Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Zeker Weten Goed

Zeker Weten Goed!

Deze boekverslagen zijn gemaakt door de boekenredactie van Scholieren.com. In deze superverslagen staat alles wat jij moet weten voor je boekbespreking of mondeling literatuur. De quiz kun je gebruiken om je kennis van het boek te testen. Met deze verslagen zit je dus Zeker Weten Goed!
Feitelijke gegevens
20e druk,  2003
224 pagina's
Uitgeverij: Uitgeverij Contact
Verslag
Door Jessica
Toegevoegd op 7 oktober 2013 
Flaptekst 

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is geen gewone detectiveroman. De detective en verteller is Christopher Boone. Christopher is vijftien en heeft een vorm van autisme. Hij weet heel veel van wiskunde en heel weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het eind van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn begint hij aan een angstige reis die zijn hele wereld op z'n kop zet. Christopher is onvergetelijk en Mark Haddon schildert zijn wereld op diep ontroerende, bijzonder grappige en uiterst overtuigende wijze. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht won verschillende prijzen, waaronder de Whitbread Book of the Year Award.

Eerste zin 
Het was 7 minuten na middernacht.
Samenvatting 

Christopher woont samen met zijn vader in het plaatsje Swindon in Engeland. De moeder van Christopher is twee jaar geleden overleden aan een hartaanval. Hij vindt het erg lastig dat hij geen moeder meer heeft en geen afscheid van haar heeft kunnen nemen, maar hij beseft zich dat hij door moet gaan met zijn leven. Het leven van Christopher is namelijk al ingewikkeld omdat hij autisme heeft. Hierdoor kan hij moeilijk contact leggen met anderen, wordt hij agressief als hij aangeraakt wordt en vindt hij het moeilijk om contact te houden met mensen. Daarentegen is hij wel weer hoogbegaafd in wiskunde en wil hij op vijftienjarige leeftijd al het wiskunde examen op VWO-niveau af gaan leggen. Op school wordt hij geholpen door Siobhan, een schoolpsycholoog die hem helpt te leven met zijn zware autisme.

In de straat is er echter iets vreemds gebeurd. Als Christopher ’s avonds over straat loopt komt hij erachter dat de hond van mevrouw Shears, een vrouw die in zijn straat woont, overleden is. Hij ligt op straat met een hooivork in zijn lichaam. Onmiddellijk gaat Christopher naar de hond toe om hem te proberen te verzorgen. Dit lukt alleen niet en mevrouw Shears heeft inmiddels de politie ingelicht. De politie komt gelijk naar mevrouw Shears toe en vermoedt dat Christopher de hond vermoord heeft. Hierdoor wordt hij meegenomen naar het politiebureau waar hij verder verhoord moet worden.

Als Christopher in de cel zit, hoort hij ineens de stem van zijn vader. De vader van Christopher komt hem halen omdat hij denkt dat Christopher onschuldig is. Na allerlei gesprekken wordt hij uiteindelijk vrijgelaten. Maar wel met de mededeling dat ze hem in de gaten gaan houden.

Omdat de dood van de hond van mevrouw Shears zoveel indruk gemaakt heeft op Christopher, is hij vastberaden om de moordenaar te vinden. Beetje bij beetje gaat hij de hele straat af om te vragen of zij wat met de dood van de hond te maken hebben. Christopher komt helemaal niks verder, maar omdat hij het zo een spannend onderzoek vindt besluit hij om toch door te gaan.

Tegelijkertijd is Christopher bezig met het schrijven van een boek, dit was volgens Siobahn een goede manier om zichzelf beter te begrijpen. Zijn boek gaat over de zoektocht naar de moord op de hond en over zijn autisme. Regelmatig praat hij met zijn vader hierover, die hem aanmoedigt om door te gaan met het schrijven van het boek. Maar op een dag vindt Christophers vader het boek en hij wordt er zo boos van dat hij het verstopt. Christopher gaat hierna zijn boek zoeken, als zijn vader aan het werk is, hij vindt schrikbarende brieven in de kast. Deze brieven zijn namelijk geschreven door zijn eigen moeder.

