Boek van de doden door Philip Huff

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Boek van de doden
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 22 november 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Boek van de doden
Shadow
Boek van de doden door Philip Huff
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 214
  • 282 pagina's
  • Uitgeverij: De Bezige Bij

Flaptekst

Felix Post, nog net geen dertig, dwaalt de week voor kerst door Amsterdam. Het meisje dat hij wil is met een ander. Zijn werk stagneert. Hij ontloopt zijn zus, die net een tweede kind heeft gekregen. Met drank en drugs probeert hij de sluimerende wanhoop te dempen. Tot hij, in het diepst van de nacht, de crisis die zijn leven is onder ogen moet komen.

Eerste zin

'Ik moet wat droppen nu,' zegt Johan. Hij gaat met zijn hand langs zijn slaap.

Samenvatting

Felix Post is een jongen van in de twintig, van wie zijn leven radicaal veranderd is. Hij is een schrijver en leidde een onbezorgd leventje. Overdag zat hij aan zijn boeken te schrijven, en 's avonds ging hij naar feestjes. Door alle feestjes begon hij erg veel drank en drugs te gebruiken. Deze drank en drugs bepaalden zijn leven.

Naast zijn baan als schrijver, had hij nog wat leuks in zijn leven. Hij had namelijk net een relatie met Victoria. Victoria en Felix hielden ontzettend veel van elkaar. Ze hadden het altijd leuk met elkaar. Als Felix echter op een avond met alcohol op achter het stuur gaat zitten, veroorzaakt hij een auto-ongeluk. Met Victoria naast hem botst hij tegen een boom op.

Felix is gewond en moet naar het ziekenhuis. Op zijn borst heeft hij een grote wond, en het lijkt alsof hij hartproblemen heeft. Victoria heeft nauwelijks tot niks aan het ongeluk overgehouden. Ze weet even niet hoe ze moet reageren. Ze is ontzettend boos op Felix, en besluit hem daarom na onderzoek in het ziekenhuis onmiddellijk weg te gaan. Ze besluit om Felix verder niet meer op te zoeken in het ziekenhuis. Daarnaast laat ze hem in een mailtje weten dat ze wil dat hij uit haar leven verdwijnt. Als hij haar nog een keer wil bellen mag dat, maar Victoria laat hem weten dat zij nooit meer contact met hem op zal nemen.

Na het auto-ongeluk moet Felix gaan revalideren. Dit valt hem ontzettend zwaar. Zijn relatie is over, en hij komt erachter dat zijn vrienden nog nauwelijks bij hem op bezoek komen. Ineens komt hij erachter wie zijn echte vrienden zijn.

Als Felix uiteindelijk weer thuis is, wordt hij gesteund door zijn zus Eva. Zij let op Felix en probeert aan hem duidelijk te maken dat hij absoluut geen drank en drugs meer mag gebruiken. Tegen zijn familie doet hij daarom alsof hij altijd nuchter rondloopt. Het tegendeel is echter waar.

Felix drinkt niet heel veel meer. Hij heeft periodes waarin hij ineens begint te drinken. Wat wel een serieus probleem is, is zijn drugsgebruik. Hij gebruikt voornamelijk cocaïne. Samen met zijn beste vriend Seth vindt hij het heerlijk om cocaïne te snuiven.

Een tijd lang bestaat het leven van Felix alleen nog maar uit feestjes. Hij feest ontzettend veel, en bij elk feestje komt wel drank en/of drugs kijken. Langzaamaan is hij zijn eigen leven aan het verliezen. Daarnaast neemt hij zijn baan als schrijver ook niet meer serieus. Naast zijn baan als schrijver heeft hij geen ander baantje, waardoor hij ook geen inkomsten meer heeft.

Op een gegeven moment worden de ogen van Felix geopend. Hij beseft zich dat hij Victoria ontzettend erg mist en besluit haar te bellen. Dit gesprek verloopt goed en gezellig. Victoria geeft aan dat ze inmiddels een andere relatie heeft en zwanger is geworden. Ze denkt nog veel aan Felix, maar wil absoluut geen relatie meer met hem. Het doet Felix ontzettend goed om iets van haar te horen.

