Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Noordgeest door Ricus van de Coevering

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Noordgeest
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 9 november 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Noordgeest
Shadow
Noordgeest door Ricus van de Coevering
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2014
  • 208 pagina's
  • Uitgeverij: Van Gennep

Flaptekst

Willem Noordgeest heeft maar één droom: de eer van zijn familie herstellen. Die was rijk in de Gouden Eeuw, maar is in later tijden aan lager wal geraakt. Hij wil een voornaam grachtenpand bewonen en zijn kinderen in staat stellen in grote stijl te leven.

Na de dood van zijn vrouw en een carrière op zee brengt Willem uit Afrika de mooie Ghanese Ama mee. Zij zal de verzorging van zijn zoon en dochter op zich nemen. Als Ama op een dag plotsklaps verdwijnt uit het leven van de kinderen komen de spanningen in het gezin tot een climax en raakt Willem de regie volkomen kwijt.
NOORDGEEST is een roman over de verheerlijking van het verleden en het verlangen om over het graf heen te regeren.

Eerste zin

Willem hoorde het dreunen van een diesel en liep naar het raam. Een rondvaartboot schoof tussen de oude gevels voorbij. Terwijl hij naar het flitslicht keek, vroeg hij zich af op hoeveel foto's hij onbedoeld stond afgebeeld.

Samenvatting

Willen Noordgeest is een 47-jarige afgekeurde zeekapitein. Hij heeft drie jaar voordat het verhaalheden begint (eind december 1979) schipbreuk geleden voor de kust van Ghana en is daar aan wal gebracht. Hij heeft er een Ghanese, mooie, jonge hoer (en schoenenpoetster) ontmoet, Ama Mensah. Ze eten eerst bij elkaar en ze blijft een keer slapen in zijn hotel. Dan hebben ze seks met elkaar, hij voelt lust  en hij wil haar een beter bestaan aanbieden in Nederland. Hij neemt haar mee, maar een jaar geleden(1978)  is ze weer weggegaan. Hij had ontdekt dat ze stal van hem en hij had haar daarom geslagen. Tenminste dat is het verhaal. Daarna was ze weggegaan. Dit tot zeer groot verdriet van zijn 16-jarige dochter Rosa die goed overweg kon Ama.
Haar moeder Annigje was drie jaar ervoor overleden aan kanker en Willem was direct  naar zee gevlucht. Hij had Ama bij thuiskomst opgedragen voor de kinderen te zorgen. Rosa had wel eens gezien dat haar vader 's nachts uit de kamer van Ama kwam en vraagt hem recht voor zijn raap of hij seks met haar heeft gehad. Haar jongere broer Thomas vindt dat ook wel wat brutaal, maar steunt zijn zusje toch. Haar vader wordt heel boos op haar en ze krijgt straf. Rosa wil naar haar vriendje en Thomas helpt haar daarbij door te verklaren dat ze samen naar de bios gaan. 

Verleden: (1947) Willem is kind van een slager, maar daarvoor was zijn familie rijk en roemrucht. Die was betrokken bij de oprichting van de VOC en zijn familie had ook meegedaan aan de slavenhandel. Gek genoeg is Willem daar nog  trots op . Hij wil het pand terugkopen van de notaris die er nu in woont. Kortom, eerherstel voor zijn familie bewerkstelligen. Later (in 1962) ontmoet hij zijn vrouw Annigje, met wie hij een fijne relatie heeft. Hij kan inderdaad het familiepand terugkopen. Ze krijgen twee kinderen, maar aan het geluk komt een einde als ze kanker krijgt en kort daarop sterft.

Rosa gaat naar haar vriendje Peter en vertelt hem alles over  haar vader. Ze wil niet meer naar huis en wil  bij de jonge man in zijn kruisertje blijven wonen, maar hij is een beetje een loser: geen geld,  muzikant, drugsgebruiker.  Ze komt veel te laat thuis en krijgt ruzie met haar vader en ze besluit alsnog weg te lopen. Ze blijft bij Peter zonder haar vader daarover on te lichten. Maar Peter toont daarna weinig echte belangstelling voor haar (hij gebruikt haar wel voor de seks)  Ze snapt dat het beter is om naar Ghana te vertrekken. Ze wil Ama gaan zoeken. In het vliegtuig is er al een eerste vorm van mogelijk succes. Ze komt naast een dominee te zitten die haar in Ghana wel verder wil helpen bij het zoeken naar Ama.

Thomas mist zijn zus en wil nu ook van zijn vader weten hoe het zat met de relatie tussen hem en Ama. Maar met vader Willem gaat het niet goed. Hij krijgt een chronische longontsteking, hoest zich kapot en de medicijnen slaan niet erg aan. Thomas blijft in tegenstelling tot zijn zus (die de school gemeld heeft dat ze niet meer komt) wel zijn best doen op school. Hij wil gaan studeren.

Rosa gaat in Ghana op zoek naar de echte Ama Mensah tussen tientallen naamgenoten van haar, maar ze vindt haar "stiefmoeder" niet. Wel is ze intussen verliefd geworden op de zoon van de dominee, Badu, die haar met veel respect behandelt. Ze voelt zich gelukkig in Ghana en heeft er een soort levensbestemming  gevonden. Ze gaat er werken in een kledingatelier en ze ziet ook wel iets in een toekomst met Badu. 

Thomas  wil met zijn vader praten over de relatie met Ama. Dan vertelt Willem zijn grote geheim. Hij hoorde een jaar geleden van Ama dat ze zwanger was en hij wilde niet dat het kind een Noordgeest zou zijn. Ze wil geen abortus plegen en Willem gooit boos de scheepsklepel naar haar hoofd. Ze valt van de trap en is dood. Hij verbergt haar lijk en gooit het in een kanaal. Thomas schrikt ervan. Hij mag het van zijn vader niet doorvertellen, maar hij vertrekt ook naar Ghana. Daar vertelt hij het geheim door aan zijn zus.

Toch gaat hij terug naar Amsterdam, waar zijn vader in een steeds deplorabeler toestand verkeert: hij raakt vervuild, eet niet goed meer en lijdt aan een longziekte. Wanneer hij net denkt dat er niemand meer voor hem is, komt Thomas thuis. Willem  begrijpt dat die het geheim aan zijn zus heeft verteld en hij weet ook dat zijn ambitie om het geslacht Noordgeest eerherstel te geven, mislukt is. Hij trekt het slangetje uit zijn zuurstofapparaat en sterft.
Thomas ziet het even later en kotst de boel onder. Hij staat voor het raam en ziet een rondvaartboot voorbijkomen. Dit einde sluit aan op het begin waar Willem dat ook ziet. Een mooie symboliek voor het doorgeven van de familieverbanden.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Rosa

Rosa is een opstandige puber die moeite heeft met wat haar vader Ama heeft aangedaan. Ze weet namelijk niet beter dan dat hij haar geslagen heeft. omdat ze stal. Ze gaat het huis uit na een confrontatie, maar komt van de wal in het schip (ook letterlijk). Die Peter heeft het ook niet zo goed met haar voor. Dan besluit ze dapper om als puber alleen naar Ghana te gaan en kiest zo voor een onmogelijke opdracht. In Ghana voelt ze zich vreemd genoeg thuis en ze loopt daar ook nog tegen een lieve jonge man aan. Die heeft wel respect voor haar. Het lijkt erop dat deze Rosa haar levensbestemming heeft gevonden in Ghana. In feite lijkt ze in dat opzicht dan toch ook weer op haar avontuurlijke vader.

Thomas

Thomas vindt zijn zusje wel een beetje brutaal als ze haar vader vraagt of hij seks heeft gehad met Ama. Wanneer ze straf krijgt, helpt hij haar overigens wel met een leugen om bestwil. Hij is natuurlijk nog erg jong en hij mist zijn zusje wel. Dan trekt hij ook de stoute schoenen aan en confronteert zijn ziekelijke vader met dezelfde vragen als Rosa. Hij schrikt natuurlijk als hij hoort dat zijn vader schuldig is aan de dood van Ama. Het wegwerken van een lijk is bovendien een misdaad. Het is een beetje vreemd in de roman als hij ook ineens in Ghana verschijnt. Daar vertelt hij het geheim aan zijn zusje. Toch keert hij terug naar zijn vader. Wanneer die merkt dat het geheim doorverteld is, maakt hij een einde aan zijn leven. Thomas staat er nu alleen voor. Maar hij is een echte "Noordgeest."

Willem

Willem was in zijn jeugd een opstandige puber die zijn vader het liefst een flinke klap had gegeven, omdat die zijn moeder mishandelde. Hij werkt zich op uit het slagersmilieu en wil naar de zeevaartschool met maar één doel: eerherstel voor de familie. Al jong is hij kapitein, krijgt hij een leuke vrouw, verwekt twee kinderen en kan het grachtenpand van zijn familie terugkopen. Niets aan het handje. Maar als hij 44 is, slaat het noodlot toe. Annigje overlijdt aan kanker en hij vlucht naar zee.Hij overleeft de scheepsramp en stort zich meteen in de armen van een mooie en jonge hoer. Maar het gaat eigenlijk alleen om lust zegt hij. Wanneer Ama een baby van hem krijgt, wil hij niet dat dat een Noordgeestje wordt. Is een baby van een Afrikaanse van een mindere soort? Is er misschien iets van racisme in zijn genen overgebleven: de oude slavenhandel van zijn voorvaderen? Fout is natuurlijk dat hij het lijk wegwerkt. Hij moet het geheim echter kwijt aan zijn zoon en ook dat is een foute beslissing, want zijn zoon houdt ook zijn kiezen niet op elkaar tegenover zijn zus. Willem kwijnt in eenzaamheid weg, wordt nog zieker en hij vervuilt. Als hij gedesillusioneerd is, omdat hij merkt dat zijn zoon het geheim heeft doorverteld, waardoor het echte eerherstel van zijn familie achterwege zal blijven, trekt hij "zelf de stekker uit zijn leven." De (zee) held is een antiheld geworden.

Quotes

"Drie weken na Annigjes dood- en hij was al naar zee gevlucht. Hij liep in het licht van de deklampen naar de achtersteven, waar hij naar het kielzog tuurde. het schuimende en kolkende water beangstigde hem, maar trok hem tegelijkertijd aan. Als hij zou springen, zou hij van de rauwe pijn verlost zijn doe hem sinds haar dood verscheurde." Bladzijde 24
"En dacht hij nou werkelijk dat ze verliefd op hem zou kunnen worden? Zo'n oude kerel met een kapotte knie, een loopstok, diep[e inhammen, een grijze stoppelbaard, groeven in zijn gezicht, een rotte kies in zijn onderkaak en het leed dat Annigje had moeten ondergaan nog in zijn hart." Bladzijde 44
"Één klap met de klepel zou genoeg zijn om zijn vaders schedel in te slaan. Hij hoorde in gedachten het bot al breken, maar dan was het gebeurd met zijn toekomstdromen. Hij zou, in plaats van naar de zeevaartschool, naar de jeugdgevangenis gaan. Meer dan tralies en een binnenplaatsje zou hij van de wereld niet zien." Bladzijde 80
"Hij ademde weer zijn medicijn in en vroeg zich af wat hij nog van het leven te verwachten had. Hij had een prachtige carrière gehad en alle zeeën en oceanen mogen bevaren. Hij was verliefd geworden, had kinderen verwekt, huize Noordgeest gekocht en gerenoveerd. Hij had gevreeën en gelachen, mooie wijnen gedronken, - ja het was een rijk leven geweest." Bladzijde 174
""Eerst was er lust, Thomas. Maar toen ze zwanger bleek was er angst. En toen ze het kind wilde houden was er paniek. In paniek heb ik die klepel naar haar d'r hersens gegooid. En toen zette ze nog één stap en viel ze van de trap. Beneden op het marmer lag ze te bloeden, Het leek alsof mijn ene oog walgde van wat het zag, maar m'n andere oog het goedkeurde omdat het de enige oplossing was." Bladzijde 182

