Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

SlideSs door Inez van Loon

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover SlideSs
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 21 januari 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover SlideSs
Shadow
SlideSs door Inez van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 166 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Meteen al de eerste dag van de kerstvakantie slaat het noodlot toe: het heeft gesneeuwd! Gelukkig kunnen Levi en zijn vrienden terecht in hun overdekte skatepark, maar voor hoe lang nog? De sloop van de loods dreigt en niemand weet of het nieuwe skatepark in de cacaofabriek er eigenlijk wel komt. De boys gaan op onderzoek uit en ontmoeten Cyril, een supercoole skatechick. Ze zorgt voor heel wat opschudding in de vriendengroep. Tijdens het snowskaten neemt ze hen mee naar een verlaten boerderij. Het lijkt wel een spookboerderij; er is geen mens of dier te zien... Of?

Eerste zin

Het zou toch niet...? Met deken en al kruipt Levi naar het voeteneinde van zijn bed, steekt z'n kop onder het gordijn door en kijkt naar buiten...

Samenvatting

De eerste dag van de kerstvakantie heeft het gesneeuwd. De jongens en Kath kunnen gelukkig nog wel in het skatepark maar willen toch kijken hoe het met de oude cacaofabriek staat. Kath is thuis maar de jongens gaan op onderzoek uit. Als ze daar zijn zien ze een woonboot liggen vlak naast de fabriek. Ze ontmoeten er een meisje; Cyril. Zij kan heel goed skaten en laat haar geheime plekje in de oude fabriek zien. 

Samen gaan ze daarna snowskaten op het ijs en de waterkant. Als ze dat aan het doen zijn, ontdekken ze een oude boerderij. Cyril noemt het de spookboerderij. Ze gaan kijken en zien een aantal uitgemergelde paarden staan. Dan komt de boer op hen af en jaagt ze weg. Onder het rennen zakt Joep in een wak in het ijs. Gelukkig weten ze hem eruit te trekken maar Joep loopt wel een flinke verkoudheid op. 

Kath is wat gepikeerd over het plotselinge contact met een ander meisje in de groep. Maar als ze samen gaan kijken bij Levi die een nieuw baantje heeft en Cyril haar alles vertelt over de paarden worden ze dikke vriendinnen. 

Samen besluiten ze water en eten te gaan brengen naar de paarden. De jongens laten hen niet alleen gaan, en gaan mee. In het donker sjouwen ze twee emmers water en een zak vol wortels, appels en brood mee en geven de paarden te eten. Dan gaan ze samen weer terug. Op het ijs merken ze dat Kath er niet bij is. Dan belt Levi zijn vriendinnetje en zegt ze dat ze in de schuur wilde kijken en vraagt hen te komen. Dan hoort Levi de telefoon vallen op de grond en een doffe klap. De jongens en Cyril komen direct in actie om Kath te redden. Na een tijdje weet Levi samen met Joep de schuur binnen te klimmen door een raampje. Daar vinden ze Kath die vastgebonden zit en tape op haar mond heeft. Ze maken haar los maar voordat ze de schuur uit zijn is daar de boer alweer. Juist terwijl ze staan te bedenken hoe ze langs hem moeten komen, fietsen de 3 J's het erf op en raakt de boer afgeleid. Niet lang daarna klinken de sirenes van de politie. Op het politiebureau moeten ze allemaal een verklaring afleggen. 

Na dit avontuur staat er nog één belangrijk punt op de agenda; de vergadering van de gemeente. Tijdens de vergadering vertelt Levi nog wat over het skatepark en wordt besloten dat het skatepark doorgaat. Harry mag opzichter worden en misschien krijgt hij zelfs wel een woonruimte via de gemeente. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Jim

Jim is een lieve jongen die wat meer op de achtergrond blijft.

Joep

Joep is een grappige jongen en is beste vrienden met Levi.

Kees

Kees is een jongen die gek is op skaten maar is daarnaast ook de grappenmaker van de groep.

Levi

Levi is een jongen die aardig is en iedereen tevreden wil houden. Hij doet niet mee aan het \'ik vind jou wel aardig maar jou niet\'. Hij behoudt liever de vrede.

Kath

Kath is het enige meisje in de groep totdat Cyril erbij komt. Ze is daar wat gepikeerd over omdat ze denkt dat haar plekje in gepikt wordt. Daarom is ze wat kortaf en niet zo aardig. Eigenlijk is Kath wel heel lief maar ze komt wel voor zichzelf op.

Harry

Harry is een zwerver die net een nieuw begin gaat maken in een nieuw huis. Hij is aardig maar, zoals de kinderen weten, hij houdt van zijn rust.

Quotes

"Boven komen er waarschijnlijk bedrijfjes. Maar wij krijgen de benedenverdieping met die perfecte betonnen vloer, zegt Levi verlekkerd. Ja, als we het voor elkaar krijgen tenminste. Er is toch nog niets zeker? zegt Joep. Levi bromt iets en zegt dan: wat ziet dat gebouw er alleen potdicht uit vandaag. Vorige keer konden we er zo in." Bladzijde 31
"Maar wel net nu Kath weer terug is, denkt Levi hardop. Tja, dan zal je meisje effe moeten wachten. Wil je poen verdienen of niet? Ja natuurlijk wil ik dat! Dan moet je als de donder naar die gozer daar lopen, want hij is bijna weg met zn busje. " Bladzijde 102
"Die mep ik wel met mn skateboard, roept Kath militant vanaf de deur. Die hebben ze niet eens bij zich, grinnikt Joep en wijst naar hun skateboards, die bij de deur geparkeerd staan. Levi hoeft maar een moment te denken aan de gemene blik van de boer die zo kwaad werd op Zep. Laten we ze alleen gaan? Vragend kijkt hij Joep, Kees en Jim aan. Het volgende moment spurten ze met zn allen achter de chicks aan. " Bladzijde 115

Thematiek

Vriendschap

In dit boek is niet skaten maar vriendschap het belangrijkste thema. De vriendschap komt op het spel te staan als Cyril erbij komt en de vriendschap met Harry wordt juist sterker. Eerst is Kath het enige meisje in de groep en het zorgt voor jaloezie als Cyril er ook opeens bij komt. Uiteindelijk merkt Kath dat Cyril heel aardig is en dat ze hobby\'s delen dus worden ze dikke vriendinnen. Omdat Harry opzichter mag zijn van het skatepark dat er mag komen worden de zwerver en de skaters steeds meer bevriend met elkaar. Ze kennen elkaar steeds beter en weten wat ze aan elkaar hebben. De groep is een hechte groep en de ontwikkelingen tussen deze vriendschappen staan centraal. Daarom is dit het thema van het boek.

Motieven

Verliefdheid

Ook in dit boek is verliefdheid een belangrijk onderwerp. De verliefdheid tussen Kath en Levi is belangrijk maar er zijn ook heel wat jongens die een oogje hebben op Cyril.

Sport

De sport skaten is belangrijk en zorgt ervoor dat de kinderen elkaar ontmoeten en vrienden met elkaar zijn. Door het skaten beleven ze veel avonturen.

Trivia

De jongens Levi, Joep en Jim zijn gebaseerd op echte personen.

Titelverklaring

Dit boek is onderdeel van de serie Skatewise. De boeken die onderdeel zijn van deze serie hebben allemaal een naam die slaat op een skatetrick. Dit boek heet SlideSs. Dit slaat op de tricks die de jongens en meisjes oefenen maar ook op de gebeurtenissen in het boek. Er is sneeuw gevallen en de vaart is bevroren. De jongens gaan snowskaten met Cyril en glijden regelmatig uit over de sneeuw en het ijs. Joep glijdt zelfs in een wak. Alles is spekglad en op verschillende plekken in het boek wordt gesproken over uitglijden en het maken van slides door gladheid. Daarom heet dit boek SlideSs.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Het is opgedeeld in hoofdstukken waarbij elk hoofdstuk een naam heeft. De hoofdstukken verschillen van lengte. De lengte heeft te maken met de gebeurtenis die beschreven wordt. Hoe langer de gebeurtenis, hoe langer het hoofdstuk. 

De naam van het hoofdstuk slaat op een zin of gebeurtenis die in dat deel van het boek is gebeurd. Voorbeelden van de titels van hoofdstukken in combinatie met de gebeurtenis in dat hoofdstuk zijn:

- Nog erger dan regen: In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe erg het is dat er sneeuw is gevallen en dat de skaters niet kunnen skaten. Er wordt beschreven hoe de skaters bij elkaar komen en proberen oplossingen te bedenken om toch te kunnen skaten. Dit hoofdstuk is niet zo lang omdat de gebeurtenis die beschreven wordt ook niet zo lang is. 

- Paardengek: In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe Kath en Cyril vriendinnen worden omdat ze allebei erg van paarden houden en hoe ze besluiten samen eten te gaan brengen naar de paarden als het donker is. De jongens gaan natuurlijk mee en samen brengen ze het eten naar de paarden. 

- Rinkelende fietsbellen: In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe de boer opgepakt wordt en hoe Levi, Joep en Kath gered worden door de rinkelende fietsbellen van de 3J's. 

Decor

Het verhaal speelt zich af in de loods van de oude houtzagerij en in en rondom de cacaofabriek. Ze komen in het huis van Cyril en daardoor ook bij de oude boerderij die daar vlakbij ligt. Daarnaast komen de kinderen ook op het gemeentehuis voor het overleg. 

De tijd die verloopt van het begin tot het einde van het boek is ongeveer drie weken. Het verhaal start met de eerste dag van de kerstvakantie als het gesneeuwd heeft. 

Stijl

Het verhaal wordt niet vanuit de ik-persoon geschreven maar vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Het schrijven vanuit de ik-persoon wordt tegenwoordig veel gebruikt door schrijvers. Dit is in dit boek niet het geval, waardoor het wat ouder aan doet. 

Het verhaal wordt soms wat opsommend verteld. In vergelijking met eerdere boeken uit deze serie worden al wel meer woorden gebruikt die de verbeelding kunnen stimuleren, zoals leuke vergelijkingen en metaforen. 

Er wordt in het boek veel straattaal gebruikt, zoals dude, chicks, sick, chillen etc. Deze taal wordt gebruikt door de skaters. Deze taal sluit aan bij de jongeren uit de skatecultuur zoals de schrijfster deze beschrijft. Ze zijn stoer en denken alleen maar aan skaten.

Slotzin

Een dezer dagen gaat het hem vast en zeker lukken!

Beoordeling

In vergelijking met de andere boeken uit deze serie is dit boek al een stuk leuker om te lezen. De gebeurtenissen zijn spannender en de stijl roept meer verbeelding op. 

In het verhaal wordt veel straattaal gebruikt door de jeugd. Deze zal heel herkenbaar zijn bij skaters maar als je niet skate lijkt deze taal erg overdreven. Dit maakt het soms niet interessant om te lezen. 

Er worden in het verhaal veel tricks beschreven en soms heel veel achter elkaar wat maakt dat het verhaal voor een niet-skater niet interessant. Het verhaal wordt dan onderbroken om alle tricks achter elkaar te beschrijven. Achter in het boek staat wel een lijst voor 'skateboarden voor dummies' maar om tijdens het lezen telkens heen en weer te gaan tussen die lijst en het verhaal is me wat te veel moeite.

Recensies

"En ik vind dat Inez veel meer lof verdient , want het is geweldig wat ze bereikt met haar boeken!!!" http://www.bol.com/nl/p/s...010930138/
"Maar eerlijk is eerlijk, als je begint te lezen, blijf je lezen tot het uit is. Het is opnieuw een lekker boek dat vlot wegleest en skaters zullen het helemaal geweldig vinden." http://www.leestafel.info...z-van-loon
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.432 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine