Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Verzwegen door René Appel

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Verzwegen
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Verzwegen
Shadow
Verzwegen door René Appel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 300 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo-Anthos

Flaptekst

Suzan vindt bij haar moeder berichten over een oude verkrachtingszaak en dat maakt het nodige bij haar los; gelukkig krijgt ze steun van haar man. Tenminste, dat denkt ze. Tbs’er Fred staat na een lange periode van opsluiting, zorg en begeleiding weer op eigen benen. Soms heeft hij een terugval, grijpt naar de fles en wordt agressief. En dan kruisen hun paden elkaar.

Eerste zin

Suzan klampte een verpleegkundige aan. "Jullie moeten iets doen.!" "Rustig maar, mevrouw." "Er moet een dokter bijkomen. Zien jullie dat dan niet? Als jullie niks doen, gaat ze dood!

Samenvatting

Terwijl Suzan Steenbergen (35) in het ziekenhuis op bezoek is bij haar moeder die een herseninfarct heeft gehad, gaat haar man Ron Heuvelaar vreemd met de nieuwe verkoopster Lieke die bij hun bedrijf in tweedehandsspullen werkt. Daarnaast krijgt de lezer te maken met Fred, een tbs'er die nu eindelijk wel eens zonder toezicht wil leven, iets wat de rechtbank moet bepalen. Dat zijn meteen de drie personale vertellers waarbij  het perspectief ook binnen de hoofdstukken kan wijzigen.

Suzans moeder overlijdt desalniettemin en Suzan geeft aan dat dat de band met haar moeder niet zo goed was. Zo heeft haar moeder nooit verteld wie Suzans vader was. Bij een toespraak op de begrafenis van de werkgever van haar moeder wordt haar wel duidelijk dat er iets in het verleden gebeurd is. Dan leest ze later in een nagelaten doos met spullen dat haar moeder het slachtoffer is geworden van een verkrachter door ene Fred.
Ze heeft intussen laten merken aan Ron dat ze de tijd rijp acht voor een kind, maar omdat ze zo weinig seks hebben,  zal dat niet meevallen. Ron voelt er ook niet zoveel voor. Suzan bezoekt de oude baas van haar moeder die haar meer vertelt over de verkrachting van 1981.

Fred die bij een restaurant werkt, wordt boos als een recensent het eten in het restaurant afkeurt. De klandizie wordt meteen voelbaar minder en de stress groter. Goed nieuws is wel dat hij geen tbs-toezicht meer heeft. Of dat terecht is, zal de lezer zich meteen afvragen, want als Fred in de bus een mooie, uitdagende vrouw ziet,  wordt hij erg opgewonden.

De mooie en jonge Lieke maakt intussen het hoofd van Ron op hol. Hij wil de relatie echter met haar verbreken. Suzan schenkt hem uit de erfenis geld om een nieuwe bestelbus te kopen, omdat hij vaak meubeltjes moet wegbrengen. Suzan gaat nog verder terug: ze wil weten wie haar vader is en geeft een detectivebureau opdracht dat uit te zoeken. Fred, de verkrachter,  blijkt haar biologische vader te zijn. Als ze dat hoort, is de volgende stap dat ze hem  wil ontmoeten. Maar er is ook een ander probleem. Haar vriendin Vicky vertelt haar dat Ron vreemd gaat met Lieke en ze zet hem meteen buiten de deur.

Fred krijgt last van de oplopende spanningen in het restaurant. Door de slechte recensie loopt  de zaak veel minder. Hij zoekt de recensent bij zijn huis op en bedreigt hem. Dat komt hem weer op een aanklacht te staan. Hij wordt op het politiebureau geroepen.
Lieke en Ron gaan samenhokken en Suzan ziet in die periode  in een café een leuke, vlotte man Tibo. Ze ontmoeten elkaar, maar ze houdt seks voorlopig af. Ze nodigt haar vader bij haar thuis uit en ze zitop dat moment  in haar maag met de spullen van Ron. Fred biedt aan ze weg te brengen.
Maar alleen Lieke is thuis en die is bovendien heel uitdagend gekleed. Fred kan zich niet beheersen. Hij slaat haar. Ze  valt en komt slecht terecht en raakt in een coma. Later overlijdt ze aan de gevolgen van de klap en de val. Suzan wordt verdacht, maar heeft een alibi. Ze houdt haar mond over Fred.
Ron dringt nu ineens niet meer aan op een  scheiding: hij wil een rustpauze, maar Suzan lijkt daar niet aan te willen meewerken. Fred moet weer bij de politie opdraven vanwege de aanklacht van de eetrecensent. Maar hij wordt nog niet verdacht van de dood van Lieke. Suzan  heeft nog steeds contact  met hem, maar heeft ook contact met een nieuwe vriend Tibo.
Ze besluiten samen een weekendje naar Maastricht te gaan. Fred voelt zich in de steek gelaten en wanneer dan één van zijn huisdieren Bassie sterft (een gerbil, een woestijnrat) is hij weer over zijn theewater. Hij gaat langs bij de zaak en ziet daar Ron. beiden beseffen wie ze voor zich hebben. Fred begrijpt dat die de man is die zijn dochter in de steek gelaten heeft en Ron begrijpt dat de man de biologische vader van Suzan is. Het komt tot een handgemeen, waarbij Fred valt en slecht terechtkomt. Hij is mogelijkerwijs dood. Ron belt naar Suzan die in Maastricht zit en Suzan belt de ambulance en de politie.

Personages

Fred

Fred is de biologische vader van Suzan. Hij heeft 35 jaar geleden haar moeder verkracht, maar ook andere vrouwen lastig gevallen. Hij is een tbs'er die erop wacht dat hij geen toezicht meer krijgt. Maar hij is niet echt genezen. Als hij opgewonden raakt, gaat het fout. Daarom slaat hij Lieke neer die daarna omkomt. Hij bedreigt ook de recensent die het eten van het restaurant slecht heeft beoordeeld. Uit alles blijkt dat hij zijn emoties niet de baas kan. Hij begint Ron te slaan, maar die verdedigt zich en Fred sterft?

Lieke

Lieke is de femme fatale die Ron verleidt tot seks en bij zijn vrouw weg te gaan. Ze kleedt zich uitdagend en is sexy. Ze palmt Ron helemaal in. Fred kan haar niet weerstaan en slaat haar. Ze komt om.

Ron

Ron is een slappe zak. Hij steunt zijn vrouw niet goed bij de dood van haar moeder en gaat vreemd als zij bij haar moeder in het ziekenhuis zit. Hij denkt alleen aan seks. Als Suzan het merkt staat hij op straat en trekken Lieke en hij bij elkaar in. Zodra die dood is, wil hij eigenlijk weer terug naar Suzan, maar die heeft genoeg van hem. Hij slaat Fred aan het einde neer, Dat is de biologische vader van zijn ex-vrouw.

Suzan

Suzan lijkt een sympathieke vrouw. Ze zorgt voor haar moeder, maar heeft geen goede band met haar, omdat haar moeder het verleden en het geheim van haar vader verzwegen heeft. Ze merkt niets van de overspelrelatie van Ron. Ze wil graag een kind.Als haar vriendin Vicky vertelt dat ze Ron heeft betrapt, is ze kordaat en schopt Ron het huis uit. Pas enige tijd later ziet ze Tibo, maar gaat niet meteen met hem naar bed. Toch geeft ze zich langzaam aan hem over en bij de laatste fatale gebeurtenissen zit het stel in Maastricht. Van de genoemde personages is zij het sympathiekst.

Quotes

""ja, na de verkrachting", - Berkelman leek het woord met tegenzin uit te spreken- "is Trudy een maand of drie, vier met ziekteverlof geweest. Toen ze weer kwam. kon je al gauw zien dat ze zwanger was. Met ruim acht maanden ging ze met zwangerschapsverlof."" Bladzijde 85
"Toch bleef het een raadsel waarom ze hem in bescherming nam, zoals een moeder een kind beschermde. Telde misschien mee dat hij wraak genomen had op Lieke, haar wraak die hij ten uitvoer had gebracht? Had ze hem onbewust aangestuurd? Ze raakte in de war van alles wat er door haar hoofd spookte." Bladzijde 256
"Ineens zag Ron het. Alle puzzelstukjes pasten in elkaar en toen was het plaatje compleet. Het was deze kerel, het was die verdomde Fres, die met zijn onbetrouwbare tronie nu weer schuw van hem wegkeek. Fred, die zei dat hij wel eens bestellingen voor Suzan wegbracht.Fred dei de naam van Lieke kende." Bladzijde 297
""Dus ik ben.......", zei hij ten slotte. "Eigenlijk ben ik je ,,,,,? Het leek of hij het woord niet durfde uit te spreken. In kennelijk ongeloof schudde hij zijn hoofd. "Ja, Trudy was zwanger,,,, van jou. Ze wilde geen abortus. Negen maanden na de verkrachting werd ik geboren."" Bladzijde 206

Thematiek

Misdaad: algemeen

De thriller is geen whodunit, maar een verhaal waarin door de onderlinge menselijke verhoudingen dingen gebeuren. Zo is er twee keer sprake van doodslag. Het zijn geen moorden, want het zijn geen gevallen van voorbedachte rade. In een opwelling worden mensen neergeslagen en dat loopt fataal af. De oorzaak van die opgekomen woede ligt in het niet samengaan van bepaalde menselijke karakters. Het gaat bovendien om een geestelijk niet helemaal gezonde tbs'er,

Motieven

Wraak

Fred neemt in plaats van Suzan wraak op Lieke die haar man Ron heeft verleid. Hij vindt dat een man dat zijn biologische dochter niet mag aandoen.

Jaloezie

In thrillers met moorden met vrouwen speelt heel vaak het motief met jaloezie een rol. Lieke is jaloers op Suzan en omgekeerd. Het leidt tot moord en doodslag.

Dood

De dood speelt wel een rol in het verhaal. Suzans moeder sterft. Lieke wordt het slachtoffer van een opkomende woede bij Fred en Fred komt waarschijnlijk om het leven door de opkomende wraakgedachte bij Ron.

Familiegeheim

De moeder van Suzan heeft altijd voor haar dochter geheim gehouden wie haar biologische vader was. Dat wordt pas na haar dood onthuld wanneer Suzan in oude krantenartikelen van haar moeder rondsnuffelt.

Overspel

Ron, de relatie van Suzan, gaat vreemd met de verkoopster in het bedrijf van hen beiden. Het gebeurt onder de ogen van Suzan.

Psychische afwijking

Fred is een tbs'er als gevolg van de aanrandingen en de verkrachtingen die hij heeft gepleegd. Als hij alcohol op heeft en een vrouw komt hem te dichtbij dan kan hij zich niet beheersen. Zo doodt hij Lieke omdat hij haar ziet als een hoer die hem wil verleiden.

Moeder-dochterrelatie

De relatie tussen haar moeder en Suzan is eufemistisch gezegd koel. Haar moeder sterft en dat doet Suzan relatief weinig. Dat komt o.a. door het feit dat haar moeder haar klinisch heeft opgevoed en de waarheid verzwegen heeft.

Vatersuchmotief

Suzan weet niet wie haar biologische vader is. Via een krantenartikel komt ze daarachter en ze zoekt contact met hem. Hij is de verkrachter van haar moeder.

Motto

"People are always a little sicker than you know"
(John Updike, Rabit is Ritch)


Een toepasselijk motto voor een verhaal waarin een TBS'er  genezen wordt verklaard maar later weer in de fout gaat.

Opdracht

Er is geen opdracht.

Titelverklaring

De titel verwijst naar het verzwegen verleden voor Suzan wat de identiteit van haar biologische vader betreft. Thrillers van Appel hebben vaak ene titel die uit één woord bestaat. 

Structuur & perspectief

Er zijn dertig genummerde hoofdstukken zonder titel. Die hoofdstukken staan in chronologische volgorde. Er zijn in deze thriller drie vertellers die elkaar zelfs binnen een hoofdstuk kunnen afwisselen. Het zijn alle drie personale vertellers in de o.v.t.
- Suzan,  de bijna 35-jarige vrouw die een bedrijf in tweedehandsspullen met haar  man Ron heeft.
- Ron, haar man, die een relatie heeft de mooie verkoopster van de zaak, Lieke
- Fred, de biologische vader van Suzan (vanwege een verkrachting) die ervoor vecht zijn tbs-tijd voor beëindigd te krijgen.
Door het wisselende perspectief bekijk je de gebeurtenissen van drie verschillende kanten. In een thriller is dat een vaak gebruikt structuurelement.

Decor

Het decor is, zoals zo vaak in Nederlandse romans en thrillers,  Amsterdam. Zijn er geen andere steden in Nederland?

Wat de tijd betreft: er worden nauwelijks data en jaartallen genoemd. Maar je kunt toch achterhalen in welk jaar het verhaalheden speelt. In 1981 speelt de verkrachtingszaak tegen Fred. De moeder van  is dan zwanger van hem. Een aantal keer wordt vermeld dat dit 35 jaar geleden is gebeurd. Dat is de thriller dus erg actueel en speelt het verhaal zich af in 2016.
De vertelde tijd is enkele maanden.

 

Stijl

De bekende thrillerstijl van Appel. Er is ene hoog tempo, geen moeilijke woorden. Eenvoudige zinsbouw, vlotte dialogen, weinig metaforen en als ze gebruikt worden  zijn het meest eenvoudige vergelijkingen.
Daardoor is zo'n boek geschikt voor snel doorlezen tijdens en vakantie aan het strand of langs het zwembad.

Slotzin

"Ze zette de nummerherkenning op haar telefoon uit en toetste 112 in. Toen ze iemand aan de lijn kreeg, gaf ze eerst het adres van de winkel op. "een uit de hand gelopen ruzie", zei ze tegen de telefoniste. "Er is een ambulance nodig en kunt u ook de politie sturen?"

Beoordeling

Zeker niet de spannendste thriller van René Appel. Het is ook geen whodunit, waardoor je als lezer niet gevangen wordt in het net van wie wat gedaan kan hebben. Eigenlijk dus een voorspelbaar verhaal, dat vlot verteld wordt weliswaar, maar dat niet lang blijft hangen. Zal geen nominatie voor de Gouden Strop krijgen.

Recensies

"Het is altijd fijn als je iets aan het lezen van een boek hebt gehad. Aangenaam tijdverdrijf of in een gunstig geval zelfs een verhelderend inzicht, of op zijn minst een beter humeur. Of Verzwegen nu wel of niet aangenaam tijdverdrijf is, valt uiteraard over te twisten, maar veel meer hoef je ook niet te verwachten. Zo oppervlakkig als de gevoelens van de personages voor elkaar blijken te zijn, zo oppervlakkig blijkt ook de uitwerking op de lezer. Venijn, dat is wat hier deerlijk ontbreekt, terwijl het verhaal dat extra beetje pit bij gebrek aan spanning juist zo gebruiken kan. Op zich is 'vuurwerk' in een thriller natuurlijk niet per se een must. Maar het extreem gematigde Verzwegen gaat uit als een weinig imponerende Chinese kaars." https://www.hebban.nl/rec...-verzwegen
"Al met al vind ik Verzwegen geen hoogvlieger en zijn mijn hoge verwachtingen helaas niet uitgekomen. Het zal mij echter niet weerhouden om in de toekomst weer een werk van Appel op te pakken want uit eerdere leeservaringen van zijn werk heb ik andere bevindingen dan deze. Uiteindelijk heeft Verzwegen mij wel enkele uren leesplezier geboden dus ik raad je aan om zelf te oordelen wat je er van vindt. Lees het boek en laat je het mij daarna weten? " https://www.hebban.nl/rec...-verzwegen
"Je zit te wachten tot er een climax ontstaat die alles overhoop zal gaan gooien. Er gebeurt inderdaad iets wat je grotendeels al kon inschatten, maar dat maakt bij een Appel niet uit. Het boek eindigt met een klein lijkende beslissing, maar heeft grote gevolgen voor alle anderen. Dit is weer een mooi subtiel geschreven boek, waar ik van genoot. Maar ik weet ook dat het voor veel mensen niet spannend genoeg zal zijn. Wil je een echte vette thriller, dan moet je niet bij Appel zijn. Wel als je van subtiliteit houdt en gewone mensen wil zien ontsporen." http://thrillerlezers.blo...appel.html
"In Verzwegen veroorzaken een aantal nare gebeurtenissen een kettingreactie. Suzan komt achter het bedrog van Ron en door een rampzalige recensie gaat het steeds slechter met het restaurant waar Fred werkt. Suzan en Fred laten zich meevoeren door een aaneenschakeling van tegenslagen. Lukt het hen het hoofd boven water te houden? René Appel weet het verhaal een zekere luchtigheid te geven, waardoor het leest als een trein. Over het plot is goed nagedacht en de personages zijn geloofwaardig. Dit is echt “vakantieboek”. Een boek vol spanning dat je leest wanneer je zelf ontspant." http://www.thrillers-lees...ene-appel/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.819 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees