Burggravin van Vergi door Onbekend

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Burggravin van Vergi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1405 woorden
  • 14 januari 2017
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
22 keer beoordeeld

Boekcover Burggravin van Vergi
Shadow
Burggravin van Vergi door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  Titelbeschrijving
De borchgravinne van Vergi. Uitgegeven door H. Adema.
Taal & Teken, Leeuwarden, eerste druk 2004, 49 blz.
Klassieke galerij nr. 16, oorspronkelijk verschenen ± 1400   Titelverklaring
De titel van het boek is De borchgravinne van Vergi. Het boek gaat over de liefde tussen een ridder en de burggravin van Vergi. Het is een ingewikkelde relatie en uiteindelijk voelt de burggravin zich bedrogen en sterft aan een gebroken hart. Het verhaal gaat dus over het liefdesleven van de burggravin van Vergi. Vandaar de titel De borchgravinne van Vergi. Borchgravinne betekent burggravin in het Middelnederlands.   Samenvatting
De gehuwde burggravin van Vergi is verliefd op een ridder en moeten hun relatie geheim houden. Ze ontmoeten elkaar altijd stiekem in een boomgaard die grenst aan de kamer van de burggravin. Ze stuurt haar hondje naar buiten als ze de ridder ziet aankomen. Zo weet de ridder dat ze alleen op haar kamer is en veilig binnen kan komen. De ridder is erg geliefd op het hertogelijk hof. De hertogin heeft geprobeerd om de ridder over te halen om samen een nacht door te brengen, maar hij was niet geïnteresseerd. Deze afwijzing maakt de hertogin woedend en vertelt haar man dat de ridder geprobeerd heeft haar te verleiden. De ridder ontkent en vertelt de hertog over de burggravin van Vergi. De hertog belooft dit geheim te houden en is getuige van hun ontmoeting. Hij gelooft de ridder en straft hem niet. Zijn vrouw wordt woedend zodra ze dit hoort en wil weten met wie de ridder een verhouding heeft. De hertog vertelt dit na lang aandringen van zijn vrouw. Op een hofdag begint de hertogin over het hondje van de burggravin. De burggravin voelt zich bedrogen en sterft aan een gebroken hart. De ridder vindt zijn geliefde en pleegt zelfmoord. Een ziek meisje is getuige van de dood en vertelt de hertog wat er gebeurd is. Hij is woedend en vermoord zijn vrouw zoals hij beloofd had als ze hem zou verraden.   Plaatsing van de tekst in historische context

Ridders waren erg populair in de middeleeuwen, hierdoor is er een ridder betrokken in dit boek. Je leest ook dat de hertog de ridder erg vertrouwt en hij niet wil geloven dat hij geprobeerd heeft zijn vrouw te verleiden. Dit heeft te maken met de eercultuur die in de middeleeuwen erg belangrijk was tussen feodale adel en ridders.
In het boek van er sprake van hoofsheid. De hertog heeft duidelijke regels en als iemand die overtreedt, wordt hij verbannen van zijn land of zelfs vermoord. In het boek wil hij eerst de ridder verbannen, maar zodra hij erachter komt dat zijn vrouw heeft gelogen, is hij boos op haar en vermoordt haar uiteindelijk. Dit heeft allemaal te maken met het levensideaal dat ze in de middeleeuwen hadden.
Er was sprake van een hoofse liefde. De ridder die op het hof leefde, was verliefd op de nicht van de hertog. Het was een ingewikkelde relatie en het was zwaar voor beide geliefden dat ze elkaar eigenlijk niet mochten zien, terwijl ze heel graag bij elkaar waren. De ridder moest als het ware beproevingen doorstaan om bij de burggravin te zijn. De dienstbaarheid was duidelijk in de liefde tussen de ridder en de burggravin.
Het is duidelijk dat er een kerkelijke cultuur was. De burggravin bad namelijk toen ze erachter kwam dat de hertogin wist van haar relatie met de ridder. Ze bad dat God haar uit haar lijden verloste en een eind aan haar leven maakte. Een ziek meisje was hier getuigen van en toen de ridder erachter kwam dat zijn geliefde gestorven was, vertelde het zieke meisje dat God haar gebed heeft verhoord. Hieruit blijkt dat de mensen toen erg in God geloofde en er sprake was van een kerkelijke cultuur in dit verhaal.   Publiek
Het is duidelijk dat dit boek tot de voorleescultuur behoorde. Er is namelijk duidelijk een verteller. Je kan zien dat het boek bedoeld is om te vertellen. De schrijver wil ook een boodschap achterlaten en het publiek iets leren. Het blijkt namelijk dat als je iemand je geheim vertelt, het vaak geen geheim blijft. Dit gebeurde ook in dit boek. De ridder vertelde namelijk zijn geheime relatie aan de hertog en deze vertelde dit weer aan zijn vrouw. Hierdoor gingen de ridder en de burggravin dood. De schrijver vertelt ook aan het begin van het verhaal dat je moet verzwijgen wat je verzwijgen moet. Ook vertelt hij dat je je mening voor je moet houden en niet alles moet vertellen wat in je hart omgaan, want alles wat je vertelt, wordt rondvertelt. Het publiek moet dus leren om zijn geheimen voor zich te houden en het niet te vertellen.
Deze ridderroman is geschreven voor jongeren aan het hof, ridders en ridders in opleiding. De jongeren en de ridders kunnen door dit zulk boeken leren wat ze wel en niet moeten doen. Ook is het voor ontspanning. Een jonge ridder aan het hof moet van zijn fouten leren, dit boek is gebaseerd op een fout die ooit gemaakt is. Dit boek is dus geschreven, zodat de jonge ridders deze fouten niet maken. Zoals de fout om je geheim te vertellen. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben.   Mening
Ik vond het een leuke ervaring om dit boek te lezen. Het is namelijk erg anders dan de boeken die ik normaal lees. Normaal lees ik bijna nooit boeken over liefde, maar ik denk dat ik dat nu wel vaker ga doen. Ik was namelijk wel geïnteresseerd toen ik dit boek las. Dit middeleeuws boek leest erg makkelijk. Ik was ongeveer binnen twintig minuten klaar met lezen en dat verraste me. Ik dacht namelijk dat het erg saai zou zijn en dat ik mijn concentratie niet bij het boek kon houden, maar dit was totaal niet het geval. Ik was niet afgeleid toen ik dit boek las en wilde door blijven lezen. Dat was niet omdat ik wilde weten hoe het boek zou eindigen, dit wist is al. In het begin van het boek staat namelijk een inleiding en hier wordt het hele boek in het kort verteld. Dit is wel een nadeel, want ik wist nu dus al hoe het boek zou eindigen. Als ik wist dat het eind verteld werd in de inleiding, zou ik deze niet gelezen hebben. Dit neemt namelijk de spanning van het boek weg en dat is een nadeel. Gelukkig vond ik het boek nog steeds interessant. Ook was de manier waarop het geschreven was interessant voor mij. Er was hier duidelijk een verteller en dat soort boeken lees ik meestal niet. Meestal lees ik boeken waar je een kijkje in de gedachtegang van één personage neemt. Ook vertelt het boek zichzelf daar en is er niet iemand die vertelt. Maar doordat middeleeuwse boeken bedoeld zijn om voor te lezen, is hier wel een duidelijke verteller. Dit was nieuw voor mij, maar ik vond het wel prettig om te lezen.
Wel vond ik het raar dat de burggravin van Vergi letterlijk doodging aan een gebroken hart. Ik vond dit erg onrealistisch, maar het is wel interessant om te horen dat men vroeger zo dacht. Ook gingen er meer mensen dood dan ik had verwacht, ik had verwacht dat alles goed zou komen en niet dat iemand doodging aan een gebroken hart, iemand zelfmoord pleegde en dat iemand vermoord werd. Ik vond het wel apart dat de hertog zijn vrouw kan vermoorden zonder er spijt van te hebben. Maar dit komt doordat de hertog en ridders trouw aan elkaar zijn. Het is erg interessant om erachter te komen dat hun band echt zo sterk was en wanneer iemand hem bedroog, hij zich aan zijn belofte hield en diegene ook echt vermoord. Dit vind ik ook mooi aan het boek. Namelijk dat je je belofte moet houden. De les achter het boek vind ik ook erg goed. Je moet namelijk niet je geheimen snel vertellen, maar de schrijver doet alsof je nooit geheimen aan iemand kan vertellen. Dit is niet waar, er zijn namelijk ook mensen die het niet doorvertellen. Maar al met al vind ik het een goed verhaal en was ik verrast dat dit soort boeken mij ook interesseert.   Bronvermelding - Meulen, G, van der & Pol, W, van der (2011). Laagland. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.
- Auteur onbekend, publicatie onbekend, Hoofsheid. Geraadpleegd op onbekend.
http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/middeleeuwen/literatuurgeschiedenis/lgme038.html  

REACTIES

R.

R.

Voor een werkstuk moet ik een pleidooi schrijven over het feit dat de hertogin onschuldig is. Kan iemand daar een argument voor geven? Bedankt!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Burggravin van Vergi door Onbekend"