Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het bedrog van Quisco door Daan Hermans

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Het bedrog van Quisco
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Het bedrog van Quisco
Shadow
Het bedrog van Quisco door Daan Hermans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 298 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo Anthos

Flaptekst

De jonge journalist Evander Clovis heeft een nieuwe opdracht: een stuk schrijven over de mysterieuze verdwijning van Martha Mulder in het wonderlijke – voor buitenstaanders slecht toegankelijke – stadje Quisco. De bewoners van Quisco houden niet van pottenkijkers, kinderen zijn niet welkom en de moraal is enigszins afwijkend. Hoe langer zijn verblijf in Quisco duurt, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van intriges.
Het bedrog van Quisco is een briljante roman over oordelen en vooroordelen.

Eerste zin

Quisco is de plaats waar ik ontdekte dat uik mezelf het grootste deel van mijn leven had ontlopen. De waarheid onder ogen zien gaat de een nu eenmaal gemakkelijker af dan de ander.

Samenvatting

Op de kaft van de roman staat een afbeelding van een eenzame weg en een verlaten tankstation. Het is de enige  toegangsweg tot Quisco, waar "niets is wat het lijkt."

De ik-verteller van dit boek is Evander Clovis, hij is 26 jaar en journalist en hij lijkt in zijn leven een beetje op een dood spoor te zitten. In zijn journalistieke werk is hij niet succesvol en zijn relatie met Anna is net door haar verbroken. Hij wordt door zijn hoofdredacteur  naar Quisco gestuurd, een geïsoleerd dorp waar een vrouwelijke huisarts (Martha Mulder)   wordt vermist.

Evander heeft een oud-tante Selma in het dorp, die hij niet eerder ontmoet heeft.  Maar zijn oma op haar sterfbed stuurt hem naar dit  dorpje. In Quisco ontmoet hij een aantal vreemde  mensen en absurde verhalen. Voordat hij het dorp inrijdt, wordt hij al gewaarschuwd door  de houdster van een benzinestation die hem vertelt dat in Quisco niets is wat het lijkt. Hij krijgt van haar een muntje voor de terugreis. Hij kan dan benzine tanken en het naburige West bereiken.
Hij maakt kennis met de eigenaar van het restaurant, de dikke Thierry. Hij rijdt ook meteen langs het huis van de verdwenen arts Mulder om het te bekijken, wat de sheriff hem niet in dank afneemt. 

 

Daarna gaat hij naar het huis van zijn tante. Ze vertelt hem dat zijn oma haar vriend Valentijn heeft afgepakt, omdat zij wel kinderen wilde en Selma niet. In Quisco worden nooit kindeen geboren, maar bij de huisarts Mulder was dat misgegaan. Zij heeft een dochtertje Josie.

Evander gaat op zoek naar het mysterie van Quisco en hij ontmoet natuurlijk de burgemeester. Die geeft hem een opdracht een "normaal boek" over Quisco te schrijven waarvoor hij ook nog betaald kan worden. Het stadje heeft nu een negatief imago gekregen en dat moet veranderen.  De inwoners zullen hem dan elke informatie verstrekken die hij nodig heeft. Evander grijpt de opdracht aan. Wel waarschuwt deze Shade voor Josie die Evander niet veel later zelf ontmoet. Het is een vreemd kind, dat negatief over haar moeder spreekt en bizar wordt opgevoed door Melissa. Die doet ook onaardig tegenover Josie. Het meisje zet Evander scherp  met betrekking tot het leven in Quisco. Er is altijd een ander verhaal dan wat de waarheid lijkt, zegt ze.

Evander wil zich oriënteren op Quisco en zijn stichter Jeremiah. Het vreemde is dat deze man, de stichter van een soort heilstaat, aan het einde van zijn leven zelfmoord heeft gepleegd. Hij leest in de bieb ook de zelfmoordbrief van Jeremiah.
In flashbacks denkt Evander na over zijn eigen relatie met zijn ouders. Die is ook niet goed geweest. Vooral de relatie met zijn moeder was slecht.

Er komt een nieuwe wending in het verhaal als het lijk van Martha Mulder wordt gevonden door een wandelende vrouw  Dorethea. Ze ligt in de braamstruiken langs een weg die al nagezocht was. Dat is wel vreemd. Is ze vermoord? Is het zelfmoord? Whodunit?
Dorethea is een vrouw met een verleden. Haar man en twee zoons bleken bij haar thuiskomst doodgeschoten te zijn. Ze werd van moord verdacht maar later vrijgesproken. Toch was haar alibi (boodschappen doen) helemaal niet waterdicht. Ze had in haar eigen stad geen leven meer gehad en was naar Quisco gekomen.  Toch is zij een mogelijke moordenares.


Een andere vrouw met een verleden is Hilde: ze is met een Stanleymes toegetakeld door een jaloerse vriendin. Met haar verminkte gezicht heeft ook zij een toevlucht gevonden in Quisco. in de bieb werken twee mannen die voor seksueel misbruik zijn opgepakt. Het onderzoek naar de dader van de moord op Martha Mulder schiet niet op. De sheriff doet weinig.  Het lichaam ligt in de diepvrieskist van de slager. Evander krijgt zo toch stof genoeg om een boek over Quisco te schrijven. Het lijkt alsof men de dood van Mulder wil verzwijgen. Eindelijk wordt het lijk weggehaald en naar een naburig stadje West gebracht. Evander spreekt later met de sheriff en zegt dat hij saboteert. Net alsof men in het dorp gewoon niet wil weten wie de eventuele moordenaar is.

De burgemeester vindt de gang van zaken echter normaal. Hij vertelt nog iets over Aimee, een vrouw die verdacht wordt van de moord op vier kinderen. Ze is uit de gevangenis ontvlucht en naar Quisco gekomen.
Evander spreekt enkele keren met Josie: ze is een vroegrijp kind met filosofische gedachten. Toch doen veel inwoners onsympathiek tegenover haar. Is dat het omdat een kind is dat er nooit had mogen zijn; kinderen worden immers niet toegelaten in Quisco. Op aanraden van Josie leest Evander een artikel in Voer voor psychologen. Het gaat over een meisje dat op school gepest wordt en dat uiteindelijk gruwelijk wraak neemt. Dat is Melisssa. Er valt van bijna elke inwoner wel wat te vertellen. Zo is ook de restauranteigenaar Thierry ooit beschuldigd van kindermisbruik. Hij ontkent het nu ten stelligste. Wat is waar?

Uiteindelijk komt de uitslag van het onderzoek naar de dood van Martha. Volgens de officiële lezing is ze doodgedrukt door een aantal koeien. Dat is ongeloofwaardig, maar de inwoners hebben er vrede mee. Het wordt weer jaarmarkt. Het valt Evander op dat er in Quisco nooit alcohol wordt gedronken.

Doordat Josie Evander steeds in de spiegel laat kijken, biecht hij in een flashback ook op dat hij schuldig is aan de dood van zijn vriendje Jochem. Hij was negen jaar en heeft het vriendje op het strand begraven en daarna alleen gelaten, zodat hij was gestikt. Door het gesprek met Josie wordt hij zich er bewust van dat hij toch echt schuldig is. Hij gaat Quisco verlaten.

Hij beschikt nog over het muntje voor benzine dat Sharon in het begin aan hem had gegeven. Daarmee kan hij net West bereiken. Hij gaat naar huis en schrijft het boek over Quisco. Het wordt een regelrechte bestseller. Maar het geluk blijft hem niet toelachen. Hij wordt later opgepakt vanwege de moord op Martha Mulder. Er zijn sporen die naar hem wijzen. De sociale media spelen er meteen op in. Ineens is hij weer van held een loser geworden.

Maar alles verandert weer als de dorpelingen van Quisco hun aanklacht intrekken. Dan is hij weer vrij man. Hoewel,  vrijheid in gebondenheid, want Evander stapt in zijn auto en rijdt terug naar Quisco, de plaats waar hij thuis hoort.

 

Personages

Josie

Josie is het vroegrijpe kind dat eigenlijk niet gewenst is in Quisco. Als haar moeder zoek is, reageert ze niet erg verdrietig. Ze heeft een uitstekende kijk op de samenleving en heeft eigenlijk alles door. Ze laat Evander keer op keer in de spiegel en naar zichzelf kijken, waardoor hij tot het noodzakelijke zelfinzicht komt.

Evander

In het begin van de roman staat hij mislukt in het leven: een slechte relatie met zijn ouders. Een slechte verhouding met zijn baas, zijn liefdesrelatie is verbroken en hij heeft een schuldgevoel over de dood van zijn vriendje. Josie maakt veel bij hem los. Hij komt tot een ander besef: hij laat vooroordelen schieten en voelt zich uiteindelijk thuis in het stadje. Hij kiest er uit eigen beweging voor terug te gaan. Hij heeft een flinke ontwikkeling meegemaakt in zijn denken en hij is ook van vooroordelen verlost.

