Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Breaking Dawn door Stephenie Meyer

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Breaking Dawn
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 1 februari 2016
Zeker Weten Goed

Boekcover Breaking Dawn
Shadow
Breaking Dawn door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 754 pagina's
  • Uitgeverij: Atom Books

Flaptekst

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs.

Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella’s life - first discovered in Twlight, then scattered and torn in New Moon and Eclipse - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed… Forever?

Eerste zin

I’d had more than my fair share of near-death experiences; it wasn’t somethings you ever really got used to.

Samenvatting

Boek 1: Bella

Jacob is nog steeds niet gezien sinds de nacht dat hij weg is gerend als weerwolf uit rouw. Op de nacht voor de bruiloft is Edward bang voor alles wat Bella opgeeft. Bella maakt zich echter druk over niet vallen en de vrienden van de Cullens. Wanneer de bruiloft aanbreekt, is Bella enorm zenuwachtig. Wanneer ze met Charlie naar het altaar loopt en Edward ziet, zijn die angsten ineens verdwenen. Op de receptie komt Jacob opdagen. Bella is dolblij om hem te zien, maar Jacob is doodsbang voor het feit dat Bella en Edward gaan proberen om een echte huwelijksnacht te hebben. Jacob is klaar om Edward te vermoorden, maar hij wordt tegengehouden. Bella en Edward gaan vervolgens terug naar de receptie en Bella zegt gedag tegen haar ouders voordat ze op hun huwelijksreis gaan.

Edward neemt Bella mee naar Isle Esme, een eiland dat Carlisle aan Esme heeft gegeven. Edward gaat zwemmen terwijl Bella een paar minuten voor zichzelf neemt. Daarna consumeren zij hun huwelijk, ook al is Edward bang om Bella zeer te doen. De volgende ochtend is hij woedend op zichzelf en zweert haar niet meer aan te raken. Daarom houdt hij haar bezig, maar Bella probeert hem alsnog het bed in te krijgen. Wanneer haar dit eindelijk lukt na een nachtmerrie, wordt ze de volgende ochtend alleen wakker: Edward is gaan jagen. Bella maakt ontbijt voor zichzelf en als ze misselijk wordt, ontdekt ze dat ze wel eens zwanger zou kunnen zijn. Edward wil zo snel mogelijk naar huis als hij het nieuws hoort, want hij wil het “ding” uit haar. Bella houdt echter al van de embryo en belt Rosalie om hulp.

 

Boek 2: Jacob

Wanneer Jacob hoort dat Edward en Bella weer terug zijn, probeert hij Sam te overtuigen dat het verdrag tussen de weerwolven en vampieren is verbroken. Sam is het niet met hem eens en Jacob besluit Edward zelf te vermoorden. Als hij echter bij het huis van Cullens aankomt, lijkt Edward in pijn te zijn en is Bella nog steeds mens, maar wel ziek van haar zwangerschap. Edward haalt Jacob over om met haar te gaan praten, maar ook hij haalt weinig uit. Bella wil de baby houden en Rosalie beschermt haar. Edward belooft Jacob dat hij hem mag vermoorden als Bella hierdoor dood gaat. In een gesprek tussen Edward en Jacob blijkt al snel dat Bella helemaal niet wil overleven als mens. Jacob voelt zich verslaafd aan Bella, maar hij wil er weg. De roedel besluit daarna dat het wezen in Bella te gevaarlijk is en de Cullens aan te vallen. Jacob komt in opstand en gaat weg uit de roedel. Leah en Seth komen met hem mee, ook al wil hij dat niet. Samen met hen patrouilleert hij het land van de Cullens om Bella te beschermen.

Bella wordt steeds zwakker en Carlisle kan niet uitvogelen wat de embryo wil. Jacob denkt dat het bloed wil en dat is wat ze dan ook aan Bella geven als Edward dit hardop zegt. Jacob besluit erbij te blijven omdat hij het gevoel heeft dat Bella hem nodig heeft. Ze vindt het bloed niet erg om te drinken. Jacob wordt daarna gevraagd om terug te komen bij de roedel, maar hij weigert. Jacob kan steeds beter met de Cullens opschieten: Bella is blij om hem te zien en voelt zich blijkbaar beter totdat de embryo een van haar ribben breekt. De Cullens geven Jacob, Seth en Leah eten en kleding, maar Leah weigert. Intussen lijkt de band tussen Bella en Jacob ook steeds sterker te worden. Bella vraagt naar Jacob en Jacob heeft het gevoel dat hij constant bij haar wil zijn.

Wanneer alle Cullens behalve Edward en Rosalie gaan jagen, kan Edward de gedachten van de baby lezen. Ineens ziet Jacob hen als een kleine familie en gepijnigd gaat hij weg nadat Edward hem sleutels voor een auto heeft gegeven. Echter kan hij Bella niet achter zich laten, ook al hoopt hij dat hij imprint op iemand. Edward vertelt hem dan dat ze de baby gaan halen en hij vraagt of hij Bella mag redden, omdat hij nu Alpha is. Daarna gaat het echter fout: Bella haar lichaam knakt. Edward geeft Bella morfine en haalt de baby eruit. Jacob zorgt ervoor dat Rosalie uit de buurt blijft vanwege het bloed. Als de baby eruit is, kijkt Jacob alleen maar naar Bella en probeert haar te reanimeren. Edward geeft haar zijn gif, maar het lijkt verloren te zijn. Jacob ziet zijn Bella niet meer. Hij gaat weg en besluit om het monster dat Bella heeft vermoord te doden. Als hij haar echter ziet in Rosalie haar armen, is er nog maar eens ding belangrijk: Renesmee. Jacob imprint op haar.

 

Boek 3: Bella

Na veel pijn wordt Bella wakker als vampier na twee dagen. Al haar zintuigen zijn ineens veel sterker. Bella blijkt enorm veel zelfcontrole te hebben, ook tijdens het jagen en als ze een mens ruikt. Daarna gaan ze naar huis om Renesmee te zien. Bella is woedend als ze erachter komt dat Jacob een weerwolfachtige claim op haar dochter heeft. De roedel kan Renesmee echter geen kwaad meer doen. Renesmee groeit enorm snel, iets waarvoor ze enorm bang zijn: hebben ze wel genoeg  tijd met haar? Bella is net voor haar verjaardag een vampier geworden, maar toch heeft Alice een cadeau voor haar: een klein huisje voor haar gezin. Edward en Bella brengen hun nacht hier samen door.

Om de Cullens in Forks te kunnen houden, stapt Jacob naar Charlie toe om hem te laten zien dat er meer is in de wereld. Bella ontmoet Charlie voor de eerste keer als vampier. Charlie wordt ook geïntroduceerd aan Renesmee. Hij geeft aan dat hij er wel aan gewend zal raken, aan hoe Bella er nu uit ziet en aan Renesmee. Bella verslaat Emmett in een spel waar het gaat om sterkte als Charlie weer weg is. Intussen is Renesmee nog meer gegroeid en wanneer Irina, een vriendin van de Cullens langs komt, ziet ze dit. Zij rent naar de Volturi om dit te vertellen. Alice ziet de Volturi an aankomen en ze waarschuwt iedereen. Samen met Jasper rent Alice echter weg en niemand weer waarom. Ze laat wel een notitie voor Bella achter met een adres zodat Jacob met Renesmee weg kan rennen als het nodig is. De Cullens maken een plan om zoveel mogelijk vrienden op te roepen zodat de Volturi misschien willen luisteren. Zij denken immers dat Renesmee een vampierenkind is, maar dit is ze niet.

Er zijn veel vrienden die komen opdagen. Sommigen willen het verhaal van Renesmee door haar aanrakingen niet weten, maar zijn wel loyaal. Enkelen komen echter alleen om te vechten tegen de Volturi. Bella ontdekt dat ze een schild is en dat ze haarzelf en anderen op die manier van dingen die in het hoofd afspelen kan beschermen. Wanneer de Volturi komt, proberen ze uit te leggen dat er geen wet gebroken is. Aro, de leider van de Volturi, is hier al snel van overtuigd als hij Edwards gedachten hoofd met zijn gave. Ze zijn echter wel bezorgd om het pakt met de wolven, maar Edward legt uit dat het weerwolven zijn. Irina wordt gedood voor haar fout, maar Aro is er nog niet zeker van dat Renesmee geen gevaar brengt voor de samenleving. Bella vertelt aan Jacob en Renesmee om weg te rennen als ze het gevaar ziet komen. Op dit moment komt Alice terug met een ander zoals Renesmee en de Volturi wordt overtuigd dat er geen gevaar is door zijn verhaal. Hierdoor wordt ook duidelijk dat Renesmee onsterfelijk is als ze helemaal volgroeid is. De Volturi gaan daarna weg. Na de confrontatie met de Volturi gaan de vrienden van de Cullens ook weer weg. In het laatste hoofdstuk laat Bella Edward haar gedachten voor het eerst lezen, aangezien ze heeft geleerd om het schild weg te halen. Hun “eeuwig en altijd” kan nu beginnen.

