Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Indische duinen door Adriaan van Dis

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Indische duinen
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 24 november 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Indische duinen
Shadow
Indische duinen door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 36e druk, 1994
  • 281 pagina's
  • Uitgeverij: Augustus

Flaptekst

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en de leugens van zijn familie.

Eerste zin

De meisjes wilden de kust zien.

Samenvatting

Nathan is een jongen die vlak na de Tweede Wereldoorlog is geboren in Nederland. Zijn moeder, Lea, is van oorsprong Indisch. Zijn vader Justin heeft als militair in de oorlog van Nederlands-Indië gevochten. In Nederland groeide Nathan op aan de kust van Nederland, tussen de duinen.

Al op jonge leeftijd wordt Nathan geconfronteerd met de dood. Na de oorlog kan de vader van Nathan geen baan meer vinden, waardoor hij zich volledig stort op de opvoeding van Nathan. Hij verwacht ontzettend veel van Nathan en wil dan ook dat Nathan al op een jonge leeftijd leert lezen en schrijven. Daarnaast wordt Nathan met de harde hand opgevoed: regelmatig wordt er met fysiek geweld duidelijk gemaakt wat er van hem verwacht wordt.
Als Nathan elf is, moet zijn vader geopereerd worden. Hij krijgt een nieuwe hartklep. Deze operatie verloopt niet zoals het had moeten verlopen en uiteindelijk komt de vader van Nathan te overlijden. Daarnaast overlijdt de halfzus van Nathan, Ada, ook. Nathan heeft het ontzettend moeilijk met de dood van zowel zijn vader als halfzus.

De moeder van Nathan verbiedt hem om tijdens het ziektebed van Ada nog afscheid van haar te nemen. Hij mag ook niet naar de begrafenis van haar. Uiteindelijk vindt Nathan, tijdens het opruimen van het huis van Ada, allerlei schriften waarin ze haar ervaringen met de jappenkampen heeft opgeschreven. De moeder van Nathan heeft samen met Ada in de jappenkampen gezeten. Thuis wordt er nauwelijks over gepraat omdat het voor iedereen ontzettend moeilijk en confronterend is.

Al snel wordt Nathan duidelijk dat hij door de dood van Ada om zijn eigen vader begint te rouwen. Nathan heeft nooit van zijn vader gehouden omdat hij het niet eens was met de opvoeding van zijn vader. Naarmate Nathan steeds ouder wordt krijgt hij echter door hoe veel hij op zijn vader lijkt. En eigenlijk is dat niet wat hij wil.

Daarnaast praat Nathan veel met een andere halfzus van hem. Deze halfzus, Saskia, vertelt hem veel over het verleden en zijn vader. Weer wordt er steeds meer duidelijk over zijn eigen vader. Zo krijgt Nathan ook te horen dat zijn vader het lastig vond om van jonge meisjes af te blijven. Als Nathan dit hoort reageert hij geschokt en is hij ontzettend bang dat hij later net zoals zijn vader zal worden.
Uiteindelijk krijgt hij na een lange tijd van Saskia te horen dat familie in Canada op sterven ligt. Omdat Nathan geen zin heeft om mee te gaan, en niet opnieuw geconfronteerd met de dood wil worden, besluit hij om in Nederland te blijven.

Terwijl al zijn familie naar Canada vertrokken is blijft Nathan met ontzettend veel dingen worstelen. Hij haalt steeds meer jeugdherinneringen op waar hij het moeilijk mee heeft. Uiteindelijk besluit Nathan om toch maar naar Canada te vertrekken om Jana, zijn halfzus die op sterven ligt, op te zoeken. Ook in Canada wordt weer veel besproken. Lang blijven ze echter niet in Canada.

Als Nathan en de rest van de familie weer in Nederland is krijgen ze het bericht dat Jana uiteindelijk overleden is. Het heeft voor niemand zin om weer terug te gaan naar Canada. Opnieuw kan Nathan niet bij de begrafenis van zijn halfzus zijn en dat doet hem ontzettend veel pijn.

De dood van Jana laat Nathan echter opnieuw zien dat hij ontzettend veel van zijn familie houdt. Opnieuw gaat Nathan weer serieus over zijn vader nadenken. Hij komt erachter dat hij toch wel veel van zijn vader gehouden heeft en dat hij in de loop der jaren ook veel op zijn eigen vader is gaan lijken.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Nathan

Nathan is het ik-figuur van het verhaal en dan ook de verteller. De vader van Nathan is overleden en Nathan komt er na de dood van zijn vader achter dat hij ondanks hatelijke gevoelens ook heel veel van zijn vader gehouden heeft. De band tussen Nathan en zijn vader waren niet zo sterk, omdat Nathan door zijn vader een hele strenge opvoeding kreeg. Nathan is een grote doorzetter en probeert altijd voor zichzelf op te komen. Daarnaast heeft hij veel zelfkennis.

Ada

Ada is de halfzus van Nathan die aan het begin van het verhaal overlijdt.

Jada

Jada is ook een halfzus van Nathan. Ze komt uit het eerste huwelijk van de moeder van Nathan.

Saskia

Saskia is ook een halfzus van Nathan. Ze komt uit het eerste huwelijk van de moeder van Nathan.

Lea

Lea is de moeder van Nathan. Ze is van origine een Indische vrouw. Toen ze jong was heeft ze tijdens de oorlog in een Jappenkamp gezeten. Na de oorlog trouwt ze met haar eerste man met wie ze drie dochters krijgt. Als deze man komt te overlijden trouwt ze met de vader van Nathan. Later wordt Nathan van deze man geboren.

Justin

Justin is de vader van Nathan. Hij probeert zijn zoon op een zo hard mogelijke manier op te voeden, zodat zijn zoon later niet voor verrassingen komt te staan als hij mee moet vechten in de oorlog. Justin heeft zelf als militair in de oorlog van Nederlands-Indië gewerkt en weet dan ook hoe hard het leven is. Het hele boek draait eigenlijk om de dood van Justin.

Quotes

"Ik reed weer naar mijn duinen, zonder me af te vragen of dat verstandig was. Van werken kwam toch niets, ik wilde in stilte nadenken. Mijn vriendin had weer eens geen tijd om mee te gaan, toch moest ik ook haar in mijn overwegingen betrekken. Aram was een belasting voor onze verhouding. Ze had nooit kinderen willen hebben en nu dronk ik er haar een op." Bladzijde 199
"Mijn vader was gekker op andermans oorlog dan op zijn eigen oorlog. Hij las boeken over de Duitse bezetting en de eerste ooggetuigenverslagen van mensen die de nazi-kampen overleefden, hij kende de stranden van D-Day op een rijtje, zoals hij ook de stations in Nederland op kon dreunen, en in elke Duitse badgast zag hij een kampbeul." Bladzijde 131

Thematiek

Vader-zoonrelatie

De relatie tussen Nathan en zijn vader Justin is het thema van dit verhaal. Nathan heeft nooit een goede band met zijn vader gehad omdat hij op een hele verkeerde manier werd opgevoed. Hierdoor is Nathan zijn vader gaan haten en heeft hij nooit een goede band met hem op kunnen bouwen. Uiteindelijk komt Nathan er na de dood van zijn vader langzaam achter dat hij toch wel een beetje van zijn vader gehouden heeft en dat hij ontzettend veel op zijn vader lijkt. Beetje bij beetje gaat Nathan steeds meer om zijn vader geven en van hem houden.

Motieven

Rouwverwerking

De rouwverwerking is een belangrijk motief in dit verhaal. Nathan, de ik-persoon, heeft nooit goed om zijn vader kunnen rouwen. Hij heeft nooit een goede band met zijn vader gehad waardoor hij het eigenlijk niet erg vond dat zijn vader overleden was. Uiteindelijk gaat hij over de dood van zijn vader nadenken en komt hij erachter dat de dood van zijn vader altijd meer heeft gedaan dan hij gedacht heeft. Uiteindelijk begint hij jaren na de dood van zijn vader met het rouwen.

Dood

In dit verhaal worstelt Nathan ontzettend veel met de dood. Zowel zijn vader als twee halfzussen komen te overlijden waar hij het ontzettend moeilijk mee heeft. Elke keer wordt hij opnieuw geconfronteerd met de dood.

Familiebanden

Ook familiebanden is een belangrijk motief in dit verhaal. In het verhaal komt Nathan erachter dat hij zijn familie al die tijd onbewust gehaat heeft. Hij komt er later achter dat dit helemaal niet nodig is en dat hij een hele bijzondere band met zijn familie zou kunnen krijgen als hij er ook zelf tijd in steekt.

Trivia

Dit boek, Indische duinen, is oorspronkelijk in het Nederlands uitgegeven. Inmiddels is het al in veel meer talen uitgegeven, namelijk in het Deens, Servisch, Noors, Frans, Engels, Zweeds, Frans, Italiaans en Spaans.

Titelverklaring

De titel 'Indische duinen' is eenvoudig uit te leggen. De verteller van dit verhaal, Nathan, is van Indische afkomst. Zijn moeder komt uit Indië en zijn vader is militair geweest in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger. Na de oorlog in Nederlands-Indië komen de ouders van Nathan in een duingebied in Nederland terecht. Hier wordt Nathan vervolgens geboren en opgevoed. De duinen zijn voor Nathan een heel belangrijk deel uit de natuur: hij vindt er zijn rust en gaat er vaak heen als hij even bij wil komen van alles en na wil denken. De duinen spelen voor Nathan dus een ontzettend belangrijke rol.

Structuur & perspectief

Het verhaal is begint met een proloog en eindigt met een epiloog. De proloog en epiloog zijn allebei geschreven door de ogen van de moeder van Nathan. De rest van het verhaal is door de ogen van Nathan geschreven. Het hele verhaal is dan ook in het ik-perspectief geschreven.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: de personages en gebruikte ruimtes worden niet als eerste geïntroduceerd. De lezer zit als het ware gelijk in het verhaal.
Het verhaal eindigt met een

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer en een zin of een paar woorden. Deze zin of een paar woorden geven aan waar het komende hoofdstuk over gaat. In totaal heeft dit verhaal 6 hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich op drie verschillende plaatsen af, namelijk in Nederlands-Indië, Nederland en Canada. Het verhaal speelt zich voornamelijk in Nederland af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

De vertelde tijd van dit verhaal is ongeveer 46 jaar. Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog in Nederlands-Indië, de tweede wereldoorlog en de tijd daarna.

Stijl

Het verhaal is eigenlijk op twee manieren geschreven: af en toe is het verhaal heel duidelijk leesbaar, terwijl het verhaal af en toe weer heel langdradig is. Op deze momenten worden er ontzettend veel oninteressante details verteld die weinig aan het verhaal toevoegen. De lezer loopt hierdoor dan ook leesvertraging op die erg vervelend is.

Daarnaast is er geen enkele manier van spanning waar te nemen. Er is geen spanningsopbouw en er wordt gewoon op een saaie en eentonige manier een verhaal verteld.

Daarentegen zijn sommige delen van het verhaal wel weer op een makkelijke manier verteld. In deze delen wordt er veel gebruik gemaakt van emoties die het verhaal vormgeven.

Slotzin

Ze zag alleen maar golven.

Beoordeling

Ik heb dit boek met gemengde gevoelens gelezen. Het leest af en toe lekker weg en op sommige momenten heb ik erg genoten van het verhaal, maar af en toe zijn delen weer erg langdradig waardoor het lastig is om je aandacht erbij te houden. Ik heb nooit eerder boeken van Adriaan van Dis gelezen en ik was dan ook al een lange tijd erg benieuwd naar dit verhaal. Toch ben ik blij dat ik het gelezen heb.

Persoonlijk houd ik niet heel erg van historische verhalen. Ondanks dat dit verhaal veel over de oorlog gaat, is het een erg leuk boek. Als je dus niet van historische verhalen houdt is dit boek ook prima te lezen. Kortom: ik vind het geen topper, maar het boek is zeker goed te lezen. Als je niet van lezen houdt zou ik zeker een ander boek kiezen, maar hou je van lezen en vind je het niet erg om boeken te lezen die af en toe lastig zijn: dan is het het zeker waard om dit boek eens te lezen!

Recensies

"Indische duinen is zonder twijfel het minst gekunstelde werk uit het oeuvre van Van Dis. De taal die in Nathan Sid een bezwerende functie had, is nu ondergeschikt aan de poging om alle familiale mythes te ontmaskeren. De gestileerde zinnetjes en hun ritmische cadans - een niet onbelangrijke charme van zijn werk - ontbreken niet, maar het zijn krenten in een halfgare cake. " http://www.dreambition.nl...&Itemid=74
"Waar Van Dis wel in geslaagd is, is in het weergeven van de ontberingen van mensen in de Jappenkampen. Pas de laatste jaren komt daar een stroom literatuur over los. Ik denk dat Van Dis een hekel heeft aan de therapieën die bestaan om de vastgekoekte emoties los te weken van mensen met een oorlogstrauma. " http://www.tzum.info/2013...he-duinen/
"Dit boek is een echte aanrader voor mensen die al vaker boeken hebben gelezen. Maar geen aanrader voor lezers die nauwelijks een boek hebben gelezen, want die snappen er denk ik helemaal niks van! Zelf vond ik het een bijzonder boek, vooral omdat het over Indië gaat en dat maakt het veel leuker. " http://hpblogs.nl/jimmeh/...he-duinen/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.410 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

S.

S.

SAMNEVATTING PER HOOFDSTUK PLS?!

5 jaar geleden

M.

M.

Pfff ik vind het belachelijk dat dit een zeker weten goed verslag is. Veel te weinig details en als je het boek niet heb gelezen, of een hele tijd geleden, dan heb je meer nodig dan dit

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Indische duinen door Adriaan van Dis"

Ook geschreven door Jessica