De inwoners van Quisco

Ze hebben allemaal een verleden wat hen naar het stadje heeft gedreven. ze doen zich bijna allemaal mooier voor dan ze zijn, maar samen kunnen ze het best rooien. Ze vormen een gesloten gemeenschap waaruit vreemdelingen geweerd moeten worden. Daarvoor trekken ze een cordon van geheimen op. Wie uit het dorp weg wil, wordt om zeep geholpen (Martha Mulder). Men is eigenlijk niet benieuwd naar wie iets heeft uitgevreten. Men accepteert elkaar heel gemakkelijk. Een Heimat voor de verworpenen.

Quotes

": U heeft er geen idee van hoe vaak we worden bezocht door lieden die Quisco zien als een abnormale plek bevolkt door zonderlinge figuren. We zijn een tijd uit het zicht geweest, maar door het gedoe rond mevrouw Mulder staan we weer op een manier op de kaart die ons niet bevalt. We zijn geen kermisattractie en mijn burgers hebben om allerlei redenen voor Quisco gekozen o.a. omdat ze gesteld zijn op hun privacy." Bladzijde 75
""Advies. Ik kan je een advies geven. Wil je het hebben?" "Advies is nooit weg." "Dan geef ik het je: wees alert. Niets is wat het lijkt in Quisco. " Bladzijde 17
"Ik werd opgepakt voor de moord op Martha Mulder. Op het moment dat ik de deur opendeed van de villa die ik een week eerder had betrokken en de agenten zag staan, schoot het door mijn hoofd dat ze kwamen vertellen dat mijn vader was omgekomen bij een ongeluk of iets dergelijks. Ik zette mijn gezicht al op een standje bedroefd, zoals het hoort. Maar ze moesten mij hebben." Bladzijde 293
""Omdat ik een boek over jullie aan het schrijven ben. Omdat ik het gevoel heb dat er iets sluimert, dat jullie een geheim met jullie meedragen en ik wil weten wat het is. Maar ik hield mijn mond. Mijn verhaal over Cordon was binnen. Ik had meer details nodig, maar die zou ik in de bewoonde wereld achterhalen." Bladzijde 195
"Ik was een man van zesentwintig die hoogst waarschijnlijk geen baan had, zonder relatie zat en die zijn vader nauwelijks sprak. Ik was een incapabele werknemer, een waardeloze liefdespartner en een beroerde zoon. Net als de mensen in Quisco had ik in de buitenwereld niets meer te zoeken. Mij mankeerde van alles en zij wilden me niet?" Bladzijde 197
"Ze vraten het. Logisch, want de waarheid over Quisco sprak tot de verbeelding. Het suffige dorp bleek een paria-enclave, een gevangenis zonder tralies en zonder muren of bewaking maar van waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Al;s je kenbaar maakte dat je wilde vertrekken, zoals Martha had gedaan zorgden ze ervoor dat je spoorloos verdween." Bladzijde 289

Thematiek

Zin van het bestaan / zin van het leven

In Quisco is een bijzondere vorm van samenleven: Te vergelijken met de literaire kolonie Walden (Frederik van Eeden) , de staat Blokken (van Bordewijk) of een Utopia.(Erasmus) Dan ook Quisco. Het lijkt er allemaal pais en vree met de inwoners die het stadje heeft. Ze hebben bijna allemaal echter een reden om de werkelijkheid te ontvluchten en een nieuw bestaan te starten. Maar in zo'n samenleving komt altijd het kwaad (zoals de buitenstaander meestal wordt gezien) of het onvoorziene leed toch in hun midden. Van buitenaf probeert men te infiltreren om het systeem te doorbreken. In die verhaal gebeurt dat aan de hand van de verdwijning van Martha Mulder en de media die erop afkomen. Ook Evander behoort aanvankelijk tot die buitenwereld maar als we hem beter leren kennen, vernemen we dat hij ook de dood van een vriendje op zijn geweten heeft. Hij zal zich dus uiteindelijk ook in Quisco vestigen.

Motieven

Whodunit

Martha Mulder is verdwenen in Quisco. men zoekt naar haar. Na ruim een week wordt ze aangetroffen op een plek die al eerder was bezocht. Het vermoeden is dat ze werd vermoord omdat ze het stadje wilde verlaten. De vraag is wie haar om het leven heeft gebracht. Of was het misschien een zelfmoord.

Leugens en bedrog

In Quisco staat ook de leugen centraal en het bedrog. Niets is wat het lijkt. De mensen hebben allemaal een masker voor om hun ware aard te verbergen. Als lezer word je steeds voor de vraag gesteld wat is waar en wat is niet waar.

Escapisme

Escapisme is een vorm om de harde werkelijkheid te ontvluchten.Dat kan met alcohol en drugs. Dan kan ook gaan door te vertrekken naar een land waarvan de regels en afspraken je niet meer doen denken aan je oude woonomgeving. Door naar Quisco te gaan ontvlucht je de werkelijkheid.

Schuld (gevoel)

De meeste inwoners van Quisco zijn naar de plaats gegaan omdat ze in hun verleden iets hebben uitgespookt, waaraan ze een schuldgevoel hebben overgehouden. Het is dan lekker wonen in Quisco waar de andere mensen je met rust laten.

Moeder-dochterrelatie

De relatie tussen de overigens afwezige Martha Mulder en haar dochtertje Josie is niet goed. Josie praat negatief over haar moeder.

Heden & verleden

De meeste mensen in het verhaal hebben in hun verleden iets uitgehaald. Ze komen daarmee in het heden in de problemen en zijn uitgeweken naar Quisco.

Motto

"We  are what we pretend to be, so we must becareful about what we pretend to be"

( Kurt Vonnegut,. Mother Night.")
Het motto past goed bij de inhoud van de roman. Het is een roman over oordelen en vooroordelen. Over het je zelf willen zijn of je voordoen als een andere (meestal betere) persoon. In het stadje Quisco is niets wat het lijkt, zegt één van de personages.
 

Trivia

Dit is de debuutroman van Daan Hermans. Daarvoor schreef ze enkele thrillers.

Titelverklaring

In het stadje Quisco is niets wat het lijkt. De inwoners die ernaar toe zijn getrokken, hebben allemaal iets te verbergen wat in het verleden een rol in hun leven heeft gespeeld. Ze blijken bijna allemaal hun geheim te hebben er daar in het stadje uitstekend mee uit de voeten te kunnen. Het is een soort Utopia voor mensen met een crimineel of schuldig verleden. Het is dus een stadje van leugens en bedrog. Maar wat is de waarheid?
Uiteindelijk ziet ook de verteller zijn eigen waarheid van zijn verleden onder ogen en hij sluit zich aan bij de inwoners van Quisco.

Structuur & perspectief

Er zijn 44 korte hoofdstukken die vooral in chronologische volgorde worden verteld. Deze  hoofdstukken hebben geen titel.
Het verhaal betreft een verslag van een reis naar een stadje, daarna het vertrek en ten slotte  een terugkeer naar het stadje. Er is eigenlijk één hoofdstuk dat de chronologische volgorde doorbreekt.(Hierin vertelt de hoofdpersoon dat hij schuldig is aan de dood van vriendje  Jochem)

Het perspectief berust bij de ik-verteller Evander Clovis, een 26-jarige journalist die door zijn oma naar een oud-tante wordt gestuurd. Hij maakt daarna een boek over zijn ervaringen in het  bizarre stadje.

Al uit de beginzin kun je opmaken dat er hier sprake is van een achteraf vertellende  ik-figuur.
Maar ook uit andere citaten blijkt dat : (Bijv. op blz. 118 "Ik heb me vaak afgevraagd wat er gebeurd zou zijn als ik toen Jeremiahs lokroep om in Quisco te blijven niet had laten prevaleren en ik naar mijn intuïtie had geluisterd." )

Decor

Het stadje Quisco bestaat niet. Het stadje volgens de schrijfster wel, maar ze heeft het een naam gegeven om te voorkomen "dat er mensen heen gaan die er niets te zoeken hebben.
Er is overigens een stadje El Quisco in Chili, maar ik vermoed niet dat de schrijfster dit stadje voor ogen heeft gehad,

Ook over de tijd kunnen we maar weinig gegevens vermelden. Op een bepaalde dag vertrekt de hoofdpersoon Evander naar het stadje, waar hij ongeveer een week verblijft. Na vertrek schrijft hij een bok dat  een bestseller  wordt. Als daarna de zaken anders lopen, gaat hij terug naar Quisco.  Maar er wordt geen mededeling gedaan over welk jaar de handeling zich afspeelt.
Uit een enkele opmerking over de verjaarskalender op de wc bij Selma zou je kunnen opmaken dat het augustus is wanneer Evander in Quisco .

 

Stijl

Daan Hermans schrijft in een vitale, heldere stijl met veel korte zinnen zonder moeilijke woorden te gebruiken.  Daarnaast is het opvallend hoeveel metaforen  ze in haar vertelling stopt.
Daarvan enkele voorbeelden:
- (blz. 65) "Als een prairiehondje dat uit zijn hol schoot, verscheen haar gezicht zo plotseling voor mijn neus dat ik bijna achterover viel." 
- (blz. 81) De ingetogenheid van de tuin fascineerde mij. Hij was als een dier dat zich in allerlei bochten wrong om te ontsnappen en zich daardoor van zijn krachtigste en meest primaire kant liet zien.
- (blz. 97)  Ik gebaarde met mijn hoofd naar achteren, waar Melissa als een victoriaanse chaperonne op ongeveer vijftien meter afstand achter ons liep en haar in het verband gewikkelde hand als een kwetsbaar kuikentje vasthield.
- (blz. 183) Terwijl ik verder liep, rezen de braamstruiken als monsters boven me uit, de bramen als glinsterende bloeddruppels in hun groene bladervacht."

- (blz. 267) "Ze zogen mij als vampiers leeg om me vervolgens als een lege batterij te dumpen."

Slotzin

Ik keek naar het inwonersaantal. Over de 1 was een 2 geschilderd. Deze keer was het cijfer zorgvuldig uitgelijnd. Ik drukte mijn vinger erop en bekeek mijn vingertop. De verf was kurkdroog. Ik wist wie er toegevoegd was aan de populatie. Ik voldeed immers aan alle eisen.

Beoordeling

Een bizarre vertelling over een vreemd dorp dat duistere krachten in zich bundelt. Een roman over de zin van het bestaan, over het verleden dat een rol blijft spelen in het heden, over schuldgevoel en vooroordelen. Het is een vlot geschreven verhaal  en daardoor gemakkelijk te lezen.  Er is sprake van een hoog tempo o.a. door de kleine hoofdstukken. 
Af en toe een filosofische bespiegeling erin en de boodschap dat je eigenlijk niet aan je noodlot (een verblijf in Quisco) kunt ontkomen. Ondanks het feit dat Quisco een verzonnen plaatsnaam is, bestaat een dergelijk leven wel, wil Daan Hermans ons vertellen. Er reizen heel wat mensen rond met de rugzak van hun verleden.
Leuk nummer voor je lijst en met veel thema's te combineren. Geschikt voor goede havo-lezers en de vwo--afdeling.

Recensies

"Het bedrog van Quisco leest als een trein; korte hoofdstukken, heldere taal en een ontzettend boeiend verhaal. Het verhaal doet haast filosofisch aan, zonder dat het zweverig of onduidelijk is, dat vind ik juist zo mooi aan hoe dit boek geschreven is. Ik vond het echt een heel bijzonder boek en ik hoop dat er meer romans volgen van deze auteur. En ik zie het boek ook wel als film voor me…" http://biebmiepje.nl/2015...n-hermans/
"De auteur weet heel goed de worsteling van Evander met zichzelf weer te geven en zijn uiteindelijke overgave. Het is een interessant boek om te lezen en als lezer zit je op het puntje van je stoel, want niets is wat het lijkt... Echt een boek dat je nog eens wilt lezen om het beter te doorgronden en te kijken of je de mysteries de tweede keer op kunt lossen. Niets is zo frustrerend als je toch niet zo scherp bent als je dacht en de schrijver je slimmer af is." http://tboekenblog.blogsp...-daan.html
"Ik vind dit een spannende roman, omdat ik tijdens het lezen benieuwd bleef naar nóg meer nieuwe ontwikkelingen, die er ook kwamen. Ik werd niet teleurgesteld. Wat is waar en wat is niet waar in dit verhaal? Evander komt zichzelf tegen en hij leert zichzelf steeds beter kennen. Maar bevalt het hem ook wat hij ontdekt? " http://graaggelezen.blogs...-daan.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.671 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees