Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

The boy in the striped pyjamas

De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne

2006

240

2 uit 5

Zeker Weten Goed

Zeker Weten Goed!

Deze boekverslagen zijn gemaakt door de boekenredactie van Scholieren.com. In deze superverslagen staat alles wat jij moet weten voor je boekbespreking of mondeling literatuur. De quiz kun je gebruiken om je kennis van het boek te testen. Met deze verslagen zit je dus Zeker Weten Goed!
Feitelijke gegevens
1e druk,  2006
205 pagina's
Uitgeverij: Arena
Verslag
Door Vivian
Toegevoegd op 17 oktober 2015 
Flaptekst 

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

Eerste zin 
One afternoon, when Bruno came home from school, he was surprised to find Maria, the family's maid - who always kept her head bowed and never looked up from the carpet - standing in his bedroom, pulling al his belongings out of the wardrobe and packing them in four large wooden crates, even the things he'd hidden at the back that belonged to him and were nobody else's business.
Samenvatting 

De negenjarige Bruno verhuist met zijn ouders en zijn zusje Gretel vanuit Berlijn naar Polen, naar een mysterieuze plek genaamd Out-With. Ze verhuizen omdat vader promotie heeft gekregen, maar Bruno vindt het vreselijk: hij mist zijn vriendjes, het huis is anders en ze mogen niet van hun land af. Hij en Gretel krijgen thuis les en er zijn geen leeftijdsgenoten in de buurt. Vader mag absoluut niet gestoord worden tijdens zijn werk en er lopen vaak soldaten in het huis rond. Eén van hen, luitenant Kurt Korler, kan goed overweg met Gretel, maar hij behandelt Bruno als een klein kind. Hij draagt echter een geheim met zich mee over zijn vader, en Bruno’s vader wil dat geheim graag ontrafelen.

Vanuit zijn slaapkamerraam kan Bruno een groot gebied zien waar heel veel mensen in gestreepte pyjama’s en op blote voeten rondlopen. Als Bruno in de tuin speelt, valt hij van zijn geïmproviseerde schommel en wordt geholpen door de keukenhulp Pavel, die bij die mensen blijkt te horen.

Bruno herinnert zich bepaalde dingen uit zijn leven in Berlijn: de avond dat de Fury, Hitler dus, bij hen kwam dineren en de vreselijke ruzie tussen vader, moeder en Grootmoeder en Grootvader. Grootmoeder was heel erg tegen de nieuwe baan van Bruno’s vader, maar Grootvader vond het juist geweldig.

Op een dag besluit Bruno dat hij wil proberen om Out-With te verkennen. Hij ontdekt dat er een hek is dat zijn huis afscheidt van het gebied met de mensen in gestreepte pyjama’s. Aan de rand van dat hek ziet hij een jongen, in een gestreepte pyjama. De jongen heet Shmuel en woont aan de andere kant van het hek. De twee jongens zijn precies even oud, even groot en lijken veel op elkaar. Ze worden dikke vriendjes en Bruno neemt regelmatig eten voor Shmuel mee. Ze praten elke dag, maar kunnen elkaar niet aanraken vanwege het hek tussen hen in. Shmuel vertelt dat hij gedwongen naar Out-With moest verhuizen en is boos op de soldaten, terwijl Bruno hen juist geweldig vindt.

Op een regenachtige dag mag Bruno niet naar buiten en vertelt hij Gretel per ongeluk over Shmuel, maar hij kan de zaak sussen door te doen alsof Shmuel zijn fantasievriendje is. Niet lang daarna is Shmuel ineens in Bruno’s huis bezig met huishoudelijke karweitjes. Ze mogen niet laten merken dat ze elkaar kennen, maar Bruno geeft Shmuel stiekem wat eten. Luitenant Korler betrapt Shmuel echter met de kip en Bruno doet alsof hij Shmuel niet kent.

Door dit bezoekje van Shmuel krijgen Gretel en Bruno allebei luizen en Bruno moet van vader zijn hoofd kaalscheren. Gretel heeft ondertussen ontdekt dat hun nieuwe woonplek niet Out-With heet, maar Auschwitz, en hun moeder is niet meer zo gelukkig in het nieuwe huis. Als Grootmoeder plotseling overlijdt, ontdekt Bruno dat hij liever in Out-With is vanwege zijn vriendschap met Shmuel.

Kort nadat ze terug zijn in Out-With, besluit vader echter dat Bruno en Gretel met moeder samen terug zullen gaan naar Berlijn, omdat ze in Out-With niet gelukkig kunnen zijn. Bruno gaat dit aan Shmuel vertellen en ze zijn allebei verdrietig dat ze elkaar niet meer zullen zien. Bij wijze van afscheid besluiten ze dat Bruno naar de andere kant van het hek zal komen, om Shmuel te helpen zijn verdwenen vader te zoeken. Shmuel vindt een gestreepte pyjama voor Bruno, zodat hij niet zal opvallen.
Ze kunnen Shmuels vader niet vinden en Bruno wil naar huis omdat het slecht weer wordt. Als de jongens voorgoed afscheid willen nemen, worden ze plotseling met een hele groep opgemarcheerd en naar een ruimte gebracht. Er lijkt eerst niets te gebeuren en Bruno denkt dat het een schuilplaats is voor de regen. Maar juist als hij weg wil gaan, komt het gas dat iedereen voorgoed de adem beneemt.

Personages

Bruno
Bruno is de hoofdpersoon. Hij is negen jaar oud en erg van streek als hij ineens moet verhuizen van zijn vertrouwde huis en vriendjes in Berlijn, naar een gigantisch huis op een plek waar niets te beleven valt. Hij houdt van lezen en geschiedenis en gaat graag op ontdekkingsreis in zijn omgeving. Hij heeft veel ontzag voor zijn vader en hoe belangrijk deze is voor andere belangrijke mensen, daarom wil Bruno ook zelf soldaat worden. Als hij de jongen Shmuel ontmoet en vriendschap met hem sluit, leert hij meer over de verschillen tussen verschillende mensen en milieus.

Shmuel
Shmuel is een joodse jongen die in Auschwitz ‘woont’ en altijd een gestreepte pyjama draagt. Hij is ongelukkig en krijgt maar heel weinig te eten, maar hij is juist daarom erg blij als Bruno hem bezoekt. Het is moeilijk te zeggen of Shmuel weet waarom hij in Auschwitz zit en wat er met hem gaat gebeuren, maar het is wel zeker dat hij erg ongelukkig en eenzaam is, vooral omdat hij hard moet werken en zijn vader kwijt is.

Gretel
Gretel is Bruno’s oudere zusje die zich vanwege dit leeftijdsverschil altijd beter voelt dan hij. Gretel is erg meisjesachtig: ze speelt graag met poppen, slijmt bij volwassenen en voelt zich erg slim omdat ze goed kan leren en bovendien snel doorheeft wat er aan de hand is in Auschwitz. Gretel wordt een beetje verliefd op Luitenant Korler en wil niets van de ‘mensen in gestreepte pyjama’s weten.’

Mother
Mother is Bruno’s moeder. Ze heet Elsa en is noodgedwongen meeverhuisd omdat ze voor Bruno en Gretel moest zorgen en haar echtgenoot moest steunen. Waarschijnlijk weet zij heel goed wat er aan de hand is in Auschwitz en het is ook waarschijnlijk dat ze het er niet mee eens is, omdat ze erg beschermend is tegenover haar kinderen en het niet erg vindt dat joodse mensen voor haar en haar gezin werken.

Father
Father is de vader van Bruno en Gretel en een belangrijke persoonlijkheid in de wereld van de nazi’s. Hij staat op goede voet met de Fury (Hitler) en is directeur geworden van Auschwitz, waardoor er ook altijd soldaten in het huis rondlopen. Zijn werk en zijn opvattingen zijn erg belangrijk voor hem en hij verwacht gewoon dat zijn gezin hierin meegaat, waardoor hij eigenlijk te weinig aandacht aan hen besteedt en niet zo nadenkt over wat goed is voor zijn gezin.

  • "About twenty feet further along from the garden and the flowers and the bench with the plaque on it, everything changed. There was a huge wire fence that ran along the length of the house and turned in at the top, extending further along in either direction, further than she could possible see."
  Quotes
Thematiek

WO II: Kinderleed
Het belangrijkste algemene thema uit dit boek is vanzelfsprekend: de Tweede Wereldoorlog. Specifieker gezegd gaat het vooral om de relatie tussen joden en niet-joden, en dan vooral in de hechte context: wisten niet-joden wat er in de concentratiekampen gebeurde met joden? Het verhaal wordt verteld met behulp van het thema kinderlijke onschuld en simpliciteit, dat gesymboliseerd wordt aan de hand van het woordje Out-With. Dit is eigenlijk gewoon het woord Auschwitz, maar dan op de manier waarop Bruno en Gretel het verstaan en uitspreken.

Motieven

Kind-ouderrelatie
De vader van Bruno hoort bij de nazi\'s maar dit weet Bruno niet omdat hij nog zo jong is. Een belangrijk motief in het verhaal is de relatie tussen ouder en kind en hoe de ouder zijn kind verliest door de daden die hij begaat. Bruno wordt uiteindelijk vergast samen met zijn vriendje Schmuel.

Opdracht 

For Jamie Lynch.

Trivia 
  • John Boyne schreef de gehele eerste versie van dit boek in tweeënhalve dag.
  Trivia
Titelverklaring 

De jongen in de gestreepte pyjama (The boy in the striped pyjamas) slaat op Shmuel, de jongen die aan de andere kant van het hek woont en altijd een gestreepte pyjama draagt, die symbool staat voor zijn gevangenschap en zijn onderdrukte identiteit.

Structuur & perspectief 

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die niet al te lang zijn. Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het perspectief van de negenjarige Bruno, die nog maar weinig levenservaring heeft en alles dus heel versimpeld ziet. Er zitten wel een paar flashbacks in het verhaal, maar de gebeurtenissen vinden over het algemeen in chronologische volgorde plaats.

Decor 

Het verhaal speelt zich af rond het begin van de Tweede Wereldoorlog, in Auschwitz (Polen).

Stijl 

John Boyne heeft een hele vlotte, gemakkelijk leesbare stijl van schrijven met veel dialoog, eenvoudig taalgebruik en meer actie dan beschrijvingen.

Beoordeling 

Ik vond het een zeer mooi boek. Het is heel mooi geschreven, heel intens. Het onderwerp spreekt me sowieso aan, maar dit boek geeft een heel andere kijk op de Tweede Wereldoorlog. In de meeste boeken gaat het over joden tijdens WO II, maar dit verhaal gaat over een jongen die in de wereld van Hitler leeft. Ik vind het ook erg leuk dat het boek ook echt vanuit het perspectief van een negenjarige geschreven is. Het onbegrip voor Shmuels leven, zijn haat tegenover soldaten en Pavel is heel natuurlijk geschreven, echt alsof het een soort dagboek is. Daarnaast vind ik de herhaaldelijke termen (Out of Bounds at All Time and No Exceptions bijvoorbeeld) die steeds terugkomen ook heel leuk om te lezen. Het is echt net alsof je in het leven van Bruno zelf zit, ik begreep ook echt zijn ergernis jegens Gretel en zijn redelijk zwart-witte kijk op de wereld: zijn vader is zijn grote idool, dus dan maakt het hem ook niet uit wat voor werk hij doet, en dan denkt hij ook dat er geen slechte mensen zijn die dat beroep uitoefenen. Ik vond het ook vrij eenvoudig om te lezen, en ik heb het ook zeker met plezier gelezen. Ik vind het een echte aanrader voor iedereen die van oorlogsverhalen houdt.

Recensies
"Het boek leest vlot en makkelijk en het kan bijna niet anders dan dat je er snel door geboeid en geraakt wordt."
Bron: www.rubriek.nl
"Je zou het boek misschien kinderlijk geschreven vinden, maar daar ligt voor mij ook de kracht van het boek."
Bron: www.viva.nl

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

3932

reacties

Wat gebeurde er met zijn oma?
door christel (reageren) op 14 januari 2016 om 22:36
@christel: Die stierf gewoon
door Jellie (reageren) op 8 maart 2016 om 15:22
@christel: in de film waren ze gebombardeerd waardoor de oma was gestorven.
door anna (reageren) op 17 mei 2016 om 17:44
egt een verrot boek
door kees (reageren) op 3 mei 2016 om 12:23
@kees: excuseer, deze recensie lees je als je geïnteresseerd bent in het boek. Toon alsjeblieft respect voor de schrijver en de mensen die dit boek wel leuk vinden.
door Laurence (reageren) op 25 november 2017 om 14:28
Kan iemand wat meer vertellen over plaats en tijd?
door Simone (reageren) op 22 juni 2016 om 13:31
@Simone: Het gaat in het begin over de plaats Berlijn, in het 1ste hoofdstuk verhuizen ze al naar Aus-with. Aan het begin mist Bruno Berlijn maar dat word steeds minder. De periode dat Bruno Shmuel kent is ongeveer 1 jaar. Het speelt zich af ten tijden van de 2e wereldoorlog.
door Anoniem (reageren) op 17 juli 2016 om 11:36
wat is de ondertitel van het boek
door henk (reageren) op 5 november 2016 om 15:09
@henk: die is er niet
door Tijmen (reageren) op 29 november 2016 om 17:15
ik zit in 1MHA en ik kreeg een 9,8
door smikkelbeer (reageren) op 11 januari 2017 om 11:33
Super!
door Piet Hein (reageren) op 14 februari 2017 om 11:18
ik heb het boek niet persoonlijk gelezen ,maar ik heb wel de film gezien. heel intens en inspirerend. regards rishana sewgolam
door Rishana Sewgolam (reageren) op 24 april 2017 om 2:28
Wat was er uiteindelijk met de vader van luitenant Kurt kötler? Het is mij een beetje onduidelijk...
door Lars Huiskes (reageren) op 17 mei 2017 om 21:05
@Lars Huiskes: Familie die afstandelijk is van elkaar denk ik. Of hij was joods and was gevlucht.
door Eggman Alavadu (reageren) op 22 juni 2017 om 12:27
En misschien nog handig om te weten: de vader van Bruno zat bij de ss(film).
door Lars Huiskes (reageren) op 17 mei 2017 om 21:07
Echt heel goed verslag en nu zal de boektoets die ik heb over dit boek vast ook goed gaan door dit uitgebreide verslag! Heel erg bedankt!
door Belle (reageren) op 23 mei 2017 om 23:33
@Belle: Ja, he.
door Eggman Alavadu (reageren) op 22 juni 2017 om 12:26
Eggman very good. Maaree.. "Eén van hen, luitenant Kurt Korler" Het is Kotler. Endus niet Korler. ;P
door Eggman Alavada (reageren) op 22 juni 2017 om 12:13
Dit is trouwens het enige boek dat me interesseerde van de boeken lijst.
door Eggman Alavadu (reageren) op 22 juni 2017 om 12:25
Dus Bruno gaat dood?
door Lua (reageren) op 3 oktober 2017 om 13:23
@Lua: btw ik ben dit maar oké Ik vind het een saai verhaal de film vind ik beter maaeen het past alsnog niet bij mij
door Lua Telgt (reageren) op 3 oktober 2017 om 14:51
Ik ben meer van horror maar ja als het voor engels moet dan doe ik het wel. De opbouw is trouwens wel erg goed
door Lua Telgt (reageren) op 3 oktober 2017 om 14:53
@Lua: ja hij gaat samen met shmuel dood, hij is vergast
door Damian (reageren) op 18 januari 2018 om 12:57
Men neme een kooi met apen. In de kooi wordt een banaan opgehangen, daaronder staat een trap. Het duurt niet lang of er gaat een aap naar de trap, maar zodra hij er een voet op zet worden alle apen natgespoten. Een poosje later probeert dezelfde aap het nog eens, met hetzelfde gevolg: weer alle apen nat. Als er daarna nog een aap is die de trap op wil, zullen de anderen hem dat beletten. Nu halen we één aap uit de kooi en brengen we een nieuwe binnen. De nieuwe aap ziet de banaan en wil de trap op. Tot zijn grote schrik springen alle apen hem op zijn nek. Na nog een poging weet hij het: als hij de trap op wil wordt hij in mekaar geslagen. Dan halen we een tweede aap uit de kooi en brengen we een nieuwe binnen. Ook de nieuweling gaat naar de trap en krijgt een pak slaag. De vorige nieuwe neemt enthousiast deel aan de afstraffing. Een derde oude aap gaat eruit en een derde nieuwe aap komt de kooi binnen. Hij gaat naar de trap en krijgt slaag. Twee van de apen die op hem inbeuken hebben geen idee waarom je de trap niet op mag. Oude aap vier eruit en nieuwe aap vier erin, enzovoort, tot alle apen die ooit het natspuiten hebben meegemaakt vervangen zijn. Niettemin gaat nooit een aap de trap op!
door hot cow killer (reageren) op 15 mei 2018 om 9:59
@hot cow killer: t
door Peter pannekoek (reageren) op 17 december 2018 om 9:42
Er zijn een paar dingen die niet helemaal kloppen. Zoals: u schreef dat Bruno geschiedenis heel leuk vond. maar in het boek klaagde hij juist bij zijn vader dat geschiedenis maar verleden tijd is. Ook vertelde u dat de namen van de ouders van Bruno nooit genoemd worden. Dit klopt ook niet helemaal, want in de ruzie met de opa en oma van Bruno noemde de Oma een paar keer de naar Ralf. Voor de rest een prachtige samenvatting en er zal veel tijd in hebben gezeten. Groetjes!
door Roos (reageren) op 27 mei 2018 om 16:57
jaaaaaa
door ja (reageren) op 31 mei 2018 om 13:18
@ja: neeeeeee
door nee (reageren) op 16 juli 2018 om 16:42
Heel veel respect voor al deze mensen die dit hebben doorstaan
door Ruben Staal (reageren) op 4 juni 2018 om 14:54

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Elsa Koppelman4e klas vwo7.2
joop 4e klas havo6.8
adirf 4e klas vwo7.1
Sarissa 3e klas vwo6.8
anoniem4e klas aso6.7
Meer verslagen ›