Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1153 woorden
  • 13 januari 2017
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
52 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass mur…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to s…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Harry Potter en de gevangene van Azkaban
Auteur: J.K. Rowling
Jaar van eerste uitgave: 1999
Genre: fantasie, jeugdroman

Samenvatting
Harry’s ouders zijn overleden door een vloek van de heer van het duistere rijk, genaamd Voldemort. Daarom woont Harry bij zijn oom en tante, de Duffelingen. Harry heeft zomervakantie, daarom is hij bij de familie Duffeling. Op een dag hoort Harry dat tante Margot langs komt. Harry vindt dat vreselijk, omdat hij in haar ogen niks goed kan doen. Als tante Margot bij de familie Duffeling is, breken voor Harry een paar heel zware weken aan. Omdat tante Margot de hele tijd erg kwetsende dingen zegt over Harry’s ouders, wordt hij zo boos dat tante Margot haar glas knapt, het licht gaat knipperen en ze tot slot opblaast als een ballon en ze tegen het plafond blijft zweven.

Omdat Harry een tovenaar is, gebeuren er -zonder dat hij er invloed op heeft- magische dingen als hij erg boos wordt-. Harry loopt van huis weg, en pakt de Collectebus, een speciale tovernaarsbus. Harry hoort in de bus dat Sirius Zwarts uit Azkaban ontsnapt is en dat het hele land naar hem op zoek is. Na een lange reis wordt Harry afgezet bij de Lekke Ketel, een café op De Wegisweg, een straat waar alleen tovenaars kunnen komen. In de Lekke Ketel wordt Harry opgewacht door de minister van Toverkunst, Cornelis Droebel. Hij zegt dat alles goed is met tante Margot. Harry verblijft voor de rest van de vakantie in de Lekke Ketel.

Als Harry in de trein naar school zit, komt er een Dementor binnen, waardoor Harry flauwvalt. Een Dementor zuigt namelijk alle goede gedachten uit je weg. De Dementor wordt uiteindelijk weggejaagd door Professor Lupos; hij is de nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten op Zweinstein.

Tijdens een Zwerkbalwedstrijd komen er Dementors op het veld en daardoor valt Harry van zijn bezem. Zwerkbal is de sport van de tovenaars. Omdat Harry van zijn bezem is gevallen tijdens de wedstrijd, heeft Professor Lupos besloten Harry anti-Dementorles te geven.

Als Harry, Ron en Hermelien naar Hagrid gaan, vindt Ron zijn rat weer, die hij al een hele tijd kwijt was. Als ze weer naar het kasteel gaan, loopt de rat van Ron weer weg. Harry, Ron en Hermelien besluiten om achter de rat aan te gaan. Wanneer ze ongeveer een kwartier lang door allerlei ondergrondse gangen hebben gelopen, vinden ze de rat weer. Ze bevinden zich in een huis, waar ze Sirius Zwarts tegenkomen. Professor Lupos is het drietal gevolgd en arriveert ook in dat huis. Het trio denkt eerst dat de professor ook een verrader is, maar na uitleg van Sirius en Professor Lupos blijkt dat de rat van Ron al die tijd Peter Pippeling is geweest. Hij heeft net gedaan alsof Sirius hem had vermoord en heeft vervolgens al die jaren als een rat geleefd. Pippeling is degene die de Potters heeft verraden aan Voldemort, zodat hij ze kon vermoorden.

Harry wil hem aan de Dementors overleveren, maar op het moment dat ze naar buiten gaan, blijkt het volle maan te zijn; Professor Lupos verandert in een weerwolf. Dit is dan ook de reden waarom Peter ontsnapt en Sirius schuldig bevonden blijft door de buitenwereld.

Als de Dementors achter hen aan komen, verjaagt Harry ze, al weet hij dit zelf nog niet. Dit weet hij pas wanneer hij samen met Hermelien teruggaat in de tijd met haar tijdverdrijver –een instrument om de tijd mee te verzetten- om Sirius te redden. Hoewel ze Peter niet te pakken kunnen krijgen, wordt er die avond wel een leven bespaart. Professor Lupos neemt aan het einde van het boek ontslag.

Personages
Harry is de hoofdpersoon. Hij is snel geïrriteerd als het over zijn ouders gaat. Het karakter van Harry veranderd in het boek van haat naar liefde jegens Sirius.

Als bijpersonen heb je natuurlijk Ron en Hermelien. Dan heb je ook nog professor Lupos en Sirius Zwarts.

Plaats
Het boek speelt zich vooral af op Zweinstein, de school van Harry, Ron en Hermelien.

Tijd
Ik heb geen idee in welke tijd het boek zich afspeelt. Ze hebben wel auto’s, maar ze schrijven in de tovenaars wereld nog steeds op perkament en met een ganzenveer. Het boek speelt zich af in chronologische volgorde. De periode van het boek is een jaar: van zomervakantie tot zomervakantie.

Opbouw
Het boek begint en eindigt, net zoals de andere boeken uit de Harry-Potterserie, in de zomervakantie, bij de familie Duffeling. Het boek heeft 22 hoofdstukken.

Thema, probleem en afloop
Het belangrijkste onderwerp tevens probleem is dat Sirius Zwarts ontsnapt is uit Azkaban. De afloop van het boek vind ik matig, want Sirius is veilig maar wel weer op de vlucht.

Taalgebruik en perspectief
Ik vind het taalgebruik goed, omdat er weinig moeilijke woorden in zitten. Er zitten wel zelfbedachte woorden tussen, maar dat wordt goed uitgelegd. Wat ik wel grappig vind, is dat de woorden niet bestaan, maar na een tijdje voor mij al heel gewoon werden. In het verhaal is de schrijver een alwetend persoon. Je volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon. Je weet daarom niet meer dan het personage.

Titel
De titel van het boek is: Harry Potter en de gevangene van Azkaban.
De titel betekent dat er een gevangene uit Azkaban ontsnapt is.

Eigen mening en beoordeling
Ik vind het een geweldig boek, omdat de in het boek alledaagse zaken, zoals toveren, simpelweg niet mogelijk zijn in de realiteit. Het boek is makkelijk te lezen, maar je moet er wel even voor gaan zitten, want het is best een dik boek met veel bladzijden per hoofdstuk. Het is dus best een klus om dit boek te lezen als je weinig geduld hebt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Eigen mening en beoordeling
Ik vind het een geweldig boek, omdat de in het boek alledaagse zaken, zoals toveren, simpelweg niet mogelijk zijn in de realiteit. Het boek is makkelijk te lezen, maar je moet er wel even voor gaan zitten, want het is best een dik boek met veel bladzijden per hoofdstuk. Het is dus best een klus om dit boek te lezen als je weinig geduld hebt.

Schrijfster
In 1986 studeerde Joanne Kathleen Rowling af aan de Universiteit van Exeter in Frans en Klassieke Cultuur, waarna ze diverse kantoorbanen aannam. In 1991 verhuisde ze naar Portugal om er les in Engels te geven. Daar ontmoette ze de tv-journalist Jorge Arantes, met wie ze trouwde. In 1993 werd haar eerste dochter Jessica geboren. Het huwelijk strandde en Rowling ging weer in Edinburgh wonen met haar dochter. Daar schreef ze twee boeken voor volwassenen, maar die vond ze beide niet goed genoeg om naar een uitgever te sturen.

Rowling en haar tweede man, Neil Murray, kregen in 2003 een zoontje. Twee jaar later, in 2005, kreeg het stel een dochter.

In 2003 werd berekend dat Rowling misschien wel rijker zou zijn dan de Britse vorstin. Een tijdje later is ze echt de rijkste vrouw van het land. Na het verkopen van 500 miljoen exemplaren, van al haar zeven boeken, die in 69 talen zijn vertaald, bracht het ruim acht miljard dollar op.

Rowling werd in 2010 de 'Most Influential Woman in Britain' (de meest invloedrijke vrouw in Groot-Brittanië) genoemd.

In 2011 werd een film uitgebracht over het leven van Rowling, getiteld Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling"