Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Zomerhuis met zwembad

Herman Koch

2011

382

3 uit 5

4.6 / 10
5e klas havo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 1418 woorden
  • 7.8
  • 1590 keer
    39 deze maand
  • 10 januari 2017

Beste lezer, welkom bij mijn blog. Deze blog is een deel van mijn literatuuropdracht voor het vak Nederlands. Als opdracht moesten wij een boek uitkiezen en hier uitgebreid verslag over doen door middel van een blog of vlog. Aangezien ik mijzelf beter kan verwoorden op papier dan in het echt ging mijn voorkeur uit naar het schrijven van een blog. Het resultaat hiervan bent u momenteel aan het lezen.

Als boek heb ik gekozen voor –zoals de titel al luidt- ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch. Ik wist eerst niet welk boek ik moest kiezen en omdat ik al eerder boeken van de genoemde schrijver had gelezen was ik wel benieuwd. Ik ben toen naar mevrouw Elizen toe gegaan voor advies omdat zij best goed weet wat voor boeken ik interessant vind en wat niet, toen heeft mevrouw Elizen mij het boek aangeraden en ben ik eraan begonnen.

Toen ik een paar jaar terug op vakantie naar Indonesië was heb ik het boek ‘Het diner’ gelezen van Herman Koch. Ik vond dit boek echt waardeloos: erg grof en ontzettend chaotisch. Na dit boek keurde ik de schrijver voor een lange tijd af, totdat we vorig jaar ‘Red ons, Maria Montanelli’ klassikaal gingen lezen. Ik kon de satirische schrijfstijl van de schrijver hier erg waarderen en vond de verhaallijn zelf ook erg goed. Toen ik later er ook achter kwam dat de schrijver acteur is geweest bij het programma ‘Jiskefet’ was ik officieel om en bedacht ik mij dat het niet goed was om een schrijver meteen af te keuren op een van zijn werken. Wel was ik heel benieuwd hoe dit boek uit zou pakken, omdat mijn mening over beide boeken erg uit elkaar liepen.

Voor de opdracht moeten wij drie keer een reactie geven op het boek;

Na het eerste hoofdstuk, ergens in het midden én wanneer we het boek uitgelezen hadden.

Ik zal deze dan ook in kopjes verdelen en een voor een bespreken met de bijbehorende aandachtspunten. Eerst zal ik het verhaal een beetje toelichten met een beschrijving dat ik in de iBooks store heb gevonden, daarna zal ik mijn reacties uitschrijven.

Eerste reactie:

In het eerste hoofdstuk vertelt de hoofdrolspeler dat hij een dokter is, huisarts om precies te zijn. Je kan meteen zien dat het geschreven is vanuit een ik-perspectief en dat de schrijver (zoals we van hem gewend zijn) erg uitgebreid schrijft. Dit is gecombineerd met een makkelijke zinsopbouw waardoor het niet langdradig wordt en prettig om te lezen. Omdat het het eerste hoofdstuk is zijn er vrij veel open plekken.  Zo stormt er een vrouw genaamd Judith Meier woest de wachtkamer binnen en begint met stoelen te gooien en de dokter uit te schelden. Uiteraard krijgen wij hier geen toelichting over, maar zo wordt (vermoed ik) de grootste open plek van het verhaal gecreëerd. Wat de spanningsboog hiervan is weet ik natuurlijk niet omdat het het eerste hoofdstuk is, maar ik ben wel erg benieuwd naar de toelichting.

Verder wordt er in het eerste hoofdstuk al gebruik gemaakt van flashbacks. Zo vertelt de dokter dat hij tijdens het onderzoeken van patiënten graag zich een ander beeld voorstelt dan waar hij werkelijk mee bezig is: toen hij een klein jongetje was heeft hij in de modder moeten graven naar zijn fietssleutel dat in daar in was gevallen, hij vond dit een prettigere gedachte dan het lichamelijke onderzoek wat hij aan het uitvoeren was. Verder gebruikt de schrijver best veel puntjes wanneer zijn klanten klachten toelichten of wanneer hij zelf voorbeelden gebruikt. Ook is het boek in de tegenwoordige tijd geschreven. Er zit best veel ironie en zelfspot in het eerste hoofdstuk, waardoor ik meteen verder wil lezen.

Tweede reactie:

Nu ik op de helft van het boek zit kan ik ongeveer wel wat meer toelichting geven op het verhaal, de personages en de andere dingen die er een belangrijke rol in spelen. Zoals de ruimte: de belangrijkste plaats is het zomerhuis omdat het verhaal wordt opgebouwd naar de gebeurtenissen die in deze omgeving hebben plaatsgevonden. Verdere ruimtes waar het verhaal zich afspeelt is de huisartsenpraktijk in Nederland, hun thuis of het huis van de familie Meier.

In de vorige reactie heb ik het al gehad over open plekken, met name de open plek dat Judith creëerde. Die open plek was vrij snel opgelost: de dokter (ook wel bekend als onze hoofdpersoon) heeft haar man vermoord. Door hierachter te komen zijn we bij een nieuwe open plek beland: “hoe?” en “waarom?”. Je merkt in het boek dat ze naar een zeker punt toewerken. Welk punt en wat er dan gebeurd is wel onduidelijk, maar er staat wel iets groots te gebeuren. Dat is zeker.

Het verhaal begint in Nederland, hier vindt dan ook de eerste grote gebeurtenis plaats waarbij Marc zijn vrouw Caroline kennis laat maken met Ralph en Judith Meier. Marc is niet op zijn gemak omdat Ralph zijn vrouw uitvoerig bekijkt, schandalig vindt hij dit. Alleen keurt Marc het niet bij zichzelf af als hij exact hetzelfde doet bij Judith. Dit is tevens ook de reden dat het gezin op vakantie gaat naar het zomerhuis van de familie Meier, waarvoor ze werden uitgenodigd tijdens de barbecue bij het gezin thuis. Omdat de dochters van Marc het goed met de zoons van Ralph konden vinden, gebruikte hij dit als excuus om er naartoe te gaan. 

Zo stond er in het hoofdstuk van de première het volgende citaat:

‘Judith, sprak ik mezelf in gedachten toe. Judith. Ik zal eerlijk zijn. Toen ze me een hand gaf en haar naam noemde, keek ik naar haar zoals iedere man naar een nieuwe vrouw kijkt die voor het eerst zijn blikveld binnenloopt. Zou je het ermee kunnen? dacht ik terwijl ik haar in haar ogen keek. Ja, luidde het antwoord.’

Hier begon zijn interesse in Judith.

Laatste reactie:

Het boek eindigt met naar mijn mening een open einde, omdat het gezin begint aan een nieuw leven in Amerika. Je weet niet wat voor werk Marc en Caroline uit gaan voeren, alleen dat Julia aan een modellen carrière gaat beginnen met hulp van de beroemde regisseur Stanley Forbes die ook te gast was in het zomerhuis van de familie Meier. Het gezin is weliswaar weer bij elkaar en de harmonie is dan wel hersteld, maar verder is het een groot vraagteken.

De open plek waar ik het wederom in de vorige reactie over had, is uiteindelijk wel beantwoord. Marc heeft Ralph vermoord omdat hij hem ervan verdacht dat hij zijn dochter Julia had verkracht. Dit was tevens ook de grote gebeurtenis waarvan ik dacht dat er zou gebeuren, het punt waar naar toegewerkt werd. Op een avond dat het gezin met de andere vakantiegangers naar het strand was gegaan, was Marc zijn oudste dochter Julia samen met Alex (de oudste zoon van de familie Meier) uit het oog verloren. Zij zouden naar een andere strandtent zijn gegaan. Toen hij met Judith op zoek naar de kinderen ging bij die strandtent liep de affaire een beetje uit de hand, totdat Alex in paniek hun tegemoet rende dat hij Julia kwijt was. Uiteindelijk vonden ze Julia bewusteloos op het strand. Na dit moment spreekt Marc er ook over dat het hun hele leven had veranderd.

Nu ik het hele boek heb uitgelezen kan ik ook de thema’s voorstellen die herhaaldelijk terugkomen in het boek, deze zijn:

< >WraakAffairesMoordRelatie tussen dokter en patiënt

KOCHS KUNSTJE, MAAR DAN BETER

In zijn nieuwe roman doet Koch wat hij eerder in Het diner ook al deed: morele kwesties aansnijden, vragen oproepen die geen van alle eenduidig beantwoord kunnen worden en zijn lezers de vrijheid gunnen om zelf na te denken door continu alle opties open te houden. Het verschil, en de reden waarom Zomerhuis met zwembad beter is dan zijn voorganger, is de manier waarop Koch met morele vraagstukken omgaat: in zijn nieuwste roman zijn het er niet alleen méér en interessantere dan in Het diner, maar worden ze bovendien subtieler gebracht.

Is wat Koch doet een kunstje? Misschien, maar dan wel een kunstje dat hij als geen ander beheerst en dat hij, zo bewijzen zijn genreoverschrijdende romans, telkens vakkundiger en geloofwaardiger uitvoert.

Ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen en heb er denk ik ook zeker van geleerd. Ik zou het aanbevelen aan iedereen dat van sarcasme en satire houdt. Ook heb ik het boek aan mijn ouders aanbevolen omdat zij dezelfde mening als ik hadden over de schrijver en ik het toch erg indrukwekkend vond. Ik zou in de toekomst wel meer boeken van Herman Koch willen lezen.

Graag wil ik de lezer bedanken voor het tijd besteden aan deze blog, ik hoop dat het een beetje vermakelijk was!

Groetjes,

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2423

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Dennis 5e klas vwo6.8
Kees van der Pol Docent6.6
Lisa Slegers5e klas havo6.4
Lotte 5e klas vwo4.7
anoniem3.4
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Claire over Zomerhuis met zwembad