Barracuda door Christos Tsiolkas

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Barracuda
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 25 januari 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Barracuda
Shadow
Barracuda door Christos Tsiolkas
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 394 pagina's
  • Uitgeverij: Veen Bosch & Keuning uitgevers n.v.

Flaptekst

De Australische Daniel Kelly, arbeiderszoon, droomt van olympisch goud bij het zwemmen. Nadat hij wordt gescout door de zwemcoach van een prestigieuze particuliere school krijgt hij een beurs aangeboden. Zijn zelfingenomen en rijke klasgenoten mogen hem niet, en al helemaal niet wanneer hij door de coach wordt voorgetrokken. Het contrast tussen Daniels kleurrijke, warme familieleven thuis en de snoeiharde competitie op school is schrijnend. Wanneer Daniel alles verliest, leert hij wat het betekent om een goed mens te zijn – en wat ervoor nodig is er een te worden.

Barracuda draait niet alleen om faalangst en zelfvertrouwen, maar is ook een zedenschets van een door sport bezeten land. Een verhaal over dromen en desillusies, over vriendschap en familiebanden.

Eerste zin

Als het begint te regenen uit die wolken van stijfgeklopt eiwit die te zacht lijken om zo'n zondvloed te kunnen veroorzaken, verstar ik.

Samenvatting

Daniel Kelly is een jongen die heel erg van zwemmen houdt. Hij is zelfs zo'n talent, dat hem een beurs wordt aangeboden om naar een school te gaan waar hij sport en school kan combineren. Op deze school krijgt hij de kans om zich met een goede trainer te ontwikkelen tot een topzwemmer. Zijn vader is het hier niet mee eens. Hij vindt dat Daniel normaal moet doen en dat zijn leven niet in het teken van zwemmen moet staan. Hij is af en toe zelfs geïrriteerd dat Daniel altijd maar wil trainen. De moeder van Daniel is heel lief voor hem. Zij vindt het leuk dat haar zoon zo'n groot talent heeft en brengt hem met alle liefde naar zijn trainingen.

Op de school heeft Daniel het niet naar zijn zin. Zijn klasgenoten proberen hem het leven zuur te maken, waardoor Daniel het zwaar heeft op school. Hij probeert zijn positiviteit uit de trainingen te halen. Daarnaast is hij door de pesterijen gedreven om steeds beter te worden. Hij wil zijn klasgenoten laten zien dat hij wel kan zwemmen en dat hij tot één van de besten behoort. Daniel probeert geen één training te missen en is zo gedreven dat zijn hele leven in het teken van zwemmen staat.

Regelmatig zwemt hij wedstrijden. Hij heeft momenten waarop hij uitblinkt in het water. Op een gegeven moment weet Daniel echter niks meer te winnen, waardoor hij in een negatieve spiraal belandt. Hij heeft het niet naar zijn zin op school, en zijn resultaten vallen tegen. 

De trainer van Daniel probeert hem zo goed mogelijk te helpen. Toch lukt dit niet. Daniel heeft het ontzettend moeilijk en begint zich af te vragen of het zwemmen wel wat voor hem is. Uiteindelijk besluit hij dat hij stopt met zwemmen.

Na een aantal jaar leert Daniel in Schotland een man, Clyde, kennen. Al snel worden de twee verliefd op elkaar en beginnen ze een relatie met elkaar. Ze hebben het ontzettend leuk met elkaar en doen alles wat stelletjes met elkaar doen. Er is echter één ding waar Daniel nooit eerlijk over kan zijn tegen Clyde: Daniel heeft het na zijn mislukte zwemcarrière helemaal gehad met water en zwemmen. Daarom zegt hij tegen Clyde dat hij een hekel heeft aan zwemmen en daarom nooit met hem wil zwemmen. Clyde vindt het maar een vreemd verhaal. 

Op een gegeven moment wordt de relatie tussen Daniel en Clyde beïnvloed door Daniel zijn onzekerheid. Daniel heeft het gevoel dat hij al zijn hele leven faalt. Hierdoor heeft hij af en toe last van flinke woede uitbarstingen.  Als Daniel tijdens een etentje met vrienden weer zo'n moment heeft, rent hij het restaurant in en springt hij met al zijn kleding aan het water in. Clyde heeft geen idee wat er gebeurt, omdat Daniel altijd beweerd heeft dat hij water en zwemmen haatte. 

Daniel had ineens de drang om het water in te gaan. Hij besefte zich dat hij het zwemmen en het water miste. Zodra hij in het water staat, voelt hij zich één met het water. Ineens beseft hij zich dat hij van zijn hele leven een rotzooi gemaakt heeft.

Ineens gooit Daniel zijn hele leven om. Hij besluit terug te gaan naar Australië. Hij wil na jaren zijn familie weer eens zien. Hij heeft spijt van wat hij ze heeft aangedaan. Hij beseft zich dat het leven van zijn gezin altijd in het teken van hem gestaan heeft. Iedereen heeft hem geholpen, maar voor zijn gevoel heeft hij er nooit iets voor terug gegeven.

Als Daniel in Australië aankomt, wordt hij met open armen ontvangen. Zelfs zijn vader -met wie hij niet zo'n goede band had- laat blijken dat hij trots op zijn zoon is. Dit doet Daniel ontzettend goed. Ineens beseft hij zich dat hij zich bij zijn familie gelukkiger voelt dan in de sport en een topsporter zijn niet alles is.

Personages

Daniel Kelly

Daniel Kelly heeft in het verhaal meerdere namen. Zo wordt hij Dan, Kelly, Daniel en Barracuda genoemd. Daniel is een tiener die erg veel van zwemmen houdt. Hij is er zo goed in, dat hij een beurs krijgt voor een school waar hij zijn talent verder kan uitbreiden. Daniel beseft zich dat dit een erg grote kans is en voelt zich vereerd. Als Daniel niet zo presteert als verwacht, voelt hij zich gefaald. Hij ontwikkelt hierdoor faalangst en een grote onzekerheid. Hij gaat ineens onzeker door het leven heen, waardoor hij zich nooit echt vrolijk voelt. Daniel komt dus als een sobere en onzekere jongen over.

Clyde

Clyde is de vriend van Daniel Kelly. Ze wonen samen in Schotland, waar ze het erg naar hun zin hebben. Clyde heeft ontzettend veel geduld en doet er alles aan om Daniel met zijn onzekerheid te helpen.

De vader van Daniel

De vader van Daniel is een chagrijnige man. Hij gunt het zijn zoon niet om succesvol te worden in zwemmen. De vader van Daniel is erg egoïstisch en doet wat hij zelf wil.

De moeder van Daniel

De moeder van Daniel is een hele lieve en zorgzame vrouw. Ze doet er alles aan om het haar kinderen naar hun zin te maken. Ze offert zichzelf op voor het succes van haar kinderen, en dat maakt de moeder van Daniel een mooi persoon. Ze is ook iemand waar iedereen naartoe kan gaan met alle problemen.

Quotes

"De coach volgde hem de douches in. Danny was opgelucht; met Frank Torma erbij zouden de jongens hem met rust laten. De anderen stonden nog onder de douche en maakten flauwe grappen over zeep en Wilkinson. Dat mietje liet het allemaal maar over zich heen komen en zei niets terug. De coach had gelijk, beseft Danny. Je moest van je af bijten. Ze een stap voor blijven. " Bladzijde 17
"De jongen tegen wie hij het moest opnemen had zijn sportkleren aan. Dan ging het gevecht aan met ontbloot bovenlijf hij kon zich een scheur in zijn overhemd niet veroorloven. Hij draaide zich af van de twee groepen jongens die stonden te wachten – jongens van beide scholen – en trok zijn schooluniform uit. Hij schaamde zich voor al dat vieze haar. " Bladzijde 186
"Dan wist nu welk antwoord hij zijn vriend moest geven, hij wist precies wat hij moest zeggen: ‘Ik wil gewoon terug naar huis. Ik mis mijn familie, ik verlang naar ze. Ik wil mijn pasgeboren nichtje zien.’ Het was het goede antwoord. Aan Lukes zwijgen en warme glimlach kon hij zien dat hij het begreep. " Bladzijde 339
"Hij hoorde thuis in het water. En water, daarvan was hij inmiddels overtuigd, bestond uit dezelfde materia als lucht. Dan trok met zijn schouders hij miste de kussen van Clyde op zijn tatoeage. Het gevoel van de lippen van zijn geliefde op zijn getatoeëerde huis was ook een soort thuishoren. " Bladzijde 391

Thematiek

Sport/ sportwereld

Sport/sportwereld is het thema van het verhaal. De tiener Daniel Kelly heeft een talent voor zwemmen. Omdat hij zo goed in zwemmen is, krijgt hij een beurs om naar een school te gaan waar hij school en sport kan combineren. Hier kan hij met behulp van een goede trainer steeds beter worden. Daniels ambitie is om uiteindelijk te mogen zwemmen tijdens de Olympische Spelen. Hij doet er alles aan om steeds beter te worden. Hij traint meerdere keren per dag en laat zijn hele leven in het teken staan van sport. Zijn ouders zijn het hier niet altijd mee eens. Uiteindelijk vallen Daniels sportprestaties tegen, waardoor hij aan zichzelf gaat twijfelen. Hij raakt zo erg gefrustreerd dat hij het zwemmen op gaat geven en besluit om te stoppen met sporten.

Motieven

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is een motief in het verhaal. Daniel wordt verliefd op een jongen. Ineens wordt hij geconfronteerd met het feit dat hij homoseksueel is. Hij vindt het niet erg, maar hij moet wel even wennen aan het idee dat hij zijn leven deelt met een man.

Eenzaamheid & isolement

In de tijd dat Daniel naar een speciale school gaat waar hij sport en leren kan combineren, komt hij erachter dat hij ontzettend eenzaam is. Hij ziet zijn ouders nauwelijks meer omdat hij alleen maar bezig is met sporten. Daarnaast heeft hij geen goede band met zijn trainer en klasgenoten, waardoor hij zich erg eenzaam voelt.

Minderwaardigheidscomplex

Doordat het voor Daniel voelt alsof hij in alles faalt, heeft hij een minderwaardigheidscomplex. Zijn faalangst begint als hij zich beseft dat hij geen toekomst heeft in zwemmen. Hij wordt hier zo onzeker van, dat zijn hele onzekerheid zijn hele leven beïnvloed. Als hij een relatie krijgt beïnvloedt zijn onzekerheid de relatie ontzettend, waardoor de relatie uiteindelijk fout afloopt.

Familiebanden/familiebetrekkingen

Familiebanden/familiebetrekkingen is een belangrijk motief in dit verhaal. De band tussen Daniel en zijn vader is niet zo heel erg goed, omdat zijn vader vindt dat Daniel teveel bezig is met zwemmen. Hierdoor hebben Daniel en zijn vader regelmatig ruzie. De moeder van Daniel vindt het echter geweldig dat haar zoon uitblinkt in zwemmen, waardoor ze hem zoveel mogelijk brengt naar de trainingen. Op een gegeven moment laat Daniel zijn eigen familie een beetje links liggen omdat hij de sport belangrijker vindt. Jaren nadat hij zijn sport heeft opgegeven, komt hij er ineens achter hoe belangrijk familie is. Hij besluit terug te gaan naar zijn familie en hun te vertellen dat het hem spijt dat hij hun nauwelijks aandacht gegeven heeft. Zijn ouders en broer pakken het goed op, waardoor Daniel erachter komt hoe belangrijk familie in het leven is.

Motto

En vertel het me nu eens
Met andere woorden,
zegt de opgezette uil
tegen de vlieg
die, al zoemend,
probeert met zijn kop
door de ruit te breken.

The Best Room, or Interpretation of a Poem,
Miroslav Holub

Dit motto slaat op de onzekerheid die de hoofdpersonage Daniel Kelly heeft. Daniel leeft voor zijn sport zwemmen. Als hij een beurs aangeboden krijgt voor een school waar hij sport en school kan combineren, is hij ontzettend blij. Hij komt er daar echter achter dat hij niet goed genoeg is voor de sport. Hij schaamt zich kapot. Altijd hebben zijn ouders zich voor hem ingezet, en ineens faalt voor zijn gevoel zijn hele leven. Hij moet dit aan zijn ouders vertellen, maar hij weet niet hoe. Hij is ontzettend bang dat zijn vader boos wordt. Uiteindelijk vlucht Daniel weg en gaat hij samen met zijn vriend in Schotland wonen. Er komt echter een tijd dat hij het aan zijn ouders moet vertellen. Jaren later, als hij weer terug is in Australië, vertelt hij zijn ouders hoe hij zich gevoeld heeft. Zijn ouders schrikken ervan en steunen Daniel. Daniel beseft zich dat hij nergens bang had hoeven zijn, omdat zijn familie hem altijd wil helpen.

Opdracht

Voor Angela Savage

Trivia

De hoofdpersoon van dit verhaal, Daniel Kelly, krijgt als bijnaam 'Barracuda'. Barracuda is de naam van een krachtige vis. Deze vis is zo krachtig, dat ervan gedacht wordt dat het een haai is. Daniel moet zijn bijnaam dus als een compliment opvatten.

Titelverklaring

De titel Barracuda is eenvoudig uit te leggen. Als Daniel Kelly naar de trainingen gaat, wordt hij erg getreiterd door zijn coach en teamgenoten. Ze geven hem het gevoel dat hij niks waard is en dat hij niet kan zwemmen. Aan de ene kant wordt Daniel hier erg onzeker van, maar aan de andere kant probeert hij hier zijn kracht uit te halen. Op een gegeven moment geven zijn coach en teamgenoten hem de bijnaam ‘Barracuda’. Het is bedoeld om hem te pesten, maar Daniel weet hier kracht uit te halen waardoor hij alleen maar beter wordt. Sterker nog: barracuda blijkt een soort sterke vis te zijn. Deze vis is zo krachtig, dat ervan gedacht wordt dat het een haai is. Daniel moet zijn bijnaam dus als een compliment opvatten.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het hij/zij-perspectief. De personage Daniel Kelly, in het verhaal ook wel Danny genoemd, staat hierbij centraal. Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief.

‘Hij zat aan de keukentafel in zijn witte overhemd met gestreepte stropdas, in zijn dunne wollen pullover en zijn dikke wollen broek, met gepoetste schoenen en zijn blazer netjes over de rugleuning van zijn stoel. Hij at voorzichtig, want hij wilde geen vlekken op zijn overhemd of zijn das.’ – bladzijde 172

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken zijn te herkennen aan een dikgedrukte tijd bovenaan een nieuwe bladzijde. Deze tijd geeft aan in welke tijd het hoofdstuk zich precies afspeelt.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af. Daniel Kelly is geboren in Australië. Hij heeft hier altijd met zijn broer en ouders gewoond. Als Daniel wat ouder is verhuist hij naar Schotland. Hier leert hij de liefde van zijn leven kennen. Als deze relatie na een tijdje uit gaat, besluit hij weer naar Australië terug te verhuizen.

Het verhaal begint in februari 1994 en eindigt in 2012. De verteltijd van het verhaal is dus achttien jaar.

Stijl

Het verhaal is voor het merendeel in de verleden tijd geschreven. De verleden tijd wordt afgewisseld met de tegenwoordige tijd. Het verhaal is dus niet in chronologische volgorde geschreven.

Verder is het verhaal eenvoudig opgebouwd. Er worden geen moeilijke woorden of zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal makkelijk te lezen is. Wel wordt er veel gebruik gemaakt van details. Deze details zorgen ervoor dat het verhaal beeldend wordt. Daarnaast zorgen deze details er ook voor dat er spanning in het verhaal wordt opgebouwd.

Daarnaast wordt er af en toe gebruik gemaakt van metaforen. Dit komt niet veel in het verhaal voor.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
'De kroeg was afgeladen en iedereen juichte en schreeuwde. Dan kon Katie amper verstaan, maar door al die herrie waren ook de muziek en de commentaarstem van de tv nauwelijks te horen. Demet baande zich een weg door de drukte met een dienblad vol drankjes. Dan stond op om haar te hulp te schieten en werd meegezogen door de lichamen om hem heen, in de richting van de tv.'  - bladzijde 210

Slotzin

Hij staat tegen de lucht, tussen de zon en de zee in, en we staan en vliegen tegelijk. Samen vliegen we.

Beoordeling

Ik vind het altijd erg leuk om boeken over sport te lezen. De mentaliteit die sporters hebben, vind ik bizar. Toch viel dit verhaal een beetje tegen. Daniel Kelly, de hoofdpersonage, houdt ontzettend veel van zwemmen. Als hij jong is denkt hij dat zwemmen zijn leven is. Ondanks het feit dat zijn zwemprestaties centraal staan, vond ik het boek tegenvallen. Het verhaal is af en toe erg langdradig. Er komen stukken in voor die voor mijn gevoel nutteloos zijn. 

Wat ik wel leuk vond, is dat de sportmentaliteit van Daniel Kelly centraal staat in het leven. Ik vind het heel mooi hoe mensen zich geven voor hun sport. De psychologie rondom de sport staat dan ook centraal in het verhaal.

Om dit boek leuk te vinden hoef je niet per se van sport te houden. Dit boek is voor iedereen leuk, ook als je niet van sport houdt. Zoek je een leuke psychologische roman om te lezen, dan is dit verhaal leuk om te lezen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat sommige stukken langdradig zijn. Als je door deze stukken heen komt, is het verhaal uiteindelijk leuk om te lezen!

Recensies

"Het paste natuurlijk ook niet in de sportwereld, waar onderlinge concurrentie en het zoeken naar zwakke plekken bij de andere zwemmers alles overheerste. Daarmee geeft Tsiolkas ook nog eens een mooi doorkijkje naar de strijd die Olympisch kampioen Ian Thorpe met zichzelf moest voeren, voor hij zich kort geleden kon onttrekken aan de druk van die zwemwereld om toch vooral hetero te blijven." http://www.tzum.info/2014...barracuda/
"Barracuda raakt aan een aantal prangende en actuele thema’s – van immigratie en fanatisme tot faalangst en homoseksualiteit - en wordt denkelijk vooral daarom goed ontvangen maar het is jammer dat de roman niet wat bondiger en subtieler geschreven is. " http://www.8weekly.nl/art...water.html

Bronnen

Barracuda
http://nl.wikipedia.org/w...arracuda's
Christos Tsiolkas
http://en.wikipedia.org/w...s_Tsiolkas
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.893 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica