Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De grot door Tim Krabbé

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover De grot
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 15 juli 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover De grot
Shadow
De grot door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 13e druk, 1997
  • 181 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Eerste zin

Na ongeveer een kilometer, zoals hem was gezegd, zag hij het.

Samenvatting

Hoofdstuk 1
Geoloog Egon Wagter moet in Ratanak, een stad in het verzonnen land Ratanakiri, een koffer met heroïne overhandigen aan een onbekende koerier. Egon Wagter is deze reis vol goede moed begonnen, maar zodra hij in Ratanak aankomt slaan de zenuwen hem toe. Hij beseft zich dat het gevaar om opgepakt te worden groot is. Zeker omdat een eerdere Nederlandse drugssmokkelaar meneer Doornebosch eerder is opgepakt wegens smokkelen van drugs.

Als Egon Wagter op het vliegveld aankomt, heeft hij nog tien uur tot de afspraak met de onbekende koerier. Hij vervult zijn tijd door naar bezienswaardigheden in de stad te gaan. Daarnaast bezoekt hij de gevangenis waar Doornebosch vast heeft gezeten en overleden is aan de doodstraf.

Als de onbekende koerier na tien uur eindelijk aankomt, is Egon Wagter met stomheid geslagen. De koerier is namelijk een vrouw die hij die dag eerder ontmoet heeft. Na de drugs overgaven, besluiten ze om samen het bed in te duiken.

Hoofdstuk 2
Op veertienjarige leeftijd gaat Egon Wagter op kamp in de Belgische Ardennen. Hier leert hij Axel van de Graaf kennen. Al snel ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. Axel heeft de macht over Egon, want Egon doet alles wat Axel van hem vraagt. Daarnaast houdt Axel zich met bijzondere dingen bezig. Hij handelt bijvoorbeeld in drugs. Omdat Axel zo’n grote invloed op Egon uitoefent, verplicht hij Egon om iemand te ontmaagden. Egon schaamt zich kapot, maar doet dit zonder er tegen in te gaan.

Een paar jaar later is Egon begonnen met een studie geologie. Tijdens zijn studie, in zijn derde jaar, ontmoet hij Axel opnieuw. Egon komt erachter dat Axel nog steeds drugs dealt.
Langzaamaan rolt Egon in het criminele leven waarin Axel zich op dat moment bevindt. Als Axel hem in de eerste instantie vraagt of hij voor een hoop geld drugs wil smokkelen, slaat Egon dit in de eerste instantie af. Hij is bang dat het risico te groot is.

Als Egon een tijdje naar Amerika gaat, verliest hij Axel uit het oog. Tussendoor zien ze elkaar nog een keer op het kamp in de Ardennen, maar als dat kamp voorbij is wordt het contact ook verbroken. In Amerika leert Egon Adriënne kennen. Een leuk meisje, met wie hij uiteindelijk veertien jaar een relatie heeft. Als na veertien jaar de relatie wordt verbroken, komt hij erachter dat Adriënne eerder een relatie met Axel gehad heeft.

Hoofdstuk 3
De Nederlandse journalist Michiel Polak wordt naar Ratanakiri gestuurd omdat Egon Wagter en een onbekende vrouw vermoord zijn. Wie deze vrouw is is niet bekend, omdat har paspoort eerder gestolen is.

Een bedelaar, Oum Phen, is de verdachte van deze moordzaak. Egon heeft hem eerder wat geld gegeven waardoor Oum Phen een vage bekende van Egon is. Oum Phen heeft echter maar één been en is daardoor gehandicapt. Als Michiel Polak in contact komt met de bedelaar, lijkt het hem onwaarschijnlijk dat hij de moordenaar van Egon en de onbekende vrouw is. Polak kan helaas niks doen om de onschuld van deze man te bewijzen, waardoor Oum Phen de hoofdverdachte van de moordzaak blijft.

Hoofdstuk 4
Marcie is een vrouw die op twintig jarige leeftijd naar Amerika verhuisde. Ze trouwt daar met haar man en krijgt later twee zonen.
Als Marcie op een dag drugs wil dealen, zegt ze tegen haar man dat ze naar een beurs gaat voor edelstenen. Aan het einde van de dag komt ze niet thuis en is Marcie spoorloos verdwenen. Nergens is een spoor van haar te bekennen: ze is onbereikbaar.

Uiteindelijk blijkt dat ze drugskoerier geworden is om haar schulden af te kunnen betalen. Later blijkt dat Marcie de onbekende vrouw is die samen met Egon vermoord is.

Later blijkt zelfs dat Marcie niet de echte naam van de vrouw is. Haar echte naam is namelijk Marjoke. Egon en Marjoke hadden elkaar al eerder ontmoet tijdens het kamp in de Ardennen. De twee zijn dus bekenden van elkaar.

Hoofdstuk 5
Op kamp in de Ardennen gaat de groep een grot bezichtigen. Egon en Marjoke, de vrouw die later samen met Egon vermoord is, zijn daar erg onder de indruk van de grot. Na de bezichtiging in de grot komen ze elkaar toevallig tegen, en beginnen ze te praten. Langzaamaan beginnen Egon en Marjoke elkaar leuk te vinden.

Als Egon en Marjoke samen bessen willen gaan plukken, komt Axel eraan. Hij wil dat Egon verder contact opbouwt met Vera. Omdat Egon altijd goed naar Axel luisterde, laat hij Marjoke voor wat het is en gaat hij verder met Vera. Vanaf dat moment beginnen de problemen voor Egon.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Egon Wagter

Egon Wagter is op veertienjarige leeftijd een naïef jongetje. Als hij Axel de Graaf leert kennen, kijkt hij zo tegen hem op dat hij alles doet wat Axel hem vraagt. Hierdoor rolt Egon al snel in het drugscircuit. Hij begint drugs te handelen voor grote bedragen geld. Uiteindelijk wordt hij vermoord. Egon Wagter is een aardige man, die goed weet waar hij mee bezig is. Zo is hij tijdens het drugs smokkelen erg nerveus en weet hij wat de risico’s zijn. Hij trekt zich hier echter niks van aan, omdat hij het wel prettig vindt om veel geld te verdienen.

Marjoke

Marjoke wordt in het verhaal ook wel Marcie genoemd. Ze is getrouwd en heeft twee zonen. Op een dag geeft ze haar prettige leventje op, en gaat ze drugs handelen. Het drugs handelen wordt haar fataal. Samen met Egon wordt ze vermoord.

Axel de Graaf

Axel de Graaf is een vriend van Egon Wagter. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst op jeugdkamp in de Ardennen. Al snel weet Axel een grote invloed op Egon uit te voeren, waardoor Egon alles doet wat Axel zegt. Daarnaast bevindt Axel zich in het levensgevaarlijke drugscircuit.

Michiel Polak

Michiel Polak is een Nederlandse journalist die onderzoek doet naar de moordzaak op Egon Wagter en Marjoke. Michiel Polak is een slimme man die van uitdaging houdt.

Oum Phen

Oum Phen is een bedelaar. Hij heeft maar één been, waardoor hij als gehandicapt wordt aangezien. Oum Phen is de hoofdverdachte van de moorzaak op Egon Wagter en Marjoke.

Arthur Nussbam

Arthur Nussbam is de zoon van Marjoke. In het verhaal kom je niet veel te weten over hem. Hoofdstuk 4 is vanuit zijn opzicht geschreven.

Quotes

"Hij ging de gang op, de lift in. Een echtpaar in de lift keek onderzoekend naar zijn koffer. Wie sjouwde er ook op dit uur met een koffer? Gelukkig was er bij de receptie een groep oudere mensen in verfrommelde jacks, hun koffers in een kring midden in de lobby." Bladzijde 31
"Egon geloofde er niets van, en het leek ook niet dat Axel dat verwachtte. Hij was nu een beroepscrimineel, dat kon niet anders. Een drugshandelaar. Iemand gehard in een geheim en waarschijnlijk gevaarlijk leven, waaruit hij in een impuls deze snipperdag had genomen." Bladzijde 69
"Ze moesten er ontzettend om lachen, en toen ze uitgelachen waren trokken ze hun schoenen en sokken uit, en liepen ze het water in. Een meter van de kant stak een grote keisteen boven het wateroppervlak uit, en ze begonnen stenen tussen die steen en de kant te gooien." Bladzijde 175

Thematiek

Drugs(gebruik)

Drugs is het thema van het verhaal. Het hele verhaal draait om drugs. Als Egon Wagter Axel de Graaf leert kennen, verandert zijn hele leven. Axel zit in het drugscircuit en langzaamaan rolt Egon Wagter hier ook in. Als hem wordt aangeboden om voor een groot bedrag drugs te smokkelen, kan hij dit niet afslaan. Egon weet de risico’s goed. Maar het grote bedrag dat hij kan verdienen, zorgt er toch voor dat hij het aanbod met beide handen aangrijpt. Uiteindelijk wordt het leven in de drugswereld Egon fataal. Samen met een andere vrouw die in drugs smokkelt, Marjoke, wordt hij vermoord. Wie de dader is, is nog altijd onbekend.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap is ook een belangrijk motief in dit verhaal. Axel de Graaf blijkt een grote invloed op Egon Wagter uit te kunnen oefenen. Als de twee elkaar leren kennen op kamp, blijkt dat Egon alles doet wat Axel zegt. Hierdoor is er sprake van een ongelijke vriendschap. Egon Wagter heeft niet door dat hij alles doet wat Axel zegt. Ook heeft hij niet door dat hij door Axel van het rechte pad af gaat.

Moord

Moord is een belangrijk motief in het verhaal. Egon Wagter en een onbekende vrouw, die later Marjoke blijkt te zijn, zijn vermoord. Wie de moordenaar is is onbekend, omdat er een valse gedachten is aangehouden.

Misdaad

Misdaad speelt een grote rol in dit verhaal. Het hele verhaal draait om het drugs smokkelen. Er komt veel misdaad aan te pas bij het drugs smokkelen. Zo worden Egon Wagter en Marjoke vermoord.

Trivia

In 2001 is er een verfilming van dit boek uitgekomen. Martin Koolhoven heeft deze film geregisseerd.

Titelverklaring

De titel ‘De grot’ is eenvoudig uit te leggen. Als Egon op kamp naar de Ardennen gaat, wordt hij in een grot verliefd op Marjoke. Egon heeft fijne herinneringen aan deze grot. Ook is de grot de laatste plaats waar Egon nog op het rechte pad zat: na de grot heeft Axel namelijk de volledige invloed op Egon zijn leven. Hierdoor komt Egon in het criminele circuit terecht.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt vanuit het personale perspectief verteld. Per hoofdstuk verschilt het vanuit welk personage het verhaal verteld wordt. Hoofdstuk 1, 2 en 5 worden vanuit Egon Wagter verteld. Hoofdstuk 3 wordt vanuit Michiel Polak verteld en hoofdstuk 4 wordt vanuit Arthur Nussbam verteld.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Polak vroeg of hij een foto mocht maken, en met een huiveringwekkend gebaar schikte Oum Phens moeder iets aan haar, aan haar truitje. Hij maakte een paar foto’s, en vroeg toen of het zusje er ook bij kwam. Zij stribbelde tegen, maar de omstanders begonnen te lachen en te duwen alsof ze wel gek zou zijn om zo’n kans voorbij te laten gaan.’ – bladzijde 105

Het verhaal is opgedeeld in vijf hoofstukken. Deze hoofdstukken zijn te herkennen aan een cijfer en een paar woorden. De woorden geven aan waar het hoofdstuk over gaat.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af. Het verhaal speelt zich voornamelijk in Ratanak, La Roche en Waterhead af. Daarnaast speelt het verhaal zich even in Amsterdam af.

De verteltijd van het verhaal is ongeveer dertig jaar. Het verhaal begint als Egon 14 jaar is en eindigt als Egon 45 jaar is. Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend, omdat er geen duidelijke tijdsaanduidingen in het boek staan.

Stijl

Wat ten eerste opvalt aan de opbouw van het verhaal is dat er veel flashbacks voorkomen. Omdat er geen duidelijke tijdsaanduidingen in het verhaal staan, is het erg verwarrend als er ineens enorme tijdssprongen gemaakt worden.

De zinsopbouw is eenvoudig. Er wordt veel gebruik gemaakt van interpunctie, die het lezen van de lange zinnen duidelijker maken. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van moeilijke woorden.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
‘Polak liep naar hem toe, en zag een bleke, bruinige streep op de grond. Een spoor, haast niet te onderscheiden van het beton af, af en toe onderbroken, soms een paar dunne lijntjes naast elkaar, dan weer één dikkere. Materie die in Wagters lichaam had gezeten, of in dat van de vrouw.’ – bladzijde 114

Slotzin

'Hé, Egon,' riep hij 'Luister.'

Beoordeling

Ik vond het erg moeilijk om in het verhaal te komen, waardoor ik tijdens het lezen snel afgeleid werd. Omdat ik ‘Het gouden ei’, ook geschreven door Tim Krabbé, een erg meeslepend en leuk boek vond ben ik misschien met wat te hoge verwachtingen aan het boek begonnen. Hierdoor viel het verhaal voor mij tegen.

Af en toe zitten er spannende stukken in het verhaal. De spannende stukken worden echter afgewisseld met minder spannende stukken, waardoor het verhaal niet lekker liep. Ondanks het feit dat ik me niet echt in kon leven in het verhaal, was het verhaal wel spannend.

Al met al vond ik het dus een matig boek van Tim Krabbé. Als je andere boeken van Tim Krabbé leuk vindt, is dit misschien een leuk boek om te proberen. Ik vond het echter een tegenvaller!

Recensies

"Een grot is een gat in de tijd. Als je er binnentreedt, tonen de oude steenlagen je een venster en zie je wat er aan deze tijd vooraf ging. Tim Krabb� laat in De grot zien wat er vooraf ging aan een fataal hoogtepunt in de levens van twee personen. Naarmate het boek vordert, vallen de verschillende lagen in het verhaal in elkaar." http://www.derecensent.nl..._entrypage
"Door de spiegeling van de geschiedenissen van Egon en Marcie, en de keuze om de beschrijving van hun broze samenzijn in de grot voor het laatste hoofdstuk te bewaren, bouwt Krabbé op vederlichte wijze zijn spannende verhaal om tot een liefdesverhaal met tragische afloop." http://www.volkskrant.nl/...p~a494895/

Bronnen

Tim Krabbé
https://nl.wikipedia.org/...rabb%C3%A9
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.397 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

B.

B.

aiii kapot goeie

8 jaar geleden

F.

F.

ey bedankt he

8 jaar geleden

N.

N.

Erg prettige en duidelijke samenvatting. Heel erg helpvol voor mijn mondeling Nederlandse literatuur.

7 jaar geleden

M.

M.

ai deze samenvatting is echt boemmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

C.

C.

Deze samenvatting is erg matig. Het is wel duidelijk dat je het boek hebt gelezen, maar het is ook erg duidelijk dat je het boek niet echt hebt begrepen.

7 jaar geleden

P.

P.

ai bruur dit is echt erg man. hond

7 jaar geleden

K.

K.

mooi man

6 jaar geleden

L.

L.

bij het kopje decor moet verteltijd veranderd worden in vertelde tijd.

5 jaar geleden

een scholier

een scholier

Ik denk dat Drugs eerder een motief zijn, want waar het verhaal volgens mij uiteindelijk op neerkwam, was macht. De macht die Axel over Egon uitvoerde, en bij Generaal Sophal kwam het ook al even terug.

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grot door Tim Krabbé"

Ook geschreven door Jessica