Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

100% Nina door Niki Smit

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover 100% Nina
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 13 februari 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover 100% Nina
Shadow
100% Nina door Niki Smit
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Flaptekst

Nina zit in de brugklas en is 100% verliefd op Tim. Door het invullen van een lovetest ontdekt ze dat Tim op glamour girls valt. Vanaf dat moment heeft Nina nog maar één doel: een glamour girl worden! Daarom sluit ze vriendschap met dé Ultra Glamour Chick van de school: Beverly-Anne (die al eens met Tim gezoend heeft!). Dille, Nina’s hartsvriendin, is daar helemaal niet blij mee.
Wanneer Nina wordt gevraagd voor een reclamespotje, is haar nieuwe vriendin door het dolle heen. Maar dan vertelt Beverly de hele school dat Nina met Johnny de Mol heeft gezoend. Een glamour girl worden valt in werkelijkheid helemaal niet mee!
En Tim, valt hij nu voor Nina?

Eerste zin

Nina staat op het podium, er is een rode spotlight op haar gericht.

Samenvatting

Nina gaat samen met Dille naar een schoolfeest waar de grote lover van Nina ook naartoe is: Tim. Al een tijdje heeft ze een oogje op deze jongen die in haar klas zit en ze denkt dat het die avond haar kans is om Tim te laten zien hoe leuk ze is. En die kans krijgt ze inderdaad, want al snel raakt ze aan de praat met Tim en wordt ze zo verlegen dat ze niet meer weet wat ze moet zeggen. Hierdoor begint ze te stotteren en rare dingen te zeggen en kan ze zich wel voor haar kop slaan. Ze denkt dat Tim haar niet meer ziet zitten en ze weet niet wat ze nu nog moet doen.
De volgende dag op school begint Nina make-up te gebruiken van het door haar meest gehate meisje uit de klas: Beverly. Beverly zoent met veel jongens, gebruikt veel make-up en is een mooi meisje waardoor Nina al tijden jaloers op haar is. Als Nina en Dille na school een test doen om te kijken op wat voor soort meisjes Tim valt, valt de uitslag een beetje tegen. Tim valt namelijk op sexy glamour girls, en dat houdt in dat Nina zich moet gaan veranderen in Beverly. Daarom besluit Nina om vriendschap te sluiten met Beverly zodat ze kan leren hoe het is om een sexy glamour girl te zijn. Nina gaat zich ook interesseren in make-up en begint zich anders te kleden. Ook komt ze na school vaak bij Beverly thuis en daar leest Nina tot haar grote verdriet dat Beverly met Tim heeft gezoend.

Ondertussen is Nina gevraagd voor een reclamespotje. Ze staat ingeschreven bij een reclamebureau voor modellen en eindelijk heeft ze een opdracht gekregen. Beverly vindt het helemaal geweldig en wil daardoor bevriend blijven met Nina. Doordat ze samen zo ‘bevriend’ zijn laat Nina Dille een beetje stikken waardoor de vriendschap tussen hen niet zo goed in stand blijft.
Dan is de dag eindelijk aangebroken en mag Nina naar de studio voor de opnames van een reclamespotje. Ze is vol enthousiasme en vindt het heel leuk dat iedereen haar straks op de tv kan zien. Voordat ze zich om gaat kleden komt ze Johnny de Mol tegen en blijft ze een tijdje met hem praten. Vervolgens krijgt ze te zien wat haar opdracht is, en tot haar grote teleurstelling is ze een papegaai in het reclamespotje. Ze is geen sexy meisje en komt onherkenbaar, in een papegaaienpak, voor in de reclame. Als de opnames zijn afgelopen krijgt ze nog wel een handtekening van Johnny de Mol, en dat maakt wel iets goed.
Als Nina weer op school komt lijkt iedereen te weten van haar rol als papegaai, het blijkt dat Beverly tegen iedereen heeft gezegd dat Nina als papegaai in het reclamespotje speelt. Nina vindt dit niet leuk, want nu weet óók Tim dat ze zo’n suffe rol heeft gekregen. Ze weet niet zo goed wat ze moet doen en ze blijft zich maar aanpassen om indruk op Tim te maken.

Dan is het Valentijnsdag en besluit Nina samen met Dille om een mooie kaart uit te zoeken die ze gelijk naar Tim toe stuurt. Dit lijkt geslaagd, want de volgende dag komt Tim naar Nina toe om te zeggen dat hij van iemand een valentijnskaart heeft gekregen. Nina durft dan nog niet toe te geven dat zij het is en laat hem gewoon gaan.
Als Nina thuiskomt is ze teleurgesteld omdat ze geen valentijnskaart heeft gekregen. Ze belt Dille op om te zeggen dat Tim haar dus niet leuk vindt, en ze weet even niet meer wat ze met de situatie moet doen. Als ’s avonds de vader van Nina naar haar kamer toe komt heeft hij een grote verrassing: namelijk een valentijnskaart. En daarnaast krijgt ze ook nog eens te horen dat Tim niet op ‘sexy glamour girls’ valt, maar op ‘100% Nina meisjes’. Tim is dus ook verliefd op Nina als ze zichzelf is. Ze beseft uiteindelijk dat ze zich helemaal niet had aan hoeven te passen om indruk te maken op Tim.

Samenvatting per hoofdstuk:
1. Party: Dille en Nina gaan naar een schoolfeest waar Tim ook naartoe is. Nina vindt Tim leuk en als ze met hem praat begint ze te stotteren en stomme dingen te zeggen. Als ze even vlucht naar de wc blijkt ze vast te zitten en als ze na tien minuten bevrijd is ziet ze Tim met een ander meisje praten.

2. Disco dip: Dille en Nina gaan naar school en tekenen met de make-up van Beverly hartjes op het raam.

3. True love test: Dille en Nina doen een test in een tijdschrift om te kijken op wat voor soort meisjes Tim valt.

4. Best friends: Nina probeert vrienden te worden met Beverly omdat ze net zo’n meisje als Beverly wil worden. Nina probeert haar gewoontes over te nemen waardoor ze uiteindelijk indruk op Tim zal maken.

5. Beverly’s dagboek: Nina is bij Beverly en leest daar in Beverly haar dagboek dat ze met Tim heeft gezoend.

6. Zoenen: nadat Nina Tim heeft gezien is ze weer helemaal verliefd en kan ze alleen maar over zoenen praten met Dille.

7. Tropico: Nina speelt in het reclamespotje en komt erachter dat ze een papegaai moet spelen in plaats van een hele leuke en stoere rol.

8. Moonlight in Vermont: Nina gaat met haar vader shoppen en krijgt nieuwe kleding van haar vader.

9. Straatrochelen: Nina gaat met haar vader boodschappen doen en buiten doen ze een wedstrijdje wie het verste kan spugen. Als Nina zo ver mogelijk probeert te spugen, staat Tim ineens achter haar. Hij moet om haar lachen.

10. Gespot: Het reclamespotje wordt uitgezonden en Beverly zorgt ervoor dat de hele school weet dat Nina de papegaai is.

11. Kussen met Johnny: Als Nina op school komt blijkt Beverly aan iedereen verteld te hebben dat Nina met Johnny de Mol heeft gezoend. Omdat Nina deze aandacht wel leuk vindt, bevestigt ze dat ze gezoend heeft.

12. Valentijnen: Nina stuurt een valentijnskaart naar Tim en ’s avonds blijkt er ook een valentijnskaart voor haar te zijn.

13. BH’s-Shoppen: Nina gaat shoppen met Beverly en koopt dan ook haar eigen eerste BH.

14. Ruzie: Nina krijgt ruzie met Dille omdat ze met Beverly naar het schoolfeest gaat. Vervolgens belt Beverly op dat ze met een jongen naar het schoolfeest komt, waardoor Nina alleen naar het feest moet gaan.

15. 100% Nina: Nina krijgt van Beverly te horen dat ze jaloers is op Nina omdat ze zo cool is. Dan beseft Nina zich ineens dat ze gewoon haarzelf kan zijn.

Personages

Nina

Nina is een pubermeisje dat in de brugklas zit. Ze is erg onzeker over zichzelf en het liefste wil ze veranderen zodat haar grootste liefde haar leuk vindt. Hierdoor is ze erg onzeker en weet ze vaak niet wat ze met bepaalde situaties aan moet. Over haar uiterlijk wordt weinig verteld, op plaatjes zie je dat het een blond en mager meisje is. Ze moet dan ook wel knap zijn, want ze staat ingeschreven bij een modellenbureau.

