Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mangelvrouw door Marion van de Coolwijk

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Mangelvrouw
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Mangelvrouw
Shadow
Mangelvrouw door Marion van de Coolwijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 310 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter

Flaptekst

Bette van Maanen ziet haar comfortabele leven in duigen vallen als haar man Lucas na een ongeluk in het ziekenhuis belandt. Als door een wonder overleeft hij de verschrikkelijke klap die hij met zijn auto tegen een muur maakte. De revalidatie zal lang duren en een zware weg worden. Zijn verpleegster Monica blijkt een oude bekende van Bette, die haar nog kent uit haar schooltijd. Daar was Monica vanwege haar postuur het doelwit van de gemene pesterijen van Bette en haar vriendinnen.

Monica lijkt dit echter allemaal vergeven te hebben en ontpopt zich tot een luisterend oor en sterke schouder voor Bette, die in haar verwarring en verdriet veel dichter bij de lesbische Monica komt dan ze ooit had kunnen denken. Bette en Monica krijgen steeds diepere gevoelens voor elkaar, die de veeleisende en dwingende Lucas dreigt te verstoren als hij weer thuiskomt uit het ziekenhuis. Vanuit het bed waaraan hij gekluisterd is, beveelt hij Bette om hem in alles te gehoorzamen en behandelt hij haar als een soort slavin.

Maar Bette heeft hele andere plannen dan zich door haar man te laten gebruiken als huishoudster. Samen met Monica – die de verpleging van Lucas op zich neemt – maakt Bette een plan om zich onafhankelijk te maken van haar wrede en emotioneel afstandelijke man. Maar kan zij dit doen zonder dat de gewiekste zakenman achter haar plannen komt? En is Monica wel echt zo verliefd op haar als ze beweert te zijn?

Eerste zin

De stilte was oorverdovend. Vogels stopten met kwetteren alsof ze voelden dat er iets niet klopte. Bette vouwde haar handen en zocht steun met haar pumps op het grindpad. Niets verstoorde de rust. Zelfs de medewerker van de begraafplaats stond onbeweeglijk.

Samenvatting

Proloog.
De vertelster Bette van Maanen begraaft haar man en ze doet dat met wrok. Daarna gaat ze naar een auto waarin iemand zit die op haar wacht.

Verhaal-verleden (een half jaar geleden: hoofdstuk 1-18)
Bette van Maanen wordt door een verpleegkundige iemand van het AMC gebeld met de mededeling dat haar man Lucas een ernstig auto-ongeluk heeft gehad en een schedelbasisfractuur heeft opgelopen. Het is de vraag of hij het haalt. Ze wordt in het ziekenhuis opgewacht door Monica Meier. Dat blijkt een oud-klasgenoot van haar te zijn die door Bette is gepest. Bette drinkt die avond te veel en wordt dronken als Monica haar komt opzoeken en haar herinnert aan het pesten op school. Bette weet er niets meer van.
Bette is later in de prostitutie verzeild, waarbij ze drugs gebruikte, maar een paar jaar geleden is ze door Lucas opgemerkt en met hem naar Amsterdam vertrokken, waar hij tegen zijn zin een familieonderneming leidt. Bette doet niets anders dan geld uitgeven. Ze wil absoluut geen kinderen, terwijl Lucas die heel graag wil. Lucas is een beetje een dwingeland: hij moet altijd zijn zin hebben en Bette vindt dat niet leuk. Ze verveelt zich thuis en belt Monica die leuk opgemaakt bij haar binnenstapt. Ook Bette is een lekker stuk en ze gaan die avond naar een vrouwenclub in de provincie  waar ze zich uitstekend vermaken. Heeft ze een lesbische geaardheid? Bette twijfelt na een kus van Monica daaraan, maar de volgende dag gaan ze helemaal los en ervaart Bette dat seksualiteit bij vrouwen een beetje fijner is dan die van Lucas. Intussen bezoekt de ex-collega-hoer Fay Bette en ze wil geld zien anders zal ze informatie aan Lucas geven.Die weet niet dat ze een hoer was.  Bette geeft Fay een paar honderd euro. 
In het ziekenhuis wordt ze opnieuw seksueel benaderd door Monica. Als Lucas nog een keer duidelijk maakt dat hij kinderen wil of anders een scheiding zal aanvragen, gaat Bette helemaal voor Monica die daar alle aanleiding voor geeft. Het lijkt een leuke oplossing dat Monica bij hen in huis komt, als Lucas nog enige tijd moet opknappen als hij het ziekenhuis mag verlaten. Hij huurt Monica in. Hij slaapt beneden en de lesbische meiden kunnen zich boven lekker seksueel uitleven. Bette wil verder in het leven met Monica en die vindt dat eigenlijk ook wel. 
Bette gaat in de fout: ze koopt een heel dure gouden ketting met diamanten voor Monica, maar wordt daarop bevraagd door Lucas die zijn bankrekening checkt. Als hij boos wordt, grijpt Monica in. Ze zijn Lucas eigenlijk wel zat en Bette vindt dat ze beter af zijn als hij dood is. maar hoe vermoord je een jonge vent? Monica weet dat hij allergisch is voor antibiotica en ze beramen een moordplan. Bette zal een paar dagen in een kuuroord verblijven en Monica zal de voor Lucas fatale medicijnen toedienen. Zo gebeurt het en Bette denkt een prachtig alibi te hebben, omdat ze door Menno in het kuuroord bijna 24/7  wordt gadegeslagen. Dan belt Monica dat Lucas zo ziek is geworden dat hij gestorven is.

Nu (eigenlijk aansluitend op de proloog) Hoofdstuk 19-23.
Lucas is begraven en de twee vriendinnen zoeken geestelijk en lichamelijk contact met elkaar. Alleen financieel valt het allemaal wat tegen, want er staat niet veel geld op rekeningen. Wel zal Bette de levensverzekering krijgen. Maar de politie is getipt en vertrouwt de zaak niet.  Het lijk zal worden opgegraven. Lucas  blijkt met antibiotica te zijn volgespoten. Bette zegt dat ze niet in zijn buurt was en zo maakt ze Monica verdacht. Na weer een hartstochtelijke vrijpartij met elkaar komt de politie weer bij Bette. Er is een foto van de seks met Monica bij de politie bezorgd. Heeft ze Lucas niet zelf vermoord om rijk verder te kunnen leven met Monica? Na een huiszoeking wordt ze geconfronteerd met een fles antibiotica die door haar besteld en betaald zou zijn met haar eigen creditcard. Ook haar vingerafdrukken staan er op. De politie weet genoeg en arresteert haar.

Epiloog
Bette zit gevangen. Ze heeft zeven jaar gekregen. Ze krijgt een krant toegestuurd, waarin haar iets wordt duidelijk gemaakt. Er zijn experimenten met proefmensen die overal voor kunnen worden gebruikt.(vaak zijn het mensen zonder familie)  Daarnaast een artikel over een onderneming  die zijn geld heeft gestort in een Stichting. De voorzitter van de Stichting is Monica; naast haar op de foto staat Lucas. Hij is dus niet dood. Ze hadden een proefmens begraven. Het was een mooi complot om de moord in Bettes schoenen te schuiven. Zo kan ook Lucas mooi verdwijnen en doorgaan voor een neef uit Australië. Tijdens de weekenddienst had Monica een proefmens aangeboden aan de invalarts, die Lucas nooit gekend had. Bette is als onschuldige geslachtofferd. Monica is op de foto duidelijk zichtbaar zwanger. Lucas heeft het weer voor elkaar.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Lucas

Lucas komt nauwelijks aan bod als personage. Hij wil wel graag altijd zijn zin hebben. Hij weet dat bij Bette wel af te dwingen. Die krijgt daardoor ook wel een hekel aan hem. Lucas heeft een kinderwens die Bette helemaal niet heeft. O.a. daardoor wordt ze slachtoffer van het plot van Monica en Lucas. Het is voor de lezer niet helemaal zeker of Lucas niet weet dat Bette een hoer is geweest.

Monica

Monica zou gepest zijn door Bette. Het is niet helemaal zeker of dat echt het geval is, want Bette kan het zich in ieder geval niet herinneren. Monica komt dicht in de buurt van Bette die vroeger prostituee is geweest. Ze biedt haar vrouwenlichaam aan en Bette ervaart nieuwe seksuele gevoelens die zo sterk zijn dat ze wel met Monica verder wil. Monica heeft echter een ander plan. Ze laat er Bette met open ogen inlopen en gaat zwanger van Lucas verder door het leven. Ze zal zijn creditcards in plaats van Bette mogen gebruiken.

Bette

Bette heeft een ongelukkige jeugd gehad. Daarna is ze de prostitutie ingegaan, waarbij ze ook drugs gebruikte. Lucas heeft haar in Utrecht ontmoet en meegenomen naar Amsterdam, waar Bette de rijke vrouw mocht spelen met de creditcards van haar man. Ze wil niet aan zijn eis van kinderen tegemoet komen en pleegt zelfs een keer abortus als ze toch een keer zwanger is. Ook dat verzwijgt ze voor Lucas. Als ze Monica ontmoet die beweert dat ze vroeger gepest werd door Bette, voelt ze zich schuldig. Daarna voelt ze zich lichamelijk aangetrokken tot Monica en ze zijn een periode van de vrouwenliefde. Dat bevalt haar emotioneel zo goed dat ze oppert om Lucas uit de weg te ruimen. Maar dat komt haar duur te staan. Hoewel ze voor een mooi alibi heeft gezorgd, hebben Monica en Lucas een slim plan opgezet, waarbij ze Bette een "moord" in de schoenen kunnen schuiven, Monica zwanger wordt en ze met geld uit de zaak een zonnig bestaan kunnen opbouwen. Bette is het type van de loser in het leven: het gaat altijd bij zo'n iemand mis.

Quotes

"Lucas! Hoe had Monica hem zo ver gekregen? Het voelde als een allesvernietigende mokerslag toen het antwoord opdoemde. Monica wilde kinderen, zij kon de grootste wens van Lucas in vervulling laten gaan. Zijn zwakke plek en daar had hij alles voor over." Bladzijde 313
"Het was te bizar voor woorden. Lucas leefde nog, ze had een vreemde begraven.Monica en Lucas hadden een lijk uit het medische onderzoekscentrum genomen, volgespoten met antibiotica en in de kist gelegd. Iemand met dezelfde bloedgroep als Lucas in vervulling laten gaan. Zijn zwakke plek en daar had hij alles voor over. " Bladzijde 313
"Heel even beeldde ze zich in dat Lucas haar vanuit zijn kist nastaarde. Haar pas versnelde. Weg van Lucas. Weg van haar oude leven waarin ze zich als een mug voelde, vastgeplakt in een web van verstikkende liefde. De spin was dood. En de mug danste zich los, op zoek naar nieuw bloed. "Was alles naar wens, mevrouw?'. De begrafenisondernemer haalde haar in. " Bladzijde 11
""Ik ben Monica Meijer van het Amsterdam Medisch Centrum", ging de stem aan de andere kant van de lijn verder. "Ik heb helaas geen goed nieuws voor u.". "O?"Bette wiebelde met haar bevrijde voeten. "Uw man heeft een auto-ongeluk gehad en ligt bij ons in het ziekenhuis."" Bladzijde 15
""Nou, dan heb ik nieuws voor je: nooit niet! Ik heb niets met kinderen en ik wil niets met kinderen. Ik zal nooit de moeder van jouw kinderen worden. Zo duidelijk?" Lucas' ogen schoten vuur. "Kijk me aan en zeg het dan nog eens een keer."" Bladzijde 182

Thematiek

Misdaad: whodunit

Het meest gebruikte thema voor ene thriller is natuurlijk een misdaad (moord) met een whodunit-element. Dat zit ook in deze thriller. Monica en Bette beramen een moord, waarbij de lezer denkt dat hij wel weet hoe het zit, maar er blijken achter de schermen andere ontwikkelingen te zijn en de vrouw die dacht ze haar zaakjes goed geregeld hard, wordt juist slachtoffer van de kwestie. Ze wordt "onschuldig " in de gevangenis gezet om daar in een krant te lezen dat haar "vermoorde man" nog gewoon leeft. Hij gaat een leuk leventje leiden met zijn bezwangerde vriendin die daarvoor eerst het hoofd maar vooral het onderlichaam van Bette in vuur en vlam heeft gezet.

Motieven

Homoseksualiteit

Monica Meier pretendeert in haar relatie met bette dat ze lesbisch is. Ze vrijen er na een bepaalde periode ook op los. Daarvan worden foto's gemaakt die o.a. tot de veroordeling van Bette leiden.

Wraak

Wraak lijkt er achter het beraamde complot van Lucas en Monica te zitten. Monica omdat ze gepest werd door Bette en Lucas omdat hij graag kinderen wil en bette dat weigert. Hij krijgt toch zijn zin door Bette gevangen te krijgen en Monica te bezwangeren.

Moord

Bette en Monica beramen een plan om Lucas te vermoorden, waardoor zij er met zijn geld een vrolijk lesbisch leven op na kunnen houden. Monica zal bij de afwezigheid van Bette Lucas door middel van het toedienen van antibiotica vergiftigen. Dat lijkt op een moord. Maar uiteindelijk blijkt dat ze een ander lijk voor dat van Lucas hebben laten doorgaan en Lucas is dus niet vermoord?

Abortus

Bette wil absoluut gene kinderen en toen ze een keer zwanger was nadat ze de pil had uitgekotst, werd ze toch zwanger en heeft ze het vruchtje laten weghalen.

Pesten op school

Monica Meier (Mol) beweert als ze bette net kent dat die haar het leven op school zuur heeft gemaakt. Uiteindelijk is de wraak die Monica neemt waarschijnlijk ene gevolg van het pesten op school geweest.

Prostitutie

Bette heeft in Utrecht in de prostitutie gewerkt. Ze heeft daar ook Lucas ontmoet en de wereld van de seks verlaten. In die tijd gebruikte ze ook drugs. Een collega-hoor Fay komt haar steeds lastig vallen en geld aftroggelen. Ze zou het feit anders aan Lucas kunnen vertellen.

Kinderwens

Lucas van Maanen heeft een grote kinderwens. Zijn vrouw bette heeft die absoluut niet. Het leidt tot verwijdering tussen die twee en uiteindelijk ziet Bette dat de nieuwe partner van Lucas Monica een zwangerschapsbuikje heeft.

List, leugens en bedrog

Het verhaal is gebaseerd op list, leugens en bedrog van de kant van Monica en Lucas. Ze hebben een plan gesmeerd op Bette kalt te stellen, toch over het geld van de onderneming te kunnen beschikken en samen een kind te kunnen nemen. Het plan hangt dus wel van leugens van Monica en Lucas voor Bette af. Slachtoffer wordt de onschuldige Bette.

Seks en drugs

Om de prostitutie te kunnen uitvoeren en de moeilijkheden te weerstaan heeft Bette een tijdlang drugs gebruikt en dat waren niet alleen stickies.

Motto

"Je weet nooit hoe sterk je bent, totdat sterk zijn je enige keuze is."

Een mooie oneliner voor de vertelster Bette van Maanen.

 

Opdracht

Geen opdracht

Titelverklaring

Het woord "mangelvrouw" is geen bestaand Nederlands woord. Het is dus een neologisme dat Marion van de Coolwijk zelf heeft verzonnen. Wel bestaat het woord "mangel" van in de mangel genomen worden. Het lijkt er dan ook op dat de titel verwijst naar Bette van Maanen die in de mangel wordt genomen door haar man Lucas en haar "lesbische" vriendin Monica Meier. Die twee beramen een plan achter de rug van Bette, die dus gemangeld wordt. 

Structuur & perspectief

De thriller heeft een proloog en een epiloog. In de proloog wordt Lucas, de man van Bette, al begraven. Daarna gaan de hoofdstukken 1-18 terug in de tijd (een half jaar). In hoofdstuk 19 wordt de draad van het heden weer opgepakt en dat hoofdstuk sluit aan op  de proloog. Hoofdstuk 19-23 vervolgen de verhaallijn van het Nu. Uiteindelijk wordt de thriller besloten met de epiloog, waarin de plot van het verhaal wordt verteld. 

Het perspectief berust alleen bij het hoofdpersonage Bette van Maanen. We zien alles vanuit haar gezichtspunt. Ze is een personale vertelster. (zij-vorm)  Dat is voor de oplossing van het plot wel belangrijk, want anders zou je weten wat Lucas en Monica van plan waren en dan zou er helemaal geen suspense zijn. Nu overkomt het Bette allemaal. Bette vertelt in de o.v.t. 

Decor

In Nederlandse romans en thrillers is Amsterdam vrijwel altijd de plaats waar het gebeurt. Dat is ook in Mangelvrouw het geval. Bette van Maanen is echter in Utrecht opgegroeid en heeft daar ook als hoer gewerkt.

Wat de tijd betreft kun je niet zeggen in welk jaar het  verhaal speelt, omdat er geen data worden genoemd. Er zijn wel aanwijzingen dat het een zeer actueel verhaal is, daar de begrippen  van social media met Facebook, Instagram en Whatsapp  gebruikt worden. De proloog en hoofdstuk 19-23 spelen een half jaar later dan de hoofdstukken 1-18. De epiloog speelt juist vier maanden later.
In de epiloog ontvangt Bette een krant waarin staat dat Lucas en Monica een Stichting hebben opgericht op 16 augustus. Dat is vier maanden nadat Bette veroordeeld is voor moord en dat  heeft natuurlijk enige tijd geduurd voordat die veroordeling kwam. Het lijkt er dan ook op dat de handeling speelt in het jaar 2014 en 2015. 

Stijl

De stijl van Mangelvrouw is eenvoudig en helder. Er zijn veel alledaagse dialogen en daarin onderscheiden de moderne oestrogeenthrillers zich van literatuur. Gelukkig staat op de cover niet "literaire thriller." Ook gebruikt de schrijfster goed  te herkennen beeldspraken. De thriller is daarom gemakkelijk te lezen. Er wordt wel veel informatie verstrekt. De stijl lijkt sterk op die van Loes den Hollander, ook een populaire schrijfster in dit genre en ook ondergebracht bij Karakter.

Slotzin

"Nee", haar handen klauwden zich in het krantenpapier en ze schreeuwde het uit. Als een aangeschoten hert liet ze zich van het bed glijden en bleef met haar rug leunend tegen het matras zitten. De kou van de betonnen vloer drong naar binnen, maar ze voelde het niet. Ze voelde niets meer.

Beoordeling

Lang lijkt het verhaal  helemaal niet op een thriller. Een te boze man voor Bette wordt afgestraft door twee lesbische vrouwen. Dan komt eindelijk het element van moord in de thriller en lijkt alles voorspelbaar te verlopen. Maar het aardige van de schrijfster is dat ze een plot bedenkt, waar je eerlijk gezegd niet snel aan denkt. Daardoor keert de spanning wel terug. Je krijgt als lezer compassie met de bedrogen Bette van Maanen.

Maar er zitten ook wel wat ongeloofwaardigheden in het verhaal. Lucas heeft bij zijn auto-ongeluk een schedelbasisfractuur opgelopen. Normaal gesproken ben je dan al een paar weken in coma of word je in coma gehouden, maar hij kan binnen een dag na zijn komst in het ziekenhuis al vertellen aan Bette dat hij door een auto die van links kwam (een grijze stationwagon) is aangereden. Dat is uiterst onwaarschijnlijk. Van zoiets kun je je na een schedelbasisfractuur werkelijk helemaal niets meer herinneren.

Ook de afwikkeling van de "moord" op Lucas door Bette is niet erg waarschijnlijk. Het bewijs voor het daderschap van Bette is flinterdun. Zeven jaar veroordeling is daarentegen voor een moord met voorbedachten rade erg weinig. Er wordt daarnaast niet aangegeven hoeveel tijd er zit tussen epiloog en hoofdstuk 23, maar ook die tijdspanne lijkt niet in orde. Wel lang genoeg om Monica te bezwangeren.
Kortom, ik vind het een langdradige, niet geheel op realistische feiten gebaseerde thriller, die wel een leuk plot heeft. Maar eigenlijk gaan er dertien  van in een dozijn en wordt er met dit werk weinig nieuws toegevoegd aan het Nederlandse thrillerlandschap.

Recensies

"Op een gegeven moment lukt het Bette en Monica om Lucas, die nog aan de beterende hand is, met medicijnen om het leven te brengen. Hij krijgt een antibioticum toegediend waar hij allergisch voor is. De dosis is zo sterk dat hij sterft. Aanvankelijk heeft men niets in de gaten totdat de politie uit onverwachte hoek signalen krijgt die nopen het lichaam van Lucas op te graven. Daarmee is de moord echter nog lang niet opgelost. Thriller met ingenieus plot waarbij de lezer behoorlijk op het verkeerde been wordt gezet." http://www.leeskost.nl/20...rscenario/
"Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes. In de helft van het verhaal zou ik het boek maar drie hartjes gegeven hebben. Maar door de onverwachte plottwist en het verrassende laatste hoofdstuk besloot ik toch voor vijf hartjes te gaan. Door de grote focus op de romantische relaties lijkt het geen echte thriller te zijn maar het einde maakt dit dan weer helemaal goed. Mangelvrouw is een verrassend thrillerdebuut. " http://www.chicklit.nl/bo...ngelvrouw#
"Inmiddels zijn we 240 pagina's verder en valt er van een thriller nog steeds niet te spreken. Van de Coolwijk probeert de nodige spanning er in te gooien door een onderzoek van de politie naar de doodsoorzaak van Lucas op te laten starten. Dat is ook het moment dat de vaart er nu een beetje inkomt, maar het hadf al veel eerder gekund (en gemoeten). De gevoelens van de dames worden duidelijk en realistisch beschreven en de auteur probeert de lezer een aantal keren op het verkeerde been te zetten. Toch zal de frequent thrillerlezer hierdoor niet van de wijs worden gebracht en al snel in de gaten hebben hoe het verhaal af zal lopen. De climax is leuk bedacht, maar helaas geenszins verrassend. " http://www.thrillzone.nl/...ngelvrouw/
"Mangelvrouw heeft een aantal plotwendingen waardoor het lastig is te bepalen hoe dit verhaal zich zal gaan ontvouwen. Soms lijkt het allemaal voorspelbaar maar een onverwachte wending zorgt er juist weer voor dat die voorspelbaarheid verdwijnt en dat de nodige twijfels rijzen. Marion heeft veel vrouwelijk venijn in deze thriller gestopt en haar vlotte schrijfstijl, gecombineerd met een fijne spanningsboog laten het boek prettig lezen. Genoeg ontwikkelingen om voordurend geïnteresseerd te blijven. De ontknoping was deels aan zien te komen al waren er steeds veel twijfels. Maar toch, zoals het verhaal nu eindigde had ik niet voorzien. " http://www.vrouwenthrille...9045210179
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.440 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees