Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Dorsvloer vol confetti

Franca Treur

2009

219

2 uit 5

7.1 / 10
4e klas havo
  • Dory H
  • Nederlands
  • 550 woorden
  • 3360 keer
    99 deze maand
  • 23 november 2016
Dorsvloer vol confetti
Franca Treur (2009/2009) Dorsvloer vol confetti. Amsterdam: Prometheus. (219 blz.)
Genre
Dorsvloer vol confetti is een psychologische ontwikkelingsroman en een plattelandsroman.
Onderwerp
Dit boek gaat over de jonge Katelijne die opgroeit als het enige meisje in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. 
Thematiek
De thematiek van dit boek is opgroeien in een strenggelovig milieu. De hoofdpersoon is een buitenbeentje binnen de familie en krijgt haar twijfels bij de kerk en het geloof. Ook gaat het over de groei naar volwassenheid.

Perspectief
Dorsvloer vol confetti is geschreven vanuit een personaal perspectief.
Tijd en structuur
Het verhaal is chronologisch verteld, maar er zit ook een flashback in.
Beoordeling
Het onderwerp en thema van dit boek is heel duidelijk. Het sprak mij aan omdat wij ook opgroeien in een christelijk milieu. Hierdoor word je  aan het denken gezet over je eigen leefwereldje. Ik denk dat er zeker diepgang in het boek zit. De schrijfster beschrijft het leefwereldje op een scherpe manier, maar gebruikt ook humor om het te relativeren.
Het verhaal heeft een duidelijke lijn, ondanks dat het uit losse gebeurtenissen bestaat. 
De gebeurtenissen zijn grappig en soms herkenbaar.  Ik vond de afloop van het boek aan de ene kant wel voldoening geven, omdat het een vrolijk einde is. Toch vond ik het ook jammer omdat Katelijne waarschijnlijk afscheid van haar geloof neemt en dat is wel droevig. Het boek bleef tot het einde boeiend.
De opbouw van het verhaal is niet ingewikkeld en er zit een goede samenhang in. Het verhaal bestaat uit veel korte scenes, zo blijft het boeiend. Het is chronologisch verteld, met één flashback, naar het moment dat de opa overleed. Die scene is van belang voor de rest van het verhaal.
 
De personages spraken mij erg aan. De hoofdpersoon, Katelijne, is een slim en fantasierijk meisje dat graag leest. Ik herken mezelf ook een beetje in haar. De moeder van Katelijne vond ik het minst leuk, vooral omdat ze zo streng en gevoelloos was. Ze toonde weinig waardering en liefde voor Katelijne.
Het boek is erg beeldend geschreven. Er is aandacht voor bepaalde details. Ik vond het op vallend dat de ouders van Katelijne ‘de moeder’ en ‘de vader’ werden genoemd. Dat klinkt heel afstandelijk. Ik vind de schrijfstijl van dit boek heel mooi en uniek. De titel vond ik uiteindelijk ook heel toepasselijk en goed bedacht.
Citaten
‘’Als ze nu een wens mocht doen, dan zou ze wensen dat alles zo zou blijven zoals het nu is: zij samen, de zoete koek met boter, de klamme kachelwarmte, de beslagen ruiten, de geur die ze nooit anders heeft geweten en de wind die het huis bij de hoeken op probeert te tillen.’’ (pagina 195)
Motivatie: Ik vind dit een mooi citaat omdat het goed weergeeft hoe gelukkig iemand kan zijn met kleine dingen. Je ziet dat de hoofdpersoon ondanks alles toch nog heel tevreden is.
‘’Aan Katelijne, die nooit bij in dit soort gesprekken betrokken wordt, gaan ze grotendeels voorbij, terwijl ze in haar hoofd haar eigen wereld heeft, sterk afhankelijk van welk bibliotheekboek ze aan het lezen is.’’ (pagina 7)
Motivatie: Dit citaat sprak me aan omdat het goed de persoonlijkheid van Katelijne weergeeft. Ze is slim, maar ze leeft ook heel erg in haar eigen wereldje. Ze is anders dan de rest van haar familie. 
 

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6236

reacties

Top verslag! Ik heb er echt veel aan gehad!
door mon (reageren) op 12 januari 2018 om 10:10
eerlijk jij zit op de Guido, je volgt precies mijn richtlijnen voor een boekverslag LOL
door thomas (reageren) op 19 februari 2018 om 19:22

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

bijlagen1

Bijlage 1/Download

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Dory H4e klas havo7.1
Kees van der Pol Docent6.7
Sylvia 6.6
Hannah W5e klas vwo6.4
Anoniem4e klas havo6.0
Meer verslagen ›