Tim

Tim is ook nog een 14-jarige puber en zit net zoals Nina in de onderbouw op dezelfde school. Tim is een lieve jongen die rekening houdt met anderen en alles het liefste zo subtiel mogelijk brengt. Ook is hij heel erg geïnteresseerd in anderen. Tim heeft blauwe ogen en is volgens Nina heel erg knap.

Dille

Dille is ook een puber en zit met Nina in de klas. Over haar uiterlijk is weinig bekend en op de tekeningen wordt ook niet heel veel duidelijk over haar uiterlijk. Verder is ze een lief meisje die andere mensen snel vergeeft. Ook denkt ze mee met haar vriendinnen en probeert ze haar vriendinnen zo goed mogelijk te helpen.

Beverly

Beverly is aan het begin de meest gehate persoon van Nina. Beverly, ook wel Beverly-Anne genoemd, is een tutje die veel met make-up en haar uiterlijk bezig is. Beverly vindt het belangrijk om op te vallen in de school en om aandacht te krijgen van jongens.

Vader van Nina

De vader van Nina is een lieve en vriendelijke man. Hij woont samen met Nina thuis, omdat de moeder vanwege rare redenen naar een camping in Frankrijk is vertrokken. De vader van Nina probeert Nina zo goed mogelijk te steunen omdat ze het moeilijk vindt dat haar moeder zo ver weg zit. Over het uiterlijk van de vader van Nina is ook niet zoveel bekend, op de tekening is alleen te zien dat hij zwart haar heeft.

Quotes

"Ze trekt het uit de kast. Dagboek. Dagboek is net zoals ‘niet kijken’. Ze slaat het open."
"Ik op een poster!’ hypert Nina. Ze knijpt in haar arm. Op een poster door het hele land. Zie je het voor je!"
"Ze wil hem zoenen. Hij blijft haar maar aankijken. En opeens voelt ze zijn lippen op haar mond. Ze wordt er duizelig van."

Thematiek

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Het thema van dit verhaal is verliefdheid en hoe je het beste met deze verliefdheid om kan gaan. Uiteindelijk blijkt dat je het beste gewoon jezelf kan blijven. Ieder jong meisje zal het wel herkennen dat je verliefd wordt op een jongen maar dat je geen idee hebt wat je ermee aan moet. Dat is eigenlijk waar dit boek om draait. Nina wordt verliefd op Tim en weet zichzelf geen goede houding te geven wanneer hij in de buurt is. Ze wil graag indruk op hem maken, maar zodra ze met hem praat zegt ze stomme dingen en is ze bang dat ze een verkeerde indruk op Tim maakt. Om een goede indruk op Tim te kunnen maken zoekt Nina uit op wat voor soort meiden hij valt, zodat ze aan de eisen van Tim kan voldoen. Hierdoor verandert ze zichzelf zodat Tim haar interessant en leuk vindt en uiteindelijk misschien wel een relatie met haar wil. En dat is juist wat je niet moet doen: je moet altijd jezelf blijven, ook als je verliefd bent.

Motieven

Vriendschap

Nina is goed bevriend met Dille, een meisje dat we als een goede vriendin kunnen beschouwen. Ze laat Dille echter een beetje vallen als ze in contact probeert te komen met de \\\\\\\\\'glamourgirl\\\\\\\\\' Beverly. Uiteindelijk blijkt dat je het best bevriend kunt zijn met iemand die oprecht aardig is.

Coming of age

Nina wordt ouder en dat is duidelijk te zien. Uiteindelijk komt ze er namelijk achter dat het het beste is om jezelf te zijn. Dit is een inzicht dat je krijgt als je volwassener wordt. Het blijkt ook in het boek dat je het best jezelf kan blijven, ook in de liefde!

Jaloezie

Hoofdpersoon Nina is jaloers op Beverly, omdat ze denkt dat Tim verliefd is op Beverly en niet op haar. Om deze jaloezie \\\\\\\'op te lossen\\\\\\\', sluit ze vriendschap met Beverly. Jaloezie blijkt echter geen goede basis voor vriendschap en de vriendschap valt uit elkaar.

Geluk / verlangen naar geluk

Op verschillende manieren streeft Nina ernaar gelukkig te worden. Ten eerste hoopt ze iets te krijgen met Tim. Ten tweede wil ze beroemd worden met haar modellenwerk.

Trivia

Er zijn veel meer soorten boeken in de 100% serie! Ook deze boeken gaan over verliefdheid, meisjesdingen, zoenen en make-up.

Titelverklaring

De titel ‘100% Nina’ slaat op het meisje Nina die zichzelf niet meer is om indruk te maken op een jongen. Ze neemt de gewoontes over van een ander meisje waardoor ze niet meer zichzelf kan zijn en ze haar beste vriendin laat stikken. Aan het einde van het verhaal blijkt dat het helemaal niet nodig is om jezelf te veranderen en aan te passen, maar dat je gewoon 100% jezelf moet blijven.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in de personale verteller verteld. Dit houdt in dat je alles door één persoon, Nina, haar ogen ziet. Je leest haar handelingen en gedachtes en voor de rest van niemand. Het is alsof je zelf Nina bent.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van de personages, maar je zit gelijk in het verhaal.
Het verhaal eindigt met een gesloten einde: het verhaal is afgelopen en de gebeurtenissen gaan niet verder.

Verder zijn er weinig of geen flashbacks gebruikt. Je wordt niet terugverwezen naar het verleden en eigenlijk krijg je nauwelijks iets te weten over het verleden. Ook wordt er niet in de toekomst gekeken.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af in Nederland. Het speelt zich vooral af op school, op feestjes in de school, bij Dille thuis en bij Nina zelf thuis. Er is geen gebruik gemaakt van een belangenruimte: de gevoelens of gedachtes van de personages komen niet overeen met de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt.

De tijd waar het verhaal zich in afspeelt moet de tijd van nu zijn. Er zitten verschillende elementen in, zoals de Cosmo Girl, mobieltjes en de Cool Cat, die aangeven dat het in deze tijd geschreven is.

Stijl

De stijl van deze schrijver is heel duidelijk waardoor je alles voor je ziet. In een zin is geen gebruik gemaakt van heel veel details waardoor het leuk en makkelijk blijft om te lezen. Het zijn makkelijke zinnen zonder moeilijke woorden die gewoon iedereen kan begrijpen. Tijdens het lezen loop je dus geen tijdsvertraging op en kan je gewoon doorgaan met het lezen van het verhaal.
Daarnaast staan er plaatjes in dit boek wat ook voor een hoop duidelijkheid zorgt. De plaatjes, de stijl van het schrijven en de onderwerpen zullen erg veel meiden aantrekken waardoor ze dit boek lezen.

Een citaat voor het verduidelijken van de schrijfstijl: ‘Nina kijkt naar zijn mond. Hij heeft zo’n mooie mond. Zijn lippen zijn mooi rond en een beetje rood. Daar moet hij goed mee kunnen zoenen’. – blz 41

Slotzin

En opeens voelt ze zijn lippen op haar mond. Ze wordt er duizelig van.

Beoordeling

Ondanks dat ik buiten de doelgroep val, heb ik toch genoten van het boek. Veel in het verhaal is herkenbaar van vroeger en ik weet zeker dat elk meisje in groep 8, of net op de middelbare school, het verhaal herkent. Het is een lekker boek om even in te lezen en het blijft continu je aandacht vasthouden. Daarnaast is het niet zo voorspelbaar en blijft het elke keer een verrassing wat er verder in het verhaal gaat gebeuren.

Ook vind ik het leuk dat er plaatjes in het boek zitten die het verhaal toch net even meer verbeelden. Bij bijna elk hoofdstuk zit er wel een plaatje, wat het leuker maakt omdat je ziet hoe de situatie zich precies afspeelt. En ook zit er een quiz in om te kijken wat voor soort meisje jij bent. Allemaal erg leuk dus!

Kortom: ik ben enthousiast over dit boek en ik zal het zeker anderen aanraden.

Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.884 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

I.

I.

Ik vind het een leuk boek en ik vind zeker dat er meer mensen dit boek moeten lezen want je leert er echt wat van??????

7 jaar geleden

I.

I.

Heel leuk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica