Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kapot door Carry Slee

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Kapot
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 1 september 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Kapot
Shadow
Kapot door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 271 pagina's
  • Uitgeverij: OverAmstel uitgevers

Flaptekst

Na boeken als Spijt!, Afblijven en Razend, komt Slee nu met Kapot: een indringende en herkenbare jeugdroman over Julia en Thijs van wie het leven totaal verandert door de problemen tussen hun ouders.

Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee tot over hun oren verliefd. Een heerlijk leventje dus. Ze hadden nooit kunnen denken dat het kon gebeuren, maar ineens wordt alles anders. Het drama dat zich thuis afspeelt zet Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar en dreigt alles kapot te maken.

Eerste zin

Julia legt haar gitaar weg en kijkt op haar mobiel. Ze krijgt een appje van Emma. "Kun ik nu langskomen? "Yes, perfecte timing, appt Julia terug. Haar broer is er nog.

Samenvatting

Thijs (15) en Julia (14) Lankhorst spelen samen met drie anderen in de band 'Vuurwerk'. Soms maken ze zelf hun liedjes. In het begin gaat het goed, maar de ellende begint als hun ouders ruzie krijgen en elkaar van alles en nog wat beschuldigen. Dat schept een breuk tussen vader en moeder maar ook tussen broer en zus. Thijs kiest meer de kant van zijn vader en Julia de kant van haar moeder. Soms wordt door de buurt de politie gebeld, als de ruzie hoog oploopt. Thijs vraagt aan zijn vader hun moeder nog één kans te geven, maar diezelfde avond loopt het weer uit de 'klauw'.  Hij besluit dan weg te gaan en te zoeken naar een nieuwe woonruimte. Die vindt hij in een woonboot. Hij moet de boot eerst opknappen en vertelt dan aan de leden van het gezin dat hij apart gaat wonen. Thijs weet er al van en dat vindt Julia gemeen.

Julia's vriendin Emma is verliefd op Thijs, maar durft dat niet te zeggen en dat is omgekeerd ook het geval. Julia hoopt dat Thijs en Emma verkering krijgen. Het optreden tijdens het schoolfeest gaat goed en dat belooft wat voor de toekomst. Een manager, Jaap Ooievaar, ziet wel wat in hen en belooft hun koeien met gouden hoorns. Emma ontmoet Rutger, een jongen die handig is met muziek, en ze spreekt met hem af. Rutger lijkt echter meer te voelen voor Julia. Thijs denkt dat Emma hem niet ziet zitten.

Tussendoor spelen steeds weer de ruzies van de ouders van Thijs en Julia. Thijs gaat bij zijn vader op de woonboot wonen, maar hij mist zijn zusje erg. Die brengt hem een katje. Moeder werkt zwart bij een vriendin Astrid. Thijs moet van zijn vader een foto maken van haar bezigheden. Dan kan hij die gebruiken om in de rechtszaak minder alimentatie te moeten betalen. Dat is wel een verraad aan zijn moeder. Julia vindt het gemeen.
Vader koopt drie kaarten voor een optreden van U2 in Londen, maar Julia wil niet mee. Dat vindt vader uiteindelijk niet erg, want dan neemt hij zijn vriendin wel mee. De kinderen schrikken: heeft hun vader al een vriendin? 

Het optreden dat ze spelen in het voorprogramma van Brainwash gaat goed, de recensie in de krant is lovend over Julia, maar Jaap Ooievaar laat hen toch in de steek. Er komt ook steeds meer verwijdering tussen Emma en Julia, want er is sprake van grote jaloezie tussen hen in relatie met het contact met Thijs. Emma heeft intussen verkering met Thijs gekregen. Maar het is ene knipperlichtrelatie: aan-uit-aan. Thijs betrapt zijn vader met een vrouw in bed: het is tot zijn grote verbazing Astrid. Dat is eigenlijk ook een teken van verraad. Ook Julia is woedend en haar moeder wil 'dat wijf' wel even de les lezen. Ze is ook van plan wraak te nemen op haar ex-man. Ze gaat tegenover hem ook een fotoshop uitnodigen en daardoor gaat haar man zelfs failliet. Weer een teken van haar verderfelijke houding, vindt hij.

Door alle ruzies is Julia van plan Vuurwerk in de steek te laten, maar ze komt op dat besluit terug. Dan vertelt Eric, een ander bandlid, dat hij met zijn vader mee moet emigreren naar Istanbul. Daardoor wordt de band ook opgedoekt. Julia kan een solo-optreden krijgen als singer-songwriter. Rutger heeft zijn relaties ingeschakeld en bezorgt Julia een nieuwe kans. Ineens wordt ze beroemd en Jaap Ooievaar wil haar dan wel graag begeleiden. Maar dat feest gaat niet door. Rutger en Julia hebben intussen ook al verkering met elkaar gekregen. Hij is dol op haar. Eric vertrekt naar Istanbul en Thijs mag hem in de zomer komen opzoeken. Hij zal zijn vriend erg missen.

Het laatste hoofdstuk van het boek gaat over de rechtszaak waarin over de echtscheiding wordt beslist. De kinderen mogen bepalen bij wie ze willen wonen. Dat lijkt een duidelijke zaak, maar Thijs mist zijn zusje heel erg en daarom beslist hij in de laatste regels toch dat hij bij zijn moeder gaat wonen. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Thijs Lankhorst

Thijs is vijftien, speelt in een band, is gek op zijn zusje en verliefd op Emma. Alles gaat goed totdat zijn vader en moeder problemen krijgen. Hij kiest eerst de kant van zijn vader en gaat bij hem wonen. Eigenlijk laat hij zich voor het karretje van zijn vader spannen. Hij maakt een foto van zijn moeders zwarte werkzaamheden. Alles verandert als hij zijn vader in bed betrapt met Astrid, een kennis van zijn moeder. Er komt eerst een verwijdering tussen hem en zijn zusje, waarbij zijn verkering met Emma een belangrijke factor (jaloezie) is. Hij maakt het uit, maar ook weer aan. Bij de rechtszaak kiest hij verrassend voor het wonen bij zijn moeder.

Julia

Julia is een goede popzangeres. ze draagt de band. Ze heeft een goede band met haar broer, maar dat verandert als haar ouders gaan (v)echtscheiden. ze kiest de kant van haar moeder en Thijs die van zijn vader. Ze is jaloers wanneer hij bovendien haar vriendin Emma afpakt. Ze wil stoppen met de band, maar komt daarop weer terug. Ze krijgt uiteindelijk verkering met Rutger en die helpt haar ook aan een nieuwe toekomst in de muziek. De band stopt namelijk omdat Eric naar Turkije vertrekt. Ze is erg blij dat Thijs ervoor kiest om bij hun moeder in te wonen.

Emma

Emma is de vriendin van Julia. Ze kunnen erg goed met elkaar opschieten. Julia helpt Emma verkering te krijgen met haar broer, maar als het zover is, barst ze van de jaloezie. Thijs kiest namelijk enkele keren de kant van Emma, maar dat is omgekeerd ook het geval. Dan wordt Emma weer heel erg jaloers. Uiteindelijk blijven ze vriendinnen en blijft ze ook het vriendinnetje van Thijs.

Thijs' vader

Je lijkt als lezer eerst op de hand van de vader te zijn. De moeder scheldt heel erg. Vader probeert zijn kinderen in te palmen (o.a. met geheimen en met een kaartje voor U2) Maar als je leest dat hij ligt te 'rollebollen' met Astrid, nota bene de vriendin van zijn vrouw, houdt de sympathie wel een beetje op.

Julia's moeder

Moeder scheldt wel in heel grove bewoordingen over haar man. Ze verdenkt hem van overspel. Eerst denk je als lezer dat die vrouw overspannen en gek is, maar later blijkt ze wel een beetje gelijk te hebben. Ze zint op wraak en dat lukt haar goed met de overname van de fotoshop. Ook zal ze het wel leuk hebben gevonden dat Thijs bij haar komt wonen. Weer een overwinning op haar ex-man. Ze is woedend op de vriendin die ze zo vaak heeft geholpen, Astrid.

Quotes

""Wij snappen elkaar, zie je. Jij ziet ook hoe destructief je moeder bezig is, maar je zus niet. Dat mag ik ook niet verwachten. Een moeder en een dochter kiezen partij voor elkaar. Later ziet ze wel in dat het heel anders in elkaar zat. Ik ben blij dat jij het wel door hebt, jongen." Pa slaat een arm om Thijs heen." Bladzijde 57
"Julia kijkt naar het proefwerk Engels dat haar leraar op haar tafel legt. Een vette drie: dat ze het zó slecht had gemaakt had ze niet verwacht. Dat kan er ook nog wel bij. Ze schrijft haar cijfers niet eens meer in haar agenda. Dit jaar haalt ze dus niet meer, dat is wel duidelijk." Bladzijde 123
"Eric pakt de krant en leest het stuk voor. "Optreden van Brainwash was teleurstellend", staat erboven. "Verrassend was het flitsende optreden van Vuurwerk, de nog onbekende band in het voorprogramma. Vooral de zangeres Julia Lankhorst zorgde voor een spetterend optreden. Hoewel er aan haar jonge stem nog wat geschaafd mag worden, is het duidelijk dat we hier met een veelbelovende zangeres te maken hebben..." Bladzijde 198
""Dat gaat helaas niet", zegt Julia beslist. "Thijs kiest mijn vader, ook al weet hij dat pa zijn moeder heeft bedrogen. Ik wil niets meer met die twee te maken hebben, punt uit." "Je vader heeft een vriendin", zegt Eric. "Dat is een zaak van je ouders." Daar laat je ons toch niet voor barsten?"" Bladzijde 211
""Ik snap het wel". Rutger drukte haar tegen zich aan. "het is heel lief van je", fluistert ze hij in haar oor. "Daarom ben ik ook zo dol op je, omdat je zo lief bent." Julia en Rutger kussen weer. Ze moeten allebei lachen als ze zien hoe laat het is." Bladzijde 265

Thematiek

Liefdesrelatie: problemen/ echtscheiding

Het verhaal laat zien welke problemen er in een gezin kunnen ontstaan als beide ouders tot inzicht zijn gekomen dat voortzetting van het huwelijk niet goed is. maar de ouders van Thijs en Julia maken er een janboel van. Ze vechten elkaar eerst de tent uit, daarna gaan ze uit elkaar wonen en proberen ze beiden de kinderen voor zich te winnen. Ze beschuldigen elkaar van verkeerde handelingen en zetten de kinderen tegen elkaar op. Bovendien vertellen ze leugens over elkaar, proberen ze elkaar hak te zetten en schelden ze elkaar overhoop. De kinderen zitten er tussen in en zien dat hun 'happy familygevoel' kapot gaat. Thijs en Julia die vroeger zo goed met elkaar konden opschieten gaan er aan onderdoor en komen zelfs tegenover elkaar te staan. Ze moeten kleur bekennen en dan blijkt hun vader ook nog eens een relatie aangeknoopt te hebben, net met een goede kennis van hun moeder. Zo komen ze in een rollercoaster van emoties terecht. Thijs is misschien de verstandigste: hij wil de relatie met zijn zusje handhaven en kiest er uiteindelijk voor om bij zijn moeder te gaan wonen, niet voor zijn moeder maar voor het welzijn van zijn zusje.

Motieven

Verliefdheid

Zoals in een jeugdroman hoort, komen er veel verliefdheden voor. Thijs is verliefd op Emma, maar vertelt haar dat niet. Emma is verliefd op Thijs, maar vertelt hem dat ook niet. Julia vindt Rutger leuk en dat is ook omgekeerd het geval. Maar zoals het echte puber betaamt, maken ze de verkering nog wel eens uit. Om direct daarna weer een nieuw contact tot stand te brengen.

Vriendschap en verraad

'Kapot' is ook een boek over verschillende vormen van vriendschap en het verraad daaraan. Thijs en Eric gaan als echte jongens met elkaar om en Thijs vindt het verschrikkelijk dat Eric later aangeeft naar Istanbul te moeten verhuizen. De vriendschap tussen Julia en Emma verloopt anders: bij hen is veel meer sprake van jaloezie en verraad aan de vriendschap. Dat gebeurt o.a. omdat ze beiden een goede relatie willen hebben met Thijs. dat kun je zien als Thijs ervoor kiest om Julia mee te nemen naar Londen in plaats van Emma. Die voelt zich aan de kant geschoven. De verkering heeft dan ook een knipperlicht-stadium: aan-uit.

Jaloezie

Jaloezie is een menselijke karaktertrek die ook bij pubers veel voorkomt. Het gaat om verhoudingen tussen mensen. In dit geval spelen er gevoelens van jaloezie bij Emma en Julia, vooral in relatie tot de broer van Julia, Thijs. Emma is jaloers omdat Thijs aangeeft veel voor zijn zus te voelen en Julia is jaloers omdat ze ziet dat Emma probeert om Thijs in te palmen.

Muziek

Een belangrijk motief van het verhaal is de muziek. Thijs en Julia spelen in een band die steeds bekender wordt. ze krijgen kansen op te treden op scholen en later in het voorprogramma van Brainwash. ze worden steeds beter vooral Julia die later als singer-songwriter wordt uitgenodigd. Haar vriendje Rutger heeft relaties in de muziekwereld. Beide kinderen zijn dol op U2 en hun vader wil hen uitnodigen om een concert in Londen bij te wonen, maar doordat er veel roet in het eten wordt gegooid, gaat het feest niet door. In de muziekwereld is ook list en bedrog, bijv,. de manager Jaap Ooievaar die veel belooft, dan weer afzegt en uiteindelijk wil profiteren.

Relatie tussen broer en zus

Thijs en Julia spelen samen in een band en ze kunnen heel goed met elkaar opschieten totdat hun ouders besluiten te gaan scheiden. Ze worden min of meer gedwongen om een partij te kiezen en eerst kiest Thijs voor zijn vader en Julia voor haar moeder. Dat brengt een verwijdering tussen hen tot stand. maar het komt uiteindelijk allemaal goed, wanneer Thijs ervoor kiest om ook bij zijn moeder te gaan wonen.

Overspel

Het lijkt er eerst niet op, maar de vader van Thijs heeft een nieuwe vriendin. Dat is Astrid, een vrouw voor wie haar moeder nogal eens in de bres is gesprongen. Thijs betrapt zijn vader als ze aan het vrijen zijn in de woonboot. Hij is woedend.

Ouder-kindrelatie

Zoals vader en moeder Langhorst met elkaar omgaan na de breuk is dat geen goed voorbeeld voor hun kinderen. Beiden proberen hun kinderen voor zichzelf te winnen door de ander te beschuldigen van vervelende handelingen. Bovendien maken ze elkaar uit voor rotte vis. Dat is niet goed voor de relatie tussen ouders en kind en brengt veel problemen met zich mee.

Motto

Er is geen motto

Trivia

Na tien jaar is Carry Slee teruggekeerd bij haar oude liefde: het schrijven van jeugdboeken. Dit boek is bedoeld voor de categorie jongens en meisjes van 12 +

Titelverklaring

'Kapot' verwijst naar de rotte situatie waarin Julia en Thijs Lankhorst verkeren. Ze hebben een leuke band die steeds bekender wordt. Maar de ouders van hen maken er een zooitje van. Ze vechten elkaar de tent uit en gebruiken daarbij grove bewoordingen (klootzak, teef, bitch). Om beurten proberen ze de kinderen voor zich te winnen en dat gaat niet op een fatsoenlijke manier. Daardoor ontstaat er ook een probleem tussen Thijs en Julia en hun gemeenschappelijk vriendin. Werkelijk alles dreigt kapot te gaan... het gezin, de broer-zusrelatie en de band.

Structuur & perspectief

Er zijn 43 korte hoofdstukken zonder titel. Die hoofdstukken staan in chronologische volgorde: het heden wordt niet onderbroken door het verleden.
Het is een hij/zij- verhaal: we blijven als lezer steeds in de gedachten- en gevoelswereld van of Thijs of Julia. Je noemt dat dan personale vertellers. 

Decor

Je weet niet in welk jaar en in welke periode het verhaal zich afspeelt. Er wordt geen enkele keer een jaartal genoemd of een maand. Wel kun je uit de tekstgegevens opmaken dat het een actueel verhaal is. Er is internet, smartphones, de personages appen steeds met elkaar.
Ook over de plaats van handeling wordt niets verteld. het is een fictieve stad waarin het verhaal zich afspeelt. Er wordt ook geen naam van die stad genoemd.

Stijl

Carry Slee gebruikt de taal die lezers van die 12+-leeftijd zal aanspreken. In het verhaal zijn weinig beschrijvingen en zijn er juist veel dialogen. Deze zijn geschreven in een vlotte stijl die herkenbaar is voor de jeugd: vet, cool, etc. 

Het verhaal heeft daarnaast een enorme vaart. Door de korte hoofdstukken en de snelle wisselingen in de handeling kun je het als een echte page-turner beschouwen.

Slotzin

Hij mist Julia, net als Julia hem. Zij is de enige die ze nog kan vertrouwen. "Zeg het maar?" dringt de rechter aan. Thijs kijkt naar Julia en dan spreekt hij het uit: "Ik ga weer bij mijn moeder wonen."

Beoordeling

'Kapot' is een vlot geschreven jeugdroman over de problemen die ontstaan wanneer twee ouders een vechtscheiding aangaan. Een heel gezin en vriendschappen gaan er aan kapot.
Het onderwerp is natuurlijk al veel eerder beschreven dus wat dat betreft is het thema niet origineel. Toch zal het verhaal de jeugd van 12-14 jaar goed aanspreken. 

Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.360 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

L.

L.

OMG ik moet ook een boekveslag schrijven ik heb ook gekozen voor Carry Slee. Die van jou is echt super goed! Hoe doe je dit?

daag!

8 jaar geleden

T.

T.





1. Koop de boek

2 .Lees de boek

3. Zet je handen op die toetsenbord

4. begin met typen.

5. klaar





7 jaar geleden

A.

A.

In de samenvatting staat singersongwriter, maar dat is als het goed is singer-songwriter...
doei..

8 jaar geleden

A.

A.

Er zijn 2 andere bandleden volgensmij en ze heten Roy en Erik

7 jaar geleden

A.

A.

ik heb een vraagje wie zijn de drie andere bandleden?

8 jaar geleden

C.

C.

super goed verslach het heeft me erg geholpen om mijn eigen verslach te maken :-)

8 jaar geleden

C.

C.

wat is de omschrijving van de kaft? wat bedoelen ze met het plaatje wat erop staat?

8 jaar geleden

L.

L.

heey, kan iemand 2 voorwerpen noemen die veel in dit boek voorkomen.
ps: het moeten echt voorwerpen zijn dus niet iets van vriendschap
xxx

7 jaar geleden

A.

A.

Het papier waar Julia altijd haar liedjes op schreef. Dat komt best vaak voor en is ook best belangrijk.

7 jaar geleden

A.

A.

het instrument van Julia

6 jaar geleden

M.

M.

Goede samenvatting alleen staan er wel veel fouten in

7 jaar geleden

C.

C.

kan beter

7 jaar geleden

A.

A.

het is het beste verslag die ooit heb gezien PS: ik heb er weinig gezien. ik ga mijn boekbespreking hier ook over doen!!!

6 jaar geleden

D.

D.

is het fictie of non- fictie

5 jaar geleden

S.

S.

ik vond het een super boek, je kon vlot door lezen en het bleef spanning opwekken. het bleef ook vol verrassingen zitten en nieuwe wendingen. ik vond de band die Julia en Thijs hebben echt een band om jaloers op te zijn is. Ik vond het alleen niet kunnen dat je als ouders zijnde je kinderen zo tegen je ouders en broers en zussen opzet. Ik vond het jammer dat het boek zomaar stopte.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kapot door Carry Slee"

Ook geschreven door Cees