Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 12 november 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 25e druk, 2003
  • 298 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

Eerste zin

Maak kennis met Lea Meyer-Cornelissen, een 31-jarige 'kakmadam' uit Aerdenhout, die emancipatie een vies woord vindt en wier echtgenoot Harry in het vastgoed zit.

Samenvatting

Lea is een huisvrouw die alles heeft. Een leuke man, een leuke baan, een mooi huis en ontzettend veel geld. Ze kan alles doen wat ze wil en geniet van het leven. Zo tennist ze bijvoorbeeld erg vaak met haar vriendinnen waar ze erg veel van geniet.

Uiteindelijk besluit haar man Harry dat hij wel graag een kind met haar wil. Samen besluiten ze om voor een kindje te gaan. Lea raakt al snel zwanger van een zoontje. Alles ziet er nog rooskleurig uit: de zwangerschap verloopt volgens het boekje. Er treden geen rare complicaties op en het ziet er naar uit dat de bevalling ook soepel zal verlopen.

Toch verloopt de bevalling anders dan verwacht. De bevalling gaat erg moeizaam en wordt erg heftig. Lea geeft al van te voren aan dat ze een keizersnee wil omdat ze het niet ziet zitten om te vallen. Toch willen de verloskundige en de gynaecoloog hier niet aan toe geven. Beiden vinden ze dat Lea gewoon via de normale weg moet gaan bevallen.

Als de bevalling steeds langer gaat duren beginnen de verloskundige en gynaecoloog zich toch wel zorgen te maken. Om de bevalling iets te bespoedigen besluiten ze om Lea in te knippen. Met een schaar wordt haar vagina groter gemaakt, waardoor de baby er beter doorheen zou moeten passen. Als dit vervolgens ook niet lukt wordt ze voor een tweede keer geknipt. Lea ziet het niet meer zitten en wordt helemaal gek van de helse bevalling die ze moet ondergaan. Al gelijk ontwikkelt ze een haat tegenover haar zoontje Harry Junior.

Ook na de bevalling begint Lea niet van Harry Junior te houden. Ze is van mening dat hij haar hele leven op negatieve invloed beïnvloedt. Zo krijgt Harry Junior alleen nog maar aandacht van haar man Harry en krijgt Lea zelf bijna geen aandacht meer.

Omdat ze het zat is besluit ze om Harry Junior op zolder in een tas te leggen. Lea vindt dat hij dood moet zodat haar leven weer zoals vroeger kan worden. Als Harry hierachter komt belt hij gelijk de politie. Omdat Lea ook ander onvolwassen gedrag vertoont wordt ze opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

Hier moet ze een aantal maanden opgenomen. In de eerste instantie krijgt ze medicijnen die ze niet wil slikken. Daarnaast is ze het er niet mee eens dat ze een psychose heeft en wil ze graag doen alsof het goed met haar gaat. Uiteindelijk legt ze zich toch neer bij het feit dat ze opgenomen moet worden en medicijnen moet slikken.

Tijdens de opname heeft ze veel gesprekken met de psychiater. Als Lea opknapt en weer naar huis mag gaat ze op aanraden van een vriendin naar de psycholoog Beau van Kooten. Hier ontwikkelt ze een ontzettend goede band mee waardoor ze alles aan haar psycholoog durft te vertellen.

Beau van Kooten denkt dat Lea dit gedrag vertoont omdat ze nooit goed heeft kunnen rouwen om haar vader. Toen Lea nog jong was heeft haar vader zelfmoord gepleegd. Omdat haar vader zo een nare man was vond het hele gezin het wel prima dat hij overleden was. Hierdoor heeft Lea nooit goed kunnen rouwen om haar vader.

Samen met Beau besluit ze om opnieuw te rouwen om haar vader. Om dit goed te kunnen doen gaat ze naar de begrafenis van de moeder van Beau van Kooten. Langzaamaan begint Lea te rouwen en te praten met mensen om haar heen. Harry snapt niks van het verdriet en vindt dat Beau van Kooten zich maar aanstelt. Uiteindelijk lijkt de relatie van Lea en Harry helemaal fout te lopen omdat ze elkaar niet meer begrijpen.

Uiteindelijk komt alles langzaamaan goed met Lea. Ze begint weer normaal gedrag te vertonen en van haar zoontje Harry Junior te houden. Langzaam wordt ze weer een goede moeder en echtgenoot. Daarnaast heeft ze de dood van haar vader ook kunnen accepteren, waardoor ze het leven als een normale huisvrouw weer aan kan gaan.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Lea

Lea is de hoofdpersoon van dit verhaal. Ze is een tikkeltje egoïstisch en doet alleen maar wat ze zelf wil doen. Dan krijgt ze een post natale psychose waardoor de hele wereld voor haar verandert. Lea is getrouwd met Harry en krijgt samen met Harry een zoontje dat Harry Junior genoemd wordt. Doordat Lea haar bevalling verschrikkelijk is, ontwikkelt ze een haat tegenover haar zoontje. Omdat Lea in een psychose komt probeert ze haar zoontje te vermoorden. Uiteindelijk blijkt al het gedrag te komen door de bevalling en de dood van haar vader die ze nooit goed heeft kunnen verwerken.

Harry

Harry is de man van Lea. Hij heeft ontzettend veel geduld met haar en doet er alles aan om Lea beter te laten voelen. Af en toe is hij het zat en komt hij voor zichzelf op, maar dit komt niet vaak voor. Daarnaast heeft hij zijn leven goed voor elkaar: hij is een goede zakenman met een ontzettend goede baan. Hij zorgt ook voor veel geld in het huishouden.

Harry Junior

Harry Junior is het zoontje van Harry en Lea.

Beau van Kooten

Beau van Kooten is de psycholoog van Lea. Hij heeft erg nauw contact met zijn patiënten waardoor alle patiënten hem volledig vertrouwen.

Corina

Corina is het tennismaatje van Lea. Op aanraden van Carina gaat Lea naar de psycholoog Beau van Kooten.

Quotes

"Ik ben allergisch voor echte moeders. De griebels lopen over m’n grabbels als ik er een zie. De rozewolken-Maria’s zijn gespecialiseerd in het verdoezelen van de waarheid. Ze beschrijven het door je schede persen van een achtponder als een bijkans orgastische ervaring die elke vrouw eenvoudigweg moet beleven. Ze zeveren over oergevoelens en een band met de aarde en vergeten dat ze simpele loopse teven zijn die in een oeroude val zijn getrapt. Wat een sufkutten." Bladzijde 9
"‘Die kan wel even wachten. Hoe gaat het met de rouwarbeid?’ ‘Ik doe mijn best, ik bel vaak met mijn moeder en mijn zus om over mijn vader te praten.’ ‘Hoe gaat dat?’ ‘Het is moeilijk. Vooral als ik dingen hoor die ik nog niet wist.’ Ik vertelde Beau hoe mijn vader op zijn laatste avond uit het echtelijke bed was gejaagd. Hoe iedereen hem met de nek had aangekeken." Bladzijde 213

Thematiek

Psychische afwijking

Psychische afwijking is het motief van dit verhaal. Lea krijgt na de geboorte van haar zoontje een psychose. Haar hele leven, en het leven van haar man Harry, verandert in één klap. Lea wordt opgenomen waar ze aan haar psychische gesteldheid moet gaan werken. De therapieën zijn ontzettend zwaar, maar na een tijdje beseft Lea waar ze het voor doet. Beetje bij beetje wordt ze weer wat beter.

Motieven

Verdriet

Harry, de man van Lea, heeft ontzettend veel verdriet van hetgene wat er met Lea gebeurt. Hij heeft het ontzettend zwaar en probeert haar zo goed mogelijk te steunen. Om Lea in een verwarde toestand te zien doet hem ontzettend veel verdriet.

Jaloezie

Jaloezie is een belangrijk motief in dit verhaal. Lea is na de geboorte van haar zoontje Harry Junior ontzettend jaloers op hem. Hij krijgt alle aandacht van iedereen terwijl Lea van mening is dat zij al het werk gedaan heeft en zij alle aandacht verdient. Doordat ze zo jaloers is gaat ze rare dingen doen die anderen niet accepteren van haar.

Geluk / verlangen naar geluk

Lea was voor de geboorte van haar zoontje een gelukkige huisvrouw. Ze had alles wat ze wilde: een mooi huis, een leuke man en een goed betaalde baan. Als ze vervolgens na haar bevalling psychotisch wordt moet ze weer verlangen haar het geluk van vroeger. Beetje bij beetje probeert ze eraan te werken en wordt ze beter. Langzaamaan wordt ze vervolgens weer een gelukkige huisvrouw.

Dood

Dood is een belangrijk motief in het verhaal. De vader van Lea is gestorven toen ze klein was doordat hij het leven niet meer zag zitten. Hij heeft dan ook zelfmoord gepleegd. Lea heeft dit nooit goed kunnen verwerken waardoor, bij de geboorte van haar zoontje Harry Junior, ineens alle herinneringen aan haar eigen vader naar boven komen. Met behulp van een psycholoog probeert ze vervolgens de dood van haar vader te verwerken.

Rouw (verwerking)

De rouw verwerking is één van de belangrijkste motieven in dit verhaal. Lea moet van haar psycholoog Lea van Kooten de dood van haar vader gaan verwerken. Volgens hem heeft ze nooit goed kunnen rouwen om hem omdat ze zich niet besefte wat de dood van haar vader met haar deed. Met behulp van therapieën probeert Lea de dood van haar vader te verwerken.

Trivia

Van dit boek is zowel een film als een toneelstuk gemaakt. In 2010 is dit boek verfilmd en in 2009 is het toneelstuk in première gegaan.

Titelverklaring

De titel 'de gelukkige huisvrouw' is eenvoudig uit te leggen. Lea heeft samen met haar man Harry een kindje gekregen. De bevalling verliep niet soepel, waardoor Lea na de bevalling een trauma heeft overgehouden aan de geboorte van haar kindje. Uiteindelijk ontwikkelt ze zelfs een haat tegen haar pas geboren jongetje omdat ze hem maar lastig vindt en vindt dat hij haar hele leven veranderd heeft.

Uiteindelijk slaat ze psychisch helemaal door en wordt ze opgenomen op de psychologische afdeling van een ziekenhuis. Hier moet ze met behulp van medicijnen en therapieën weer de oude Lea worden. Langzaamaan verandert Lea in een wat positievere vrouw en iets wat meer gelukkige huisvrouw. Daarnaast geeft Lea in hoofdstuk 3 van het boek zelf al aan dat ze een 'gelukkige huisvrouw' is.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief. Lea, de hoofdpersoon van dit verhaal, vertelt het verhaal door haar eigen ogen. Als lezer lees je de gedachten en handelingen van Lea, maar van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een informatieve opening. De personages en gebruikte ruimtes worden als eerste geïntroduceerd, waardoor de lezer kennis kan maken met de personages en ruimtes.
Het verhaal eindigt met een gesloten einde. Voor de lezer is alles duidelijk en de lezer blijft niet met vragen zitten.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan nummers. In totaal heeft dit boek 42 hoofdstukken. 

Decor

Het verhaal speelt zich ergens af in Nederland. Waar precies in Nederland is niet duidelijk.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Wanneer en hoe lang het verhaal zich precies afspeelt is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het verhaal zich ruim een jaar afspeelt, omdat over de zwangerschap van Lea én de therapie na de bevalling geschreven wordt. De zwangerschap duurt al negen maanden en Lea wordt voor een paar maanden opgenomen, waardoor de vertelde tijd ongeveer een jaar zal zijn.

Stijl

Aan de schrijfstijl van Heleen van Royen is alleen erg opvallend dat het verhaal af en toe op een grove en directe manier geschreven is. Als lezer moet je hier tegen kunnen om het verhaal goed te kunnen lezen.

Daarnaast worden makkelijke zinnen en zinsconstructies gebruikt, waardoor het verhaal heel erg makkelijk te lezen is. Wat wel opvalt is dat er ontzettend veel gebruik van details gemaakt wordt. Deze details zorgen ervoor dat het verhaal erg helder en beeldend wordt. Als lezer zijnde loop je door de hoeveelheid details wel een leesvertraging op, maar deze leesvertraging is niet storend en maakt het verhaal alleen maar duidelijker.

 

Slotzin

Morgen schrijf ik verder.

Beoordeling

Ik heb dit boek al eerder gelezen en ik blijf het een indrukwekkend en mooi boek vinden. De film van dit boek heb ik ook gezien, maar die vind ik daarentegen weer erg tegenvallen.

Het is mooi hoe de schrijfster Heleen van Royen alle emoties op een indrukwekkende manier weet weer te geven. Het krijgen van een kind is niet altijd fijn voor een moeder, en dit boek laat zien dat moeders ook hele andere emoties kunnen hebben. Daarnaast geeft het ook goed het onbegrip van de mensen om een ziek persoon heen.

Ik vind dit boek dus zeker een aanrader! Als je van psychologische romans houdt, moet je zeker dit boek gelezen hebben. Het is geen hoogdravende literatuur maar wel een heerlijk boek om te lezen.

Recensies

"Het boek is een aanrader voor iedereen. Misschien is het iets minder verstandig om dit boek te lezen als je zwanger bent of het binnenkort hoopt te worden... Lezeres Liek: \"Ik heb een nacht geen oog dicht gedaan. Ik hoop dat deze horrorbevalling tegen de tijd dat ik zwanger hoop te worden, ver in mijn geheugen is weggezakt!\"" http://www.lydiavanderwei...p?pArt=104
"De gelukkige huisvrouw is het moedige, zowel hilarische als ontroerende verslag van een vrouw die vecht voor zichzelf, om in het reine te komen met haar verleden. Het is een roman over de universele thema´s geboorte en dood, zwangerschap en moederschap. " http://www.heleenvanroyen...svrouw.asp
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.388 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen"

Ook geschreven door Jessica