Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De greppel door Herman Koch

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De greppel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 656 woorden
  • 26 januari 2017
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
31 keer beoordeeld

Boekcover De greppel
Shadow
Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigj…
Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het…
Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. ‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder? 
De greppel door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag (Julie Ott 4V2)
 
De Greppel - Herman Koch
Eerste druk: 2016
Door mij gelezen druk: 2016
Plaats van uitgave: Amsterdam
Wie: Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam. Het is een arrogant en wantrouwend mannetje en verdenkt zijn vrouw van vreemdgaan. 
Wat: Robert denkt dat zijn vrouw vreemdgaat met zijn wethouder en verdenkt haar altijd als ze weg is. Hij komt er uiteindelijk nooit achter. 
Waar: Amsterdam en Spanje

Hoe: Koch verzwijgt en verdraaid dingen, zoals de naam van zijn vrouw en dochter. 
 
Samenvatting:
Deel 1: Robert Walter verdenkt zijn vrouw Sylvia van vreemdgaan met wethouder van Hoogstraten. Op alle momenten dat Sylvia eerder weggaat of nooit op komt dagen denkt hij dat ze samen is met van Hoogstraten. Hij moet spreken op een begrafenis van een ambtenaar die zelfmoord heeft gepleegd en wil graag dat Sylvia daarbij is, maar zij vertrek al eerder. Zijn ouders hebben besloten nog een reis naar Frankrijk te maken en daarna een einde te maken aan hun leven. Robert besluit om dan samen met zijn vader een graf uit te gaan zoeken voor als het zo ver is. 
Deel 2: Toen Robert met zijn beste vriend Bernhard op vakantie was heeft hij Sylvia ontmoet. Als
Bernhard naar de winkel was gegaan was het waarschijnlijk nooit iets met Sylvia geworden, omdat Bernhard altijd de meiden kreeg. Na hun bruiloft waarschuwt de broer van Sylvia hem dat hij haar goed moet behandelen. Vanaf dit gesprek dat plaatsvindt in de greppel (titel van het boek) gaat Robert twijfelen aan Sylvia. Later krijgt Robert een berichtje van Bernhard en van zijn ouders met daarin dat ze niet lang meer te leven hebben/willen leven. Zijn ouders zeggen dat hij de eerste 24 uur niet naar hun lijken mag komen kijken, maar hij gaat toch en treft zijn moeder al dood aan, maar zijn vader ademt nog. 
Deel 3: Roberts vader pakt zijn leven weer op en zijn moeder wordt begraven. Hij gaat met Bernhard in gesprek over de rest van zijn leven. Bernhard begint te twijfelen aan al zijn onderzoeken. Sylvia’s broer is naar Nederland gekomen en komt na een avondje stappen niet terug. Hierna belandt wethouder van Hoogstraten in het ziekenhuis en Sylvia gaat met haar broer terug mee naar Spanje.
Langzaam begint Robert te geloven dat Sylvia toch niet is vreemdgegaan. 
Deel 4: Bernhard heeft een einde aan leven gemaakt en Robert en Sylvia wonen samen in de geboorteplaats van Sylvia.. Het eventuele vreemdgaan wordt niet meer opgebracht dus het is ook niet duidelijk of Sylvia nou is vreemdgegaan met de wethouder of niet. 
 
Mening:
Ik vond het eerste en laatste deel van het boek het leukst om te lezen. Het eerste deel is zo geschreven dat je heel graag wilt weten of Sylvia nou vreemd gaat of niet. Koch vertelt het op zijn manier dat je graag door wilt lezen. Er gebeuren veel dingen en je probeert zelf na te gaan denken of Sylvia nou vreemd gaat of niet. In het tweede deel blikken ze terug op een periode die zich afspeelt voor deel 1. Dit stuk vind ik minder leuk en moeilijker om te lezen. Ik vergat steeds dat het al veel eerder gebeurd was. De schrijfstijl was hetzelfde maar het sprong heen en weer tussen verschillende gebeurtenissen. Het einde van deel 2 past namelijk weer bij het begin van deel 1. Deel 3 sluit wel goed aan op deel 2, wat het voor mij wel makkelijker maakte om het te lezen. Het einde van het boek vond ik leuk en vervelend tegelijk. Ik had graag willen weten of Sylvia nou vreemd was gegaan of niet, maar daarentegen vond ik het ook wel weer leuk dat je het een beetje zelf kon invullen. Kortom ik vond het een leuk boek, dat soms een beetje moeilijk te lezen was. Ik zou het boek zelf misschien later nog een keer lezen en ik raad het aan aan andere lezers. 
 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De greppel door Herman Koch"