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

"Noordgeest" is een echte familieroman. Daarbij hoort ook een verhaal dat over het verleden van de familie gaat. De familie Noordgeest is rijk geworden door de VOC en de slavenhandel. Daarna is er de klad ingekomen en de voorvaderen van Willem Noordgeest werden van slavenhandelaren tot slager. (zelfslachtende, dat nog wel) Met lede ogen heeft Willem als puber aangezien dat er nu een notaris woont in het familiepand. Hij ziet het als zijn ambitie om het pand terug te kopen en de familie-eer te herstellen.Hij is eerzuchtig, wordt al jong kapitein op de grote vaart, ontmoet een lieve vrouw, krijgt twee kinderen en kan het oude grachtenpand terugkopen. Tot zover gaat alles goed, maar dan wordt zijn vrouw Annigje ziek en ze sterft aan kanker. Hij kan dat slecht verwerken en vlucht direct daarna naar zee, waar het volgende onheil op hem wacht. Hij maakt voor de kust van Ghana een scheepsramp mee, wordt half invalide en blijft nog een hele tijd in Ghana hangen. Daar ontmoet hij de mooie en jonge hoer Ama. Meer uit lust dan uit liefde heeft hij seks met haar en hij wil haar meenemen naar Nederland waar ze op zijn kinderen kan passen. Daar zet hij zijn seksuele relatie met haar door en dat wordt opgemerkt door zijn dochter. Ze maakt er later opmerkingen over en dat is het begin van de verwijdering tussen vader en dochter. Willem leeft intussen verder met een groot geheim dat hij later vertelt aan zijn zoon Thomas. Hij is schuldig aan de dood van Ama. Ze was zwanger van hem geworden en ze wilde geen abortus ondergaan. Hij gooit een zwaar voorwerp naar haar toe en ze valt van de trap. Hij verbergt haar lijk, dat niet meer wordt gevonden. Thomas vertelt het geheim door aan zijn zus die hij in Ghana bezoekt. Er is weinig meer over van het eerherstel van de familie.Willem raakt ernstig vervuild en eet vrijwel niets meer. Thomas gaat terug naar zijn vader, die geen hoop meer heeft op een mooie toekomst voor het geslacht Noordgeest. Hij trekt zelf de slang uit zijn zuurstofapparaat.De generatie Noordgeest wordt voortgezet door Thomas. Hoe ambitieus zal die zijn ?

Motieven

Moeizame liefdesrelaties

In de roman zijn diverse liefdesrelaties te vinden. Een goede liefdesrelatie is er tussen Willem en Annigje. Helaas kwam daar een kanker tussen. De andere liefdesrelatie is die van hem en Ama, maar die is, zegt hij, niet op liefde maar op, lust gebaseerd. Hij wil ook geen kind bij haar. Gespiegeld worden de liefdesrelaties bij zijn dochter Rosa. De eerste is een vlucht uit huis naar Peter, maar hij gebruikt haar niet uit liefde, maar uit lust. Als er problemen maakt, moet ze maar weg. Maar in Ghana ontmoet ze Dabu, en die relatie is wel op wederzijds respect gebaseerd. Het ziet er naar uit dat die relatie wel succesvol kan zijn.

Het geheim

Willem is schuldig aan de dood van Ama. Dat heeft hij een jaar geheim kunnen houden door haar lijk te verbergen, in een kanaal te gooien. Het lijk is nooit gevonden. Hij vertelt het geheim aan zijn zoon als die toevallig een verloren gewaand schilderijtje terug vindt. Thomas gaat daarna zijn zus zoeken en hij vertelt het geheim door.

Drugs

Alcohol en drugs spelen een rolletje in het leven van Rosa. Ze gaat bij haar vader weg en leeft enkele weken samen met een niet echt in haar geïnteresseerde vriend.Hij geeft haar drugs en alcohol. Die verlaat ze om naar Ghana af te reizen en Ama te zoeken.

Seksualiteit

Er zit een seksuele relatie in het verhaal tussen Ama en Willem, bijvoorbeeld wanneer ze als hoer in Ghana werkt. Hij laat haar op de hotelkamer komen en ze hebben seks. Ook in Nederland daarna gaat hem bij hem meer om seks dan om de liefde. Hij bezoekt haar 's nachts totdat ze zwanger wordt. Bij Rosa gebeurt het omgekeerde: ze vlucht het huis uit en krijgt een vluchtige relatie met Peter die haar van drugs en alcohol voorziet en haar bovendien seksueel gebruikt. Het tegenovergestelde is het geval in de relatie met Dabu. Daar blijft het de eerste tijd alleen maar bij een kus, omdat hij haar meer respecteert.

Queeste

Rosa gaat na een conflict met haar vader zoeken naar de een jaar daarvoor vertrokken dienstmeid Ama. Ze gaat daarvoor naar Ghana. Vinden doet ze haar niet, maar ze vindt er wel haar levensbestemming.

Dood door schuld

Willem is schuldig aan de dood van Ama. Hij gooit een zware scheepsklepel naar haar hoofd(als hij hoort dat ze zwanger is) en daardoor valt ze van de trap. Hij werkt het lijk weg.

Vader-dochterrelatie

Rosa neemt het haar vader kwalijk dat hij aan de ene kant een seksuele relatie had met de dienstbode Ama en aan de andere kant haar geslagen had toen bleek dat ze wat gestolen had. Als puber vraagt ze het hem recht op de man af en als ze brutaal wordt, wordt haar vader boos. Ze komt daarna te laat thuis en loopt weer weg. Zonder haar vader in te lichten vertrekt ze uit huis. Ze neemt geld op van haar spaarrekening en gaat niet meer naar school. Dan vertrekt ze zonder contact op te nemen met haar vader naar Ghana. Wel staat ze af en toe op het punt hem te bellen. Ze blijft in Ghana voor haar eigen levensvervulling en is er niet bij wanneer haar vader gedesillusioneerd sterft.

Relatie tussen broer en zus

De relatie tussen Thomas en Rosa is goed. Ook al is hij van mening dat Rosa wel erg brutaal is tegen haar vader. Hij helpt haar met een smoes om weg te komen naar haar vriendje. Ook gaat hij haar uiteindelijk opzoeken in Ghana. Hij vertelt haar het verhaal.

Desillusie

Willem wil graag het glorierijke verleden van zijn familie doen herleven. Hij is begonnen met het grachtenpand terug te kopen en zou ook graag zijn dat zijn kinderen weer een belangrijke rol kunnen spelen in de familiegeschiedenis. Daardoor kan hij niet accepteren dat een ongewenst kind bij Ama dezelfde rechten zou hebben als bijv. Thomas. Hij wil het kind daarom ook niet. Maar omdat het familiegeheim uitkomt, (Thomas vertelt het door aan zijn zus) leeft Willem verder in eenzaamheid en strijdt tegen zijn ziekte. Hij raakt vervuild en verwaarloosd en sterft een moeizame dood. Hij is teleurgesteld in het leven.

Dood

Er zijn enkele verhaalfiguren die dood gaan. Annigje (Willems vrouw) sterft aan kanker, Ama valt van de trap en sterft en Willem gaat dood omdat hij zijn longontsteking niet meer de baas kan. Maar het is een voortijdige dood, want hij trekt zelf het slangetje uit het beademingsapparaat.

Heden en verleden

Willim wil het glorierijke verleden van zijn familie in ere herstellen. Zijn voorvaderen waren betrokken bij de oprichting van de VOC en hadden ook het grootste slavenschip uit de geschiedenis gebouwd. Willem is daar zelf trots op. Hij wil dat verleden herstellen. Hij wordt zelf kapitein ipv. slager (zoals zijn vader) en hij koopt het familiepand terug. Maar hij gaat ten onder aan zijn ambities en besteedt te weinig echte aandacht aan zijn kinderen.

Motto

Er is geen motto

Opdracht

Voor mijn vader en mijn zoon

Trivia

"Noordgeest" is de tweede roman van Ricus van de Coevering. Hij heeft na zijn veelgeprezen debuut "Sneeuweieren" lang gewacht met het schrijven zijn tweede.

Titelverklaring

De titel is genoemd naar het geslacht Noordgeest dat een rol in deze familieroman speelt. De hoofdpersoon heet Willem Noordgeest.

