100% Anna door Niki Smit

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover 100% Anna
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 13 augustus 2009
Zeker Weten Goed

Boekcover 100% Anna
Shadow
100% Anna door Niki Smit
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2007
  • 124 pagina's
  • Uitgeverij: De Fontein (harde kaft)

Flaptekst

Anna, of eigenlijk Anna-Claire Alexia van Aspen, is 100% verliefd op Jamie. Haar moeder shopt zich suf bij Chanel en Louis Vuitton. Anna’s zus wil niets liever dan rijk en beroemd worden. Maar Anna zelf moet niks hebben van het glamourleventje van haar familie. Terwijl haar ouders denken dat Anna lid is van een chique hockeyclub, zit ze stiekem op voetbal.
Anna’s voetbalvriendinnen Chanella en Naomi weten niet dat Anna steenrijk is en ook haar grote liefde op het voetbalveld, Jamie, heeft geen idee… Sterker nog, ze maken vaak grappen over de verwende hockeymeisjes. Maar dan staat Anna als ‘Rich Girl’ op de cover van het tijdschrift Beau Monde! Zullen haar vriendinnen haar geheim ontdekken? En wat zal Jamie zeggen als hij ontdekt dat ze een Rich Girl is?

Eerste zin

Samenvatting

Anna van Aspen is een erg rijk meisje. Haar zusje Emilie en haar moeder doen daar heel trots over. Ze zijn eigenlijk wel een beetje arrogant. Dat zie je o.a. aan de manier waarop ze over beroemdheden spreken en hoe mevrouw Van Aspen over haar huishoudster praat. Ze heet Ans, maar ze noemt haar Valerie, want dat staat deftiger. Anna is heel anders: ze houdt van voetbal, maar haar ouders mogen dat niet weten. Daarom doet ze net alsof ze op hockey zit. Ze is ook verliefd op een gewone jongen, Jamie. Die kan erg lekker voetballen en hij geeft haar wel complimenten. Ze halen met elkaar grappen uit: de jongens pikken een keer alle bh’s uit de kleedkamer en hangen die op aan de bar in de kantine. Een andere keer spuiten de meisjes met Sper Soakers de jongens drijfnat als ze in de kleedkamer na een wedstrijd terugkeren.

Aan haar hartsvriendin Minke op school vertelt ze alles, en volgens haar is Jamie ook verliefd op haar. Op school is Minke de enige gewone vriendin. Je hebt in Anna's klas (de brugklas, want Anna is 13 jaar) ook nog Noor, maar dat is ook een verwaand kreng. Haar moeder organiseert een modeshow waarvoor Anna vrijkaartjes krijgt. In de kleine pauze ziet ze dat Noor met Olaf zoent. Minke is wel jaloers daarop, want die vindt Olaf ook een lekker ding. Wanneer ze naar de modeshow gaan, eten ze in een snackbar eerst een patatje. Ook Jamie is er. Wanneer de andere meiden haar zien, doet ze net alsof ze Jamie voor het eerst ziet.

Noor mag meelopen in de show van haar moeder. Alles is glamour en glitter. Aan het einde van de avond krijgt ze een sms’je van Jamie. Dat vindt Anna het leukst.
Ze gaat naar een voetbalfeestje, terwijl ze thuis vertelt dat ze een verjaardagspartijtje heeft bij Chanella. Chanella voetbalt ook bij Anna in het team, net als de beste speelster Naomi. Anna is erg onzeker over haar uiterlijk, maar Jamie komt toch gewoon naar haar toe. Hij doet heel lief en ze zoenen voor het eerst met elkaar. Daarna gaan ze nog een keer bowlen. Ze ontmoeten Noor en dan doet Anna weer niet helemaal eerlijk. Ze schaamt zich voor haar rijkdom en wanneer Jamie haar naar huis brengt, zegt ze dat het het huis is waar ze moet oppassen.

Haar zusje Emilie wordt binnenkort 16 jaar en ze krijgt een Sweet 16 Party aangeboden door haar ouders. Ook komen ze beiden in aanmerking voor een interview in de Beau Monde. Emilie en haar trotse moeder vinden het geweldig maar Anna vindt het niets. Zo zullen haar vriendinnen van de voetbal te weten komen dat ze zo stinkend rijk is. Emilie dreigt haar ouders te vertellen dat ze gewoon op voetbal zit en dan moet Anna wel meedoen.
Intussen gaan ze ook naar een hockeyfeest met allemaal kakkers. Jamie en haar voetbalvriendinnen zijn er ook. Chanella wordt nog lastig gevallen door een oudere buurman van Anna die aan haar billen zit. Anna kan vanwege haar hockeyvrienden niet zo spontaan doen tegen Jamie, maar ze dansen wel en ze zoenen ook. Dat vindt ze toch helemaal geweldig.

De volgende dag moet ze het ontgelden. Noor en de andere hockeymeisjes noemen haar Miss Voetbal. Noor pest haar, maar Anna staat haar mannetje. Dan wordt het interview opgenomen in de PC-Hooft. Emilie doet heel aanstellerig en Anna heel verveeld. Het interview schildert haar af als een 'rich girl.' Meteen vinden de voetbalvriendinnen haar niet meer zo leuk, maar er staan dingen in het interview die Anna niet zelf heeft gezegd. Emilie heeft aan de journalisten dingen doorgegeven die ze interessant vond staan, maar die niet waar waren. Ook Jamie komt haar vertellen dat ze tegen hem gelogen heeft en hij maakt de verkering uit.

Anna heeft echt liefdesverdriet. Ze vertelt eindelijk tegen haar moeder dat ze op voetbal zit. Haar moeder zegt dat ze vroeger ook eerst een gewone jongen (Arie) had voordat ze met haar rijke vader trouwde. Ze wil eigenlijk ook wel dat haar kinderen gelukkig worden. Minke en Anna gaan shoppen. In een snackbar ziet ze weer Jamie, maar het zijn maar een paar zinnetjes die ze tegen elkaar zeggen.

Op de Sweet 16 Party voor Emilie blijkt ineens dat Jamie er ook is. Haar moeder heeft hem een uitnodiging gestuurd en ze wordt aan hem voorgesteld. Ze vindt hem eigenlijk best aardig. Ook Naomi en Chanella komen op het feest. Jamie neemt Anna eventjes apart en geeft haar dan een gouden naamkettinkje. Hij is weer helemaal verliefd op haar. Hij vindt haar 100 % Anna.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Anna

Anna is het meisje dat ondanks haar rijkdom heel gewoon wil blijven doen. Ze houdt meer van voetbal dan van hockey en vindt haar voetbalvriendinnen ook leuker dan de hockeymeisjes. Die zijn aanstellerig. Ook haar moeder en haar zus stellen zich aan. Toch durft ze niet goed voor rijkdom uit te komen. Daarom moet ze steeds liegen en dat verschijnsel kost vrienden en vriendinnen. Bijtijds komt ze tot inkeer. Ook al omdat haar moeder vertelt dat ze vroeger ook op een gewone jongen (Arie) verliefd is geweest.

Emilie

Emilie vindt rijkdom wel leuk en gaat er ook prat op. Ze heeft eigenlijk geen leuk karakter en doet alles voor de schone schijn.

Jamie

Jamie blijft steeds dezelfde. Hij is een echte voetbaljongen en heeft een hekel aan kapsones en liegen. Hij komt heel betrouwbaar over.

Minke

Minke is een goede vriendin van Anna. Ze zit ook op de school voor rijken, maar heeft wel het hart op de goede plaats. Ze beschermt Minke ook tegen Noor.

Noor

Noor staat model voor de hockeymeisjes. Zij gaat ook voor het geld en de rijkdom. Eigenlijk is het een vervelend kind, dat neerkijkt op de mindere kinderen van de voetbal.

Naomi en Chanelle

Naomi en Chanelle zijn leuke voetbalvriendinnen. Zij haken net als Jamie af wanneer blijkt dat Anna gelogen heeft over haar afkomst. Maar het blijven later wel vriendinnen.

Anna\\\'s moeder

Anna’s moeder lijkt eerst ook vervelend. Ze gaat ook voor de glamour en glitter. Haar houding tegenover de huishoudster is niet leuk. Ook doet ze eerst niet leuk tegen Anna wanneer ze hoort dat die van voetbal houdt, maar later komt ze haar toch vertellen dat ze vroeger ook van een gewone jongen heeft gehouden. Ze wil dat haar dochters gelukkig worden en ze nodigt daarom Jamie uit voor het feestje. Ze verandert dus in de loop van het verhaal van houding.

Thematiek

Coming of age

In 100% Anna zie je Anna groeien en volwassener worden. Eerst is ze een wat onzeker meisje dat haar twee \'identiteiten\', die van haar rijke familie en die bij het voetbal, probeert te verhullen voor elkaar. Op van het eind van het boek durft ze de twee delen van haar leven met elkaar te verenigen. Zowel haar voetballeven en haar familieleven horen bij haar en dat weet dat iedereen. Hierdoor staat ze steviger in haar schoenen. Gedurende het boek wordt ze dus 100% Anna.

Motieven

Zussenrelatie

De relatie van Anna en haar zus Emilie speelt een belangrijke rol in het boek. Deze relatie laat namelijk de tegenstelling zien tussen het welvarende leven, dat Emilie volledig accepteert, en het voetballeven, waar Anna meer naar neigt. De zussentegenstelling staat eigenlijk symbool voor de innerlijke twijfels van Anna: wil ze net zoals haar zus Emilie worden of juist voor het voetbal gaan?

Schuld (gevoel)

Anna houdt voor haar familie geheim dat ze op voetbal zit. Op voetbal vertelt ze juist niets over haar welgestelde familie. De twee belangrijkste gedeeltes van haar leven houdt ze dus geheim voor elkaar.

Puberteit

In 100% Anna zit ze midden in de puberteit. Dit kun je zien aan meerdere dingen: ze wordt voor het eerst verliefd, ze doet dingen die haar ouders niet goed vinden (in dit geval het voetballen), ze maakt ruzie met haar familie en ze twijfelt aan wie ze is, vooral omdat ze twee kanten heeft in het boek.

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Anna wordt voor het eerst verliefd, op Jamie van voetbal. Deze jeugdliefde speelt een belangrijke rol in het boek, omdat deze liefde eigenlijk onmogelijk is: haar rijke familie zou de simpele Jamie nooit accepteren.

Trivia

De schrijfster van het boek, Niki Smit, werkt ook als illustrator. Er zitten ook enkele tekeningen en het boek. Voorheen heeft Smit als hoofdredacteur van een modeblad gewerkt.

Titelverklaring

De titel komt aan het einde van het boek voor. Niki Smit schrijft de 100 % serie omdat ze vindt dat je altijd voor 100 % jezelf moet zijn.
In dit geval moet Anna zich er niet voor schamen dat ze uit een rijk milieu komt. Liegen is gewoon niet goed. Jamie maakt daarom eerst de verkering uit maar als ze wel zichzelf is, komt het toch nog goed.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgebouwd uit 13 hoofdstukken die alle een titel hebben. Drie voorbeelden daarvan zijn: “Love is in the air”, “Beau Monde” en “Miss voetbal”.

Het verhaal is verder chronologisch opgebouwd dat wil zeggen dat de gebeurtenissen worden verteld in de volgorde van de tijd.
Er zijn ook nog 5 tekeningen in het boek. Die illustraties zijn van Janneke Dröge. Na het verhaal komen nog enkele love-testen met meerkeuzevragen.

Het lijkt of er een onzichtbare verteller in het verhaal is. Maar eigenlijk blijf je als lezer steeds bij de gedachten en gevoelens van Anna. De “camera” van de schrijfster staat altijd op haar gericht.

Decor

Het is een actueel verhaal. De vertelster noemt weliswaar geen data en jaartallen, maar ze heeft het steeds over zaken als sms’jes, mobieltjes en over mensen als Marco Borsato, Irene van der Laar, Estelle Gullit. Kortom, mensen die anno 2007 leven.

Recensies

"100% Anna is een aanrader voor iedereen die van lachen houdt, van dit boek krijg je geheid een glimlach op je gezicht. En natuurlijk omdat de moeder van Anna op de wachtlijst staat voor een Egyptische chihuahua... Dat deze mensen echt bestaan!" http://oud.boekreviews.nl...-100-anna/
"Ik vond het verhaal leuk, grappig, mooi en het loopt erg mooi af het is leuk en er zitten ook wat grappige stukjes in en ik zou het boek aan iemand anders aanraden, omdat het echt een superleuk meiden boek is en ik raad het zeker aan iedereen aan behalve aan jongens." http://www.mijnstempel.nl...12&id=1921

Bronnen

Website van de schrijfster
http://nikismit.blogspot.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.919 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

H.

H.

Toch wel teleurstellend dat je net van zo'n soort boek een verslag moet maken.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "100% Anna door Niki Smit"

Ook geschreven door Cees