Personages

Bella Cullen - Swan

Hoewel Bella zich nog steeds te jong voelt om te trouwen, wordt ze in het begin van dit boek Edwards vrouw. Daarna vertrekken ze op huwelijksreis en voltrekken ze het huewelijk, aangezien Edward dit had beloofd. Wanneer Bella erachter komt dat ze zwanger is, gaan ze terug naar Forks. De baby groeit snel en eet haar van binnen op, maar Bella doet er alles aan om haar kind te houden. Zelfs als het haar dood lijkt te worden, maar Edward weet haar op tijd te transformeren. Bella voelt zich dan alsof ze altijd aan vampier heeft moeten zijn. Wanneer de Volturi opnieuw een bezoekje komt brengen, blijkt Bella een schild als gave te hebben en is ze de enige voor wie Alice een bericht heeft achtergelaten.

Edward Cullen

Edward krijgt in dit boek eindelijk wat hij wilt: Bella voor altijd aan zijn zijde. Hoewel hij het er eerst niet mee eens was, zijn er veel voordelen nu Bella ook een vampier is. Voordat dit gebeurt, is er echter opnieuw gevaar voor Bella, dit keer in haar buik. Hij wil het eerste weghalen, maar wanneer hij haar gedachten hoort niet meer.

Jacob Black

Jacob is Bella definitief verloren: eerst door de bruiloft, daarna bijna door de zwangerschap en vervolgens doordat ze een vampier wordt. Echter, hij imprint op de dochter van Bella en Edward: Renesmee. Hierdoor mogen de weerwolven de Cullens niet aanvallen en bovendien krijgt Jacob toch nog zijn gelukkig einde, ook al is dit tijdelijk bedreigd wanneer de Volturi komen.

Renesmee Cullen

Renesmee komt halverwege in het boek pas echt voor. Eerst natuurlijk wel als baby in de buik van Bella, maar in die tijd is ze slechts een embryo die enorm veel van Bella vraagt. Wanneer ze geboren wordt, betovert ze echter iedereen. Haar ouders, maar ook Jacob en de rest van de gehele family. Renesmee kan verhalen vertellen door iemand aan te raken en hierdoor kan ze mensen overtuigen om voor hun zaak te vechten.

Quotes

"“You nicked-named my daughter after the Lock Ness Monster.”"
"‘Now you know," I said lightly, and shrugged. "No one's ever loved anyone as much as I love you.’"
"So this was different. I was amazing now - to them and to myself. It was like I had been born to be a vampire."
"Fire and ice, somehow existing together without destroying each other. More proof that I belonged with him."
"My life and his were twisted into a single strand. Cut one, and you cut both. If he were gone, I would not be able to live through that. If I were gone, he wouldn't live through it, either."
"No measure of time with you will be long enough, but we'll start with forever."
"And then we continued blissfully into this small but perfect piece of our forever."
"All the lines that held me to my life were sliced apart in swift cuts, like clipping the strings of a bunch of balloons. Everything that made me who I was - my love for the dead girl upstairs, my love for my father, my loyalty to my new pack, the love for my other brothers, my hatred for my enemies, my home, my name, my self - disconnected from me in that second - snip, snip, snip - and floated up into space."

Thematiek

Angst/ fobie

In Breaking Dawn leven verschillende personages om verschillende (of meerdere) redenen in angst. Eerst is Bella bang om haar baby kwijt te raken en Edward/Jacob zijn bang om Bella kwijt te raken. Daarna lijkt het lot van iedereen op het spel te staan wanneer de Volturi komt.

Motieven

Vriendschap

Hoewel Jacob Bella heeft verloren als liefde, blijven ze uiteindelijk wel vrienden. Deze vriendschap is zo sterk dat Jacob uiteindelijk de kant van de Cullens kiest en later de wolven weet te overtuigen om mee te vechten voor de Cullens. Ook heeft de Cullen clan veel vrienden die ze om hulp kunnen vragen bij de confrontatie tegen de Volturi.

Familie

Bella en Edward zijn onderdeel van de Cullen familie die elkaar altijd beschermen. Tevens wordt er een nieuw persoon aan de familie toegevoegd: Renesmee, de biologische docher van Edward en Bella.

Liefdesrelatie: happy end

Bella en Edward gaan trouwen in dit boek en lijken voor eeuwig van elkaar te kunnen genieten wanneer Bella vampier wordt. Met de dreiging van de Volturi lijkt dit even miste lopen, maar uiteindelijk kunnen ze voor altijd bij elkaar zijn.

Motto

Book 1
Childhood is not from birth to a certain age and at a certain age the child is grown, and puts away childish things. Childhood is the kingdom where nobody dies.

Edna St Vincent Millay

Bella wordt in dit boek volwassen: ze maakt haar eigen keuzes en staat hier achter.

 

Book 2
And yet, to say the truth, reason and love keep little company together nowadays.

William Shakespeare
A Midnight’s Summer Dream
Act III, Scene I

Jacob houdt van Bella, ook al kan zij die liefde niet teruggeven. Hij zal altijd voor haar blijven vechten. Er zit echter nog een reden achter die later pas wordt verteld: Renesmee. Hij imprint op haar.

 

Book 3
Personal affection is a luxury you can only have only after all your enemies are eliminated. Untel then, everyone you love is a hostage, sapping your courage and corrupting your jugdgement.

Orson Scott Crd
Empire

Om vrij en gelukkig te kunnen leven moeten Edward en Bella eerst een vijand overkomen om dit te bewerkstelligen voor hun familie.

Opdracht

This book is dedicated to my ninja/adgent, Jodi Reamer. Thank you for keeping me off the edge.

And thanks also to my favorite band, the very aptly named Muse, for providing a saga’s worth of inspiration.

Trivia

In Breaking Dawn is Jacob ook een deel aan het woord in plaats van Bella. Dit is anders dan in de andere boeken (op de epiloog van Eclips na).

Stephenie Meyer schreef origineel een direct vervolg op Twilight met de naam Forever Dawn, waarin bijvoorbeeld Victoria en Laurent nog in leven waren. Ook Jacob en de weerwolven waren niet duidelijk in beeld.

Titelverklaring

Breaking Dawn (“morgenrood”) wijst op het aanbreken van de morgen wanneer Bella voor het eerst wakker wordt in haar nieuwe lichaam en leven als vampier. Tevens is het een symbool voor de nieuwe morgen waarop Bella Renesmee voor het eerst voelt, dus nieuw leven.

Structuur & perspectief

Breaking Dawn bestaat uit drie delen: deel een vanuit Bella’s perspectief met zeven hoofdstukken, deel twee vanuit Jacob’s perspectief met tien hoofdstukken en deel drie weer vanuit Bella met 21 hoofdstukken. Ieder deel is geschreven in de ik-persoon, waardoor de gedachten, gevoelens en handelingen van het personage duidelijk zijn. Andere personages neem je door de ogen van het personage weer

Decor

Het verhaal vindt plaats in de 21e eeuw. Stephenie Meyer heeft specifieke jaartallen gegeven aan de geschiedenis van verschillende personages. Edward is geboren in 1901 en getransformeerd in 1918, waardoor hij in het boek iets meer dan 100 jaar oud is, hoewel hij er altijd 17 uit zal zien. Ook is het tijdperk te merken aan verschillende technologieen, zoals auto’s, telefoons en computers. Het verhaal zou hierdoor in een andere context moeten worden geplaatst wanneer er een ander tijdperk aan verbonden zou worden. Vampieren en weerwolven zijn ook wel van deze tijd.

Breaking Dawn speelt zich voornamelijk af in Forks, een plaatsje in Amerika. Het is er altijd enorm koud en nat weer, waardoor het een goede plek voor vampieren is. In het begin van het boek, na de bruiloft, gaan Bella en Edward naar Isle Esme. Nadat ze weer thuis zijn gekomen in Forks, gaan ze enkel nog naar vrienden om hen om hulp te vragen. Bella bevindt zich voornamelijk in het huis van de Cullens doordat ze ziek is voor de buitenwereld terwijl ze Renesmee baart en een vampier wordt. Het verhaal zou zich op een soortgelijke plek als Forks af kunnen spelen, maar niet in een warm gebied of stad.

Stijl

Volgens de Nederlandse website van The Twilight Saga is ‘de schrijfstijl zeer intens, het is alsof je in het verhaal getrokken wordt’. Dat is ook zo: de spanning omtrent eerst het lot van Bella en daarna het lot van de gehele familie en wolvenroedel staat op het spel. Hierdoor wil je verder lezen. Breaking Dawn is geschreven voor jongeren. Er staan geen moeilijke woorden in het boek, de zinnen worden kort gehouden en er is balans tussen dialoog en beschrijvende stukken.

Slotzin

And then we continued blissfully into this small but perfect piece of our forever.

Beoordeling

Hoewel Twilight (het eerste boek) mijn favoriet uit de serie altijd zal zijn door de magie die erin zit, maakt dit boek een goede tweede favoriet. Ik vind Bella als vampier namelijk geweldig. Zoals ze zelf al benoemd: ze was geboren om een vampier te worden. En de toevoeging van Renesmee vind ik ook leuk, zeker in combinatie met Jacob. Een mooie afsluiter van het verhaal! Stephenie Meyer mag dan misschien geen realistisch verhaal neer hebben gezet, het is zeker prachtig en de moeite van het lezen waard.

Recensies

"When you begin Breaking Dawn, the fourth and final book in the Twilight series, it's hard to imagine that the saga could get any more dramatic." http://www.seventeen.com/...k-review/
"This novel sees Bella coming into her own power and proving that she is more that capable of independent thought and action." http://www.lovevampires.c...dawn.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.866 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking Dawn door Stephenie Meyer"

Ook geschreven door Anouk