The Circle door Dave Eggers

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover The Circle
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 29 december 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover The Circle
Shadow
The Circle door Dave Eggers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 444 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

De Cirkel is een intelligente, geestige en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld. 

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

De Cirkel is een intelligente, geestige en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld. 

Eerste zin

Mijn god, dacht Mae. Dit is het paradijs. De campus was immens en grillig, een explosie van Stille Oceaankleuren, en toch tot in het kleinste detail zorgvuldig overwogen, door de meest expressieve handen vormgegeven. Op een stuk land waar ooit een scheepswerf had gezeten, toen een drive-inbioscoop, toen een rommelmarkt, toen drie keer niks, bevonden zich nu zachtgroene heuvels en een fontein van Calatrava. En een picknickterrein met in concentrische cirkels opgestelde tafels. En tennisbanen, gravel én gras.

Samenvatting

BOEK 1

Mae Holland is 24 jaar oud als ze door een ex-studiegenote Annie wordt gevraagd om voor een groot internetbedrijf, De Cirkel, te werken. Mae is meteen onder de indruk van de geweldige organisatie die veel invloed heeft op het menselijk bestaan. Het verhaal lijkt wel een vervolg op de roman Big Brother, want de kern van de boodschap die het bedrijf nastreeft is dat alles openbaar moet worden en dat mensen overal en altijd bekeken kunnen worden.

Mae krijgt een eigen desk op Costumer Experience en moet in eerste instantie vragen van mensen beantwoorden die over van alles kunnen gaan. Vervolgens moet er steeds een beoordeling worden gevraagd van de afhandeling en die moet van de leidinggevenden heel erg hoog zijn. Wanneer je een score haalt van 95 (op 100) is het de bedoeling dat je door middel van zelfreflectie en de klant opnieuw benaderen, de score opkrikt in de buurt van de 100. Dat lukt Mae aardig en ze is bereid heel hard te werken voor de hoogste score. Minder sterk is ze in het begin op het gebied van de sociale contacten, want ze moet 's avonds ook nog het liefst op party's van de Cirkel verschijnen. In een weekend gaat Mae echter graag naar haar ouders. Die hebben het moeilijk, omdat de ziektekostenverzekering de kosten van Mae's vader niet wil dekken. Geen probleem: De Cirkel heeft een steengoede verzekering waarvan ook de ouders van Mae gebruik mogen maken. Mae wordt zo weer een stukje verder ingepalmd. Bij haar ouders ontmoet ze haar oude verkering van de middelbare school, Mercer, die een eigen bedrijfje heeft. Ze krijgen in Boek I steeds met elkaar ruzie, want Mercer ziet helemaal niets in het vrijgeven van privacy. Hij vindt Mae maar een sociale autist. Ze is op visite altijd in de weer met beeldschermpjes en ratings.

Het bedrijf heeft weer eens een nieuwe vondst: SeeChange, waardoor je vrijwel iedereen 24 uur kunt volgen. Het zijn lollyvormige camera's die vrijwel onzichtbaar zijn te bevestigen. het heeft heel veel voordelen, maar je kunt vrijwel niets meer stiekem doen. Eamon Bailey, een hoofd van de Cirkel vindt dit een prachtig systeem tegen criminaliteit. Bovendien kun je zo alle kennis in de wereld delen met mensen die bijvoorbeeld gehandicapt zijn en die niet mobiel zijn. Mae is zelf slachtoffer van het systeem wanneer ze tijdens een nachtelijke kayaktocht bespied wordt door een camera en een dag later ter verantwoording wordt geroepen door Bailey. Ze moet dan in een live-uitzending beloven dat "privacy eigenlijk diefstal is" en dat ze voortaan 24 uur transparant zal zijn.

In Boek I ontmoet ze ook twee mannen met wie ze wat krijgt. De ene heet 'Francis Garaventa' en de andere kent ze alleen bij zijn voornaam Kalden. Met de laatste heeft ze seks (zelfs op een toilet waarbij ze zich onbespied waant) maar steeds is hij daarna verdwenen. Ook Annie kent hem niet en ze wil graag weten wie het is. Maar Mae kan haar niet veel vertellen over hem en ze houdt ook informatie achter. Hij laat heel weinig over zichzelf los. De andere man, Francis, vindt ze eigenlijk maar een eikel, die tijdens zo’n Cirkelfeestavond bovendien informatie/foto’s over haar verspreidt, waardoor toeschouwers alles van haar te weten komen. Francis heeft ook nog een seksueel probleem, want hij komt steeds voortijdig klaar, waardoor Mae geen echt orgasme kent.

Mae krijgt het verwijt dat ze niet veel op dat soort personeelsavonden komt en meer naar haar ouders trekt.

 Boek II

Mae draagt nu elke dag een ketting waardoor het mogelijk is dat al haar volgers alles van haar te weten komen. Ze heeft heel veel volgers die haar dus steeds kunnen zien bij alles wat ze doet. Ze krijgt ook meteen commentaar van haar volgers via de informatie van haar polshorloge. Ze laat zich leiden door het feit dat ze een camera meedraagt bijvoorbeeld wanneer ze moet eten, neemt ze alleen gezond voedsel, terwijl ze liever een brownie wilde pakken.

Ze is steeds transparant. Zo voert een medewerker een schildpad aan een reuzenhaai en het wordt live in beeld gebracht. Maar dan ziet ze dat Kalden dit ook heeft gezien en ze volgt hem. Hij waarschuwt haar dat het verkeerd is wat De Cirkel doet. Ze is helemaal ontdaan en kan dat niet begrijpen. Ze tikt hem in al haar bekende systemen in maar er staat niets in over Kalden.

Mae woont nu permanent in een kamer van het campushotel. Ze ziet ook Annie weer eens terug. Die vertelt live over haar project PastPerfect, waarin van een proefpersoon alle informatie over diens voorgeslacht wordt verzameld. Ze wordt zelf de nieuwe proefpersoon. Uit het gesprek blijkt dat Annie eigenlijk jaloers is op de mondiaal bekend geworden Mae. Die heeft intussen duizenden volgers gekregen. Mensen doen ook vaak een beroep om haar om geholpen te worden. Ze wordt ook intern steeds populairder. Tijdens een zitting van de Bende van Veertig en de Twee Wijzen (Bailey en Stenton) vertelt ze haar idee over de koppeling van overheidssystemen en die van De Cirkel. Mensen zouden zo verplicht kunnen worden om te gaan stemmen. Dat geeft enorme macht aan De Cirkel en iedereen is enthousiast. Iedereen behalve de ouders van Mae en haar ex-vriend Mercer. Die blijven zich verzetten tegen de invloed van De Cirkel. Mercer schrijft haar enkele brieven: eerst met het advies om met die onzin te stoppen en later schrijft hij haar dat hij deze wereld zal proberen te ontvluchten.

Het experiment met Annies PastPerfect wordt een ramp. Haar voorouders blijken niet zo’n goede reputatie te hebben: ze haalden en bezaten slaven. Annie gaat aan de stress ten onder. Ze raakt in een coma.

Intussen heeft de Cirkel weer een nieuw programma ontwikkeld: SoulSearch, waarbij het mogelijk is dat een gezocht persoon binnen twintig minuten kan worden gevonden. Dat is leuk voor het zoeken van criminelen, maar als Mae het wil bewijzen met een gewone burger, zoekt ze Mercer uit en dat zorgt ervoor dat hij door een heleboel mensen wordt opgejaagd, ook met drones, en tenslotte van een brug afrijdt en sterft.
Na een wereldwijd live uitgezonden experiment met een haai die met een inktvis en zeepaardjes (opgevist uit de Marianentrog) terug in een bassin wordt gezet, ontmoet Mae ineens Kalden weer. Kalden blijkt in de organisatie bekend te staan als Ty, een van de Drie Wijzen, die het bedrijf heeft gesticht. Hij vlucht met haar ondergronds om haar te vertellen dat zijn oorspronkelijke plan helemaal uit de hand gelopen is door de ontwikkelingen die Stenton en Bailey later hebben toegevoegd. Hij vraagt haar mee te helpen aan het stoppen van de Cirkel, nog voordat die organisatie De Voltooiing (een gesloten cirkel) heeft bereikt. Einde van Boek II deelt Mae mee wat ze zal doen.

 Boek III

Dit deel kun je beschouwen als een epiloog. Mae heeft het gered. Ze heeft niet gedaan wat Ty/Kalden van haar vroeg, maar heeft hem verraden bij Bailey. Ze zit nu in een kliniek en kijkt naar de in coma verkerende Annie. Ze is blij dat ze heeft bijgedragen aan de Voltooiing van De Cirkel. Maar ze is van mening dat er snel een programma moet worden ontworpen waarbij je de gedachten van in coma verkerende mensen zou kunnen lezen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Annie

Annie is haar oud-studiegenote die Mae in De Cirkel introduceert. Ze leidt haar eerst rond. Af en toe neemt ze contact op en in Boek I is ze vooral geïnteresseerd in de onbekende man, Kalden, met wie Mae seks heeft. Ze wil graag zijn achternaam en achtergrond kennen, maar Mae weet er ook niet zo veel van. In Boek II wordt Mae steeds belangrijker en raakt Annie wat op de achtergrond. Ze lijkt ook jaloers op Mae. Ze gaat een nieuw project draaien (PastPerfect) maar dat valt slecht uit voor haar familie. Die heeft in het verleden minder fraaie dingen gedaan en dat wordt nu allemaal openbaar. Ze beklaagt zich erover tegen Mae maar die wil nu ook net luisteren. Annie gaat er aan onderdoor en raakt in een coma. Eigenlijk had ze de ontwikkeling van De Cirkel aan het einde willen voorkomen.

Mae Holland

Mae is de hoofdpersoon in deze toekomstroman. Ze is nog maar 24 jaar als ze gaat werken bij de Cirkel en erg onder de indruk van het bedrijf. Ze merkt niet eens dat ze zich door alles laat leiden. ze werkt zich het apezuur om haar ranking zo hoog mogelijk te krijgen en is vrij naïef dat ze bepaalde dingen ongestoord laat gaan. Ze laat zich ook inpakken doordat haar vader om wie ze veel geeft in de zorgverzekering van De Cirkel mag komen, waardoor de financiële zorgen van haar ouders voorbij zijn. Als ze betrapt wordt door camera's tijdens het kajakken, laat ze zich aan het eind van Boek I door Bailey verleiden tot opmerkelijke uitspraken. In Boek II blijkt dat ze helemaal in de ban is van de mogelijkheden die de Cirkel biedt. Ze laat zich als een van de Cirkelaars volledig transparant zijn. Ze gaat mee in het systeem door te beweren dat stemmen via De Cirkel kan. Ze groeit haar vriendin Annie boven het hoofd. Ze heeft alleen wel behoefte aan Kalden die ze wil ontmoeten. Ze haat Mercer die haar steeds wijst op de gevaren en ze laat een klopjacht op hem plaatsvinden, waarbij hij de dood vindt. Zij neemt daarvan niet de schuld op zich. Ze laat haar ouders schieten en als Kalden die (Ty blijkt te zijn) haar vraagt een einde te maken aan de Voltooiing van De Cirkel vanwege haar grote invloed weigert ze dat. Ze zorgt ervoor dat de Voltooiing juist zijn gang kan gaan. In de laatste alinea blijkt dat ze eigenlijk nog meer wil, namelijk de gedachten van comapatiënten kunnen lezen.

Eamon Bailey

Eamon Bailey is één van de grote mannen van De Cirkel. Mae ontmoet hem aan het einde van Boek I wanneer ze betrapt is op het stiekeme kajakken. Hij brengt haar tijdens een bijzondere uitkomst met het personeel tot een aantal bijzondere uitspraken. Hij wil steeds meer en verder en volgens Kalden heeft hij de oorspronkelijke bedoeling van De Cirkel overschreden. Hij is niet te stoppen. Alleen Mae zou dat moeten kunnen. Bailey verkoopt alles met het motto dat iedereen overal deelgenoot van moet kunnen zijn (bijv. zijn gehandicapte zoon). Samen met Stenton streeft hij de Voltooiing van De Cirkel na. Dat zou dan de perfectie moeten zijn.

Kalden

Kalden is de onbekende man die zich op een vreemde manier door het bedrijf begeeft. Hij maakt op onverwachte momenten contact met Mae en hij heeft ook seks met haar in haar hotelkamer en op de wc van het kantoor. Annie wil graag weten wie hij is, maar in Boek I blijft hij heel geheimzinnig aanwezig in het verhaal. Ook In Boek komt hij nog anoniem en stiekem voor. Hij begint Mae te waarschuwen voor de gevolgen van het verlies aan privacy. Aan het einde bij het experiment met de haai geeft hij zich bloot. Hij blijkt Tyler te zijn, de man die aan de basis stond van De Cirkel, maar die heeft ingezien dat de andere twee Wijzen en de volgers van De Cirkel de Voltooiing (de gesloten cirkel) nastreven. Dat wordt ene ramp voor de mensheid. Hij wil via Mae proberen dit te voorkomen en moet daarom open kaart spelen. Maar Mae verraadt hem. Hij wordt onder curatele gesteld.

Mercer

Mercer is de oude klasgenoot van Mae met wie ze verkering heeft gehad en het is ook de man die haar in de Grand Canyon ontmaagd heeft. Hij heeft nog steeds contact met haar ouders. Mercer is één van de mensen die in toekomstromans een rol spelen, die waarschuwt voor de gevolgen van het verlies aan privacy. Hij laat dat in niet mis te verstane termen merken aan Mae. Die kan daar niet tegen en scheldt hem overhoop. Mercer heeft wel invloed op Mae’s ouders en weet te bewerkstelligen dat ze de camera’s in hun eigen huis afdekken. In Boek II waarschuwt hij Mae nog een laatste keer, daarna schrijft hij haar in een afscheidsbrief dat hij ondergronds zal gaan. Dit redt hij echter niet, want Mae laat hem tijdens een experiment in SoulSearch opsporen. Achtervolgd door een groep hysterische Cirkelaars, rijdt hij in een ravijn.

Quotes

"Hij draaide zich weer naar het scherm om, las wat daar stond en nodigde zo het publiek uit om zich de tekst in te prenten. Alles wat gebeurt moet openbaar zijn. Hij wendde zich weer naar het publiek en glimlachte. ‘Oké, ik wil het nu dichter bij huis brengen. Mijn moeder is eenentachtig. Ze is niet meer zo goed ter been als vroeger. Een jaar geleden is ze gevallen en heeft haar heup gebroken en sindsdien maak ik me zorgen over haar." Bladzijde 68
"Mae keek hoe laat het was: 12.54 uur. Ze moest nog een paar minuten volmaken en hield haar cameraatje op de octopus gericht. Ze koesterde niet de illusie dat de volgers elke minuut van haar dag even spannend vonden. In de weken dat ze nu transparant was, was ze niet al die tijd voortdurend actief geweest. Lang niet altijd zelfs. Het was haar taak om de volgers een open venster te bieden" Bladzijde 279
"Mae draaide zich om en keek naar de drie zinnen. Ze knipperde haar tranen weg. Had ze dat echt allemaal zélf bedacht? == GEHEIMEN ZIJN LEUGENS == DELEN IS MEE-LEVEN == PRIVACY IS DIEFSTAL Ze kreeg een brok in haar keel en ze wist zeker dat ze geen woord meer zou kunnen uitbrengen. Hopelijk vroeg Bailey nu niets meer." Bladzijde 274
"‘Je volgers kunnen mij niet horen”. […..] Hij klonk gespannen, aangeslagen. ‘Luister. Er moet een eind worden gemaakt aan veel dingen die nu gebeuren. Ik meen het. De Cirkel is bijna voltooid en geloof me, Mae, dat is heel slecht voor iedereen, voor de hele mensheid. Wanneer kunnen we elkaar zien? Desnoods op de plee, dat maakt mij niet uit..." Bladzijde 290
"Maar ik ben dus weg. Als je dit leest, ben ik uit beeld en ik verwacht dat meer mensen mijn voorbeeld zullen volgen. Dat weet ik zelfs zeker. We duiken onder, we wonen ondergronds, in de woestijn en in de bossen. We zijn vluchtelingen, kluizenaars, of een ongelukkige maar noodzakelijke kruising van die twee. Want dat is wat we zijn." Bladzijde 375

Thematiek

Macht

In deze toekomstroman wil Eggers wijzen op de grote gevaren van de macht van het internet. Er staat ons in de toekomst een enorm gevaar te wachten: het verlies van onze privacy. De schade die het internet ons nu al kan berokkenen, is gemakkelijk toe te lichten met voorbeelden uit de huidige praktijk (identiteitsfraude, cyperpesten, phishing). Maar Eggers gaat verder dan de huidige problemen. Op den duur wordt alle kennis openbaar en krijgt een organisatie zoals de Cirkel alle macht in handen. De Cirkel is bedacht vanwege de goede bedoelingen die Tyler over het nut van kennis had, maar zijn compagnons hebben de grenzen ver overschreden en bedenken steeds nieuwe toepassingen van de nieuwe technologie. (TruYou, SeeChange, PastPerfect). Het gebeurt steeds met zogenaamd goede bedoelingen maar de macht van De Cirkel wordt steeds groter. Het doel wordt verborgen achter slogans en oneliners en de organisatie begint het beeld van een sekte te vertonen. Bovendien worden de medewerkers voortdurend uitgebuit en opgedreven om de meest perfecte score te halen. Dat is natuurlijk erg slecht voor de gezondheid en dan helpt een goede ziektekostenverzekering van de Cirkel ook niet erg. Sommige medewerkers komen erachter dat er te grote nadelen aan het systeem zitten (zoals Annie met haar familieproblemen in PastPerfect) en die willen er wel mee stoppen. De geestelijk vader Ty(ler) vindt ook dat De Cirkel te ver gaat. In een dergelijk totalitair systeem komen altijd individuen naar boven die zich verzetten tegen de machtsblokken. Hier zijn dat Mercer en Tyler. Maar die individuen moeten het vak afleggen tegenover de macht. “De Cirkel” doet je natuurlijk steeds denken aan andere belangrijke toekomstromans als “1984” (Big Brother) van George Orwell , “Brave New World", (Aldous Huxley) “Fahrenheit 451” (Ray Bradbury) waarin een maatschappij wordt beschreven waarin boeken niet meer zijn toegestaan en de brandweer de opdracht heft die boeken te vernietigen.

Motieven

Moeizame liefdesrelaties

In het boek heeft Mae drie liefdesrelaties. Mercer is haar oude vlam met wie ze vroeger leuke dingen beleefde. Hij is in het dorp van haar ouders blijven wonen en Mae heeft zich “ontwikkeld.” In Boek I komt ze in aanraking met Francis, die eigenlijk een bekrompen en enge man is. Ze vindt hem zelf ook niet echt leuk, maar bedrijf toch seks met hem. Hij is daarin een egoïst en komt alleen zelf - meestal voortijdig - klaar. De lul brengt bovendien privégegevens van Mae in het openbaar in een nieuw project. Mae is woedend, maar gaat later toch vaak bij hem op kamers in het Campushotel. Beter heeft Mae het getroffen met Kalden die door zijn mysterieuze verschijningen en verdwijningen haar aandacht trekt. Met hem heeft ze wel ene goed gevoel bij de seks. Maar als hij van haar vraagt de Cirkel te doorbreken, kiest ze toch niet voor de liefde, maar voor de macht. Dat haar oude liefde Mercer haar echt gestolen kan worden, houdt in dat ze hem onderdeel van een experiment laat zien, dat noodlottige gevolgen heeft.

Kind-ouderrelatie

Mae is in het begin bezorgd om haar ouders, in het bijzonder haar zieke vader. Ze regelt een goede verzekering voor hem via De Cirkel. Hij heeft namelijk MS. Ze trekt haar ouders echter ook op die manier De Cirkel binnen. Er komen camera’s in het huis (SeeChange). Haar oude verkering maakt haar ouders bewust dat ze dit niet moeten doen. De ouders willen steeds meer afstand nemen van de Cirkel. Ze worden bedolven onder de mails die ze niet meer kunnen beantwoorden. Mae zit in het centrum van de macht en laat zich niets meer gelegen liggen aan Mercer noch aan haar ouders.

Seksualiteit

Met drie mannen heeft Mae seks. Mercer heeft haar vroeger ontmaagd. Dat was een fijne gewaarwording. Met Francis in het Campushotel is dat heel wat minder omdat hij tijdens het beleven van seks helemaal geen aandacht voor haar heeft. Kalden heeft dat weer wel en met hem beleeft ze stiekeme seks, bijvoorbeeld op de wc, waar geen camera’s zijn.

Maatschappijkritiek

Net als in de beroemde voorgangers "1984"en "Brave New World" wordt in "De Cirkel" gewaarschuwd voor het verlies aan privacy. Grote organisaties krijgen in die digitale wereld steeds meer macht. Het boek is erg actueel. Bekend zijn de openbaringen van Snowden waarin hij vertelt dat Amerika over de gehele wereld een groot aantal mensen afluistert. De fictie van De Cirkel is voor een deel al werkelijkheid. Er komen in zo'n maatschappij altijd mensen tevoorschijn die kritiek leveren op het geadoreerde systeem. In dit geval zijn het types als Mercer en later ook Kalden. De laatste ziet dat zijn eigen vinding te ver is doorgeschoten en hij wil via Mae er een einde aan maken.

Motto

‘Er kwam geen einde aan, er was geen grens aan de toekomst. En dan zal een mens zijn geluk niet meer op kunnen.’ John Steinbeck – East of Eden

Dit motto geeft precies aan waar de toekomstroman over gaat: over de onbegrensde mogelijkheden van het internet.

Trivia

Het boek lijkt de literaire opvolger van 1984 , waarin een Big Brother voor het eerst wordt beschreven (George Orwell).

Titelverklaring

De titelverklaring is niet zo lastig.
Het bedrijf waarbij Mae Holland in het begin van de roman mag werken is een internetbedrijf dat het logo van een cirkel heeft en de naam van de Cirkel draagt. De mensen die er werken, heten Cirkelaars.

Structuur & perspectief

Het boek is verdeeld in drie Boeken, maar het eerste Boek wordt in het begin formeel niet aangegeven. Boek II begint op bladzijde 276 en het derde Boek is maar enkele bladzijden lang. De Boeken worden onderverdeeld in hoofdstukken en subhoofdstukken die worden aangeduid met typografische tekens en witregels.

Het perspectief is dat van een onzichtbare, alwetende verteller die vooral het gezichtspunt van de 24-jarige Mae Holland van binnenuit beschrijft en de andere personages van buiten. De verteller vertelt in de verleden tijd. Gaandeweg krijgt je door dit perspectief als lezer een soort Jan-Klaassen gevoel. Je ziet dat Mae steeds meer wordt ingepalmd door de machtige organisatie en je zou haar (net als je bij de poppenkast van Jan Klaassen wilt doen) willen waarschuwen om meer naar haar ex-vriend te luisteren dan naar de leidinggevenden van De Cirkel. Het is net of Mae niet doorheeft welk gevaar ze loopt.

Decor

Het is een actueel verhaal dat in de nabije toekomst speelt. Mae ontwikkelt zich snel in het bedrijf en de totale tijd die de roman in beslag neemt, is zeker niet langer dan een jaar.

Decor: natuurlijk speelt de roman zich af in de Verenigde Staten. Dat heeft ook te maken met de macht. Amerika is het centrum van de macht in de wereld. De grote stad in de buurt van de Campus van De Cirkel is San Francisco. Mae gaat namelijk enkele keren in de baai kajakken en spreekt dan over de Golden Gate Bridge. Ze rijdt naar het huis van haar ouders met de auto en is binnen twee uur weer terug op de Campus.

Stijl

Er is natuurlijk sprake van een Amerikaanse roman. Deze is vertaald door vier personen: Gerda Baardman, Liedwien Biekmann, Brenda Mudde en Elles Tukker. Je weet dus als lezer niet wat de oorspronkelijke stijl van de roman is. Het heeft niet zoveel zin om stijlkenmerken van vier vertalers aan te halen.

Het is wel een boek dat helder van taalgebruik is. Zeker jonge mensen zullen weinig moeite hebben de termen van de nieuwe technologie te begrijpen.

Slotzin

Er verscheen een nieuwe uitbarsting van kleur op het scherm dat de activiteit van Annies hersenen volgde. Mae stak een hand uit om haar voorhoofd aan te raken en verwonderde zich over de afstand die het lichaam tussen hen opwierp. Wat ging er toch in dat hoofd om? Ze kon het niet uitstaan dat ze dat niet wist. Het was een belediging dat die kennis haarzelf en de wereld werd onthouden. Dat zou ze bij de eerste de beste gelegenheid bij Stenton, Bailey en de Bende van Veertig aankaarten. Ze moesten het eens over Annie en haar gedachten hebben. Waarom zouden ze die niet kennen? Daar had de wereld recht op, dat leed geen uitstel

Beoordeling

Dave Eggers heeft een interessante roman over de toekomst van het internet geschreven. De roman sluit naadloos aan bij beroemde voorgangers als 1984 (George Orwell), Brave New World (Aldous Huxley), Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) en een Nederlandse roman van F. Bordewijk, Blokken. In die romans komt altijd wel iemand voor die zich tegen de massa gaat verzetten. Er zijn immers altijd sterke individuelen in onze maatschappij. In deze roman echter gaat de hoofdpersoon ethisch ten onder. Eggers heeft een duidelijke waarschuwing willen afgeven tegen de ongebreidelde groei van de mogelijkheid van het world wide web. Literair gezien is het misschien geen hoogvlieger, maar spannend is de roman zeker wel.

Recensies

"Na de openbaringen van Edward Snowden is er geen beter moment om deze roman uit te brengen. Dave Eggers speelt met zijn werk in op de angst om privacy te verliezen en de invloed die bedrijven en instanties hebben. Het verhaal is sterk omdat Eggers nieuwe toepassingen bedenkt op basis van bestaande technologieën. Dit zorgt ervoor dat de gecreëerde angst aannemelijk wordt." http://www.cultuurbewust....de-cirkel/
"En zo dwingt Eggers je om na te denken over je eigen online gedrag. Zelfs nu we (nog) niet gedwongen worden om alles te delen, gaan sommige mensen wel heel erg ver in hun deeldrang, zonder stil te staan bij de eventuele gevolgen. Want dat is het knapste van De Cirkel, het is fictie, Eggers heeft het hele verhaal verzonnen, maar het zou best nog wel eens een profetie kunnen zijn...[….] Tel hierbij op dat het verhaal bij vlagen behoorlijk spannend en komisch is, en je hebt een steengoede roman, met een duidelijke waarschuwing. Verplicht leesvoer voor iedereen met een internetaansluiting!" http://www.pinkbullets.nl...iting-7633
"De apotheose van de roman is spannend en beklemmend, niet in de laatste plaats omdat letterlijk alle dreigende elementen, veel concreter dan bij Brave New World en 1984, reeds in onze directe omgeving aanwezig zijn. Misschien wordt de term \'een verontrustend boek\' soms wat lichtvaardig gebruikt. In het geval van The Circle lijkt het haast een understatement." http://www.volkskrant.nl/...ircle.html
"Dat maakt The Circle geen tijdverspilling. Tegelijkertijd: Eggers blijft een schrijver met een prettige stem, een sprankelende fantasie en een scherp gevoel voor dialoog. Het meest ongeloofwaardige deel van het boek is, gek genoeg, ook het spannendste, omdat dan eindelijk echt iets gebeurt. Een aantal punten is bovendien valide. Hij maakt de ziekelijke hunkering naar bevestiging tastbaar – als ratten in een lab drukken we op online knopjes, hopend op duimpjes, retweets en andere complimenten. Terecht waarschuwt hij ook voor een gevaarlijke uitruil: steeds meer surveillance als voorwaarde voor dienstverlening. Helaas is The Circle daarmee nog niet die allesomvattende, vlijmscherpe sociale kritiek die Eggers ongetwijfeld voor ogen had." http://www.nrclux.nl/the-...t/1274556/
"Dat is de wereld die Eggers ziet naderen: een wereld waarin Big Brother niet de overheid is, maar je vrienden, je collega’s, je netwerk. Informatie voor je houden is niet verboden, maar op z’n minst egoïstisch. Mae besluit haar fout goed te maken door een vlucht naar voren te maken: voortaan loopt ze dag en nacht rond met een camera om haar nek. Terwijl The Circle uitbreidt, maakt Mae carrière als postergirl voor totale transparantie. Binnen een paar weken groeit ze van junior medewerker naar werknemer van het jaar naar vrouw van de toekomst." http://www.vn.nl/Archief/...rnet-1.htm
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

N.

N.

Volgens mij is dit heus niet zo 'zeker weten goed!'...

9 jaar geleden

N.

N.

volgens mij wel

9 jaar geleden

F.

F.

zeker wel, ik zie geen minpunten jij wel dan? Nou noem ze op....

6 jaar geleden

F.

F.

Held!! De gemaakte verslag was super, heeft me echt een betere beeld gegeven over het boek. Bedankt :)

6 jaar geleden

B.

B.

Wow wat leuk
Dankje ik heb het boek niet gelezen maar kan nu wel een boekverslag maken. Hopelijk een goed cijfer ik laat het nog weten

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Circle door Dave Eggers"

Ook geschreven door Cees