Het hemelse gerecht door Renate Dorrestein

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Het hemelse gerecht
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 12 december 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Het hemelse gerecht
Shadow
Het hemelse gerecht door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 1991
  • 181 pagina's
  • Uitgeverij: Contact

Flaptekst

Het verbaast Ange vaak dat zij en haar zus zo’n verschillende relatie hebben met eenzelfde man: zij zo bedaard en Irthe zo stormachtig. Twee zusters, één man. Maar verder doen Irthe en Ange gewoon wat vrouwen al sinds dageraad der schepping doen: zij zorgen ervoor dat de mens kan eten.
Hun restaurant, waarmee hun stoutste kinderdroom werkelijkheid is geworden, is een doorslaand succes. Maar het is eten of gegeten worden! Wanneer hun man hen wil verlaten, worden Irthe en Ange gedwongen tot iets waarvan de meeste vrouwen slechts dromen. Ze laten hem niet gaan. Ze houden hem.

Eerste zin

Met een soepele draai van haar pols plant Ange het mes in het hart.

Samenvatting

Ergens in Nederland hebben de zussen Ange en Irthe een restaurant opgebouwd. In dit restaurant, dat Het Hemelse Gerecht genoemd is, is Ange de chefkok en Irthe het hulpje van Ange. Na een aantal jaren hard werken is het restaurant eindelijk met een Michelin-ster bekroond. Hele dagen staat Ange in de keuken om te experimenteren met eten. Ze vindt het helemaal geweldig om voor andere mensen te koken en ze geniet dan ook van elk compliment dat ze over het eten krijgt.
Beide vrouwen hebben een ingewikkelde relatie met Gilles. Oorspronkelijk is hij de echtgenoot van Ange, maar eigenlijk heeft hij ook een relatie met Irthe. Het maakt hen allebei niet uit dat hij eigenlijk een relatie met beide zussen heeft.

De huisarts, Henri, heeft Gilles aangeraden om eens op vakantie te gaan. Gilles heeft ontzettend veel stress waar hij onder begint te lijden. Gilles neemt het advies van Henri aan en zegt tegen de zussen dat hij op vakantie gaat. Deze mededeling valt niet in goede aarde, waardoor de zussen besluiten om hem te gijzelen op zolder. Op zolder moet Gilles op water en brood gaan leven. Niemand weet dat Gilles gegijzeld op de zolder zit, want iedereen denkt dat hij op vakantie is voor een onbekende tijd.

Na een tijdje staat ineens Dixie voor de deur van het restaurant. Dixie is het dochtertje van Gilles dat hij gekregen heeft uit een eerdere relatie. De moeder van Dixie heeft haar bij het restaurant gebracht, omdat ze zelf op vakantie gaat. Ze vindt dat de vader van Dixie maar eens voor haar moet gaan zorgen. Omdat Gilles gegijzeld op zolder zit, kan hij natuurlijk niet voor Dixie zorgen. Daarom besluit Irthe de opvoeding op haar te nemen. Ange is het hier absoluut niet mee eens, waardoor de zussen ruzie krijgen. Uiteindelijk accepteert Ange dat ze Dixie niet zomaar op straat kunnen zetten.

Ondertussen is het kind van de timmerman overleden. De vrouw van deze timmerman neemt het Ange verschrikkelijk kwalijk dat haar kind is overleden. Omdat Ange hier heel erg mee zit en er niet met haar gedachten bij is, snijdt ze tijdens de voorbereidingen van de gerechten in haar hand. Het gaat ontzettend bloeden en ze kan niet meer in het restaurant werken. Dit betekent dat Irthe alles over moet nemen, terwijl ze eigenlijk niet zo goed kan koken.

Op een gegeven moment wordt Dixie ziek. Ze zegt dat ze buikpijn heeft. Aangezien er een griep heerst gaan Ange met Dixie naar huisarts Henri. Hij geeft aan dat de buikpijn veroorzaakt wordt doordat Dixie haar apen knuffel kwijt is.
Op de terug weg gaan ze met hun bootje terug naar het restaurant. Het wordt echter noodweer waarbij de motor van de boot ook nog eens kapot gaat, waardoor Ange en Dixie schuilen in een hut. Als het weer opgeklaard is merkt Ange dat de deur van de hut niet meer opengaat. Dixie kan net onder deze deur kruipen, waardoor Dixie Irthe gaat halen zodat Irthe Ange kan bevrijden.

Op dat moment slaat de bliksem in bij Ange en Irthe thuis. Hierdoor staat een deel van het huis in brand. Omdat er na de brand niet meer gekookt kan worden besluit Irthe het restaurant te sluiten. In die tijd is Dixie alleen thuis waarbij ze tijdens het zoeken van haar apen knuffel een verschrikkelijke ontdekking doet: er is een man op zolder. Als Henri, de huisarts, dit te horen krijgt besluit hij een kijkje te nemen op zolder. Omdat Ange dit eigenlijk niet wil en Henri hardleers is, wordt hij ook opgesloten op de zolder.

In de tussentijd zit Irthe in een café in het dorp. Hier doen mensen ontzettend gemeen tegen haar en proberen haar vast te houden in het café. Ondertussen willen ze het restaurant in de brand steken zodat het restaurant niet meer bestaat. Als Irthe weet te ontsnappen komt ze Ange en Dixie tegen in een bootje. Zij zijn inmiddels ook al op de vlucht geslagen. Irthe besluit ook in het bootje te stappen, waarna ze met z’n drieën weg kunnen varen van alle ellende.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Henri

Henri is de huisarts van Irthe en Ange. Hij is er altijd voor hen en is altijd bereid om mensen te helpen. Henri is dus erg behulpzaam. Daarnaast heeft hij een oogje op Ange en Irthe terwijl hij zelf een vrouw thuis heeft zitten.

Dixie

Dixie is het dochtertje van Gilles. Ze is nog erg jong en dat is ook aan haar gedrag te merken. Ze is bijvoorbeeld erg naïef en onzelfstandig. Hierdoor stelt Dixie zich ook erg afhankelijk tegenover Ange en Irthe op.

Gilles

Gilles is eigenlijk de echtgenoot van Ange, maar heeft tegelijkertijd ook een relatie met haar zus Irthe. Uiteindelijk verdwijnt Gilles op de zolder van Het hemelse gerecht omdat hij daar gegijzeld wordt door Ange en Irthe. Omdat Gilles vrijwel het hele verhaal op zolder is, is er weinig van hemzelf als persoon waar te nemen. In het eerste deel wordt alleen duidelijk dat Gilles een zorgzaam type is. Daarnaast cijfert hij zichzelf weg, waardoor hij overspannen raakt.

Ange

Ange is de oudere zus van Irthe. Ze is getrouwd met Gilles, maar deelt haar man met haar zus. Samen met haar zus heeft ze een goede band. Toch hebben ze regelmatig ruzie en/of discussies met elkaar omdat ze het niet eens zijn met elkaar. Ange is iemand die haar mening duidelijk wil maken en ook wil dat haar mening of idee doorgezet wordt. Ze is dus een erg bazig en soms egoïstisch persoon. Ange is bijvoorbeeld ook degene die Dixie absoluut niet in huis wil nemen, omdat ze dit teveel werk vindt. Daarnaast is Anges grote passie eten. Ze is dan ook degene die voor het restaurant kookt.

Irthe

Irthe is de zus van Ange. In tegenstelling tot Ange is Irthe juist een heel zorgzaam persoon. Ze kan eigenlijk niet koken, waardoor ze Ange altijd in de keuken helpt. Irthe besluit de zorg op Dixie op zich te nemen als Dixie ineens voor de deur staat. Irthe probeert mensen altijd te helpen en er voor mensen te zijn. Daarnaast is ze, in tegenstelling tot Ange, iemand die heel goed kan relativeren: ze bekijkt alle mogelijkheden goed en neemt vervolgens de beste beslissing. Dit is juist datgene dat de zussen een goede combinatie maakt: ze vullen elkaar allebei op een bijzondere manier aan.

Quotes

"Elke keer dat je in de de geest even vrij bent van het verschrikkelijke dat je is overkomen, word je er door de alledaagse dingen weer aan herinnerd: hier hoort Gilles bij te zijn. Anges hart begint te bonzen bij de gedachte aan haar man. Ze bet haar voorhoofd en wrijft haar handen droog." Bladzijde 50
"Ange heeft de aanvechting zich tegen haar aan te drukken. Ze kan wel huilen van opluchting en schaamte. Ze kan zich immers geen leven zonder Irthe voorstellen, zonder het verbond dat zij hebben. Zonder Irthe was ze verloren." Bladzijde 80

Thematiek

Ontrouw

Trouw is het thema in dit verhaal. Ten eerste is Gilles Ange en Irthe niet trouw. Op de belangrijkste momenten laat hij hen zitten en komen ze er alleen voor te staan. Zo is hij bijvoorbeeld tijdens de drukte van het restaurant ineens van plan om op vakantie te gaan. Ange en Irthe kunnen niet op Gilles rekenen. Trouw is ook nog op een andere manier in dit verhaal gebruikt. De zussen Ange en Irthe zijn elkaar altijd trouw en kunnen altijd op elkaar rekenen. De band tussen Ange en Irthe is ontzettend belangrijk.

Motieven

Beroepsproblemen

Beroepsproblemen is een motief van dit verhaal. Ange en Irthe zijn allebei eigenaar van een restaurant. Als Ange in haar hand snijdt kan er eigenlijk niet meer gekookt worden voor de gasten. Hierdoor is er een probleem en moet Irthe alles opvangen terwijl ze eigenlijk niet kan koken. Dit zorgt voor veel frustratie van beide kanten.

Relatie tussen zussen

De relatie tussen de zussen Ange en Irthe is een belangrijk motief in het verhaal. Lief en leed deden ze met elkaar, en Ange deelt zelfs haar echtgenoot Gilles met haar zus. Daarnaast hebben ze wel af en toe ruzie met elkaar, maar weten ze wel dat ze altijd op elkaar kunnen vertrouwen en rekenen. Ze vertellen elkaar dan ook alles.

Geheim

Geheim is ook een motief van dit verhaal. Alle bewoners van het dorp denken dat Gilles op vakantie is om even tot rust te komen. Omdat Ange en Irthe het hier niet mee eens waren, hebben ze hem gegijzeld en vastgehouden op zolder. Ange en Irthe leven altijd met een geheim waar niemand achter mag komen. Als Henri, de huisarts, er toch achter komt wordt hij ook gegijzeld en op zolder gezet.

Trivia

De schrijfster van dit verhaal, Renate Dorrestein, is één van de oprichters van de Anna Bijns Prijs. Dit is een prijs voor de beste Nederlandstalige schrijfsters.

Titelverklaring

De titel ‘Het hemelse gerecht’ is eenvoudig uit te leggen: Ange en Irthe hebben samen een restaurant dat ‘Het hemelse gerecht’ genoemd wordt. Het hele verhaal speelt zich in of rondom dit restaurant af.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt vanuit een personaal perspectief verteld. Dit wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Iemand van ‘bovenaf’, die niks met het verhaal te maken heeft, vertelt het verhaal. Het verhaal wordt dus niet door de ogen van één of meerdere personages verteld.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal begint gelijk en de gebruikte personages en ruimtes worden niet geïntroduceerd.
Het verhaal eindigt met een open einde. Het verhaal zelf is nog niet afgelopen, terwijl het boek wel al afgelopen is. De lezer blijft met vragen zitten die onbeantwoord blijven. In dit verhaal is het bijvoorbeeld onduidelijk wat er met Ange, Irthe en Dixie gebeurt. Het verhaal eindigt dat ze met z’n drieën bij het restaurant wegvaren om weg te vluchten voor het dorp.

Het verhaal is opgedeeld in drie hoofdstukken. Deze hoofdstukken geven drie verschillende fasen aan.

Decor

Waar het verhaal zich precies afspeelt is niet duidelijk. Het is alleen duidelijk dat het verhaal zich ergens in een dorp aan een rivier in Nederland afspeelt.

Er is geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

De verteltijd van het verhaal is ongeveer een maand. Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet duidelijk.

Stijl

Het verhaal is op een chronologische manier geschreven. De vertelde tijd gaat dus op volgorde. Verder zijn er geen flashbacks in het verhaal waar te nemen.

Ook is er veel gebruik gemaakt van details. Deze details vormen het verhaal en maken de emoties en gevoelens van Ange, Irthe en Dixie duidelijker. Deze details zijn dus niet storend, maar leveren wel een leesvertraging op. Bij een leesvertraging wordt er over één klein moment lang verteld, waardoor de gebeurtenis langer duurt dan in werkelijkheid.

Verder is er weinig opvallends aan de schrijfstijl van Renate Dorrestein. Er wordt geen gebruik gemaakt van moeilijke woorden of zinsconstructies.

Slotzin

We lachen, denkt Irthe, en ze lacht, ze blaast haar hete koortsadem in het gezicht tegenover haar.

Beoordeling

Ik had nooit eerder boeken van Renate Dorrestein gelezen en ik was er dan ook een beetje benieuwd naar.

Eigenlijk ben ik dit verhaal pas aan het einde leuk gaan vinden. Aan het begin vond ik het af en toe een beetje een saai en langdradig verhaal. Maar hoe verder je het verhaal nadert, hoe meer puzzelstukjes op zijn plek vallen en hoe leuker het verhaal wordt. Uiteindelijk vond ik het wel een leuk boek om te lezen.

Verder is het boek niet moeilijk om te lezen. Het is gewoon een leuk verhaal zonder een bijzondere verhaallijn. Ik zal het verhaal wel aan anderen aanraden, al hoewel ik wel eens leukere en spannendere boeken gelezen heb.

Recensies

"De schrijfster heeft een makkelijk taalgebruik in dit boek, het verhaal was goed te volgen. Dit kwam ook doordat er veel dialogen waren. In het boek werden veel namen van gerechten genoemd. Dit was niet interessant. De namen van de gerechten waren moeilijk waardoor het vervelend lezen was. Ik vond dit een raar verhaal. Ik vond het verhaal niet echt interessant, eigenlijk vond ik het saai." http://hpblogs.nl/c5v1shi...e-gerecht/

Bronnen

Renate Dorrestein
http://renatedorrestein.n...age_id=130
Anna Bijns Prijs
http://nl.wikipedia.org/w...ijns_Prijs
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.910 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het hemelse gerecht door Renate Dorrestein"

Ook geschreven door Jessica