Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Harry Potter and the Order of the Phoenix door J.K. Rowling

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Harry Potter and the Order of the Phoenix
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 24 oktober 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Harry Potter and the Order of the Phoenix
Shadow
Harry Potter and the Order of the Phoenix door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2003
  • 766 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

Harry Potter is due to start his fifth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. He is desperate to return to Hogwarts and find out why his friends, Ron and Hermione, have been so secretive all summer. But before he even gets to school, Harry survives a terrifying encounter with two Dementors, attends a court hearing at the Ministry of Magic and is escorted on a nighttime broomstick ride to the secret headquarters of a mysterious group called the Order of the Phoenix...

Eerste zin

The hottest day of the summer so far was drawing to a close and a drowsy silence lay over the large, square houses of Privet Drive.

Samenvatting

Harry spendeert, net zoals ieder jaar, zijn zomer bij de Duffelingen (Dursleys). Hij hoort maar niks van zijn vrienden of nieuws rondom Voldemort. Zijn neef en hij worden op een avond aangevallen door Dementors en omdat hij magie gebruikt om ze te verweren, moet hij naar een hoorzitting toe. Een paar dagen later komen enkele volwassen tovenaars van Orde van de Feniks (Order of the Phoenix) hem ophalen bij de Duffelingen en ze brengen hem mee naar het hoofdkwartier, maar tevens de woonplek van Sirius Zwart (Black). Hier ontmoet hij de leden van de Orde en wordt hij ook herenigd met zijn vrienden. Harry krijgt eindelijk de antwoorden waar hij al heel de zomer op wacht. Omdat de minister Harry en Perkamentus (Dumbledore) niet wil geloven, is de Orde weer in leven geroepen om de magische gemeenschap in bescherming te brengen. Sirius wil Harry graag vertellen wat er aan de hand is, tegen de protesten van sommige Orde leden in. Hij doet dit aan ook. Enkele dagen later neemt meneer Wemel (Weasley) Harry mee naar het ministerie voor zijn verhoor. Hier komt Perkamentus tot zijn verdediging, maar hij negeert Harry volkomen, waar Harry niks van snapt. Door de getuigenis van mevrouw Vaals, een inwoner uit de stad van de Duffelingen, wordt Harry vrijgesproken.

Al vrij snel daarna vertrekken Harry en zijn vrienden weer naar Zweinstein. Hermelien en Ron zijn tot klassenoudsten benoemd, Harry is nu aanvoerder van het Zwekbalteam (Quidditch). Wanneer Harry bij de koetsen aankomt, schrikt hij: wat zijn de wezens die de koetsen trekken? Luna, een meisje uit Ravenklauw (Ravenclaw) ziet de beesten echter ook, maar van haar denken ze dat ze een beetje gek is. Tijdens een les blijkt het te gaan om Terzielers, die je alleen kunt zien als je iemand hebt zien sterven. Met het nieuwe schooljaar komt er ook een nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, namelijk Dorothea Omber (Doloris Umbridge). Zij blijkt al snel alleen de theorie te geven en de praktijk af te weren. Harry gaat hier tegen in vanwege het gevaar dat er momenteel is in de magische wereld, maar hij krijgt hiervoor straf: volgens het ministerie is er immers niks aan de hand. Al vrij snel lijkt het erop dat Harry niet wordt geloofd door vele van zijn medeleerlingen. Omber krijgt al snel meer rechten dan de meeste leerkrachten op Zweinstein zodat ze meer invloed op school kan uitoefenen.

Omdat ze niet echt Verweer Tegen de Zwarte Kunsten krijgen dit schooljaar, halen Hermelien en Ron Harry over om hem les te geven. Dit kost wat moeite, maar Harry stemt er uiteindelijk mee in. Ze organiseren een bijeenkomst en er zijn veel leerlingen die zich daarna opgeven om bij de Strijders van Perkamentus (SvP) te horen. Aangezien daarna clubs worden verboden, gaan ze in het geheim verder. De Kamer van Hoge Nood wordt als oefenruimte gebruikt. Het Zwerkbaltoernooi gaat intussen ook gewoon verder. Ron wordt aangenomen als Wachter, maar bij de wedstrijd tegen Zwadderich gaat het mis doordat zij een flauw liedje hebben bedacht en Ron zich niet meer kan concentreren. Harry vangt de snaai en hierdoor wint Griffoendor, maar Draco en zijn vrienden gaan ineens de ouders van Harry en de Wemels beledigen. Harry en George vliegen hen aan, waardoor Harry en de tweeling worden verbannen van Zwerkbal.

Gedurende het schooljaar krijgt Harry steeds beelden te zien waarmee Voldemort bezig is in dromen. Op een avond droomt hij dat Arthur Wemel wordt aangevallen en hij meldt dit meteen: dit blijkt te kloppen. Vanaf dat moment gaat professor Sneep (Snape) Harry leren om zich tegen Voldemort in zijn hoofd te verzetten zodat hij niet meer mee kan kijken of eventueel invloed op Harry uit kan oefenen via deze connectie. Harry doet echter niet enorm zijn best, want hij haat Sneep. Op een avond komt Dobby haar waarschuwen voor Omber, want ze komt eraan om de SvP te ontdekken. Harry wordt gepakt, maar de meeste leerlingen weten weg te komen. Net als Omber hem de schuld wil geven, neemt Perkamentus de schuld op zich en hij weet te ontkomen. Hierna wordt Omber echter wel als schoolhoofd aangesteld en worden de regels alleen nog maar strenger. Ze controleert nu bovendien alle leerkrachten op hun bekwaamheid. Fred en George laten vuurwerk afgaan tijdens de examens en vertrekken zo voorgoed van school, tot ergernis van Omber. Bij het laatste examen krijgt Harry weer een visioen: Sirius is gevangen genomen en hij wil er naar toe. Hermelien en Ron vertrouwen het niet, dus dwingen hem om het te controleren. Echter worden ze gesnapt (hoewel ze wel contact hebben kunnen maken, maar Sirius was niet bij de haard aanwezig), aangezien alles heel strict in de gaten wordt gehouden op Zweinstein. Hermelien weet Omber om te tuin te leiden door haar mee te nemen in het Verboden Bos en haar te laten geloven dat Perkamentus een geheim wapen heeft. Omber wordt hier gevangen genomen door enkele wezens in het bos.

Aangezien Sirius niet aanwezig was, wil Harry per se naar het ministerie. Hermelien, Ron, Luna, Ginny en Marcel gaan met hem mee. Het ministerie blijkt helemaal leeg te zijn, maar wanneer ze op ontdekkingstocht gaan, blijken er al snel dooddoeners te zijn. Sirius is echter nergens te bekennen. Lucius, een van de dooddoeners, wil dat Harry een profetie pakt. Harry weet deze te bemachtigen, maar wil hem niet af staan. Hierdoor raken ze in gevecht. Halverwege komen de leden van Orde op dagen en Bellatrix weet Sirius te doden. De profetie valt stuk. Harry rent achter Bellatrix aan om wraak te nemen, maar kan dit niet en ineens staan Voldemort voor hem. Perkamentus komt echter daarna ook, die het duel met Voldemort aan gaat. Wanneer Voldemort door heeft dat hij niet kan winnen, ‘kruipt’ hij in Harry en meldt hij op die manier dat hij Harry zal doden. Door de liefde in Harry kan hij echter niet lang blijven, want dit doet Voldemort pijn. De minister van toverkunst, samen met andere medewerkers, verschijnen nog net op tijd om een glans van Voldemort te zien. Hierna geloven ze wel dat Voldemort terug is. Na een gesprek in de kamer van Perkamentus, waarin Harry wordt uitgelegd dat er een profetie is gedaan, maar dat Voldemort deze nooit volledig heeft gehoord, gaan ze weer terug naar huis voor de zomer. De Orde legt de Duffelingen haarfijn uit dat ze Harry niks aan moeten doen, anders steken ze er een stokje voor. Harry gaat hierna met de Duffelingen mee.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Harry Potter

Nadat Harry Voldemort heeft zien herrijzen en niemand hem wil geloven, keert hij toch terug naar Zweinstein. Hij is nog vol van verdriet en bovendien lijkt Perkamentus (Dumbledore) hem te negeren. Op school worden de zaken er niet beter op als er een nieuwe leerkracht vanuit het ministerie komt. Harry laat zich door Ron en Hermelien overhalen om een groep te starten en zelf tegen de zwarte kunsten te leren vechten, aangezien ze het op school weigeren te doen: volgens het ministerie is Voldemort niet terug. Intussen kampt Harry met het feit dat hij soms door Voldemorts ogen kijken, wat er uiteindelijk toe leidt dat Sirius wordt vermoord omdat Voldemort Harry weet te lokken onder een valse visie in het ministerie. Hierna gelooft het ministerie echter wel dat de Dark Lord herrezen is.

Ron Wemel (Weasley)

Ron is Harry’s meest loyale vriend en supporter in dit boek. Hij beschermt Harry wanneer niemand hem gelooft, maar Harry is dit jaar jaloers op zijn vriend. Dat is anders dan in de vorige boeken. Ron wordt namelijk Klassenoudste (Prefect) en Harry niet. Ook wordt Ron aangenomen als Wachter (Keeper) bij het Zwerkbalteam (Quidditch), terwijl Harry van het spel is verbannen doordat hij Draco heeft aangevallen. Hoewel Ron volledig achter Harry staat in dit boek, is het Harry die niet volledig achter Ron staat.

Hermelien Griffel (Hermione Granger)

Harry is in dit boek enorm gefrustreerd en uit dat nogal vaak naar zijn vrienden toe. Hermelien (Hermione) is dan degene die hem terecht stelt, aangezien zijn vrienden juist in hem geloven. Ook is Hermelien degene die de belangrijke vragen stelt en ze is meestal op het juiste pad. Hermelien is altijd de brave van de drie geweest, maar na vier jaar met haar beste vrienden, durft ook zij risico’s te nemen wanneer het nodig is. Hermelien is tevens degene die Harry voorstelt om de studenten verweer tegen de zwarte kunsten te leren in een geheime groep.

Voldemort

Hoewel het ministerie niet gelooft dat Voldemort weer terug is, smeed hij wel plannen om Harry te pakken. Hij krijgt door dat Harry hem kan volgen, maar ook dat hij de “visioenen” van Harry kan manipuleren en hem zo in de val kan lokken. Voldemort denkt dat wanneer hij Harry dood het gevaar geweken zal zijn voor hem, dus hij zal er alles aan doen om hem te krijgen.

Sirius Zwart (Black)

Hoewel Sirius sinds het derde boek al aanwezig is, is de peetvader van Harry in dit boek extra belangrijk. Hij vertelt Harry namelijk hoe de zaken er voor staan en geeft hem liefde in de vorm van een ouder. Sirius is dan ook degene die Harry in bescherming neemt wanneer ze worden aangevallen door Dooddoeners in het ministerie en hierdoor sterft. Harry vergeeft zichzelf dit niet, omdat hij in de val van Voldemort is getrapt.

Quotes

"“Just because you have the emotional range of a teaspoon doesn't mean we all have.” "
"“Things we lose have a way of coming back to us in the end, if not always in the way we expect.” "
"“We've all got both light and dark inside us. What matters is the part we choose to act on. That's who we really are.” "
"It seemed to take Sirius an age to fall: his body curved in a graceful arc as he sank backwards through the ragged veil hanging from the arch."
"“You're the one who is weak. You will never know love or friendship. And I feel sorry for you.”"
"“Then you will find yourself easy prey for the Dark Lord!" said Snape savagely. "Fools who wear their hearts proudly on their sleeves, who cannot control their emotions, who wallow in sad memories and allow themselves to be provoked so easily - weak people, in other words - they stand no chance against his powers! He will penetrate your mind with absurd ease, Potter!” "
"“Dumbledore lowered his hands and surveyed Harry through his half-moon glasses. 'It is time,’ he said, ‘for me to tell you what I should have told you five years ago, Harry. Please sit down. I am going to tell you everything.” "

Thematiek

Angst/ fobie

Harry krijgt verschillende visioenen van Voldemort doorgestuurd waardoor hij bang is voor wat er komen gaat, ook omdat niemand hem en Perkamentus wil geloven. Op Zweinstein wordt het er ook niet beter op als het ministerie de overmacht neemt. De leerlingen mogen zich niet meer leren verdedigen tegen de zwarte kunsten bijvoorbeeld, waardoor ze niet kunnen worden voorbereid op wat komen gaat.

Motieven

Verliefdheid

In dit boek is buiten vriendschap, liefde ook een belangrijke factor voor Harry. Hij heeft namelijk zijn eerste crush, namelijk op Cho Chang.

Vriendschap

Omdat Zweinstein onder druk staat van het ministerie, is het belangrijk dat de leerlingen elkaar onderling wel kunnen vertrouwen. De band van Harry, Hermelien en Ron wordt hierdoor juist versterkt in de boek, omdat ze alleen elkaar hebben. Tevens worden Marcel (Neville), Luna en Ginny hierin betrokken, aangezien zij meegaan met het trio naar het ministerie om Sirius ‘te redden’.

Magie

Harry Potter is een tovenaar en het verhaal speelt zich af in de magische wereld. De oorlog en gebeurtenissen zijn hierdoor anders dan wanneer geen magie zou bestaan. Zo is er bijvoorbeeld geen technologie in die wereld.

Dood van een geliefde

Doordat Voldemort de connectie tussen hem en Harry ontdekt, weet hij hem te lokken naar het ministerie: hij doet alsof Sirius wordt gemarteld, maar dit is niet zo. Echter komt Sirius samen met verschillende anderen wel op dagen om Harry en zijn vrienden te helpen bij het gevecht tegen de dooddoeners. Eén van hen slaagt erin om Sirius te doden, wat Harry veel verdriet bezorgd.

Opdracht

To Neil, Jessica and David,

who make my world magical

Trivia

Tussen de publicatiedata van het vierde en het vijfde boek heeft drie jaar gezet. Misschien is de dikte van het boek wel een goedmakertje?

Vijf miljoen kopiën van het boek werden binnen de eerste 24 uur van publicatie verkocht.

Titelverklaring

Harry Potter and the Order of the Phoenix, oftewel Harry Potter en de Orde van de Feniks, staat voor de groep die Harry op aanraden van Hermelien (Hermione) op richt om leerlingen voor te bereiden op gevechten tegen duistere tovenaars. Dit omdat hun professor Omber hen niet wil onderwijzen, terwijl zij Verwering tegen de Zwarte Kunsten (Defense Against the Dark Arts) geeft. Tevens helpen leerlingen uit deze groep Harry bij zijn missie.

Structuur & perspectief

Harry Potter and the Order of the Phoenix bestaat uit 38 hoofdstukken, waarbij een alwetende schrijver aan het woord is. Het verhaal volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon (hij-persoon). Je weet daarom niet meer dan het personage. Er wordt veel beschreven van de omgeving, maar ook van de gebeurtenissen die plaats vinden.

Decor

In de magische wereld van Harry Potter komt geen technologie voor. Er wordt gebruik gemaakt van boeken, veer en inkt op school. Magie kan bestaan in iedere tijd, maar het boek is geschreven in de jaren ‘90. Het zou echter ook jaren terug of jaren later hebben kunnen afspelen. Hierdoor is het verhaal van Harry Potter tijdloos. Er gaat een periode van ongeveer een jaar over het verhaal: het begint in de zomervakantie voordat Harry aan zijn vijfde jaar op Zweinstein (Hogwarts) begint en het eindigt als zij terug naar huis gaan na een heel schooljaar. De plaats kan echter niet worden veranderd, aangezien de gehele context van het boek dan verschuift: de Dreuzelwereld (Muggleworld) en magische wereld met Zweinstein (Hogwarts) zijn belangrijk.

Stijl

Harry Potter and the Order of the Phoenix is geschreven in het Engels (Verenigd Koninkrijk). Dit is te merken aan ‘said Harry’ bijvoorbeeld, aangezien de woorden in het Amerikaans worden omgedraaid. Het boek is goed te begrijpen, aangezien er niet veel moeilijke woorden in voor komen. Het is dus geschikt voor scholieren, ook als Engels niet het beste vak is. Zeker aangezien het een vlot verhaal is. Het enige lastige zou kunnen zijn dat er woorden in worden gebruikt die door Rowling bedacht zijn als toevoeging aan het Harry Potter verhaal. Echter, wanneer je als lezer helemaal bent ondergedompeld in de magische wereld van Harry Potter, valt dit niet eens meer op omdat de betekenissen bekend zijn.

Slotzin

He somehow could not find world to tell them what it meant to him, to see them all ranged there, on his side. Instead, he smiled, raised a hand in farewell, turned around and led the way out of the stations towards the sunlit street, with Uncle Vernon, Aunt Petunia and Dudley hurrying along in his wake.

Beoordeling

Harry Potter and the Order of the Phoenix is het dikste boek. Echter vind ik het ook het minst leuke boek. Waarom? Misschien wel omdat er enorm veel informatie in staat. Er gebeurt enorm veel en hoewel dat natuurlijk een goed iets is voor een boek, denk ik dat het misschien iets teveel is geweest. Ik had gewoon het meeste moeite om door dit boek heen te komen, in vergelijking met de andere.

Recensies

"Rowling has not been asleep at the wheel in the three years since the last Potter novel, and I am pleased to report that she has not confused sheer length with inspiration." http://www.theguardian.co...arrypotter
"Het mooie van dit alles vind ik dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om Harry Potter en de Orde van de Feniks minder dan vijf sterren te geven." http://www.leesmee.nu/?p=117
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.404 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

S.

S.

in het begin van het boek krijgt petunia een brulbrief waarin staat : DENK AAN JE LAATSTE. in de andere boeken krijg je niet meer echt te horen waar dat op slaat, weet jij het misschien?

7 jaar geleden

P.

P.

Harry wordt pas in het zesde jaar zwerkbalaanvoerder. In zijn vijfde is Angelique aanvoerder van het zwerbalteam

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Order of the Phoenix door J.K. Rowling"

Ook geschreven door Anouk