De vader van Christopher heeft tegen Christopher gezegd dat zijn moeder gestorven is aan een hartaanval. Nu Christopher deze brieven leest en leest dat zijn moeder hem wil zien, weet hij dat zijn moeder nog in leven is. ’s Avonds besluit hij om verhaal te gaan halen bij zijn vader, want nu hij weet dat zijn moeder nog in leven is wil hij haar natuurlijk zien.

Uiteindelijk geeft de vader van Christopher toe dat hij gelogen heeft. De moeder van Christopher scheen vreemd te gaan met meneer Schears en ze zijn dan ook samen verhuisd naar Londen. De vader van Christopher vond dit zo verschrikkelijk dat hij maar tegen zijn zoon gezegd heeft dat ze overleden is. Daarna biecht hij nog iets op: hij heeft de hond van mevrouw Shears doodgemaakt.

Dit nieuws is schokkend voor Christopher. Hij vertrouwt zijn vader niet meer en besluit stiekem per trein naar zijn moeder in Londen te reizen. Dit doet hij omdat hij zo bang is van zijn vader dat hij niet meer bij hem wil wonen, maar alle andere mensen die hij vertrouwt kan hij ook niet bij komen wonen waardoor zijn moeder een logische optie is.

De tocht naar Londen is zwaar voor Christopher. Naast dat hij extreem angstig is voor onvoorspelbare gebeurtenissen en interactie met mensen, nemen zijn hersenen zoveel details op dat zo'n grote, chaotische, nieuwe omgeving als een treinstation teveel voor hem is. Hij wordt op het begin van zijn reis geholpen door een politieagent die later ontdekt dat Christopher van huis weg is gelopen en hem daarom wil helpen met terug komen. Hij vlucht weg van de agent en hoe zwaar de reis ook is besluit hij toch door te gaan om bij zijn moeder te komen.

De ontmoeting tussen hem en zijn moeder is emotioneel en meneer Shears, de nieuwe man van de moeder van Christopher, heeft liever niet dat Christopher daar in huis gaat wonen. Toch kiest de moeder van Christopher voor haar zoon en doet ze er alles aan om hem te laten genieten van het leven.

Uiteindelijk gaan ze samen terug naar Swindon. Hier doet Christopher zijn examen in wiskunde en praat hij met zijn vader. Ze zijn het er allebei over eens dat ze wat moeten doen om hun band weer te versterken. Daarom heeft de vader van Christopher een hondje gekocht, zodat Christopher die hond af en toe kan uit komen laten.

Personages

Siobhan
Siobhan is de lerares van Christopher. Voor Christopher is ze een persoon die hij kan vertrouwen. Hij legt ook al zijn gedachten en emoties bij haar neer. Siobhan is een rustige en aardige vrouw die het beste met de medemens voor heeft.

Meneer Shears
Meneer Shears komt over als een hele chagrijnige man. Hij is vreemdgegaan met de moeder van Christopher en accepteert Christopher als stiefzoon niet. Hij wil zelfs niet dat Christopher in zijn huis komt wonen.

De moeder van Christopher
De moeder van Christopher is een erg zorgzame vrouw. Ze doet er alles aan om het Christopher naar zijn zin te maken. Daarnaast heeft ze al die jaren waarin ze Christopher niet zag contact met hem geprobeerd te houden door middel van brieven schrijven. Maar deze brieven hield de vader van Christopher geheim voor Christopher.

De vader van Christopher
De naam van de vader van Christopher wordt in het verhaal niet genoemd. Op het eerste gezicht lijkt de vader van Christopher een hele aardige man. Maar later blijkt dat hij gelogen heeft en de hond van de buren vermoord heeft. De vader van Christopher heeft bijvoorbeeld altijd tegen Christopher gezegd dat zijn moeder dood is, omdat hij niet wilde dat Christopher zijn moeder nog zag. Uiteindelijk bleek de moeder van Christopher nog gewoon in leven te zijn.

Christopher Boone
Christopher Boone is de verteller van het verhaal. Hij is een vijftienjarig jongetje dat autisme heeft. Zijn autisme zit hem vaak in de weg, want het zorgt ervoor dat contacten leggen met andere mensen moeilijk voor hem is, maar hij is wel heel slim. Hij doet bijvoorbeeld op vijftienjarige leeftijd al examen in wiskunde. Dankzij zijn autisme is hij wel een doorzetter geworden. Hij weet wat hij wil en gaat onmiddellijk op zijn doel af. Hij schrikt niet terug van gevaren en doet er alles aan om zijn doel te bereiken. Daarnaast is Christopher een hele gevoelige jongen.

  • "En toen zei moeder: ‘Ik denk dat je nu maar weg moet gaan’, maar ze had het tegen vader, niet tegen mij.
    En toen kwam de agent terug want meneer Shears had het politiebureau gebeld en hij zei tegen vader dat hij moest kalmeren en nam hem mee de flat uit.
    En moeder zei: ‘Ga maar weer slapen. Het komt allemaal goed. Dat beloof ik.’
    En toen ging ik weer slapen."
  Quotes
Thematiek

Moord
De vader van Christopher heeft de hond van de buurvrouw vermoord. Dit alleen maar omdat hij wraak wilde nemen op de buurvrouw. Het hele boek gaat over de moord op de hond en moord is dan ook een belangrijk thema. Christopher is vastberaden om de moordenaar van de hond te vinden. Elke keer brengt hij zichzelf in problemen, maar dat vindt hij niet erg omdat hij de moordenaar van de hond per se moet vinden. Uiteindelijk bekent de vader van Christopher dat hij de hond vermoord heeft.

Motieven

Sociale problemen
Ook al zou je het op het eerste gezicht niet zeggen: sociale problemen is een belangrijk motief van dit verhaal. Christopher, de hoofdpersoon, heeft autisme waardoor hij moeilijk contact kan leggen met andere mensen. Christopher reageert ook anders op situaties dan dat mensen zonder autisme zouden doen. Uiteindelijk probeert Christopher op een andere manier met heel veel mensen contact te leggen terwijl het contact stroef verloopt. Beetje bij beetje probeert Chirstopher zijn sociale problemen onder controle te krijgen en steeds meer contacten met mensen te leggen. Ook probeert hij zichzelf steeds sterker te maken en mensen te waarschuwen voor zijn autisme zodat ze weten wat ze van hem kunnen verwachten.

Dood
De dood is op twee manieren een belangrijk motief van dit verhaal. Ten eerste omdat de hond van de buurvrouw dood is. Ten tweede omdat de vader van Christopher altijd beweert dat de moeder van Christopher overleden is. Uiteindelijk blijkt dit niet zo te zijn en blijkt dat de vader van Christopher altijd gelogen heeft.

Geheim
Christopher komt er later achter dat zijn vader altijd een geheim voor hem heeft gehad. De vader van Christopher heeft altijd gelogen over de dood van Christopher zijn moeder, want ze schijnt helemaal niet dood te zijn. Christopher mocht haar alleen niet meer zien omdat zijn eigen vader het zat was met zijn ex-vrouw.

Opdracht 

Dit boek is opgedragen aan Sos.

Met dank aan

Kathryn Heyman, Clare Alexander, Kate Show en Dave Cohen.

Trivia 
  • Dit boek is een wereldwijde bestseller en is al in meer dan vijftien talen uitgegeven. Daarnaast heeft Mark Haddon voor dit boek al verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen.
Titelverklaring 

De titel 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' is eenvoudig uit te leggen. Christopher, een autistisch jongetje, heeft een dode hond met een mes in zijn lichaam gevonden. Christopher is vastberaden om de moordenaar te vinden en start een hele zoektocht. Uiteindelijk bekent zijn eigen vader dat hij de hond vermoord heeft.

Door de dood van de hond komt Christopher veel meer te weten. Zo heeft zijn vader ooit gezegd dat de moeder van Christopher overleden is aan een hartaanval. Uiteindelijk blijkt dit niet het geval te zijn en blijkt ze gewoon vreemdgegaan te zijn. Door het voorval met de hond is Christopher dus van alles te weten gekomen.

Structuur & perspectief 

Het verhaal is in de ik-persoon geschreven. Het hele verhaal wordt door de ogen van het vijftienjarige jongetje Christopher Boone verteld. Als lezer lees je de gedachten en handelingen van Christopher, en van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een informatieve opening. Als eerste worden de gebruikte ruimtes en personages geïntroduceerd. Daarna begint het verhaal pas echt. Hierdoor heb je al kennis kunnen maken met de gebruikte ruimtes en personages.
Het verhaal eindigt met een gesloten einde. De vraag in dit verhaal is wie de hond vermoord heeft en die zaak is opgelost want de vader van Christopher heeft de hond vermoord. 

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. Opvallend aan deze hoofdstukken is dat het niet normaal genummerd is. De hoofdstukken zijn namelijk genummerd op priemgetallen. Dit is zo omdat de hoofdpersoon Christopher ontzettend veel van priemgetallen houdt.

Decor 

Het verhaal speelt zich af in Engeland. Eerst speelt het verhaal zich in Swindon af. Dit is de plek waar Christopher met zijn vader woont. Later verhuist Christopher naar zijn moeder in Londen en speelt het verhaal zich daar af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Het verhaal speelt zich in een aantal weken af. Hoe lang het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend. Daarnaast is het verhaal in de huidige tijd geschreven. Dit omdat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van mobiele telefonie.

Stijl 

Aan de schrijfstijl van Mark Haddon is weinig opvallends. Hij maakt geen gebruik van moeilijke woorden, moeilijke zinsconstructies of andere dingen waardoor het boek moeilijk leesbaar wordt.

Wat wel opvalt is dat hij erg veel gebruik maakt van details. Hierdoor loop je als lezer een tijdsvertraging op omdat er over één klein moment erg lang verteld kan worden. Daarnaast spelen de gedachten van Christopher een grote rol. Ook hierdoor loopt de lezer tijdsvertraging op.

Slotzin 
En ik weet dat ik dit kan omdat ik in mijn eentje naar Londen ben gegaan, en omdat ik het raadsel Wie Vermoordde Wellington? heb opgelost en mijn moeder heb gevonden en ik dapper was en een boek heb geschreven en dat betekent dat ik alles kan.
Beoordeling 

Wat heb ik genoten van dit verhaal! Van te voren had ik verwacht dat het meer een psychologische roman zou zijn aangezien ik dacht dat autisme centraal zou spelen. Ik had dan ook verwacht dat het verhaal erg heftig zou worden. De psychologie speelt een grote rol, maar tegelijkertijd zijn er veel meer dingen belangrijk in dit verhaal. Dit maakt het verhaal wel af en toe heftig, maar de luchtige delen overtreffen toch.

Het verhaal is op een humoristische manier geschreven waardoor je je als lezer beter in kan leven in de hoofdpersoon Christopher. Christopher lijdt aan autisme en ziet daardoor de wereld op een iets andere manier dan mensen die geen autisme hebben. Af en toe vindt hij het lastig, maar ondanks zijn autisme weet hij wel waar zijn mogelijkheden liggen. En deze mogelijkheden benut hij allemaal.

Ik vind het verhaal echt een aanrader. Het is heel mooi om een 'zwaar' verhaal door de ogen van een autistisch jongetje te zien. Als je je interesseert in psychologie moet je zeker dit boek gelezen hebben.

Recensies
"Bijzonder geschreven boek vanuit het perspectief van Christopher. Er zitten gedetailleerde beschrijvingen in wanneer zijn lerares aangegeven heeft dat hij meer moet beschrijven. Het is heerlijk om te lezen hoe de denkwereld van deze jongen in elkaar zit. Hij heeft het niet helemaal van een vreemde, want zijn vader heeft ook een aantal opmerkelijke beslissingen genomen. Een leuk boek!"
Bron: seventyeight.nl
"Mensen zeggen bijvoorbeeld vaak ‘Stil zijn’, maar ze zeggen er niet bij hoe lang je stil moet zijn. Een mooi boek, kortom. Ik vraag me alleen of waarom het boek in de bibliotheek alleen op de jeugdafdeling te vinden is. Zo ken er nog wel een paar! "
Bron: greut.nl
"Ondanks dat Haddon zegt weinig van autisme af te weten, heeft hij wel heel goed begrepen wat de stoornis inhoudt. Ik heb Quinten al heel lang geleden gevraagd om het boek ook eens te lezen en zijn visie erop te geven, maar mijn liefje is helaas niet zo’n lezer als ik en begint nooit aan het boek. "
Bron: makelemonade.nl

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

7668

reacties

Mooi bekverslag!
door Deze Djude (reageren) op 31 mei 2015 om 23:05
Typo: "had dat waarschijnlijk met de /!/vorm/!/ van mevrouw Shears gedaan"
door Marten (reageren) op 27 september 2015 om 13:20
@Marten: Dag Marten, ik snap niet precies waar je het over hebt, ik denk dat er een foutje in je reactie zit. Zou je me hier meer duidelijkheid over kunnen geven? Dan kan ik het verslag aanpassen.
door Lotte Vennekens (reageren) op 2 oktober 2015 om 10:33
@Lotte Vennekens: Hij bedoelt: 'vorm' moet zijn 'vork'.
door Anoniem (reageren) op 26 augustus 2016 om 15:28
In het boek wordt Siobhan geschreven, ik zie in je samenvatting Siohban staan. Dit is een kleine spellingsfout, voor de rest prima.
door Max (reageren) op 10 januari 2016 om 13:37
@Max: Scherp! Het is ondertussen aangepast! :-)
door Lotte Vennekens (reageren) op 13 januari 2016 om 13:56
@Lotte Vennekens: Prettig verslag, weet u alleen zeker dat het fictie is?? Ik kan het namelijk nergens vinden. Bij voorbaat dank.
door Sjors (reageren) op 22 maart 2017 om 14:51
Waarom vermoorde de vader van Christopher de hond Wellington?
door Jongendiealtijdallesophetlaatstemomentdoet (reageren) op 12 januari 2016 om 0:40
@Jongendiealtijdallesophetlaatstemomentdoet: wraak nemen op de buurvrouw dat staat er toch
door Bryan (reageren) op 26 januari 2016 om 22:36
in de quiz staat dat hij naar het politiestation wordt meegenomen omdat hij verdacht wordt van de moord op de hond, maar in het boek staat: '...then he said: I am arresting you for assaulting a police officer.' Christopher had die agent geslagen omdat hij het niet leuk vond dat hij hem aanraakte.
door Anne (reageren) op 7 maart 2016 om 18:29
Bij de quiz staat er toch (vind ik) een foutje in. In de quiz wordt er gevraagd waarom Christopher mee moet naar het politiebureau. Volgens de quiz is het goede antwoord 'Omdat ze denken dat hij de hond heeft vermoord.', maar eigenlijk komen ze bij zijn huis en vragen hem over de hond, dan slaat hij een agent. In het boek staat (hoofdstuk 17, 2de zin (39e druk pagina 20)): "Toen zei hij: 'Je wordt aangehouden wegens geweldpleging tegen een politieman.'. Dus hij moet mee omdat hij de agent slaat.
door Mark (reageren) op 3 april 2016 om 17:17
In het boek staat wel degelijk de naam van Christopher's vader, Ed Boone ^^
door Anoniem (reageren) op 27 april 2016 om 10:54
Bij het gedeelte van motto --> sociale problemen staat er dat Christopher autisme heeft, maar dat is maar gedeeltelijk waar. Hij heeft Asperger, wat valt onder het spectrum van autisme.
door Twan (reageren) op 25 mei 2016 om 12:53
Er staat dat de hond vermoord is met een vorm.... ik denk dat dit Hooivork moet zijn + Hij is dus met een hooivork vermoord maar bij de titelverklaring staat opeens dat de hond met een mes vermoord is... Voor de rest echt een heel mooi verslag
door Marouane Magrhibia (reageren) op 1 juni 2016 om 10:27
hij is niet vermoord met een mes maar een zo`n hark dinges
door geertje van dam (reageren) op 17 november 2016 om 14:35
@geertje van dam: een hooivork noem je zoiets😉
door Gissoe (reageren) op 23 november 2016 om 22:05
waarom staat er niks in over misses Alexander of over misses Shears?
door thom (reageren) op 9 januari 2017 om 20:37
Samenvatting is wel heel kort zonder details
door Ollodebeer (reageren) op 2 oktober 2017 om 17:10

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

anoniem6e klas vwo7.5
anoniem5e klas havo7.1
Sonja 6e klas vwo7.1
anoniem3e klas vwo6.9
anoniem5e klas vwo6.8
Meer verslagen ›