Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het meisje op de weg door Michael Berg

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Het meisje op de weg
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Het meisje op de weg
Shadow
Het meisje op de weg door Michael Berg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 418 pagina's
  • Uitgeverij: House of Books

Flaptekst

Psychologe Anne Givernaud woont samen met haar nieuwe vriend Guido op een afgelegen plek in Zuidwest-Frankrijk. Op een avond ligt er voor hun huis een onbekend meisje op de weg. Ze bieden haar een bed aan voor de nacht. De volgende dag is de woonkamer een ravage en zijn Guido en het meisje verdwenen. Wanneer de politie Guido verdenkt van moord, beseft Anne pas hoe weinig ze over haar nieuwe vriend weet.

Eerste zin

Het was de tweede maandag van de maand. De dag waarop wij, gebruikers van de villa aan de Rue de Bellac, bijeenkwamen om lopende zaken te bespreken. En het was februari. Hoe onwaarschijnlijk dat ook leek met temperaturen van twintig graden boven nul en bomen en struiken die al begonnen uit te lopen. De eerste kraanvogels, terug van hun winterverblijf, waren een week geleden al gesignaleerd.

Samenvatting

Anne Givernaud is psychotherapeute, even in de veertig. Ze heeft enkele wetenschappelijke publicaties op haar naam staan. Na een drukke werkdag treft ze een meisje op de weg aan.  Ze is niet heel zwaar gewond en ze neemt het meisje mee naar binnen. Het meisje zegt dat ze Lise heet. Haar partner Guido Vandenbussche beweert dat hij haar niet kent.

De volgende morgen wordt Anne laat en heel duf  wakker. Ze treft haar huis overhoop gehaald aan en zowel Lise als haar partner Guido  is verdwenen. Guido laat de hele eerste dag niets van haar horen, wat vreemd is. Ze gaat bij de politie vragen om hulp maar die doet de eerste dag niets. Verdwijningen lossen zich vaak vanzelf op. Guido heeft er in het verleden ook vaak op aangedrongen dat er van hem geen foto's werden genomen  en ook niet dat er een foto op de website van zijn bedrijf komt. Waarom weet ze niet. 

Anne vraagt aan ene Tomas, die bij het outdourcentrum bij Guido in dienst is of hij daar een kijkje wil nemen. Maar ook daarna hoort ze niets meer. Ze gaat later zelf kijken  in het outdourcentrum. Het is al laat en ze treft er een lijk aan, dat van ....Tomas. Hij is doodgeschoten. Ze belt de politie en is natuurlijk zelf ook verdacht en wordt aan de tand gevoeld.

In flashbacks komt de lezer te weten dat Anne Guido nog maar anderhalf jaar kent  en dat ze een uitstekende en heftige seksuele relatie hebben. Ze is een flink aantal jaren ouder, maar ze gaat na enkele maanden overspel weg bij haar saaie echtgenoot Nicolas. Daarna was Guido op een mooie plek  het outdoorcentrum begonnen. Ze was daarvoor wetenschappelijke medewerker op een universiteit, maar liet dat baantje lopen. Eigenlijk weet ze heel weinig van Guido's verleden. Hij heeft wel een foto bewaard als jonge voetballer bij een club. Hij was fervent aanhanger van Ajax en kon zelf goed spelen, totdat hij een knieblessure opliep. Ze zijn ook een keer samen naar Maaseik geweest waar Guido zou hebben gewoond, maar toen gedroeg Guido zich toch wel vreemd.

Op Dag 3 komt het tot nieuwe verwikkelingen. De vriendin van Tomas komt op kantoor bij Anne verhaal halen: ze vindt Anne schuldig aan zijn dood. Ook de politie vraagt zich af wat zij van Guido weet, maar die is nog steeds verdwenen. Ze is alleen in het stille huis. De politieman Vasquez ondervraagt haar. Hij vermoedt dat ze door Guido gedrogeerd is geweest in de eerste nacht dat het meisje op de weg lag.
Via internet en de naam Lise Percaud komt  Anne erachter dat er wel een meisje is met die naam, maar dat is gewoon thuis en die geeft zoveel informatie door dat het vermiste meisje waarschijnlijk Mara heet. Die is al een paar dagen niet op school. Van een ander vriendinnetje hoort ze dat Mara de dochter is van de danseres Gina Pradel. 

Als ze de computer raadpleegt, blijkt dat Guido alle foto's van het reisje naar Maaseik heeft gewist.Op haar werk krijgt ze een berichtje van Guido die haar vraagt hem maar te vergeten. Ze gaat die avond op bezoek bij haar zusje Stella die een feestje geeft en ze wordt herenigd met ex-echtgenoot Nicolaas die haar heel liefdevol opvangt. Als ze die avond naar haar huis terugrijdt, voelt ze zich achtervolgd/bedreigd en ze rijdt daarna door naar Nicolaas. Hij wil wat meer dan zij bij de hernieuwde kennismaking en midden in de nacht verdwijnt ze met zijn auto.

Op dag 5 rijdt Anne naar het verleden van Guido terug, maar in zijn dorp Maaseik hoort ze dat er nooit een Guido Vandenbussche van die leeftijd heeft gewoond. En over zijn ouders die bij een ongeluk zouden zijn omgekomen, daar is ook niets bekend. De raadsels worden dus alleen maar groter: ze krijgt  o.a  een mail van de Franse politieman Vasquez en daarin staat dat ze gedrogeerd is geweest met een middel door de wijn. Een ander onderzocht DNA-gegeven is dat Mara met alle zekerheid het biologische kind van Guido is. Maar als Anne Mara's moeder belt, zegt ze dat de vader van Mara, die Remco heet, gestorven is. Zelfmoord.

Dag 6 rijdt Anne naar Maastricht en omstreken. Het is carnaval; in een café hoort ze dat de voetbalclub op Guido's foto in de buurt ligt. Ze gaat zijn oude trainer (en een leraar Frans)  opzoeken en ze krijgt informatie over de jongen op de foto die Remco Frieling blijkt te heten.
Hij vertelt dat Remco na  het voetballen op het verkeerde pad is gekomen en later in de gevangenis is beland. Daar zou hij zelfmoord hebben gepleegd. Ze hoort ook dat hij een broer heeft: Victor die in de buurt woont. Anne gaat op internet zoeken naar gegevens over Remco F. Het lijkt allemaal te kloppen wat haar verteld is. Ze gaat Victor opzoeken en ziet dat hun hond Basco bij hem is. Er is dus een relatie tussen Guido en Victor. Dat legt ze hem voor en hij vertelt dat Remco jaren geleden  getuigd heeft tegen Ben Saleh en dat hem daarvoor een getuigebeschermingsproject is aangeboden. Ze hadden hem in de gevangenis "zelfmoord" laten plegen.  Daarom wilde hij niets over zijn verleden vertellen, en ook nooit op een foto. Ze zegt tegen  Victor dat ze Guido (Remco) wil spreken en dat ze anders naar de krant gaat.

Guido neemt inderdaad contact met haar op. Hij zal haar tijdens het carnaval in Maastricht ontmoeten. Maar op weg daarnaar toe, wordt Anne gevolgd en ze moet veel moeite doen om de  achtervolgers te ontlopen. Dat lukt maar net. Dan ontmoet ze Guido in het pak van een beer en ze gaan samen naar een café. Hij vertelt haar over het verleden. Mara is zijn dochter, maar haar mooie maar ook vreemde moeder was bij hem weggegaan. Hij was lijfwacht van de crimineel Ben Saleh geweest, maar toen het uit de hand begon te lopen met liquidaties, wilde hij uit die wereld.  Toen was hem het geheime project aangeboden. Hij moest daarom van het toneel verdwijnen.
Door een ongelukkig toeval was Mara bij hem op een kampweek geweest en het meisje had iets vermoed. Ze was in zijn verleden gaan spitten. Daarom was ze voor het huis op de grond gaan liggen.

Maar hij wilde nu met Mara een nieuw leven beginnen. Anne zegt dat ze nog steeds gek op hem is en dat ze mee wil. Dan komen plotseling de achtervolgers het café  binnen en  Guido moet vluchten. Maar kort daarop wordt hij publiekelijk op straat door een verklede clown neergeschoten. Hij bloedt geweldig en later in het ziekenhuis hoort ze dat hij dood is. Ze wil hem per se zien.

Negen maanden later lijkt ze over de eerste klap heen. Maar het is allemaal schijn. Ook Anne maakt nu deel uit van het getuigebeschermingsproject. Guido is niet doodgeschoten: hij droeg een plas bloed onder zijn kleding en alles was opzet.
Anne neemt het vliegtuig naar Guatemala: ze wordt weggebracht door Interpolman Vasquez. Ze gaat een nieuw leven met Mara en Guido beginnen.

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Guido = Remco

Guido Vandenbussche is een heel andere man dan Anne heeft gedacht. Hij zit in een getuigebeschermingsproject en wil daarom, zo lang mogelijk anoniem blijven en niet op de foto. Hij had misschien ook beter van Anne vandaan kunnen blijven, want vroeg of laat laat je iets los. Wanneer zijn dochter bij hem komt, besluit hij rigoureus een einde aan de relatie met Anne te maken en hij verdwijnt. Hij lijkt later een crimineel te zijn geweest, maar hij beweert zelf nooit iemand gedood te hebben. Ook pleit voor hem dat hij durfde te getuigen tegen Ben Saleh. Hij is dus geen echte misdadiger, not a bad boy and ugly ook al niet.

Anne

Anne is een veertiger die hals over kop verliefd wordt op de veel jongere Guido. ze heeft blijkbaar als wetenschapper ook behoefte aan een een portie avontuur dat ze wel bij de jonge survivalinstructeur Guido krijgt en niet bij haar saaie Nicolaas. Dat is aan de ene kant wel leuk van haar, aan de andere kant is het wel een beetje onnadenkend van een wetenschapper om los te gaan voor iemand die ze eigenlijk niet kent. Ook zijn verleden is een taboe. Maar goed, laten we stellen dat de liefde tegenstellingen aantrekt en dat ze eigenlijk kiest voor het avontuur. Ze is overigens wel dapper: ze blijft eerst alleen thuis, ze gaat alleen op weg naar Nederland en ook in de achtervolging in Maastricht staat ze haar mannetje. O ja, ze weet natuurlijk alles van faalangst.

Quotes

"Het lag midden op de weg. Vlak voor de oprit naar ons huis. Iets. Geen idee wat het was. Ik begon te remmen, korte pompbewegingen, en zette mezelf schrap. Wat lag daar? Een of ander beest? En waarom bleef het midden op de weg liggen? In het licht van de koplampen kwam het dreigend dichterbij. Nog vijftig meter, nog veertig. Ik trapte op de rem, maar de auto had nog steeds te veel snelheid. Toen zag ik de sportschoenen. Witte sportschoenen. Merde! Er lag iemand op straat." Bladzijde 11
"Het was alsof er een windhoos door de kamer was getrokken. De vloer bezaaid met papieren. Post, vellen papier, enveloppen waarvan de inhoud lukraak over de grond was uitgestort. Daartussen lagen boeken, de meeste opengeklapt. De lades van het bureau stonden open of waren uit het meubel getrokken en op de grond gesmeten. De tranen sprongen me in de ogen van woede, machteloze woede, zeker toen ik de foto van Guido en mij tussen de papieren zag liggen. Beter gezegd: wat er nog van de foto over was. Snippers. De fotolijst stond leeg op het bureau." Bladzijde 21
"Nicolas zit achter zijn bureau en tikt. Hij kijkt me kort aan, doet alsof er niks aan de hand is, maar ik zie de schrik in zijn ogen. Ik blijf staan op de drempel. Zwijg. Vechtend tegen een paniekaanval. ‘Is er iets, schatje?’ vraagt Nicolas zogenaamd nonchalant. Zijn blik spreekt boekdelen. Angst, verontwaardiging, ongeloof. ‘Ik ga weg bij je,’ zeg ik." Bladzijde 36
"De dode lag met zijn gezicht naar de grond. Terwijl de twijfel zich door mijn maag vrat, bukte ik me, legde de zaklamp op de grond en draaide met trillende handen het gezicht een kwartslag. De aanblik was weerzinwekkend. Zijn tong hing er half uit, de mond verwrongen tot een grimmige grimas. Het gat in het voorhoofd zo groot dat je je vinger erin kon stoppen. Er droop nog meer smurrie uit dan uit de nek. Een roodgelige gelei. Met de zaklamp scheen ik in de ogen die wijd open waren alsof de dode de moordenaar nog steeds recht aankeek. Donkerbruine ogen. Een fractie van een seconde was er de opluchting om onmiddellijk daarna plaats te maken voor een alles verzengend schuldgevoel." Bladzijde 43
"Het dichtslaan van het portier. Het optrekken van de auto. De geluiden drongen niet meer tot me door. De omgeving vervaagde. Bewegende vlekken. Omstanders die toesnelden. ‘Help!’ schreeuwde ik zonder iets of iemand te zien. ‘Please!’ De enige die ik zag was Guido, mijn liefje. Hij lag op zijn rug, bewegingloos. De rode vlek op zijn borst werd alsmaar groter. Bloed. Heel veel bloed. Mijn maag dreigde te kantelen. ‘ Nee!’ schreeuwde ik terwijl ik naast hem neerknielde. ‘Nee!’" Bladzijde 161
"Op de tweede foto staat Mara. Staande naast Guido lijkt ze een stuk langer dan de laatste keer dat ik haar zag. Ze ziet er goed uit, zelfverzekerd, gelukkig. Een bruin verbrand gezicht zonder piercings, lang donker haar. Een mooie meid. Ze heeft haar arm om Guido heen geslagen alsof ze iedereen wil duidelijk maken dat niemand het in zijn hoofd moet halen hem van haar af te nemen. Straks zijn we met z’n drieën, bedenk ik. Een klein gezin. Hoe zal dat zijn? Ik heb Mara slechts een paar uur meegemaakt en toch heb ik het gevoel dat ik haar al een leven lang ken" Bladzijde 169

Thematiek

Misdaad: algemeen

Het verhaal geeft een spannend relaas van de wereld van de misdaad en de organisaties die de misdadigers moeten opsporen, zoals Interpol. Daarbij worden geheime afspraken gemaakt om de Grote Vis te pakken te krijgen, zoals het getuigenbeschermingsproject waarvan Guido gebruik kan maken. Vaak worden de mensen in een land op het verkeerde been gezet. Achter de schermen spelen grote belangen. daarbij hebben anderen er weer belang bij om het geheim te laten uitlekken. Een oplettende lezer kan uit het doseren van de tekstgegevens opmaken dat ook Anne uiteindelijk van de voordelen van zo'n traject profiteert.

Motieven

Moord

De werkpartner van Guido, Tomas, wordt vermoord. Er is sprake van een whodunit. Maar later blijkt dat Guido onder een andere man de beveiliger geweest is van een grote crimineel.

Queestemotief

Anne gaat op zoek naar Guido, het meisje op de weg en het verleden van haar jongere vriend. Ze moet daarvoor een aantal obstakels omzeilen, zoals dat in een normale queeste het geval is. Maar ze komt achter het grote geheim.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Als Anne Guido heeft ontmoet, beseft met wat voor een saaie man ze is getrouwd.Na een paar maanden verlaat ze Nicolaas. Maar Guido blijkt niet de man te zijn die ze heeft ontmoet en ze gaat wroeten in zijn verleden. Ze komt achter een groot geheim. Maar ze blijft toch van hem houden en ze wil met hem een nieuw leven beginnen. Dat gebeurt in een getuigebeschermingsproject. Ze vliegt naar Guatemala.

Overspel

In de stukjes vertelde tijd uit het verleden blijkt dat Anne eigenlijk wel overspel pleegde. Ze was al lange tijd getrouwd met Nicolaas toen ze de fysiek aantrekkelijke Guido ontmoette. Dat was pas eens heftige seks. Anne besluit om die reden Nicolaas te verlaten. Maar dan blijkt Guido toch een schimmig verleden te hebben.

Geheim

Guido heeft een heel ruig verleden achter de rug als beveiliger/bewaker van een crimineel Ben Saleh. Toen hij vond dat hij daaraan een einde moest maken, en getuigen wilde tegen de man, moest hij een beschermingstraject krijgen. Formeel werd hij dood verklaard. Hij begon daarna een nieuw leven in Frankrijk, in het outdoorcentrum. Maar dan komt zijn dochter Mara hem opzoeken. De klopjacht op de pratende getuige begint opnieuw. Guido verdwijnt en Anne moet achter hem aan. Zo komt ze achter zijn geheim. Uiteindelijk maakt ze later zelf ook deel uit van een nieuw geheim.

Heden & verleden

Anne weet weinig over het verleden van Guido. Het blijkt ook dat hij gelogen heeft over zijn verleden in het Vlaamse Maaseik. Dat merkt Anne als ze op zoek gaat in de gemeenteadministratie van Maaseik. Daar is hij helemaal niet bekend. Hij heeft gewoon een andere identiteit gekregen, toen hij als getuige wilde optreden tegen een grote crimineel. Maar zo gauw de criminelen weten waar hij een nieuw leven heeft opgepakt, wordt hij weer doelwit van de klopjacht.

Motto

Er is geen motto. Wel een mededeling van de auteur dat alles in het verhaal op fictie berust.
 

Titelverklaring

Het meisje op de weg verwijst naar het meisje dat in het begin van het boek op de weg ligt vlak voor het huis van Anne en Guido. Ze neemt  haar mee naar binnen en laat haar overnachten. Ze beweert dat ze Lise heet, maar dat blijkt niet zo te zijn.

De volgende dag is ze verdwenen .Ook de partner van Anne is weg. Het verhaal is daarna een zoektocht naar beide personages met de kernvraag: wie schuilt erachter het meisje op de weg? Het antwoord is uiteindelijk dat dit meisje de biologische dochter van Guido is. Haar echte naam is Mara. Guido heeft connecties met de criminaliteit gehad in het verleden.

Structuur & perspectief

Anne Givernaud is de ik-vertelster in de o.v.t. Zij vertelt aan de lezer over haar zoektocht naar Guido en het meisje op de weg. Ook vertelt ze in flashback die het heden doorrekenen op welke wijze ze kennis heeft gemaakt met Guido en ook dat ze eigenlijk maar heel weinig over zijn verleden wist.

De thriller wordt onderverdeeld  in hoofdstukken die met Dag 1 Dag 2 etc.worden aangeduid. Er zijn in totaal 7 hoofdstukken. Die gaan vooral over het verhaalheden van februari 2015. Het allerlaatste hoofdstuk Dag 7 speelt negen maanden later en dat is dus in november 2015. Maar zoals hierboven gezegd: er zijn in het verhaal steeds flashback naar een periode van ongeveer anderhalf jaar ervoor, toen Anne Givernaud Guido leerde kennen.

Decor

Het verhaalheden speelt zich af in de eerste helft van februari 2015. Die periode is uit verhaalgegevens op te maken. Bijvoorbeeld Carnaval op vrijdag 13 februari in Maastricht. Het laatste hoofdstuk speelt in november 2015.  De andere tijdlaag die van belang is, speelt in 2013 wanneer Anne door Guido wordt veroverd.

Het decor is het plaatsje Limogesi n Zuid-Frankrijk, waar Guido een outdourcentrum heeft. Maar ook het verleden van Guido speelt een rol. Hij beweert in het Vlaamse Maaseik te zijn opgegroeid. Daarom rijdt Anne er op haar zoektocht naar toe. Maar daar blijkt nooit een Guido gewoond te hebben, wel een andere man die op hem lijkt. Zo langzamerhand wordt onthuld hoe de situatie is.

Stijl

Vlotte verteltrant die nodig is voor de thrillerlezer.
Geen moeilijk woorden en geen ingewikkelde zinsbouw.
Toepasselijke metaforen.
Meer beschrijvend van aard dan uitgewerkte dialogen.

Slotzin

Ik ga bij het raam zitten, staar naar buiten en stel me voor hoe ze nu op weg zijn om me op te halen. Tom, Barbara en Basco. Ergens in de bergen rijden ze. Ergens tussen – ik moet de plaatsnaam opzoeken – Chimaltenango en Guatemala-Stad. Het toestel taxiet naar de startbaan. De motoren beginnen te brullen. Dan volgt de aanloop. Alles schudt en trilt en schokt. Adem in, adem uit. Chi-mal-te-nan-go, Chi-mal-te-nan-go. Wanneer het vliegtuig loskomt van de grond, voel ik de paniek wegebben

Beoordeling

Spannende thriller met een queestemotief. Wie is het meisje op de weg en waar is Guido heen met het meisje? Dat maakt de lezer tot het einde van de thriller geboeid blijft. Berg schrijft spannende thrillers en is al eens bekroond met een thrillerprijs"De Gouden Stop". 

Recensies

"Je komt niet vaak een boek tegen waar zoveel verrassende elementen in de plot zijn verwerkt. Het meisje op de weg heeft mij van begin tot eind geboeid en deze auteur was voor mij een grote verrassing. Een uitermate spannend verhaal waarin ook de ware liefde onder woorden wordt gebracht, een mooie mix. Dit samen met de goede uitwerking, de interessante personages en de perfecte spanningsboog maken van Het meisje op de weg een boek dat je gewoonweg niet kunt wegleggen en in volle vaart wilt uitlezen. Een boek dat ik niet snel zal vergeten en hoop gauw in de gelegenheid te zijn de andere boeken van deze auteur te gaan lezen. Geweldige auteur, fantastisch boek, regelrechte topper!" http://www.vrouwenthrille...9044346237
"Dit is een verzameling recensies van lezers van de populaire website voor thrillers." https://www.hebban.nl/boe...chael-berg
"Onlangs heb ik het boek van Michael Berg gelezen waarmee hij De Gouden Strop gewonnen heeft (Nacht in Parijs, klik hier voor de recensie), maar eerlijk gezegd vond ik, ondanks dat het minder “lagen” heeft, Het meisje op de weg spannender…. Het zou me dan ook niet verbazen wanneer Michael Berg hiermee ook in de prijzen gaat vallen!" https://trotsemoeders.nl/...-recensie/
"In dit verhaal gebeurt heel veel. Als het meisje wordt gevonden, wordt het verhaal spannend en blijft spannend. Normaal weet je wel of voel je wat er gebeurt of wie het heeft gedaan. Maar in dit verhaal blijft het spannend tot het eind. Totdat je weet waarom Guido weg is. Dat vind ik knap dat een schrijver dat kan. Geen een aanwijzing van waarom en hoe. De leugens stapelen zich alleen maar op. Kan zij Guido nog wel vertrouwen? Is deze man wel Guido? Waarom wil hij niet op foto’s? " http://www.rachelleest.nl...2Vr0iOLSUl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.405 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees