Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 25 september 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 12e druk, 2001
  • 303 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Eerste zin

Ik fiets uptempo voorbij het flatpark, langs de gracht van groenig troebel water, richting West, over de Sint-Jansburg, door het stadshart, voorbij de Sint-Simeonkerk en sla bij de laatste rotonde rechtsaf.

Samenvatting

Nordip Doenia, een Marokkaanse jongen, heeft twee jaar lang niks van zijn leven gemaakt. Nadat zijn relatie met zijn vriendin uitging, wist hij niks meer van zijn leven te maken en heeft hij twee jaar lang niks gedaan. Opeens is hij het zat en wil hij zijn leven beteren. Dankzij zijn neef Krimo kan Nordip aan de slag in het restaurant De Blauwe Gier. Hij werkt daar als vrijwilliger en maakt voornamelijk pannen schoon. Nordip werkt dus op vrijwillige basis en verdient geen geld met zijn werkzaamheden in het restaurant. Toch schaamt Nordip zich een beetje voor zijn taak in het restaurant. Hij zegt bijvoorbeeld tegen zijn vader dat hij is aangenomen om de administratie van het restaurant op orde te maken.

Nordip heeft het erg naar zijn zin in het restaurant. Hij vindt het fijn om weer wat van zijn leven te kunnen maken. De sfeer onder de werknemers is goed en het is Nordip zelfs gelukt om zijn neef Krimo met één van de werkneemsters Agnes te koppelen. Toch slaat de sfeer in het restaurant om als op een dag de FIOD (opsporingsdienst van de Belastingdienst) binnen komt vallen. Men komt erachter dat Meerman, de baas van het bedrijf, gefraudeerd heeft. Zo werken er erg veel werknemers zwart, waardoor er geen belasting betaald wordt. Zowel de boekhouding, Meerman als een aantal werknemers worden meegenomen voor verder onderzoek.

Omdat het restaurant ineens veel minder koks heeft, is het lastig om het restaurant draaiende te houden. Op een gegeven moment is de sfeer zo verslechterd, dat een aantal werknemers weg gaan bij het restaurant. De neef van Nordip, Krimo, besluit ook te vertrekken.
De chaos in het restaurant wordt zo alleen nog maar groter. Naast de slechte sfeer onder de werknemers, zijn de klanten ook nog eens ontevreden. De kwaliteit van het eten gaat achteruit en de klanten moeten steeds langer wachten op hun eten.

Op een gegeven moment wordt Nordip door Meerman gevraagd om een potje dammen te spelen. Het schijnt dat als werknemers een potje dammen winnen, ze een betere baan in het restaurant krijgen. Als hij dit potje wint, mag hij de vleesvork hebben. Dit betekent dat Nordip kok kan worden als hij wint. Nordip ziet het al helemaal voor zich dat hij als kok in de keuken staat. Er is echter één probleem: hij heeft nog nooit gedamd. Daarnaast hebben nog maar weinig mensen het potje dammen weten te winnen. Uiteindelijk weet Nordip tegen alle verwachtingen in en potje dammen te winnen. Ineens is Nordip kok in het restaurant De Blauwe Gier. Dat is iets dat hij zich nooit voor had kunnen stellen.

Als Nordip naar huis wil gaan ziet hij zijn collega’s met flessen spiritus staan. Hij probeert er niks achter te zoeken. Als hij echter naar huis loopt, hoort hij allerlei brandweersirenes. De brandweer blijkt naar het restaurant De Blauwe Gier te gaan omdat het restaurant in de brand staat. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Nordip Doenia

Nordip is een Marokkaanse jongen van negentien jaar. Hij is erg dromerig en vindt het moeilijk om zich aan afspraken te houden. Zo komt hij elke dag te laat als hij als vrijwilliger in een restaurant werkt. Elke dag weet hij weer een ander smoesje te verzinnen. Ondanks zijn laksheid, is Nordip wil vastberaden om wat van zijn leven te maken.

Krimo

Krimo is de neef van Nordip. Ook hij is erg dromerig. Krimo heeft altijd in Marokko gewoond, maar is naar Nederland gekomen toen hij uitgehuwelijkt was. Deze relatie is echter niet in stand gebleven, omdat zijn vreselijke vrouw hem uit huis gezet heeft.

Meerman

Meerman is de baas van het restaurant. Hij wil jongeren met een slecht verleden graag een kans geven om iets van hun leven te maken. In dat opzicht lijkt Meerman dus een nette man. Later in het verhaal blijkt echter dat veel werknemers zwart werken, waardoor hij een strafbaar feit ondergaat. Hij betaalt op deze manier namelijk minder belasting.

Quotes

"‘Stage lopen?’ vroeg Meerman verbaasd. ‘Jongen, je kunt hier alleen achter het fornuis in de boter lopen. Maar goed, kom maar gewoon, dan zien we wel wat er uit je te halen valt.’ En voordat ik iets kon antwoorden zei hij: ‘Nu geen tijd, kom maar gewoon naar kantoor. Morgen om negen uur ’s ochtends.’" Bladzijde 16
"Het was als een vuurtje door de wijk gegaan, zelfs mijn vader kwam ermee naar huis, dat hij had horen smiespelen over de zoon van Doenia die voor niets pannen schoonmaakte in de beruchte Gier. Ik had hem verteld dat ik een vlotte leerling ben en zodoende een dienstverlenende functie had gekregen. " Bladzijde 207
"De Gier rookt vanuit de kleine raampjes van de tweede keuken. Een rookwolk en de geur van smeulend rubber hangen in de lucht. Op het balkon taan Bokma en Amimoen, met gestrekte armen aan de reling, vlak naast wat flacons spiritus. Ze kijken mij na. Dwalend gekwaak, morsend gelach en rokend gefluit. " Bladzijde 300

Thematiek

Coming of age

Bij het thema coming of age staat de ontwikkeling tot het volwassen worden centraal. Coming of age is dan ook het thema van het verhaal. De hoofdpersoon Nordip heeft twee jaar lang niks met zijn leven gedaan. Op negentienjarige leeftijd beseft hij dat het op deze manier niks van zijn leven kan maken. Hij besluit daarom weer aan het werk te gaan in de hoop dat zijn kansen voor de toekomst vergroot worden. Met behulp van zijn neef weet hij een baan als vrijwilliger bij het restaurant De Blauwe Gier te bemachtigen. Hier leert Nordip erg veel. Hij leert weer om te gaan met andere mensen en zich aan afspraken te houden. Daarnaast krijgt hij eindelijk weer een ritme in zijn leven.

Motieven

Toekomstproblematiek

Toekomstproblematiek is een motief in dit verhaal. Nordip krijgt, voordat hij gaat werken in het restaurant, een moment waarop hij in ziet dat hij een nare toekomst tegemoet gaat. Hij heeft geen ritme in zijn leven, heeft geen goede diploma’s, geen werk en geen geld. Om zijn leven weer op orde te krijgen besluit hij als vrijwilliger bij een restaurant te gaan werken. Vanaf dat moment ziet de toekomst van Nordip er weer iets positiever uit.

Fraude

Fraude is een belangrijk motief in dit verhaal. Het restaurant De Blauwe Gier loopt erg goed. Er komen veel tevreden vaste klanten. Als de FIOD echter een bezoek komt brengen aan het restaurant, blijken bepaalde belastingzaken niet op orde te zijn. Zo werken een aantal werknemers zwart, waardoor er minder belasting afgedragen wordt. Vanaf dat moment gaat de kwaliteit van het restaurant achteruit. Het restaurant heeft met minder werknemers te kampen, waardoor klanten langer op hun eten moeten wachten. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van het eten. Het restaurant komt dus in allerlei problematiek die veroorzaakt worden door de belastingfraude.

Opdracht

Voor Ankie

Trivia

In 2005 is dit boek verfilmd. In tien dagen was deze film al bekroond met de ‘Golden film’. Dit is ontzettend snel!

Titelverklaring

De hoofdpersoon Nordip gaat bij de restaurant De Blauwe Gier werken om weer een ritme in zijn leven te krijgen. In dit restaurant worden talloze hoeveelheden schnitzels gemaakt. De Blauwe Gier wordt dus ook wel het schnitzelparadijs genoemd. Het schnitzelparadijs is dus de plaats waar Nordip werkt.

Structuur & perspectief

Het verhaal is vanuit het ik-perspectief verteld. Het verhaal wordt door de ogen van Nordip verteld. De gedachten en handelingen van Nordip komen hierbij naar voren.

Onderstaand een quote waar het gebruikte perspectief geïllustreerd wordt:
‘En dat weet ik, wanneer ik de deur weer dichtdoe en de opgekropte en verwrongen gewelddadigheid uitschreeuw, uitknijp en verbijt op het bankstelkussen, voordat ik met een maandverbandzakje vol papieren onder mijn bed verder ga, dat Leeuwenhart zich- en wel voordat hij zijn schoenen heeft uitgetrokken – zal storten op zijn Rachid, mijn beste maatje.’ – bladzijde 110

Het verhaal is opgedeeld in vier delen. De delen zijn weer onderverdeeld in hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het restaurant De Blauwe Gier. Dit restaurant is ergens in Nederland. Daarnaast speelt het verhaal zich even in Tasamint. Dit is waar de neef van Nordip vandaan komt.

Het verhaal speelt zich van 1992 tot en met 1993 af. Dit is de tijd dat Nordip in het restaurant werkt.

Stijl

De schrijfstijl van Khalid Boudou wordt gekenmerkt door zijn gebruik van humor. Het verhaal wordt op een humoristische wijze verteld, waardoor het verhaal luchtig overkomt bij de lezer.

Wat daarnaast opvalt is dat Khalid Boudou af en toe erg lange zinnen gebruikt. In deze zinnen wordt wel veel gebruik gemaakt van leestekens, waardoor de zinnen goed te lezen zijn.

Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van details. Deze details zijn niet storend en geven het verhaal kleur.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
‘We worden opgeschrikt door het zenuwtergend gekrijs van een kind. Samen met Agnes, die haar lokken uit haar ogen strijkt, kijk ik omhoog, naar de balkon. Ze puilen uit van de was.
Een hysterische moeder houdt haar kind ondersteboven vast bij de enkel en dreigt, met een ik-knip-je-ik-zaag-je-ik-kook-je-ik-eet-je, haar bloedeigen kind lost te laten.’
– bladzijde 223

Slotzin

Ik zet de fluit aan mijn mond, verdeel mijn vingers over de gaten, mijn handen aan het roer, vaar op de melodie van mijn neef en verdwijn van zot genot in een eigenwijsje.

Beoordeling

Ik vond het moeilijk om in het verhaal te komen. De schrijver Khalid Boudou maakt gebruik van lange zinnen, waardoor ik aan het begin af en toe de draad kwijtraakte. Hoe verder ik echter in het verhaal vorderde, hoe meer ik me in kon leven in de hoofdpersoon Nordip.

Nu ik het verhaal uit heb vind ik het een mooi verhaal. De schrijver heeft de gevoelens van de hoofdpersoon Nordip mooi op papier gekregen. Hierdoor heb ik me uiteindelijk vermaakt met het lezen van het verhaal!

Al met al vond ik het dus een leuk verhaal om te lezen. Ik raad het verhaal dan ook zeker aan anderen aan! Als je eenmaal aan de schrijfstijl gewend bent, is het verhaal makkelijk om te lezen!

Recensies

"In het boek was niet heel veel spanning te vinden, maar tijdens het spel wel een beetje. Het taalgebruik van vrij duidelijk. Alleen die marrokaanse woorden maakten het ietsjes moeilijker, maar voor de rest was het prima te doen!" http://hpblogs.nl/geenaa4...lparadijs/
"Erg leuke debuutroman van de jonge uit Marokko afkomstige schrijver Khalid Boudou. In een wervelstroom van woorden vertelt hij over het werken in een keuken van een grote restaurantketen, maar ook over het leven van Marokkaanse emigranten in Nederland." http://www.hotel-boekenlu...adijs.html

Bronnen

Khalid Boudou
http://www.khalidboudou.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.907 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

B.

B.

wat een schijt boek was dat, vond dr geen zak aan <3

8 jaar geleden

M.

M.

???? ???

6 jaar geleden

E.

E.

ik vind dit echt ontroerend, zo mooi verteld Jessica. Echt prachtig verwoord en goed in elkaar gezet allemaal, dankzjj jou ondervind ik dat ik dit boek binnenkort ga bestellen en even lekker ga lezen in de meivakantie. Dit helpt mij enorm met de keuzes van boeken die ik in de leeskring voorstel. Normaal vinden ze mijn voorgestelde boeken niet zo leuk, maar dit boek gaan ze vast heel leuk vinden! dankjewel Jessica, tot snel. Ed

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"

Ook geschreven door Jessica