Structuur & perspectief

De roman is niet-chronologisch opgebouwd. Er zijn 15 ongetitelde hoofdstukken waarvan er drie in het verleden spelen. 
Hoofdstuk 2: de scheepsramp in 1976
Hoofdstuk 4: kennismaking met de puber Willem Noordgeest ( aug. 1947)
Hoofdstuk 6: kennismaking van Willem met zijn vrouw Annigje (1962)
Vanaf hoofdstuk 7 wordt achter elkaar het verhaalheden van 1979-1980 verteld.

Er is een meervoudig perspectief. Er zijn drie personale vertellers : Willem (47 jaar) Rosa (16 jaar) en Thomas (14 jaar) Alle drie vertellers vertellen in de o.v.t. Zo kun je als lezer het verhaal van Willem in Amsterdam blijven volgen, terwijl Rosa haar belevenissen in Ghana kan vertellen.

Decor

Tijd van het verhaal
Het verhaalheden begint in de laatste dagen van december 1979 en is ongeveer een jaar. Daarnaast komen er 3 hoofdstukken voor die de chronologische volgorde doorbreken: ho 2 (1976- de scheepsramp), ho 4
( puber Willem in 1947) en ho 6 (de ontmoeting met Annigje in 1962)

Het decor is voornamelijk  de hoofdstad Amsterdam waar Willem weer het grachtenpand van zijn familie bewoont. Hoofdstuk 2 gaat over de scheepsramp voor de kust van Ghana en het vervolg daarop in Ghana, in de hoofdstad Accra. Daarheen vertrekt drie jaar later later ook dochter Rosa op zoek naar de verdwenen "stiefmoeder" Ama Mensah.
 

Stijl

De stijl van Van de Coevering is  krachtig en helder. Hij gebruikt geen moeilijke woorden en zijn zinnen zijn overzichtelijk opgebouwd . Soms zijn ze net even "te gewoon". Een aantal keren wordt een zin binnen een bladzijde herhaald  in dezelfde bewoordingen. (Bijv. blz. 11 en 12, waar twee keer kort op elkaar wordt gezegd dat Ama een jaar geleden naar Ghana is gevlucht.) Er wordt m.i. net iets te veel uitgelegd. Dat is voor scholieren wel prettig, maar een literaire fijnproever wil  graag dat er iets "open blijft."
Het aantal metaforen is talrijk. Een groot aantal zijn wel geslaagd, maar enkele andere zijn clichématig of juist te ver gezocht. Voorbeelden van beeldspraak: 
- (blz. 20) ... want de schaamte trok zich als een riem steeds strakker om zijn borst
(blz. 20) Ze tilde de dweil  als een konijn bij zijn nekvel uit de emmer en kwakte hem op de grond. 
- (blz. 23/24) Maar zo rustig als de oceaan was, zo onrustig was zijn gemoed, alsof een vis zich op de bodem van zijn ziel omwentelde, telkens weer, happend naar lucht.
- (blz. 24) Hij had de herinnering aan Annigjes overlijden en begrafenis naar de zolder van zijn geest gebracht, als een dos vol oude rekeningen.
- (blz. 26) Een kies in zijn rechteronderkaak deed pijn en met het puntje van zijn tong
 voelde het gaatje als een grot aan.
- (blz. 26) Hij wilde nergens meer aan denken en concentreerde zich daarom op het schip dat hem in haar machtige schoot in slaap wiegde
(I
n het laatste voorbeeld wringt de beeldspraak grammaticaal/semantisch  (nl. het schip - zijn) (schoot is een moederbegrip)

Voor scholieren is dit helemaal niet zo erg, want de  overigens niet zo dikke  roman leest door de helderheid in stijl en de spanning wel als een trein. Je hebt het boek dus vrij snel gelezen en het is daarnaast niet moeilijk om te begrijpen. Aanradertje dus - zie ook leestips.

Slotzin

Toen het dreunen van een diesel van een rondvaartboot klonk en Thomas het flitslicht van de toeristen zag, schoof hij de gordijnen dicht.

Beoordeling

"Noordgeest"  is de tweede roman van de schrijver. Natuurlijk heeft Van de Coevering  ook de last mee te dragen van een eerste hoog geprezen debuutroman. Hij heeft zich gelukkig niet door een uitgever laten dwingen om snel na het debuut een tweede roman te schrijven. Maar de last blijft aanwezig om na een goed debuut een  goede vervolgroman te schrijven. Persoonlijk vind ik "Noordgeest" ook wel van een iets mindere kwaliteit dan "Sneeuweieren." Het boek is overigens door de uitgever wel fraai uitgegeven met een lekker lezende  bladspiegel. 

