rondgang door de school een agenda van een meisje, dat Melissa heette. Die agenda gaat ze min of meer als dagboek gebruiken om de dagen van elkaar te kunnen onderscheiden. Boven alle hoofdstukken staat dan ook vermeld welke dag het is dat de mensen in het schoolgebouw zitten. Een van de acht, de  cameravrouw Lotteke, is al heel snel verdwenen. De andere zeven zijn Merel, Barry en Leo (die van de televisiezijde komen) Natalie en haar zoon, de 8-jarige Joeri, Kaspar (de onderwijzer van Joeri) en Kalyem (de conciërge van de school). Ze besluiten de lokalen zo te verdelen dat iedereen een andere kamer heeft. Ze hebben helemaal geen contact met de buitenwereld en ze vragen zich natuurlijk wel af wat er buiten is gebeurd. Door het verhaal heen merk je dat de spanningen onderling ook steeds meer oplopen en dat ze heel wat meemaken met elkaar.

Ruimte:

De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is in een schoolgebouw. Het is de basisschool van Joeri en het decor van de nieuwe uitzending van het Wetenschappelijk programma. Het gebouw staat gewoon in Nederland, maar in het verhaal wordt niet duidelijk in welk dorp of stad de school staat. Heel het verhaal speelt zich alleen maar af in het schoolgebouw. Er zijn natuurlijk wel wat flashbacks waarin ze terug gaan in de tijd voor de knal wat zich dan afspeelt op een andere locatie. Maar die locaties komen vaak maar een keer voor waardoor ze niet het benoemen waard zijn.

Structureel argument:

Chronologie:

Het verhaal zit niet heel chronologisch in elkaar, alle hoofdstukken lopen door elkaar. Het begint op dag 91 en het volgende hoofdstuk is weer dag 5, dus de dagboekfragmenten lopen niet chronologisch. Dit komt mede doordat Merel opeen gegeven moment niet meer helemaal haarzelf is waardoor ze door haar agenda gaat bladeren en alle blaadjes er uitvliegen en loskomen dus door elkaar komen.

Op dag 110 lees je ook dat Kaylem allemaal blaadjes losscheurt uit de agenda en ze schudden als pokerkaarten. Dit allemaal zorgt ervoor dat de dagboek fragmenten niet chronologisch lopen.

Spanningsmiddelen:

Doordat er allemaal dagboek verhalen door elkaar lopen, heb je vaak een kennisachterstand of een kennisvoorsprong. Op het begin, begin je bij dag 91 waardoor je als lezer in een situatie komt die je nog helemaal niet kent, dus dan is er sprake van een kennisachterstand. Ze vertellen op het begin al over de nieuwe situatie, maar wij als lezer weten helemaal niet wat er eerder is gebeurd en wat de nieuwe situatie is. Er zijn wel vaker situaties voorbij gekomen waarbij je eerst een kennisachterstand had, maar dat later in het boek duidelijk wordt wat ze nou precies bedoeld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Doordat er allemaal dagboek verhalen door elkaar lopen, heb je vaak een kennisachterstand of een kennisvoorsprong. Op het begin, begin je bij dag 91 waardoor je als lezer in een situatie komt die je nog helemaal niet kent, dus dan is er sprake van een kennisachterstand. Ze vertellen op het begin al over de nieuwe situatie, maar wij als lezer weten helemaal niet wat er eerder is gebeurd en wat de nieuwe situatie is. Er zijn wel vaker situaties voorbij gekomen waarbij je eerst een kennisachterstand had, maar dat later in het boek duidelijk wordt wat ze nou precies bedoeld.

Bijvoorbeeld:

Op dag 107 droomt Merel dat ze alle drie (Kaylem, Leo en Merel) een stuk van de afgehakte arm van Joeri eten. Alleen wanneer Merel wakker wordt zegt ze het volgende: ‘’ En toen droomde ik dat ik wakker werd. En dat alles maar een droom was. En toen werd ik wakker. En bleek het meeste gewoon echt.’’ Merel verwijst hier naar later, wanneer ze er achter komt dat Leo en Kaylem bezig zijn geweest om Barry te eten. Alleen dit stukje komt pas veel later in het boek aanbod, waardoor je steeds in spanning blijft over wat Merel dan precies bedoeld.  

De schrijver weet je wel in spanning te houden door de kennisachterstanden. Je wil daarom steeds verder lezen, omdat je toch wel wilt weten wat ze dan allemaal bedoelen met bijvoorbeeld de nieuwe situatie. Het houd je tot het einde in spanning.

Slot:

Het verhaal heeft een best wel open einde. Je weet aan de ene kant dat ze Merel het niet overleeft, omdat ze in een keer een heleboel pillen heeft geslikt, wat wijst op een gesloten einde. Maar aan de andere kant is het ook weer een open einde, omdat je helemaal niet weet hoe het is afgelopen met Nathalie, Kaspar en Leo die in het boek de school hebben verlaten, terwijl je als lezer daar toch wel benieuwd naar bent.

 

Verteltijd:

De verteltijd van het boek is 284 bladzijdes

De vertelde tijd: de vertelde tijd in het boek is 145 dagen. Dit kun je zien doordat Merel in totaal 145 dagen heeft bijgehouden in de agenda van Melissa. De dagen zijn zo genummerd omdat het eigenlijk het dagboek van Merel is waarin ze alle dagen bijhoudt en zo dus ook onthoudt wat er elke dag is gebeurd.

De historische tijd: het is een verhaal van deze tijd. Dit kun je zien aan de woorden die ze gebruiken. ze gebruiken vaak de termen Facebook en twitter wat aanduidt dat het nog niet zo lang geleden is gebeurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles wat er was door Hanna Bervoets"