Speed door Inez van Loon

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Speed
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 25 januari 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Speed
Shadow
Speed door Inez van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 196 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Wat valt er nou in dat saaie dorp van Levi en zijn vrienden te beleven als de hele wereld op vakantie is? Dat zit er dit jaar niet in voor Levi en Joep. Dan maar op zoek naar een vakantiebaantje. Maar waar? Intussen vangen ze op dat de 3J's een pool ontdekt hebben, maar waar hangen die gasten dan uit? En waarom krijgt Jim mot met Jerry over Cyril? Ze is toch zes weken op zeilvakantie? Als Levi en zijn vrienden de boot van Harry gaan schilderen, loopt alles uit de hand. Wil hij daarna nog wel de opzichter worden van het nieuwe skatepark? Langzamerhand trekken de eerste bedrijfjes in de oude cacaofabriek, maar met het skatepark schiet het niet op. Komt het er nog van? Dan ontmoeten de boys Finn, een rondtrekkende skater, en komt er een 'geniaal' plan. Uiteindelijk wordt het de beste zomer van hun leven!

Eerste zin

Die stairs op het schoolplein maar weer? stelt Levi voor.

Samenvatting

Levi en Joep blijven thuis in de vakantie omdat beide gezinnen het even niet kunnen betalen om op vakantie te gaan. Ze zoeken naar de 3J's die een pool gevonden zouden hebben. Als ze die uiteindelijk gevonden hebben willen ze alleen nog maar in de pool skaten, ze vinden het daar helemaal te gek. Ze kunnen niet meer in hun skatepark want dat is al platgegooid. Na het skaten in de pool ontdekken ze dat er vlak naast die plek een camping zit. Eerst worden ze weggestuurd door de eigenaar omdat hij denkt dat ze dieven zijn. Later gaan ze daar hotdogs kopen en weten Levi en Joep een baantje te regelen bij de eigenaar van de camping. Joep is helemaal verkikkerd op de dochter van de eigenaar, Cristel. 

Als ze bij mevrouw Jansen van de gemeente komen wordt ze verteld dat het skatepark misschien alsnog niet door kan gaan omdat alle obstacles te duur worden. Mevrouw Jansen stelt voor samen na te gaan denken over een oplossing voor dit probleem. 

Op de camping ontmoeten Levi en Joep Finn. Ze vertellen hem over de pool en hij vertelt dat hij daar ook wel eens skate. Daarnaast vertelt hij de kinderen dat hij wel eens eerder zelf obstacles heeft gebouwd met puin en beton. Ze krijgen het idee om samen een obstacle bij de pool te bouwen en gaan ermee aan de slag.

Kees en Jim hebben een vakantiebaantje bij de vader van Kees en regelen beton voor een iets lagere prijs. Als ze het obstacle af hebben komt ook Harry kijken. Die vraagt zich direct hardop af waarom ze zelf dan niet de obstacles in de cacaofabriek gaan bouwen. Dit vinden ze een erorm goed plan en ze leggen het voor aan mevrouw Jansen. 

Tijdens de opening komt de band van de moeder van Jon spelen en mevrouw Jansen doet een praatje. Alle obstacles hebben ze zelf gebouwd met puin van het terrein van de cacaofabriek en spullen van de gemeentewerf. Ze zijn het er allemaal over eens dat door het bouwen van het skatepark hun vakantie helemaal geslaagd is. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Levi

Levi is een aardige jongen die de gemoederen vaak weet te sussen. Hij zorgt ervoor dat de sfeer goed blijft.

Kath

Kath is een meisje dat wel aardig is maar als het niet naar haar zin gaat kan ze soms nogal kattig doen. Ze draait wel snel weer bij en is dan weer gewoon lief.

Jim

Jim is een rustige jongen en is wat gevoeliger dan de rest.

Kees

Kees is de grappige jongen uit de groep. Hij lijkt op zijn vader en je kunt duidelijk merken waar hij zijn grapjes vandaan haalt.

Joep

Joep is een lieve jongen. Hij is rustig maar kan zich ook wel zorgen maken, zoals over de baan van zijn vader.

Quotes

"Ja doei. Ze zwaait nog even en gaat dan achter Thom en de vader van Kees aan. Een relaxte chick, zegt Kath tegen Joep. Als Levi opkijkt, krijgt hij een grote glimlach van haar en geeft hij een knipoogje terug." Bladzijde 172
"Jim wil al voor hem gaan staan om zijn aandacht te trekken, maar Kees trekt hem hardhandig aan zijn T-shirt terug. Niet doen, te link! schreeuwt hij. Dus wachten ze op een rijtje met hun handen over hun oren bij de deur." Bladzijde 49

Thematiek

Vriendschap

Het thema van dit boek is vriendschap. De vriendschap tussen de jongens en meiden wordt op de proef gesteld door bijvoorbeeld ruzie over Cyril. Jerry maakt een vervelende opmerking en Jim maakt het uit met Cyril. Kath vraagt zich dan af of zij nog wel vriendinnen kan blijven met Cyril. Ondertussen hebben de skaters de boot van Harry geprobeerd te verven maar dit liep helemaal fout. Nu moeten ze alles op alles zetten om de vriendschap tussen hen en Harry weer op orde te krijgen. Daarnaast sluiten ze ook een nieuwe vriendschap met Finn. Hij zorgt ervoor dat het skatepark er toch nog komt. De avonturen en ontmoetingen zijn resultaat van de voorliefde voor skaten. Al de avonturen en ontmoetingen stellen de vriendschappen op de proef of zorgen voor nieuwe vriendschappen. Daarom is dit het thema van dit boek.

Motieven

Verliefdheid

Hoewel de verliefdheid tussen Cyril en Jim bekoeld is, is Joep juist helemaal in de ban van Cristel, de dochter van campingeigenaar Thom. Dit speelt ook een grote rol in het verhaal.

Vriendschap

De vriendschappen tussen de kinderen worden telkens weer op de proef gesteld. Zo ook wanneer Cyril gezoend heeft met een andere jongen, Jim het uitmaakt en niet zeker is of Kath dan wel vriendinnen met haar kan blijven.

Trivia

Ter ere van het boek Speed is er een wedstrijd geweest waarbij kinderen foto\'s konden maken van hun eigen gebouwde obstacle. Net zoals gedaan werd in het boek. De jury bestond uit de echte Levi, Joep en Jim.

Titelverklaring

Dit boek is onderdeel van de serie Skatewise. De boeken hebben allemaal een naam die met skaten te maken heeft. In dit geval is dat 'speed'. De kinderen gaan skaten in de pool en daar is het moeilijker om alle tricks uit te voeren omdat je veel meer vaart maakt. Daarnaast wordt er beschreven dat de ontwikkeling van het skatepark opeens in een stroomversnelling komt. Beide aspecten slaan op de naam 'speed'. 

Structuur & perspectief

Het verhaal is verdeeld over 28 hoofdstukken. Niet alle hoofdstukken zijn even lang. De lengte van een hoofdstuk hangt af van de gebeurtenis die erin beschreven wordt. In elk hoofdstuk wordt een gebeurtenis beschreven. Het komt niet voor dat een gebeurtenis langer duurt dan een hoofdstuk. Ze sluiten wel op elkaar aan maar je kunt per hoofdstuk beschrijven welke gebeurtenis er plaatsvindt. Zoals bij de volgende hoofdstukken:

- Hotdogs: In dit hoofdstuk gaan Kath en Levi eropuit om hotdogs te kopen voor de skaters. Ze ontmoeten de eigenaar van een camping en Levi zorgt dat hij en Joep daar een baantje krijgen voor in de vakantie.

- Een geniaal plan: In dit hoofdstuk laten de skaters het nieuwe obstacle zien aan Harry. Die stelt voor om het nieuwe skatepark dan zelf te bouwen. Iedereen vindt dat een geniaal plan. 

Alle hoofdstukken hebben een naam, deze naam kan een omschrijving zijn van de gebeurtenis in dat hoofdstuk of kan een uitspraak zijn die gedaan wordt in dat hoofdstuk. Zoals het hoofdstuk 'Hotdogs' een naam heeft die slaat op de gebeurtenis, heeft het hoofdstuk 'De Z-boys uit Dogtown?' een naam die slaat op een uitspraak van één van de jongens in het betreffende hoofdstuk. 

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Net zoals in de andere skatewise-boeken wordt het leven van Levi het meest gevolgd.

Decor

Het verhaal speelt zich het meeste af in en rondom de pool. De camping ligt er vlak naast dus daar komen ze ook vaak. Vooral Levi en Joep komen daar veel. Daarnaast komen ze ook wel in de woonboot van Harry en bekijken ze ook eindelijk Jon zijn huis. 

De tijd die verloopt van het begin tot het eind van het boek is ongeveer 5 weken. Het is tijdens de zomervakantie waar iedereen om de beurt op vakantie gaat en er weinig te doen is in de omgeving. Aan het einde van de vakantie, en dus ook aan het einde van het verhaal, wordt het skatepark opgeleverd.

Stijl

De stijl waarin het boek geschreven is, is erg omschrijvend. Soms wordt een gebeurtenis in detail uitgelegd waarbij dat niet altijd zou hoeven. Het is voor de lezer dan al duidelijk. 

In vergelijking met eerdere boeken uit deze serie worden er wel meer vergelijkingen gebruikt. De vergelijkingen zorgen ervoor dat het verhaal meer tot de verbeelding spreekt. Hierdoor kom je sneller in het verhaal. Je kunt je beter inleven en je een voorstelling maken van wat er beschreven wordt. 

Er worden veel skate-woorden gebruikt en de kinderen gebruiken veel straattaal. Bijvoorbeeld in dit stukje:

Hoe heet die band dan?

Black Raven?

Ja, daar heb ik wel eens van gehoord, zegt Joep.

Vol ontzag kijkt iedereen Jon aan. Wat vet!

Wat cool!

Vast geen hiphop met die gitaren, zegt Jim tegen Jon.

Nee, dude, keiharde punkrock.

Slotzin

Zo zal er altijd wel ergens te strijden blijven voor een skatepark!

Beoordeling

In vergelijking met eerdere boeken uit deze serie is dit boek al veel leuker om te lezen. Er zitten leuke gebeurtenissen in en de stijl is verbeterd, waardoor je sneller in het verhaal komt te zitten. 

Als niet-skater is dit boek soms lastig te begrijpen als er veel skate-termen achter elkaar genoemd worden. Dit is in eerdere boeken uit deze serie veel meer aan de orde dus dit boek is beter te begrijpen en te volgen dan de andere boeken. 

Op elk boek staat dat dit boek je meeneemt, zelfs als je niet skate. Bij dit boek is dat ook echt het geval. Het verhaal behandeld geen diepe problemen maar is een makkelijk en leuk verhaal om te lezen. 

Recensies

"De skateboeken van Inez van Loon zitten meestal vol actie, maar in dit deel kwam die actie maar traag op gang. Alles sleept zich aanvankelijk een beetje voort." http://www.leestafel.info...z-van-loon
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.909 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

R.

R.

knolpowerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr r

7 jaar geleden

R.

R.

heel zeker knolpowerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr r

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine