Duivelspact door Loes den Hollander

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Duivelspact
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 26 oktober 2016
Zeker Weten Goed

Boekcover Duivelspact
Shadow
Duivelspact door Loes den Hollander
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 298 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter

Flaptekst

Sommige mensen hebben alles: geld, gezondheid en geluk. Marijn Bentink van Heemstede is er een korte periode in haar leven van overtuigd dat ze tot deze categorie behoort, tot het noodlot het tegendeel bewijst. Het lukt Marijn om de zwartste dag die ze meemaakte te verwerken en een plaats te geven. Maar dan meldt zich iemand die haar iets vertelt wat alles in een ander daglicht plaatst. Vanaf dat moment moet ze kiezen. Gaat ze voor wraak of voor vergeving? Ze maakt een keuze. Met alle gevolgen van dien.

Eerste zin

Ik glipte met mijn moeten in mijn schoenen, sloop naar beneden en liep rechtstreeks naar de kast waarin mijn moeder het glasservies bewaarde dat van mijn oma was geweest. Er werd slechts op hoogtijdagen uit die glazen gedronken. Het was alleen mijn moeder toegestaan ze aan te raken en ze mochten absoluut niet in de afwasmachine.

Samenvatting

Het verhaal begint met een proloog waarin Marijn het glasservies van haar moeder, een erfstuk, kapot gooit uit wraak. Ze zegt tegen haar vader dat dit het gevolg is van een handeling van haar moeder die Marijns sprookjesboeken heeft weggegooid. Later vertelt ze in het verhaal een andere versie. 

Mei 2010
Daarna is er een verslag van 6 mei 2010, waarin Marijn Bentink wacht op haar bruidegom Roelof Waard. Hij is tuinman maar heel erg leuk en lief voor haar. Hij wil iets origineels en komt op de scooter  naar het stadhuis. Maar hij verongelukt onderweg.  Wat is er gebeurd? De daders zijn nooit gepakt. Ze besluit vijf jaar later wraak te nemen op drie dronken vrienden die zij schuldig acht aan zijn dood. Dat heeft ze van een vrouw die Selma heeft en zegt getuige te zijn geweest, gehoord.

Mei 2015: deel I  Verteller: Arjan
Arjan Kleman heeft twee dochtertjes Floor en Demi. Hij ligt met zijn vrouw Jacky  in een (v) echtscheiding. Hij heeft nu een DNA-test aangevraagd die hij bij zichzelf en zijn dochtertjes afneemt. Intussen heeft hij een leuke vriendin Nicolette opgeduikeld die ook goed met de kinderen omgaat.

Marijn heeft zich voorgenomen om eindelijk de dood van Roelof te wreken. Ze heeft vijf jaar gewacht. Met een vrouw die Selma heet en zegt dat haar broer is omgekomen bij een ongeluk, wil ze de daders treffen door hun partner te doden. Ze bedreigt intussen Jacky, de vrouw van Arjen,  die een  schoonheidssalon heeft. Marijn vertelt ook dat haar broertje Joeri in een zwembad is omgekomen. Ze gaat met Moederdag niet naar haar moeder, maar gaat wel naar haar demente vader in een verpleegtehuis. Met hem kon ze wel opschieten, maar hij had een drukke baan als chirurg. Na de geboorte van Marijn was het huwelijk ongelukkig.

Arjan heeft bericht gekregen van het bureau dat DNA heeft getest. De uitslag is dat Floor wel van hem is, maar Demi niet. Hij gaat woedend naar Jacky, krijgt een laaiende ruzie met haar en haar nieuwe partner en slaat haar. Hij is nu wel verdacht als Jacky, die bezoek heeft gekregen van Marijn met een hard voorwerp wordt doodgeslagen. De politie denkt dat het een roofoverval is en bovendien heeft Arjan een alibi. Hij licht wel zijn vrienden Remco en Belinda in. Remco is met zijn vrouw Belinda uitvaartondernemer en verzorgt de begrafenis van Jacky. Er mag niemand spreken van Arjan.

Marijn is woedend omdat ze ziet dat Arjen helemaal niet zo getroffen is. Eigenlijk heeft ze een probleem voor hem opgelost. 

Juni 2015 : deel 2 Verteller : Remco
Remco Pelgrim en zijn vrouw Leonie regelen de begrafenis van Jacky. Later krijgen ze ruzie: Leonie wil kinderen (is 36) maar Remco wil ze niet. Leonie wil hem daarvoor zelfs verlaten. Remco bezoekt regelmatig de moeder van de jongen die verongelukt is. Hij heeft daar behoefte aan, want hij kan met niemand over het ongeluk en zijn schuldgevoel praten. Je denkt als lezer in eerste instantie dat dit de moeder van Marijn is.

Marijn heeft contact met Selma om de tweede wraak uit te voeren.Ze spreken af dat Marijn weer het eerste contact met de partner legt. Maar Leonie proeft onraad. Marijn heeft contact met haar zus Benthe in Amerika. Die vindt dat ze haar moeder die gevallen is,  moet helpen. Marijn peinst er niet over. Ze haat  haar moeder. De reden is dat ze door haar moeder seksueel misbruikt is. Ze moest haar eerst in bad en later zelfs in bed bevredigen.

 Remco wil aan Leonie duidelijk maken waarom hij geen kinderen wil. Hij kampt met een schuldgevoel over het ongeluk van vijf jaar ervoor. Hij vertelt het haar voor het eerst. Leonie voelt zich ook wel bedreigd: ze heeft het idee dat ze gestalkt wordt en vertrouwt ook de vreemde vrouw niet die haar heeft opgezocht (Marijn) Dan komt de aanslag op Leonie - niet gepleegd door  Selma maar door de moeder van Marijn, blijkt later. Omdat die niet erg mobiel was, lukt het niet helemaal. Leonie raakt in een coma. Selma zegt dat Marijn haar in het ziekenhuis moet opzoeken en doden. maar Marijn kan het niet.

Deel 3 : eind juli  2015. Vertelster: Belinda
Belinda behoort tot het vriendengroepje met Arjan en Remco. Zij was er ook bij toen de jongen verongelukte. Ze wil graag een kind maar het lukt niet. Dries, haar man is vrachtwagenchauffeur,  en rijdt op het buitenland.  Ze gaat ook bij Remco op bezoek om hem  te troosten. Maar ook zij krijgt met  bedreigingen te maken. Ze werkt  in een schoenenwinkel en krijgt bezoek van een vreemde vrouw (Marijn) .  Ze is nog altijd verliefd op Remco en ze krijgt hem in bed, al zegt die later dat het maar voor één keer is. Direct na de seks krijgt  Remco bericht dat Leonie toch overleden is.

Marijn heeft weer wat onsmakelijke details over de seks met haar moeder aan de lezer verteld. Ze weet intussen ook dat Selma tegen haar gelogen heeft. Die heeft geen zus die omgekomen is, maar een zoon. Dan wordt het haar duidelijk dat er twee jonge mannen in mei 2015 zijn omgekomen en dat er ook sprake is van een misverstand. Marijn beseft dat Selma's dode zoon een ander is dan haar dode Roelof en is verbijsterd.Selma verdwijnt van het toneel. Knijpt er even tussen uit.

Benthe belt naar Marijn  en zegt dat ze geen contact krijgt met haar moeder  en of Marijn wil kijken. Die heeft dat al gedaan en gemerkt dat haar moeder haar wil verraden bij Belinda. Een laatste poging tot wraak. Haar moeder heeft namelijk een uitgezaaide eierstokkanker en zal het niet lang meer maken.Als ze merkt dat er een envelop klaarligt die haar moeder naar Belinda wil sturen met een foto van Marijn, wordt ze woedend. Ze doodt haar moeder door een straalkacheltje in haar bad te gooien. Die wordt geëlektrocuteerd. Het lijkt op zelfmoord van een vrouw die haar lijden door kanker niet wil afwachten. In de schuur vinden ze het lijk van Selma die door Marijns moeder is neergestoken.


Arjan, Remco en Belinda  worden niet schuldig bevonden aan de dood van Jan Jaap die zelf geheel overmoedig voor een auto is gesprongen, omdat ze dronken waren. De dood van Roelof is echter veroorzaakt door Selma die iets met Marijns moeder had afgesproken. Roelof was geen partij voor Marijn, vond die. En op de scooter naar een bruiloft kan al helemaal niet. Maar Roelof reed te hard, week te ver uit voor Selma en botste tegen een boom.

Marijn vertelt het verhaal over de moord op haar moeder aan haar demente vader. Die zal het weer snel vergeten zijn, maar als ze naar hem kijkt glimlacht hij.

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Marijn

Marijn heeft een trauma uit haar jeugd overgehouden. Ze was een niet gewenst kind (moeder) die bovendien vond dat Marijn haar seksuele aantrekkelijkheid had bedorven. Omdat Marijns vader geen seks meer wil, moet Marijn daarvoor opdraaien. Ze moet haar moeder bevredigen in bad. Ze is altijd het lelijke eendje gebleven in de familie, maar komt tot leven als zwaan als Roelof, de tuinman in haar leven komt. Hij is lief en een beetje apart. Hij besluit met de scooter naar het stadhuis te komen (om te provoceren) maar verongelukt. Vijf jaar lang bedwingt Marijn zich en dan meldt zich Selma die ook wraak wil nemen op de veroorzakers van een ongeluk. Marijn laat zich voor het karretje spannen en vanaf dat moment gaat het fout. Ze krijgt later door dat ze door Selma misbruikt is en schaamt zich voor haar medewerking aan de dood van onschuldige mensen. Wanneer ook nog blijkt dat haar moeder die bijna dood gaat haar wil verraden, is ze kordaat en neemt ze definitief wraak door haar moeder te vermoorden. Ze gooit een elektrisch kacheltje in bad. Ze gaat vrij uit, want het lijkt op een zelfmoord. Wel vertelt ze het verhaal van de moord aan haar demente vader met wie ze wel altijd kon opschieten. Ze heeft op de 73e verjaardag van haar moeder een definitieve breuk veroorzaakt door het verhaal over het seksueel misbruik aan haar broer en zus te vertellen. Ze wordt door moeder onterfd, maar dat vindt ze niet erg.

Marijns moeder

Marijns moeder is na de geboorte van de laatste twee kinderen psychisch in de war: ze is haar seksuele aantrekkelijkheid kwijt geraakt en daarvoor moet Marijn de prijs betalen. Ze laat zich bevredigen door Marijn die dat nooit aan iemand mag vertellen. Ze kleineert haar verder voortdurend, ook als ze met Roelof wil trouwen, die maar tuinarchitect is. Ze blijft haar dochter haten en wil haar zelfs schuldig verklaren aan de moord op Leonie en Jacky, maar ze betaalt uiteindelijk zelf de hoge rekening. Maar goed, doodgaan zou ze toch i.v.m. de eierstokkanker die bij haar was geconstateerd.

Arjan Kleman

Arjan voelt zich schuldig aan de dood van Jan Jaap. Hij heeft niet zo'n goed huwelijk met Jacky van wie hij gaat scheiden. Het loopt uit op een vechtscheiding en Arjan laat het DNA van zijn dochters testen, omdat Jacky iets over zijn afkomst had geroepen. De jongste dochter Demi is niet van hem, dus moet Jacky vreemd zijn gegaan. Hij vertelt haar dat, er komt weer ruzie en hij slaat haar in haar gezicht. Een paar dagen later wordt Jacky vermoord. Hij is natuurlijk meteen verdacht, maar heeft een alibi en er is geen DNA van hem gevonden. Arjan lijkt geen slecht personage: hij besluit goed voor zijn beide meisjes te zorgen: hij hoopt dat met Nicolette te doen, zijn nieuwe vriendin.

Remco Pelgrim

Remco kampt ook met een schuldgevoel over de dood van Jan Jaap, Daarom wil hij geen kinderen die zijn partner Leonie wel dolgraag wil. Ze wil zelfs om die reden van hem scheiden. Ze runnen samen een uitvaartonderneming en begraven o.a. Jacky. Dan wordt ook Leonie bedreigd en ze wordt aangevallen door een oudere vrouw (Marijns moeder) . Ze raakt in een coma en Remco krijgt nu spijt van het feit dat hij geen kinderen wilde. Hij gaat nog een keer naar bed met Belinda, maar daar moet het bij blijven. Hij heeft als enige contact met de moeder van Jan Jaap (die later Selma is) omdat hij daar behoefte aan heeft.

Belinda

Belinda heeft Dries een vrachtwagenchauffeur.(buitenland) Ze kan geen kinderen krijgen en is vroeger verliefd geweest op Remco, die ze nog steeds graag wil hebben. Ze krijgt hem in bed vlak voordat Leonie sterft, maar daarna wordt ze door hem afgewezen. Dat vindt ze minder leuk. Ze wordt ook bedreigd, maar lijkt van de drie het minst belast met een schuldgevoel. Ze vindt dat de drie niets aan het ongeluk hadden kunnen doen. Jan Jaap was altijd overmoedig in hun clubje. Haar verhaallijn wordt nauwelijks afgemaakt...

Quotes

"De familie haatte hem niet. Toch moesten ze accepteren dat hij in jacquet op een scooter kwam voorrijden, toch werd hun adellijke familienaam na vandaag naar de tweede plaats verschoven. Hij repeteerde hardop de nieuwe naam van zijn bruid: Marijn Waarland-Bentink van Heemstede." Bladzijde 10
""Het is zover", fluister ik. "Je dood gaat eindelijk gewroken worden. En weet je wat we hebben bedacht? Niet de daders worden gepakt, maar hun partners. Dan kunnen Arjan Kleman, Remco Pelgrim en Belinda Keesom ervaren hoe het is om de zin van het leven te verliezen."" Bladzijde 48
"Floortje Jacqueline Kleman is met 99,99 % aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn biologische dochter. Hij schenkt het tweede glas wijn in en neemt een grote slok. Daarna leest hij verder. Hij staart naar de letters en leest opnieuw. Wat staat daar toch? Hij drukt het papier bijna tegen zijn ogen en houdt het daarna van zich af. Het kan niet kloppen." Bladzijde 77
"Ik wacht op wat ze verder gaat zeggen. "je weet waarschijnlijk wel dat mijn broer vijf jaar geleden is verongelukt." Ik heb het al die tijd verkeerd begrepen? Ze had het toch steeds over een zus? "Ik dacht dat haar zus was verongelukt". "Mijn moeder heeft geen zus", zegt Julianne." Bladzijde 212
"Ze heeft niet gezien dat Roel het ongeluk kreeg, want ze woonde niet op de plek waar ze beweerde gewoond te hebben. Maar ze heeft niet alleen niets gezien, ze heeft ook gelogen over de toedracht van Roels ongeluk. Ze heeft me wijs gemaakt dat daar drie mensen voor verantwoordelijk waren en ik heb haar geloofd. Alles was beter dan te moeten erkennen dat hij gewoon te hard gereden heeft op zijn scooter met opgevoerde motor en waarschijnlijk ergens voor heeft moeten uitwijken." Bladzijde 227
"Ik bleef in de deuropening staan en gooide het kacheltje in de richting van het bad. Het kwam in het water terecht, ter hoogte van haar voeten, maar ik lette op iets anders. Ik lette op haar ogen, op de radeloze blik erin, op de angst vermengd met woede. Het gebeurde allemaal in dezelfde paar seconden, maar het enige wat telde was die blik. Die onmetelijke angst. De doodsangst. Die wilde ik zien." Bladzijde 297

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak

De thriller heeft het thema wraak. Dat thema komt vaak voor bij Loes den Hollander en dat daarbij sprake is van een slechte moeder-dochterrelatie komt ook heel vaak voor. Wraak in familieverband is een regelmatig terugkerend thema bij Den Hollander. Marijn neemt de ultieme wraak op haar jeugd waarin haar moeder incest met haar pleegt. Ze wil ook wraak nemen op de partners van de drie vrienden van wie ze gehoord heeft dat die schuldig zijn aan de dood van haar grote liefde Roel. Pas later hoort ze dat dat helemaal niet het geval is. Ze krijgt dan ook wel schuldgevoelens. De moeder van Jan-Jaap, Selma, doet net of ze de dood van haar zoon die door zijn eigen overmoedigheid om het leven is gekomen, goed heeft verwerkt, maar ze maakt een plan om de drie vrienden toch een lesje te leren. Ze sluit daartoe een duivelspact met Marijn, die door haar onjuist wordt ingelicht.

Motieven

Whodunit

De vraag wie welke moord pleegt, speelt een rol in deze thriller. Uiteindelijk blijkt de moeder van de dader van enkele moorden en Marijn zelf doodt haar moeder.

Incest

Marijn moet in haar jeugd haar moeder bevredigen wanneer ze in bad zit. Later moet ze haar moeder ook nog klaar likken. Dat weigert ze en ze gooit het glasservies van haar moeder kapot. Ze gooit dat geheim eruit als ze op de 73e verjaardag van haar moeder komt en haar broer en zes deelgenoot maakt van dat geheim.

Schuldgevoel

Bij de drie vrienden Arjen, Remco en Belinda is er een schuldgevoel, omdat hun vierde maatje Jan Jaap bij een stom ongeluk is omgekomen. Hij was overmoedig, maar ze vinden zelf dat ze hem tegen hadden moeten houden.

Moord

Er worden natuurlijk ook enkele moorden gepleegd: Jacky, Leonie, Selma en Marijns moeder worden vermoord.

Liefde

Liefde had Marijn overigens wel gevoeld voor haar Roelof Waard, een tuinman, die heel gewoon was en een warm bad voor haar betekende in een kille omgeving waarin Marijn opgroeit. Zijn afkomst was beneden haar stand, volgens haar moeder. Als hij omkomt op de dag van de bruiloft, wil ze geen andere man meer. Ze is een erg kille vrouw geworden. Tot ze in het tehuis waar haar vader wordt verpleegd een andere jongen ontmoet die overeenkomsten heeft met Roelof. Ze heeft enkele dates met Alvar. Dat lijkt weer goed te komen met Marijn.

Verraad

De moeder van Marijn pleegt verraad ten opzichte van haar dochter als ze wil verhinderen dat Roelof met een scooter naar de bruiloft. Ze heeft daartoe de hulp van Selma van Hulst ingeroepen, maar dat loopt een beetje uit de hand. Het andere verraad dat de moeder wil plegen, is bij de moorden op het drietal: ze wil een foto sturen naar Belinda met daarop de afbeelding van Marijn en haar naam en adres. Marijn komt daar bij toeval achter en haar haat vlamt op. Ze gaat haar moeder vermoorden.

Vader-dochterrelatie

De relatie tussen Marijn en haar vader is daarentegen erg goed. Jammer genoeg was hij vroeger door zijn werk (chirurg) niet zo vaak thuis. Uit alles blijkt dat Marijn wel het oogappeltje van haar vader was. Als hij dement is, gaat ze hem graag opzoeken. Ze vertelt het verhaal over de dood van haar moeder aan haar vader en hoewel die dement is, glimlacht hij alsof hij de daad goedkeurt. Een ander vader-dochtermotief zit opgesloten in de grote vraag die Arjan heeft: zijn zijn beide dochters wel van hem. Uit de DNA-test blijkt dat Floortje dat wel is maar demi niet. Toch besluit hij dat zijn dochters nooit te vertellen en hen beiden op te voeden als waren het wel zijn biologische kinderen.

Haat

Moeder en dochter Bentink van Heemstede haten elkaar tot in de grond van hun hart. Moeder wil Marijn erbij lappen en wanneer Marijn dat weet elektrocuteert ze haar moeder met een straalkacheltje in bad. Marijn haat haar moeder vanwege het incestverleden.

Relatie tussen zussen

De relatie tussen haar oudste zus en Marijn is slecht. Benthe is naar Amerika geëmigreerd en wil van daaruit Marijn aanwijzingen geven over wat ze moet doen, bijvoorbeeld haar moeder verzorgen. Marijn is daar niet van gediend en het is duidelijk dat die twee geen fijne zussenverhouding hebben..

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Jacky en Arjen gaan scheiden. Ze krijgen een vechtscheiding over de hoofden van de kinderen Floortje en Demi heen. Arjen laat een DNA-test doen om te kijken of de kinderen van hem zijn. Remco en Leonie die een uitvaartbedrijf hebben, krijgen ook problemen. Zij wil kinderen en hij niet. Daarom wil ze bij hem weg gaan. Belinda en Dries hebben geen kinderen, omdat Belinda die niet kan krijgen. Maar ze heeft op de achtergrond gevoelens voor Remco. Als Leonie in coma ligt, pleegt ze overspel met hem. Dries is dan op de vrachtwagen weg. Misschien ligt de onvruchtbaarheid aan Dries? Het huwelijk tussen de vader en de moeder van Marijn is ook al slecht. Zeker nadat er nog twee kinderen komen die eigenlijk niet gewenst zijn. Joeri komt op een vreemde manier om in het zwembad en Marijn is helemaal niet gewenst. Die wordt door haar moeder gehaat, omdat ze haar lichaam heeft verziekt bij de bevalling. Ook trouwt ze beneden haar stand en haar moeder wil dat voorkomen. Kortom, de liefde (en/of het huwelijk) brengt maar weinig plezier in het leven van de personages.

Familiegeheim

Het familiegeheim is dat Marijn voor iedereen moet verzwijgen dat haar moeder haar seksueel misbruikt heeft. Een ander geheim is dat Marijn alleen aan haar demente vader onthult dat zij degene is die de oorzaak is van haar moeders dood. Maar daarover heeft ze juist geen schuldgevoel.

Overspel

Arjen weet dat zijn vrouw Jacky overspel moet hebben gepleegd, wanneer hij de uitslag van een DNA-test van zijn tweede dochter Demi onder ogen krijgt. Hij is zeker niet de vader van het kind, dus moet Jacky vreemd zijn gegaan. Belinda (wat bang geworden) gaat op een avond na de begrafenis van Leonie naar Remco en heeft opwindende seks met hem. Hij is eigenlijk haar jeugdliefde. Ze is getrouwd met vrachtwagenchauffeur Dries en daarom is datgene wat zij doet ook overspel.

Angst voor de dood

Het ultieme wraakgevoel voor Marijn is dat ze de doodsangst in de ogen van haar moeder wil zien. Dat lukt als ze het straalkacheltje in bad dropt. De wraak omdat ze haar moeder vaak in bad had moeten bevredigen.

Moeder-dochterrelatie

De relatie tussen Marijn en haar moeder is verschrikkelijk slecht. ze had eigenlijk niet geboren mogen worden, vindt haar moeder. Daarna heeft ze haar lichaam onaantrekkelijk gemaakt, waardoor haar man geen seks meer met haar wil. Dan moet Marijn haar bevredigen, wat onmenselijk en zeer ongewenst is. Marijn haat haar moeder daardoor, wil haar later ook niet helpen wanneer ze gevallen is en grijpt haar kans om haar moeder te doden, wanneer de gelegenheid zich erg gemakkelijk voordoet. Marijn staat ook niet in het testament van haar moeder en ze vindt het niet erg.

Dementie en geheugenverlies

Marijns vader met wie ze wel een goede band heeft, zit in een tehuis waar hij wordt verpleegd vanwege zijn dementie. Ze kan hem aan het einde van het verhaal de waarheid omtrent de dood van haar moeder vertellen, omdat hij het toch meteen daarna vergeten zal zijn.

Kinderloosheid

Daarentegen wil Belinda heel graag kinderen, maar zij kan ze niet krijgen. Misschien ligt het aan haar man. Ze neukt met Remco (op wie ze altijd al verliefd is geweest) en hoopt dat ze wel zwanger raakt. De eerste tekenen wijzen erop van wel.

Kinderwens

Leonie, heeft een sterke kinderwens. maar haar man Remco wil niet aan kinderen beginnen. Dat leidt tot huwelijksproblemen,.

Motto

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden
maar het moet voorwaarts worden geleefd.

(Sören Kierkegaard)

Dat is een mooi filosofisch citaat, dat geen verdere uitleg nodig heeft. Het slaat prima op het leven en de houding van Marijn in de thriller.

Trivia

Tien jaar geleden ( in 2006) schreef Loes den Hollander "Vrijdag", haar eerste literaire thriller. "Duivelspact" is haar 21e. Dat betekent twee dikke pillen van meestal 300 pagina's elk per jaar. Op zich is dat een enorme prestatie. Heeft die vrouw nog wel tijd ergens anders voor? Overigens, het loont wel de moeite: van haar thrillers zijn er momenteel meer dan 1 miljoen van verkocht. Dat kunnen schrijvers van gewone romans niet zeggen. Dat betekent dat de schrijfster Loes den Hollander hoe dan ook een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandse boekenwereld.

Titelverklaring

Loes den Hollander heeft al haar thrillers een titel meegegeven die uit één woord  bestaat. 
"Duivelspact" is een historische term. Hij slaat op het niet-aanvalsverdrag tussen Rusland en Hitler, afgesloten in 1939 voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Maar je kunt de term ook algemener gebruiken: een overeenkomst tussen twee mensen of belangengroepen met minder goede bedoelingen. 

Een ander gebruik is dat Loes den Hollander de titel meestal maar één keer in haar verhaal noemt. Als je oppervlakkig leest, kun je er zelfs gemakkelijk over heen lezen.
Deze keer wordt de titel vermeld op blz. 280: "... Dat ze al het nodige voorwerk had verricht en de beslissende actie morgen zou plaatsvinden. En dat alleen ik zo dom kom zijn om een duivelspact te sluiten."  Het slaat dan op het feit dat Marijn in zee gaat met Selma van Hulst om de schuldigen aan de dood van Roelof (maar ook van Jan Jaap) te wreken.

Structuur & perspectief

De thriller begint met een korte proloog.
Daarna komt een vrij complexe structuur.
Eerst een heel kort hoofdstukje (2 blz.)  met de verteller Roel die op weg is naar zijn bruid, maar verongelukt. Hij vertelt personaal.
Er komt daarna een ik-vertelster in de o.t.t.: Marijn Bentink van Heemstede. Zij is een jonge vrouw, die door een ongeluk nooit met haar man Roelof getrouwd is geweest. Haar bijdrage in de thriller als vertelster  wordt aangegeven met data boven de hoofdstukken die zij vertelt. Die data lopen van 6 mei 2015 tot en met 27 september 2015.  Haar bijdrage wordt over het hele verhaal gespreid opgenomen. Er is eerst één hoofdstukje dat speelt op 6 mei 2010. Dat is haar trouwdag die rampzalig verloopt. Op 27 september 2015 onthult Marijn de ware toedracht van de dood van haar moeder aan haar dementerende vader. Die zal het onmiddellijk daarna wel vergeten zijn.

Daarnaast zijn er drie andere vertellers. Dat zijn de drie vrienden die overgebleven zijn na een ongeluk met een vierde vriend. Het zijn alle drie personale vertellers in de o.t.t.
1. Arjen 17 genummerde hoofdstukken
2. Remco  17 genummerde hoofdstukken.
3. Belinda 10 genummerde hoofdstukken. 

Met de hoofdstukken die Marijn vertelt, kon je dan weer tot een groot aantal hoofdstukken, wat een structuurkenmerk van Den Hollander is. Deze structuur zorgt er voor dat de lezer tot aan het laatste hoofdstuk in spanning zit. Het is daarnaast een vrij verrassend slot van het plot. Ook dat wordt vaak op de  laatste bladzijde bij deze schrijfster onthuld.  Ben je er toch weer ingetuind.

Decor

Over het decor valt eigenlijk niets te vertellen. Het zal een grote stad zijn waar alles zich afspeelt, maar daarover worden door de vertellers geen mededelingen gedaan. Of is de adellijke achternaam van Marijn (Heemstede) een signaal dat ook deze thriller in Noord-Holland speelt? Ook dat komt bij Loes den Hollander vaak voor.

Over de tijd valt wel het één ander te vertellen:
-  Marijn Bentink van Heemstede  vertelt in flashbacks hoe ze door haar moeder in haar jeugd is behandeld. Er is sprake van incestueus gedrag.
- 6 mei 2010: de trouwdag van Marijn verloopt desastreus omdat haar bruidegom verongelukt.
- 6 mei 2015- 27 september 2015: het heden van de thriller en de afwikkeling van de drie te beramen moorden.

 

Stijl

Ook in deze thriller is de schrijfster herkenbaar aan de voor haar typische stijl. Die is in al door haar geschreven  thrillers eigenlijk hetzelfde.   Geen moeilijke woorden, geen complexe zinnen, vlot lopende  dialogen en een hoog verteltempo, wat ook door de structuur met kleine hoofdstukken wordt bereikt. Er zijn nagenoeg geen poëtische metaforen.  Je kunt het huis-tuin-en-keukenstijl noemen, wat in dit opzicht niet eens een negatieve term hoeft te zijn.
De boeken zijn afgestemd op de doelgroep: de vrouwelijke thrillerlezers. De thrillers zijn door de gemakkelijk leesbare stijl  vaak aangename vakantieliteratuur.

Slotzin

We zitten stil, met onze voorhoofden tegen elkaar. Walt valt er nog te zeggen? Ik voel dat mijn vader achterover leunt. Hij kijkt me weer aan. En glimlacht.

Beoordeling

Een erg spannende thriller. Een van de beste die Loes den Hollander geschreven heeft. Je vraagt je wel eens af hoe ze dat voor elkaar krijgt: twee dikke uitgewerkte thrillers schrijven per jaar. Er zijn veel verhaaldraden (kijk maar naar de overvloed van literaire motieven die een rol spelen). Ze werkt ze allemaal keurig af.  
En ja,  er is niet altijd een happy end in het leven. Marijn gaat as moordenares vrij uit en misschien mag dat wel van onze Lieve Heer (o f de Satan -gezien de titel) na zoveel ellende te hebben meegemaakt in je leven. Zou de lezer stiekem ook niet denken, net goed....

Recensies

"ot het einde aan toe was de plot een verassing, deze had ik niet aan zien komen. Hij raakt me, door de rauwe intenties van de dader. Wat ik nog niet veel vaker heb gehad bij een boek van Loes is dat dit boek even moet bezinken. Chapeau voor Loes den Hollander…." https://mustreadsornot.wo...ende-trap/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees