Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mr Stink door David Walliams

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Mr Stink
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 17 december 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Mr Stink
Shadow
Mr Stink door David Walliams
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2009
  • 191 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis Uitgeverij, Hasselt

Flaptekst

Chloe is zowat het eenzaamste meisje op de wereld. Tot ze Meneer Stink leert kennen, een zwerver die altijd met zijn hond op een bankje zit. Hij stinkt wel een beetje, maar hij is de allereerste die aardig voor haar is. Als Meneer Stink onderdak zoekt, beslist ze dan ook hem thuis in het tuinschuurtje te verstoppen. Maar Chloe komt erachter dat geheimen tot problemen kunnen leiden. En wat geheimen betreft... Meneer Stink blijkt er heel wat met zich mee te dragen...

Eerste zin

Meneer Stink stonk.

Samenvatting

Chloe is erg eenzaam. Op school wordt ze gepest en thuis heeft ze het gevoel dat ze niet geaccepteerd wordt. Haar moeder is de baas in huis en heeft alleen maar aandacht voor haar zusje Annabelle. Annabelle doet alles goed en Chloe doe alles fout. Haar vader heeft niet zoveel inspraak op wat er gebeurt in huis.

De moeder van Annabelle en Chloe doet mee aan de verkiezingen en probeert daarom zo voorbeeldig mogelijk te zijn. Het liefst zou ze van adel zijn en zo gedraagt ze zich ook. Haar dochters moeten haar aanspreken met 'moeder' en ze zou nooit zonder haar gekapte haar en dure parels naar buiten gaan.

In het park waar Chloe iedere dag langskomt zit een zwerver. Op een dag besluit ze een praatje met hem te gaan maken. Hoewel het een nogal ongemakkelijk gesprek is spreekt ze vaker af met de zwerver en worden ze vrienden. Chloe smokkelt soms wat eten mee en merkt dat Meneer Stink dat heel netjes opeet met prachtig bestek.

Omdat het kouder wordt buiten wil Chloe hem graag een slaapplaats aanbieden. Ze laat Meneer Stink in de schuur slapen en maakt hem wijs dat haar ouders dat wel goed vinden. Echter, haar moeder wil als nieuwe regel invoeren dat alle zwervers uit de stad verbannen moeten worden. Op een dag heeft de moeder van Chloe een interview met de krant over de verkiezingen. Meneer Stink vraagt Chloe om zijn ontbijt maar als ze binnenkomt moet ze meedoen met het interview en doen alsof ze een heel gelukkig gezin zijn. Dan trekt Meneer Stink de keukendeur open om te vragen waar zijn ontbijt blijft. De man van de krant gooit zijn verhaal om en schrijft over de moeder van Chloe dat ze zo barmhartig is en dat ze Meneer Stink bij hen laat wonen. Ze komen zelfs in een tv-programma.

Helaas voor de moeder van Chloe vertelt Meneer Stink daar de waarheid over het feit dat niet de moeder van Chloe maar Chloe zelf hem heeft uitgenodigd om te slapen in de schuur. Na het hele schandaal vertelt meneer Stink aan Chloe dat hij weer verder moet, hij is een zwerver. Hij heeft Chloe zijn levensverhaal verteld en zij begrijpt hem wel. Maar ze wil ook met hem mee. Ze denkt dat haar moeder niet van haar houdt en wil ook de wereld zien. Meneer Stink zegt dat hij het zal vragen aan haar moeder, maar in plaats daarvan vertelt hij aan de moeder van Chloe waar ze mee zit. Dan gaan haar ogen open en biedt haar excuses aan aan haar dochter.

Meneer Stink vertrekt en het gezin zwaait hem uit.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Annabelle

Annabelle heeft heel goed door dat ze het lievelingetje is van haar moeder. Ze krijgt alles gedaan en is ook een enorme klikspaan. Op een gegeven moment durft ze zich wat meer te openen en zegt ze tegen Chloe dat zij alle dingen die ze moet doen soms ook niet leuk vindt. Dan gaat het beter tussen Annabelle en Chloe.

De vader van Chloe

De vader van Chloe is niet de baas in huis. Hij is een beetje bang van zijn vrouw. Hij kan het beste met Chloe opschieten. Samen hebben ze geheimpjes die ze voor Annabelle en Moeder bewaren.

Janet, de moeder van Chloe

De moeder van Chloe is een vrouw die heel graag van adel wil zijn. De doet haar haar netjes, make-up op en draagt altijd een parelketting. Ze is enorm trots op haar dochter Annabelle die alles goed doet en kan. Chloe is anders en ze vind het moeilijk dat te accepteren. Eigenlijk is ze wel lief maar ze kan dat niet uiten.

Mr Stink

Meneer Stink is een man die al heel veel meegemaakt heeft in zijn leven. Hij is enorm rijk geweest en heeft met zijn vrouw in een prachtig huis gewoond. Het grappige is dat hij een Lord is terwijl Chloe\'s moeder heel graag van adel wil zijn maar dat niet is. Meneer Stink kan nu nergens meer aarden nadat hij alles is kwijtgeraakt bij een brand. Hij is even vriendelijk en heeft manieren alleen aan een bad en zeep hecht hij geen waarde.

Chloe

Chloe is een wat mollig meisje dat heel lief is. Ze heeft het gevoel nooit wat goed te doen omdat ze anders is dan haar zusje en zich niet interesseert voor de vakken op school maar voor schrijven. Haar moeder wil dat niet accepteren. Chloe ziet Mr Stink zitten en voelt medelijden, daarom gaat ze hem helpen.

Quotes

"Meneer Stink stonk. Zo erg dat ik zelfs zou durven zeggen dat hij ook stinkte, als dat goed Nederlands zou zijn. Hij was de stinkendst stinkende stinkerd ooit." Bladzijde 5
"Mam, Chloe, Annabelle en Meneer Stink zaten op de bank en klapten in hun handen. Zelfs kat Elizabeth en Hertogin lagen tegen elkaar aan en lieten hun kop heen en weer wiegen. Hardrock was niet meteen de favoriete muziek van Meneer Stink. Hij had stiekem zijn konijnenkeutels in zijn oren gestopt." Bladzijde 179

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Het gaat niet goed in het gezin waarin Chloe opgroeit. Ze heeft het gevoel dat haar moeder niets om haar geeft. Haar moeder heeft alleen maar aandacht voor haar zusje, Annabelle. Chloe\'s vader is zijn baan verloren en durft dat niet aan zijn vrouw te vertellen. Doordat Chloe een vriendschap opbouwt met Meneer Stink leren haar zusje en haar ouders hem ook kennen. Door wat hij zegt en doet heeft hij veel invloed op het gezin. Hij zorgt ervoor dat de leden van het gezin weer kunnen laten zien dat ze om elkaar geven. Door meneer Stink worden de familiebanden versterkt en vernieuwd, daarom is dit het thema van het boek.

Motieven

Kind-moederrelatie:

De relatie tussen de moeder van Chloe en Chloe zelf is niet goed. Chloe heeft het gevoel dat haar moeder niets om haar geeft en zegt dat ze haar haat. Chloe\\\'s moeder weet niet wat ze met haar creativiteit aan moet. Chloe is geen gewoon meisje en daar kan ze niet goed mee omgaan.

Rouwverwerking

Meneer Stink heeft veel meegemaakt in zijn leven. Hij is zijn vrouw en kind verloren in een brand. Hierdoor kan hij nergens meer aarden, hij kan het niet verwerken en daarom zwerft hij maar rond.

Opdracht

Voor mijn mama Kathleen, de liefste vrouw die ik ooit ontmoet heb. (David Walliams)

Trivia

Het boek Mr. Stink is in 2012 verfilmd tot een film van 60 minuten door BBC One.

Titelverklaring

Meneer Stink stinkt. Hij wast zich één keer in het jaar in een sloot of vijver en draagt vieze kleren. Hij houdt niet van zeep en daarom stinkt hij een uur in de wind. Daarom noemt iedereen hem in de stad Meneer Stink.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in 26 hoofdstukken. Alle hoofdstukken hebben een bijpassende naam, meestal een zinnetje dat in dat hoofdstuk voorkomt. Het boek begint direct met het beschrijven van Meneer Stink. Pas daarna lees je over wie Chloe is en uit wat voor gezin ze komt.

Het verhaal wordt verteld door de schrijver, vanuit de ik-persoon. De schrijver is zelf geen personage in het boek maar vertelt het verhaal.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het park en in en rondom het huis waar Chloe woont. Op een gegeven moment woont Meneer Stink in de schuur en hierdoor speelt het verhaal zich hier ook vaak af. Af en toe gaan moeder en Chloe naar de winkel en een enkele keer loopt Chloe samen met Meneer Stink door de stad.

De tijd waarin het boek zich afspeelt is in de kerstperiode. Het begint vlak voor de kerstvakantie en eindigt net na kerst.

Stijl

Het verhaal is verteld vanuit de ik-persoon. Deze is niet een hoofdpersoon in het boek, maar de verteller. Helemaal aan het einde van het boek kom je erachter dat de schrijver eigenlijk wel het meisje Chloe zelf is. Zij heeft het verhaal verteld over zichzelf. Hierdoor merk je dat de woorden die gebruikt worden niet ingewikkeld zijn. Maar juist doordat zij weet hoe ze zich gevoeld heeft kan ze haar gedachtegang mooi omschrijven. Zoals in dit stukje:

'Dat is mijn wiskundeschrift, moeder', zei Chloe met een brok in haar keel. Je denkt nu waarschijnlijk dat ze zich zorgen maakte omdat haar wiskundetaak niet in orde was. Maar dat was het probleem niet. Het probleem was dat er helemaal geen wiskunde in het schrift stond! Er moesten stomme getallen en vergelijkingen in staan, maar in plaats daarvan stond het vol met kleurrijke woorden en tekeningen.

Het bijzondere aan de manier van schrijven is dat het boek vanuit de ik-persoon is geschreven, namelijk Chloe, en dat Chloe in de derde persoon over zichzelf praat.

Slotzin

Meneer Stink stonk.

Beoordeling

Ik vond het een heel mooi en verrassend boek! Het is heerlijk om te lezen en je bent er zo doorheen. Het is grappig dat Chloe in het boek van schrijven houdt en op de laatste pagina kom je erachter dat zij dit verhaal eigenlijk geschreven heeft.

Het boek is ook verrassend. Ook is het soms niet reëel, wat het juist grappig maakt. Zoals de ideeën die de moeder van Chloe heeft om te stad te verbeteren, zouden in het echte leven nooit goedgekeurd worden.

Recensies

"Het boek Mr. Stink is leuk geschreven. Het verhaal speelt zich in Engeland af, en dat merk je in heel veel kleine dingen. De grappen zijn op een droge, Engelse toon geschreven." http://coolesuggesties.nl...-williams/
"Het boek speelt zich af tijdens de kerstvakantie en is eigenlijk een kerstverhaal in een modern jasje. Het verhaal zit strak in elkaar en er gebeurt erg veel in razendsnel tempo. En zoals het een soort van kerstverhaal betaamt, alles komt goed, ook met Chloe en haar moeder." http://www.trotsemoeders..../mr-stink/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.412 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

A.

A.

kei leuk

8 jaar geleden

A.

A.



super leuk! en handig voor mn boekverslag! dankjee ! groetjes!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine