Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 25 september 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1999
  • 317 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...

Eerste zin

Harry Potter was a highly unusual boy in many ways.

Samenvatting

In de zomer die Harry bij de Dursleys (Duffelingen) komt zijn tante Margot bij hen logeren. Hier ziet hij vreselijk tegen op, maar omdat hij toestemming nodig heeft van zijn oom en tante om een maandelijks uitstapje naar Hogsmeade (Zweindveld) te mogen, belooft hij zich te gedragen. Margot spreekt echter heel negatief over Harry en zijn ouders, waardoor hij ontploft: hij blaast zijn tante per ongeluk op. Hierna verlaat hij boos het huis. Buiten beseft Harry plotseling dat hij niet meer zal worden toegelaten tot Hogwarts (Zweinstein) doordat hij magie heeft gebruikt buiten school. Tijdens het piekeren heeft Harry het gevoel dat hij in de gaten gehouden wordt en trekt zijn toverstok. Doordat hij dit doet, komt de Collectebus hem ophalen. Daar ontdekt hij dat Sirius Black (Zwarts), een moordenaar die op het Dreuzelnieuws is geweest, een tovenaar en volgeling van Voldemort is.

Met de Collectebus reist Harry naar The Leaky Cauldron (De Lekke Ketel), waar hij wordt opgewacht door de minister van toverkunst Cornelius Droebel. Hij wordt verzekerd dat Margot weer terug naar normaal is en dat Harry zich geen zorgen hoeft te maken tot zijn verbazing. Harry kan in The Leaky Cauldron (De Lekke Ketel) verblijven tot zijn nieuwe schooljaar begint. Harry vermaakt zich prima in de Wegisweg en wacht totdat zijn vrienden Ron en Hermione (Hermelien) komen. Uit een gesprek tussen Ron’s ouders maakt Harry op dat Sirius Black (Zwart) naar hem op zoek is, maar Harry schrikt hier niet van doordat hij weet dat Hogwarts (Zweinstein) veilig is. Intussen blijkt dat Ron zijn rat ziek is en het wordt er niet beter op als Hermione (Hermelien) een kat aanschaft. Op 1 september vertrekken ze met z’n allen weer naar school. Harry, Ron en Hermione (Hermelien) komen in de trein professor Remus Lupin (Lupos) tegen, die ervoor zorgt dat de Dementors (bewakers van Azkaban die op zoek zijn naar Sirius) weg gaan zodra zij de trein binnenkomen door middel van een Patronus.

Tijdens het schooljaar ziet Harry meerdere keren een zwarte hond (dezelfde op de avond van de Collectebus), dat volgens zijn professor van Waarzeggerij een voorteken van de dood is: de Grim. Intussen blijven de Dementors hem ook beangstigen en leert hij van professor Lupin (Lupos) hoe hij zich kan verdedigen. Het is dan ook zijn favoriete leraar. Omdat Harry geen toestemming heeft gekregen om naar Hogsmeade (Zweinsveld) te gaan, gaan Ron en Hermione (Hermelien) de eerste keer alleen. De tweede keer helpen Fred en George, de tweelingbroers van Ron, hem: ze geven hem een kaart waarmee hij kan zien wie waar is en hoe hij uit het kasteel naar Hogsmeade (Zweinsveld) kan komen. In een van de latere uitstapjes ontdekt Harry dat Sirius een goede vriend van zijn vader was en dat hij zijn ouders zou hebben verraden aan Voldemort.

De lessen van het schooljaar gaan intussen gewoon door. Net als de lessen van Hagrid, die nu leraar Care of Magical Creatures (Verzorging van Fabeldieren) is, hoewel hierbij alleen kleine beesten aan bod komen doordat een Hippogrief Draco Malfoy (Malfidus) heeft aangevallen. Zijn vader, Lucius Malfoy, spant een zaak aan, ook al is er niets meer aan de hand met de arm van Draco daarna. De spanning in het kasteel stijgt wanneer er in de krant staat dat Black (Zwart) niet ver van Hogwarts (Zweinstein) is gesignaleerd. Dit wordt enkel erger wanneer eerst The Fat Lady (De Dikke Dame), het schilderij dat voor de kamer van Gryffindor (Griffoendor) hangt en hen toegang ertoe geeft, wordt aangevallen. Daarna ziet Ron hem ook nog een in keer in hun kamers, met een mes. Iedereen denkt dat hij een nachtmerrie had, maar dit is niet het geval. Ron zijn rat lijkt steeds zieker te worden en op een gegeven moment verdwijnt hij, waardoor Ron denkt dat de kat van Hermione (Hermelien) hem heeft opgegeten. Wanneer het trio Hagrid een bezoek brengt omdat de Hippogrief ten dode is opgeschreven, vinden ze de rat terug, maar hij probeert uit alle macht te ontsnappen. Op de terugweg naar het kasteel verschijnt de hond die Harry al maanden ziet en grijpt Ron bij zijn been, zo naar de Whumping Willow (Beukwilg). Harry en Hermione (Hermelien) gaan hem achterna.

In het Krakende Krot, dat aan de Beukwilg grenst, blijkt dat de hond Sirius is. Hoewel Harry hem eerst wil vermoorden, komt professor Lupin (Lupos) dan binnen. Het trio denkt eerst dat de professor ook een verrader is, maar na de uitleg van Black en Lupin blijkt dat de rat van Ron al die tijd Peter Pettigrew (Pippeling) is geweest. Hij heeft net gedaan alsof Black (Zwart) hem had vermoord en heeft vervolgens al die jaren als een rat geleegd. Peter is degene die de Potters heeft verraden. Harry wil hem aan de Demontors overleven, maar op het moment dat ze naar buiten gaan, blijkt het Volle Maan te zijn: professor Lupin (Lupin) verandert in een weerwolf, dit is dan ook de reden waarom Peter ontsnapt en Sirius schuldig blijft bevonden. Als de Dementors achter hen aan komen, verjaagt Harry ze, ook al weet hij dit zelf nog niet. Dit weet hij pas wanneer hij samen met Hermione (Hermelien) terug gaat in de tijd met haar tijdsverdrijver (waarmee ze het hele jaar alle lessen heeft gevolgd) om zowel de Hippogrief als Sirius te redden. Hoewel ze Peter niet te pakken kunnen krijgen, worden er die avond wel twee levens bespaart. Lupin (Lupos) neemt aan het einde van het boek ontslag, maar Harry weet wel een stuk meer van zijn verleden.

Personages

Harry Potter

Hoewel Harry zijn ouders nooit heeft gekend, verdedigd hij ze altijd wel. Zo ook tegenover zijn familie en dit loopt niet helemaal goed af. Echter wordt hem niks kwalijk genomen. Harry vindt dit vreemd, maar komt al snel achter de reden: er is een moordenaar naar hem op zoek. Een moordenaar die zijn ouders heeft verraden. Gaandeweg het boek hoort Harry allerlei verhalen over het verleden die hem boos en verdrietig maken. Wanneer hij echter oog in oog komt te staan met de persoon om wie het draait, Sirius Black (Zwart), slaat dit snel over naar blijdschap ook al is het drama nog niet voorbij. Vanaf dit boek heeft Harry weer een echte familie en is zijn verleden duidelijker voor hem.

Ron Wemel (Weasley)

Voordat Ron terug naar school gaat, maakt zijn familie eerst een reis naar Egypte. Dit is uniek voor de Weasleys (Wemels). Doordat dit in het nieuws komt, heeft Sirius motivatie om uit Azkaban te ontsnappen: Ron’s rat staat op de foto en is in werkelijkheid Peter Pettigrew (Pippeling). Als ze terugkomen van de reis, wordt de rat dan ook ziek. Ron doet er alles aan om hem beter te maken, maar dit lukt niet en op school geeft hij de schuld aan de nieuwe kat van Hermione (Hermelien). Wanneer Sirius het verhaal vertelt, gelooft Ron hem eerst niet: een rat is een rat! Als duidelijk wordt wat de waarheid is, gelooft hij het wel.

Hermelien Griffel (Hermione Granger)

Hoewel Hermione een goede vriendin is van Harry en Ron, zal zij zich altijd aan de regels willen houden als ze iets niet vertrouwd. Natuurlijk heeft ze wel vaker regels overtreden, maar nu stapt ze toch naar de leerkrachten toe. Om deze reden zijn Harry en Ron een hele tijd boos op haar, maar de vriendschap wordt al snel hersteld. Hermione heeft als eerste door dat professor Lupin (Lupos) een weerwolf is en staat wederom bekend als de slimste heks van haar tijd.

Sirius Zwart (Black)

Sirius is de beste vriend van James Potter, maar het lijkt erop dat hij hem heeft verraden en vervolgens allerlei mensen heeft vermoord. Hiervoor is hij destijds gevangen gezet in Azkaban. In dit boek is Sirius ontsnapt en zou hij op jacht zijn naar Harry om hem te vermoorden voor Voldemort. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Sirius wil namelijk de echte verrader en moordenaar pakken. Hij is onschuldig. In het verhaal kan dit echter niet worden bewezen, dus blijft hij op de vlucht.

Quotes

"“I don't go looking for trouble. Trouble usually finds me.” "
"“What was there to be gained by fighting the most evil wizard who has ever existed?" said Black, with a terrible fury in his face. "Only innocent lives, Peter!""
"“Why, dear boy, we don't send wizards to Azkaban just for blowing up their aunts.” "
"“I knew I could do it all this time,” said Harry, “Because I'd already done it... does that make sense?” "
"“If all goes well, you will be able to save more than one innocent life tonight.” "
"Sirius's gaunt face broke out into the first true smile Harry had seen upon it. The difference it made was startling, as though a person ten years younger were shining through the starved mask; for a moment he was recognizable as the man who had laughed at Harry's parents' wedding."
"“Why would I go looking for someone I know wants to kill me?” "
"Dementors are among the foulest creatures that walk this earth. They infest the darkest, filthiest places, they glory in decay and despair, they drain peace, hope, and happiness out of the air around them."
"As a sobbing Wood passed Harry the Cup, as he lifted it into the air, Harry felt he could have produced the world's best Patronus."
"“I thought you two'd value yer friend more'n broomsticks or rats. Tha's all.""
"“The ones who love us never really leave us, you can always find them in here.” "

Thematiek

Heden en verleden

Toen Harry een jaar oud was, zijn zijn ouders vermoord door Voldemort. Dit was al langer bekend, maar in dit boek wordt pas duidelijk wat de oorzaak hiervan is. Eerst door een leugen, daarna door de waarheid. Tevens worden de sociale kringen van Harry’s ouders in het verleden duidelijk. Met deze mensen heeft Harry in het heden ook te maken, net als het verraad wat 12 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Motieven

Vriendschap

Hoewel Harry en Ron een tijdje ruzie krijgen met Hermione (Hermelien) in het derde deel van de reeks, blijkt ook in dit boek hoe belangrijk vriendschap is. Harry kan in moeilijke tijden altijd op zijn vrienden rekenen en ze zullen er altijd voor hem zijn. Hij staat er niet alleen voor!

Familie

Harry zijn ouders mogen dan dood zijn, in werkelijkheid heeft hij buiten de Dursleys (Duffelingen) ook nog familie. Zo beschouwd hij de Weasleys (Wemels) als zijn familie, maar hij blijkt ook nog een peetvader te hebben die er graag voor hem wil zijn.

Magie

Harry Potter is een tovenaar en gaat naar een magische school. Er komen niet alleen veel spreuken, toverdranken en dergelijke in het verhaal voor, ook is het een geheel andere wereld dan die van de Dreuzels. Er gebeuren veel dingen in de magische wereld die Dreuzels niet voor mogelijk zouden houden, zoals Zwerkbal (Quidditch) en Dementors.

Misdaad

Sirius Black (Zwart) is ontsnapt uit de tovenaarsgevangenis Azkaban. Hij zou 12 jaar geleden Harry’s ouders hebben verraden en Peter Pettigrew (Pippeling) hebben vermoord, samen met nog tientallen dreuzels. Dit blijkt echter niet waar te zijn: Peter is nog in leven en heeft de misdaad gepleegd, dus Sirius is eigenlijk onschuldig. Helaas kunnen ze de waarheid niet aan het licht krijgen.

Opdracht

To Jill Prewett and Aine Kiely,

the Godmothers of Swing

Trivia

Van de eerste drie boeken uit de Harry Potter-serie, voltooide Rowling het schrijven van het derde deel het snelst.

Rowlings favoriete aspect van het derde boek was om het personage Remus Lupos (Lupin) te introduceren.

Het Suske en Wiske-verhaal De gevangene van Prisonov is gebaseerd op Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

Titelverklaring

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, oftewel Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, is ontstaan doordat het boek om Sirius Zwart (Black) draait. Deze man is uit de magische gevangenis Azkaban ontsnapt en er wordt gezegd dat hij gevaarlijk is. Daarnaast blijkt hij op zoek te zijn naar Harry Potter om hem af te maken, want hij zou een volger van Voldemort zijn. In het boek komen Harry en zijn vrienden er echter achter dat Sirius zijn peetvader is en juist een goede vriend was voor zijn ouders. Iemand anders heeft hen destijds verraden. Daarom helpen Harry en Hermelien (Hermione) hem ontsnappen zodat hij niet terug naar Azkaban hoeft.

Structuur & perspectief

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban bestaat uit tweeëntwintig hoofdstukken, waarbij een alwetende schrijver aan het woord is. Het verhaal volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon (hij-persoon). Je weet daarom niet meer dan het personage. Er wordt veel beschreven van de omgeving, maar ook van de gebeurtenissen die plaats vinden.

Decor

In de magische wereld van Harry Potter komt geen technologie voor. Er wordt gebruik gemaakt van boeken, veer en inkt op school. Magie kan bestaan in iedere tijd, maar het boek is geschreven in de jaren ‘90. Het zou echter ook jaren terug of jaren later hebben kunnen afspelen. Hierdoor is het verhaal van Harry Potter tijdloos. Er gaat een periode van ongeveer een jaar over het verhaal: het begint in de zomervakantie voordat Harry aan zijn derde jaar op Zweinstein (Hogwarts) begint en het eindigt als zij terug naar huis gaan na een heel schooljaar. De plaats kan echter niet worden veranderd, aangezien de gehele context van het boek dan verschuift: de Dreuzelwereld (Muggleworld) en magische wereld met Zweinstein (Hogwarts) zijn belangrijk.

Stijl

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban is geschreven in het Engels (Verenigd Koninkrijk). Dit is te merken aan ‘said Harry’ bijvoorbeeld, aangezien de woorden in het Amerikaans worden omgedraaid. Het boek is goed te begrijpen, aangezien er niet veel moeilijke woorden in voor komen. Het is dus geschikt voor scholieren, ook als Engels niet het beste vak is. Zeker aangezien het een vlot verhaal is. Het enige lastige zou kunnen zijn dat er woorden in worden gebruikt die door Rowling bedacht zijn als toevoeging aan het Harry Potter verhaal. Echter, wanneer je als lezer helemaal bent ondergedompeld in de magische wereld van Harry Potter, valt dit niet eens meer op omdat de betekenissen bekend zijn.

Slotzin

And grinning broadly at the look of horror on Uncle Vernon’s face, Harry set off towards the station exit, Hedwig rattling along in front of him, for what looked like a much better summer than the last.

Beoordeling

Na de eerste twee boeken met een soortgelijk plot is dit boek heerlijk om te lezen! Hoewel het ergens wel om Voldemort gaat, is dit niet het hoofdonderwerp van het verhaal. Dit is erg prettig, want het geeft een twist aan het verhaal van Harry Potter. Het is niet mijn favoriete boek, maar ik vond hem toch heerlijk om te lezen.

Recensies

"Harry Potter and the Prisoner of Azkaban was a book I could never put down however hard I tried! It was amazing, funny and frightening!" http://www.theguardian.co...k-rowling
"This book is when the Harry Potter books begin to get grown up, not only does Harry find himself faced with true deceit and terror, in a way that he never really has been before, he also begins to develop into a young man, finding his feet socially and even starting to find girls attractive." http://bestfantasybooks.c...-rowling/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.680 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling"

Ook geschreven door Anouk