Als Felix weer op een feestje is, krijgt hij een melding op zijn telefoon. Hij heeft een match op de app Tinder met het stoere meisje Anne. Ze hebben al zo snel leuke en serieuze gesprekken, dat Felix onmiddellijk naar Anne toe gaat. Daar beleven ze allebei een wilde nacht. Ze hebben het erg gezellig met elkaar, en hebben dagen daarna nog steeds contact met elkaar. Felix komt erachter dat hij bij Anne zijn verhaal kwijt kan en dat ze echt een klik met elkaar hebben. Toch weet hij niet zo goed wat hij met de situatie aan moet, omdat hij nog steeds met Victoria in zijn hoofd zit. Daarnaast zit hij ook niet op een serieuze relatie te wachten, en vindt hij de aandacht en geilheid wel leuk.

Op de dag van kerst gaat Felix naar zijn familie toe. Hier komt al snel zijn overleden oom ter sprake. Felix beseft zich dat hij het ook erg moeilijk heeft met de dood van zijn oom, die jaren terug zelfmoord gepleegd heeft. 

De volgende ochtend wordt Felix wakker in het huis bij zijn familie, en besluit hij een boswandeling te maken. Tijdens deze wandeling denkt hij weer na over zijn leven. Ook Victoria komt weer naar boven. Hij besluit haar te bellen en haar het één en ander te vragen. Uiteindelijk spreekt ze naar hem uit dat ze door het ongeluk ontzettend boos op hem geweest is, en dat dat de reden is dat ze hem nooit in het ziekenhuis heeft opgezocht.

Dit telefoongesprek lucht Felix erg op. Als hij zijn wandeling voortzet beseft hij zich ineens dat hij nog een heel leven voor zich heeft, en dat hij degene is die zijn leven in kan delen. Niemand anders kan zijn leven voor hem indelen. Ineens gaat hij vol goede moed de rest van zijn leven tegemoet.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Felix

Felix Post is de hoofdpersoon van dit verhaal. Als beroep is hij schrijver. Hij heeft een tijd lang erg veel drank en drugs gebruikt. Toen hij vervolgens met drank op achter het stuur ging zitten, heeft hij een auto-ongeluk veroorzaakt. Vervolgens besefte hij zich dat zijn leven zo niet verder kon en dat hij dingen in zijn leven moest veranderen. Felix gedraagt zich voor zijn leeftijd (eind twintig) erg onvolwassen. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden, en vindt alles best zo lang hij maar lol heeft. Uiteindelijk wordt Felix toch iets volwassener als hij na gaat denken over zijn leven.

Anne

Anne is het meisje dat Felix via Tinder heeft leren kennen. Ze hebben met elkaar ontzettend leuke en gezellige gesprekken. Anne is een erg zorgzaam type.

Seth

Seth is de beste vriend van Felix. Hij deinst niet terug voor drugs gebruik. Sterker nog; ondanks het feit dat Felix moet minderen met zijn drank- en drugsgebruik, probeert hij er alles aan te doen om Felix naar feestjes te krijgen. Seth en Felix zien elkaar dan ook alleen maar op feestjes.

Eva

Eva is de oudere zus van Eva. Ze is getrouwd met een man, die haar ineens met haar twee jonge kindjes laat zitten. Ze is erg lief voor Felix, en doet er alles aan om zijn leven te verbeteren. Daarnaast is ze erg zorgzaam voor haar kinderen.

Victoria

Victoria is de ex-vriendin van Felix. Victoria zat naast Felix toen hij het auto-ongeluk veroorzaakte. Ze was zo boos op hem dat hij met drank op achter het stuur is gaan zitten, dat ze hem nooit meer in het ziekenhuis is op komen zoeken. Ondanks haar boosheid op Felix, probeert ze alles op een hele positieve manier te benaderen. Ze is erg lief voor haar medemens en doet er alles aan om het anderen naar hun zin te maken.

Quotes

"Als ik op de wc mijn neus snuit, komen er donkere korstjes en bloed mee naar buiten. Ik weet niet of het door mijn gepeuter van net of door de hoeveelheid cocaïne van vandaag komt. Ik spuit een beetje neusspray omhoog. De steek is scherp en fel. Al mijn ogen het licht weer aankunnen, check ik mijn telefoon." Bladzijde 147
"‘Was het een ongeluk?’ Ik ben stil. ‘Ik weet het niet,’ zeg ik. ‘Wat zei Victoria?’ ‘Victoria zei niets. Ze zei alleen: ‘’Je broer is tegen een boom gereden. Hij moet waarschijnlijk worden geopereerd aan een bloeding bij zijn hart.’’ Toen hing ze op. Ik had haar daarvoor nooit gesproken. En daarna ook nooit meer.’" Bladzijde 275
"Ik loop naar boven, zonder Victoria, en zet mijn telefoon weer aan, open Marks app. Bij het eerste meisje dat ik naar links sleep, tingelt het toestel: Congratulations! You have a match. Er komt een klein rondje met de foto van een meisje in beeld. Ik klik erop. Ik heb haar eerder vandaag geliked." Bladzijde 167

Thematiek

Zin van het bestaan / zin van het leven

De zin van het bestaan en/of de zin van het leven is het thema van dit verhaal. Na het auto-ongeluk is Felix zich gaan realiseren dat hij dingen moest gaan veranderen in zijn leven. Al zijn gewoontes heeft hij om moeten gooien, om een normaal en gezond leven te kunnen lijden. Zo heeft hij bijvoorbeeld moeten stoppen met zijn drank- en drugsgebruik. Doordat hij alles nuchter onder ogen moest zien, is hij erachter gekomen dat zijn leven een puinhoop was en dat er drastisch dingen moeten gaan veranderen. Hij beseft zich dat hij al die tijd als een 'dode' geleefd heeft. Hij leefde de dagen wel, maar heeft zich nooit beseft wát er precies gebeurde. Als Felix zich gaat beseffen dat hij dingen moet veranderen in zijn leven, gaat hij nadenken over het zin van het leven. Hij weet dat hij op de wereld is om doelen te verwezenlijken, maar hij heeft geen idee wát hij precies wil verwezenlijken. Uiteindelijk zie je Felix steeds meer uitgroeien tot een man die nadenkt over zijn leven. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat hij werk moet gaan zoeken om geld te verdienen.

Motieven

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Felix heeft een relatie met Victoria gehad. Ze hielden intens veel van elkaar, maar hadden onderling ook veel problemen. Als Felix door zijn drankgebruik een auto-ongeluk veroorzaakt, raakt hij ernstig gewond. Victoria zat op dat moment naast hem en heeft er weinig aan over gehouden. Victoria vond echter ineens dat ze de relatie niet voort kon zetten, waardoor ze de relatie beëindigd heeft toen Felix in het ziekenhuis lag. Sindsdien hebben ze elkaar nooit meer gezien. Felix heeft het hier ontzettend moeilijk mee. Regelmatig belt hij haar nog om dingen met haar te bespreken. Dit doet hem goed, maar laat hem tegelijkertijd beseffen dat hij haar ontzettend mist.

Dood

Ook al zou je het niet zeggen, de dood speelt een grote rol in dit verhaal. De oom van Felix heeft zelfmoord gepleegd. Hij was als een soort tweede vader voor Felix, waardoor hij zijn oom altijd ontzettend gemist heeft. In tijden dat Felix zich slecht voelt komt de dood van zijn oom onmiddellijk bij hem naar boven.

Drugs(gebruik)

Felix gebruikt samen met zijn vrienden gigantisch veel drugs. Er gaat geen feestje voorbij waar ze geen drugs gebruiken. Daarnaast gebruikt Felix ook regelmatig drugs om te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Schrijverschap

Schrijverschap is een belangrijk motief in dit verhaal. Felix is schrijver van beroep. Hij heeft al meerdere boeken uitgebracht, die onder de lezers in de smaak valt. Tijdens het verhaal is hij ook bezig met het schrijven van een nieuwe roman.

Alcoholproblemen

Alcoholproblemen spelen een grote rol in dit verhaal. Felix heeft een tijd lang gekampt met alcoholproblemen. Hij dronk ontzettend veel. Op een gegeven moment is hij met alcohol achter het stuur gekropen, waarna hij een auto-ongeluk veroorzaakt heeft. Zijn alcoholmisbruik heeft toen zijn hele leven beïnvloed. Ineens lag hij in het ziekenhuis en kampte hij met hartproblemen. Ineens moest hij zijn leven aanpassen en stoppen met zijn drank- en drugsgebruik.

Motto

'De doden zijn dood, voor hen zijn er geen problemen meer. Maar wij levenden, wij zullen na deze feestnacht weer wakker worden. En hoe zullen we dan verder leven?'

Simone de Beauvoir - Les Mandarins (vertaling Ernst van Altena)

Felix, de hoofdpersoon van het verhaal, heeft op meerdere manieren met de dood te maken gehad. Ten eerste is zijn favoriete oom overleden doordat hij zelfmoord gepleegd heeft. Ten tweede is Felix zelf aan de dood ontsnapt, doordat hij een auto-ongeluk overleefd heeft. Doordat hij het auto-ongeluk overleefd heeft, is hij na gaan denken over het leven. Aan het begin was Felix nog ontzettend veel bezig met feesten, maar op een gegeven moment besefte hij zichzelf dat hij zijn leven moest veranderen om een toekomst te kunnen hebben.

Trivia

De schrijver van dit boek, Philip Huff, gebruikt in het verhaal verschillende namen van boeken, liedjes en auteurs. Deze bestaan echt en zijn niet verzonnen. Op een gegeven moment heeft wordt er bijvoorbeeld een stukje over poëzie van Anne Carson geschreven. Anne Carson is echt een Canadese dichteres.

Titelverklaring

In het verhaal wordt meerdere keren terug verwezen naar doden. Onderstaand een voorbeeld van zo'n quote:

'Hij wist: ik bén iemand voor de rest en dat wilde hij blijven, ook na zijn dood. Ook hij was bang een niemand te worden. Hij plakte stickers op zijn manuscripten: wel publiceren na mijn dood, niet publiceren. Hij schreef uit ijdelheid, wat hij ook zei. Wat zijn boeken ook zeggen over die ijdelheid. Alleen de doden geven geen zak om hoe men over hen denkt. De rest leeft door en maakt zich zorgen over de mening van anderen, hoe afgelegen hij ook woont.' - bladzijde 152

Daarnaast laat Felix alles op zijn beloop en is hij constant onder invloed. Hij is hierdoor veranderd in een soort levende dode. Hij passeert de dagen, maar doet elke dag hetzelfde (eten, drugs, drank en feestjes), waardoor hij zichzelf niet ontwikkelt.

Als Felix door heeft dat zijn leven niet op zijn oude manier door kan gaan, gaat hij zich druk maken om hoe hij nou eigenlijk precies moet leven. Een dode kan niet meer nadenken, en denkt niet meer na over hoe hij zijn leven in moet vullen. Felix weet dat hij moet gaan leven en niet alles op zijn beloop moet laten, maar hij weet niet hoe hij dit moet doen. Hij is dus op zoek naar een balans.

 

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Dit is al gelijk aan het begin van het boek duidelijk. De verteller is Felix Post. Als lezer lees je zijn gedachtes en handelingen, waardoor je je als lezer volledig in kunt leven in Felix. Om het inlevingsvermogen van de personage te vergroten, wordt er veel gebruik gemaakt van details. Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief.

'Ze was net als ik vaak in het buitenland, maar we belden en mailden, we praatten alsof er geen afstand tussen ons bestond; telefoonrekeningen van honderden euro's, mails van drie beeldschermen diep. Ik maakte een foto van mijn telefoonrekeningen en stuurde hem door.' - bladzijde 229

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken, die te herkennen zijn aan een dag. Deze dag geeft aan op welke dag het verhaal zich afspeelt. In totaal zijn er acht hoofdstukken, verdeeld over 282 bladzijden.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Er is niet één specifieke plaats in Amsterdam waar het verhaal zich afspeelt, omdat de hoofdpersonage Felix Post zich constant door Amsterdam verplaatst.

Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend, omdat er geen duidelijke tijdsaanduiding in het boek staat. Wel wordt er onder andere gebruik gemaakt van Netflix en Tinder, waardoor het verhaal zich in de huidige tijd afspeelt. Daarnaast is de verteltijd van het verhaal een week. Dit is de week voor kerst.

Stijl

Het verhaal is op een eenvoudige manier geschreven. Er worden geen moeilijke woorden en zinsstructuren gebruikt, waardoor het heel eenvoudig is om het verhaal te lezen.

Daarnaast is het verhaal op een hele beeldende manier geschreven. Met behulp van details worden alle ruimtes, personages en de handelingen van de personages uitvoerig beschreven waardoor het verhaal erg beeldend overkomt. Door de hoeveelheid gebruikte details loop je als lezer zijnde wel vertraging op, maar deze leesvertraging is niet storend.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
'Ik zit tussen de kerstversiering in Welling tegenover Seth, met een spa rood en een appelsap. Ik wilde ze samen in een glas, maar dat begreep de vrouw achter de bar niet. 'Is het wat?' vraagt Seth, en het duurt even voordat hij daaraan toevoegt: 'Zo'n psycholoog?'

Ik tuit mijn lippen, trek mijn schouders op. 'Jawel.'
Ik neem nog een slok van mijn drankje.'
- bladzijde 115

Wat verder opvalt is dat er in het verhaal regelmatig flashbacks voorkomen. Deze flashbacks gaan over de liefdesrelatie die Victoria en Felix hadden.

Slotzin

En buiten mij is er geen tijd, alleen dit land, de sparren, en het water. En verderop de bosrand van het Gelderse bos, met daarboven een blauwe lucht en die witte cirkel erin.

Beoordeling

Ik kende de schrijver Philip Huff niet, maar ik was blij verrast toen ik begon met het lezen van dit boek. Ik vond het ontzettend mooi hoe hij de gevoelens van de hoofdpersonage op papier heeft weten te krijgen. Op een gegeven moment had ik zelfs het idee dat ik de hoofdpersonage kende. Dit is voor mij een teken dat ik me echt kan inleven in een verhaal. Daarnaast is het boek zo vlot geschreven, dat je als lezer niet wilt stoppen met lezen. Ik had dit boek dan ook al in één avond uitgelezen.

Al met al vond ik het dus een ontzettend leuk boek om te lezen. Ik raad het boek dan ook zeker aan anderen aan. Als je een leuk en eenvoudig boek wilt lezen en je wilt vermaken, moet je zeker dit boek lezen! Ik vond het erg jammer dat ik het boek al in één dag uit had. Ik ben daarom ook van plan om de andere boeken van Philip Huff eens te gaan lezen!

Recensies

"Boek van de doden is een genadeloze roman over een generatie die geleerd heeft te streven naar een maximum aan aandacht en likes en naar een minimum aan verplichtingen of idealen. Een boek over deze tijd, zoals Gimmick! dat was voor de jaren tachtig, Trainspotting voor de jaren negentig en A Heartbreaking Work of Staggering Genius voor de jaren nul." http://rankingthebooks.nl...-de-doden/
"Het ongemak is dan duidelijk voelbaar, vermengd met een vleugje weemoed. Het is een prachtige beschrijving van een mislukte liefde. Wat mij betreft kan een nieuwe roman van Huff niet snel genoeg komen. Ondertussen herlees ik hem met plezier en luister naar de soundtracks." http://deleesfabriek.nl/2...-de-doden/
"Wat betreft stijl is er weinig aan te merken op Boek van de doden. Philip Huff beschrijft het wel en wee van Felix in een prettig leesbare stijl. Het is eigenlijk het enige lichtpuntje van de roman, want op de andere punten schiet het boek toch echt tekort." http://www.8weekly.nl/art...ie-tv.html

Bronnen

Philip Huff
http://www.philiphuff.net/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.918 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boek van de doden door Philip Huff"

Ook geschreven door Jessica