Maar het is o.a. door het laatste wel een heel leesbare roman voor scholieren geworden. De spanning wordt opgevoerd door de goed doordachte opbouw waarbij in het begin heden en verleden elkaar afwisselen. Sterk punt is ook de gedegen voorbereiding die de schrijver moet hebben gepleegd, voordat hij begon met schrijven.
Ook blijft in het verhaal de vraag hangen wat er met Ama is gebeurd en dat wordt pas aan het einde onthuld. Niet dat dit einde voor een oplettende lezer helemaal uit de lucht komt vallen. Wie had opgelet. had het wel allemaal kunnen zien aankomen.
Qua stijl van schrijven en sfeer van het verhaal/decor  doet Ricus van de Coevering me wel denken aan de boeken van Gerbrand Bakker ("Boven is het stil") en Rinus Spruijt ( "De rietdekker") Van de Coevering schrijft dat hij bezig is aan een derde roman. We blijven er nieuwsgierig naar.

Leestips
Scholieren die graag thema-combinaties willen maken op hun literatuurlijst, kunnen het boek combineren met andere (vaak recente) en spannende romans over  "(familie) geheimen" 
Bijvoorbeeld:
Tim Krabbé - Het gouden ei (al jaren nummer 1 op de scholieren.com ranglijst)
Wanda Bommer - De Bijvangst (2013) (ook een goede aanrader voor scholieren)
Jessica Durlacher - De held
Anne Neijzen - Zoutberg (2015) 
Griet op de Beeck - Vele hemels boven de zevende (2013)
Vincent Overeem- Tobi 

Recensies

"In Trouw: Ook mooi is hoe Van de Coevering de parallel tussen verleden en heden een nieuwe dimensie geeft als dochter Rosaline op haar beurt naar Ghana trekt. Dat maakt van Noordgeest een rijke, betekenisvolle familieroman, misschien minder urgent dan aanvankelijk lijkt, maar van een talentvol schrijver van wie we nog veel gaan horen." http://www.ricusvandecoev...nl/pers-2/
"Noordgeest is een goede roman over ambities, over hoe ver iemand gaat om zijn waanbeelden waar te maken, om de verloren familie-eer te redden. Een echte degelijk Nederlandse roman, maar nogmaals, helaas, helaas, geen universeel verhaal. Het einde is echt te melodramatisch. Hopelijk leeft de derde roman van deze schrijver weer van de suggestie. Prachtige eilanden van zwijgen zoals in Sneeuweieren. Dat krijg je met die hoge verwachtingen, maak die maar eens waar." http://www.tzum.info/2014...oordgeest/
"Van de Coevering heeft met Willem Noordgeest een haast 'Rosenboomiaans' personage geschapen, een man die zich laat leiden door de denkbeelden en de verheerlijking van het verleden, zonder enige zelfreflectie of gevoel voor het Nu. En de vergelijking met Rosenboom reikt verder. Evenals de schrijver van Publieke werken of De nieuwe man wordt er in Noordgeest trefzeker de tragiek van een doorsnee burger, die steeds meer de regie over zijn eigen leven kwijt raakt, op intrigerende wijze beschreven." http://www.ed.nl/extra/cu...-1.4614005
"Noordgeest is een traag en uitgesponnen verhaal, waarin Van de Coevering graag open deuren intrapt. Gebeurtenissen die de lezer allang ziet aankomen worden uitgebreid beschreven en voorgekauwd, zodat je geen kans krijgt om in het verhaal te komen. Ondanks die uitweidingen blijven de levens van Willem en zijn twee kinderen schetsmatig en onaf. Vooral de verhaallijnen van de zoektocht van Rosa en Thomas lopen dood. En welke rol Ama precies vervult in de ambitie om de familie-eer te herstellen, blijft onopgehelderd." http://recensieweb.nl/rec...n-verhaal/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.360 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees