Spinder door Simon van der Geest

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Spinder
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 25 november 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Spinder
Shadow
Spinder door Simon van der Geest
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 5e druk, 2012
  • 231 pagina's
  • Uitgeverij: Querido

Flaptekst

Mijn broer is te ver gegaan. Hij maakt alles kapot. Dit is wat ik ga doen: ik ga het geheim vertellen. Aan jou.

Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

Eerste zin

21 Juni. Je weet niet wat je in handen hebt.

Samenvatting

Dit verhaal wordt verteld door Hidde. Hij schrijft alle gebeurtenissen tijdens de oorlog tussen hem en zijn broer Jeppe in zijn schrift.

Hidde is het broertje van Jeppe en Ward. Ward is drie jaar geleden overleden aan zijn ziekte en Hidde's vader is niet in beeld. Sinds de dood van Ward is Hidde's moeder als een geest in huis, de jongens doen heel veel zelf. Sinds de dood van Ward dragen Jeppe en Hidde een groot geheim. Vlak voordat Ward stierf ontdekten ze de kelder onder hun huis. Ze hielden het geheim voor hun moeder, ze zouden er hun kelder van maken. Maar Ward stierf, juist toen Jeppe hem opgesloten had in de kelder tijdens een spelletje.

Jeppe had Hidde laten beloven het aan niemand te vertellen en in ruil daarvoor mocht Hidde de kelder hebben. In de kelder had Hidde zijn insectenverzameling. Allerlei bakken met sprinkhanen, kevers, vlinders etc. Hij zorgde daar goed voor en was er vaak mee bezig. Door zijn broer werd hij uitgelachen. Hij had eens de vleugels van een vlinder op een spin willen plakken en hem aan Lieke, een meisje uit zijn klas, gegeven. Dat was helemaal mislukt en nu noemde iedereen hem Spinder.

Op een dag, ongeveer drie jaar na de dood van Ward, zei Jeppe tegen Hidde dat hij de kelder wilde hebben. Hij wilde daar zijn drumstel neerzetten om te kunnen oefenen. Hidde wilde dat niet en stribbelde tegen. Zo brak de oorlog uit. De jongens haalden allerlei streken uit om zich de kelder toe te eigenen. Hidde kweekte nepwespen om Jeppe bang te maken, zette een nieuw slot op het luik en smeerde slakkenslijm aan de trapleuning. Hij had ook gemerkt dat Jeppe verlegen werd van meisjes dus hij kweekte roze vlinders voor Lieke. Zij hield van roze en van vlinders. Als zij dan zou komen in de kelder zou Jeppe niks meer durven zeggen. Jeppe werd bozer en bozer en spoot water in de insectenbakken en sloot Hidde uiteindelijk op in de kelder, toen hun moeder een weekendje weg was. Hidde vroeg door een luik hulp aan zijn buurjongen, Bor, maar Jeppe sloot hem erbij op.

Hidde en Bor bedachten toen een plan. Ze zouden onder de trap gaan zitten en als Jeppe naar beneden kwam zouden ze zijn voeten onder hem vandaan trekken en hem vastbinden. Toen Jeppe naar beneden liep trokken Bor en Hidde zijn benen onder hem uit en Jeppe sloeg met zijn hoofd tegen de grond. Hij bleef stil liggen.

Hidde schrok, zo had Ward ook gelegen. Bor haalde zijn zus erbij die haar EHBO diploma had. Uiteindelijk gingen ze samen met de vader van Bor naar het ziekenhuis, Jeppe had een lichte hersenschudding.

De oorlog tussen Jeppe en Hidde was voorbij. Hidde vertelde zijn moeder het verhaal van de kelder, maar liet het verhaal van Ward aan Jeppe over. Hidde liet zijn dieren vrij, zodat iedereen van ze kon genieten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Hidde

Hidde is een jonge jongen. Hij denkt over grappige dingen na. Hij is ook standvastig. Hij wil kostte wat het kost zijn kelder beschermen tegen Jeppe. Daarbij herinnert hij hem ook aan de afspraak, de Deal, die ze ooit gemaakt hebben. Hij is moedig om het op te nemen tegen zijn broer. Hidde is lief voor Lieke en maakt bijzondere insecten voor haar. Hij geeft heel veel om zijn insecten en verzorgd ze goed.

Jeppe

Jeppe is de oudere broer van Hidde en zo gedraagt hij zich ook. Hij maakt Hidde altijd uit voor Spinder en pest hem war hij kan. Zodra hij de kelder voor zichzelf wil en merkt dat Hidde tegenstand biedt is het oorlog. Hij probeert op een gemene manier Hidde te verjagen uit de kelder. In zijn hart houdt Jeppe van Hidde en Jeppe draagt de last met zich mee dat hij het gevoel heeft dat hij Ward heeft vermoord. Dat drukt zwaar op hem.

Lieke

Lieke is een meisje uit de klas van Hidde. Ze is lief voor Hidde maar zodra Jeppe aandacht voor haar heeft trekt ze toch meer met hem op, dan lijkt ze opeens wat ouder.

Moeder van Jeppe en Hidde

De moeder van Jeppe en Hidde wordt verscheurd door het verdriet om haar oudste zoon. Ze werkt veel en wordt op een gegeven moment naar huis gestuurd door haar baas om tijd voor zichzelf te nemen. Na een weekendje weg komt ze terug als Jeppe in het ziekenhuis is geweest. Daardoor verandert ze en gaat het weer een beetje de goede kant op.

Quotes

"Laat dit schrift nooit in verkeerde handen vallen! Ik weet niet of jijzelf goede of verkeerde handen hebt. Ik hoop goede." Bladzijde 1
"Jeppes aanval heb ik overleefd. Er zit een deuk in het luik, en er staat nog steeds een laag water in de kelder, maar ik heb het overleefd. Het enige wat Jeppe aan ons gevecht heeft overgehouden is één mierenbeet. In zijn wang, dat wel." Bladzijde 155

Thematiek

Geheim/ familiegeheim

Hoewel er in eerste instantie niet gepraat wordt over het geheim is dit toch het thema van het boek. Jeppe en Hidde hebben afgesproken niets over de kelder en hoe Ward daar stierf te vertellen. Om Hidde te helpen dat geheim te bewaren mag hij de kelder hebben. Dat is de deal. Zodra Jeppe de kelder wil breekt er oorlog uit, waarbij Hidde maar één troef heeft: hij zou het geheim kunnen vertellen.

Motieven

Relatie tussen broers

De relatie tussen Jeppe en Hidde was goed toen Ward nog leefde. Nu zijn ze uit elkaar gegroeid door de dood van Ward en het geheim dat ze bewaren. Juist door het geheim bloot te leggen kunnen Jeppe en Hidde weer naar elkaar toe groeien.

Dood door schuld

Jeppe denkt dat hij de oorzaak is van de dood van zijn broer. Hij wil dit zo graag geheim houden dat hij zichzelf en zijn broertje opzadelt met dit geheim.

Trivia

Wist je dat de helden van Simon van der Geest Batman en Superman zijn? Hij heeft eens proberen te vliegen als Superman, maar brak zijn pols...

Titelverklaring

Om indruk te maken op zijn vriendinnetje Lieke wil Hidde de vleugels van een vlinder op een spin plakken. Hij geeft de Spinder aan Lieke die helaas gillend wegrent. Sindsdien wordt hij door zijn klasgenootjes en vooral door zijn broer uitgescholden voor Spinder. Het boek is een schriftje waarin Hidde zijn belevenissen opschrijft. Hij heeft zijn naam voorop geschreven maar zijn broer heeft daar heel groot 'Spinder' overheen geschreven.

Structuur & perspectief

Het boek is niet opgedeeld in hoofdstukken maar in dagen. Het is geschreven als een dagboek, gericht aan jou als lezer. Sommige dagen zijn kort beschreven, sommige langer. Hidde beschrijft ook niet elke dag, en soms beschrijft hij een dag juist meerdere keren. Dan deelt hij het op in ochtenden, middagen en avonden. Het verhaal is geschreven alsof Hidde het aan jou wil vertellen, vanuit de ik-persoon.

Decor

Het verhaal speelt zich af in het huis van Jeppe en Hidde en op zijn school. Het verhaal is geschreven in het heden, het speelt zich in 2011 af. Het verhaal wordt door Hidde niet altijd in chronologische volgorde verteld. Er zijn geen flashforwards, gezien hij over zijn leven schrijft op het moment dat het gebeurt en hij niet vooruit kan kijken. Hidde beschrijft soms wel een dag die al eerder gebeurd is, door de datum geeft hij duidelijk aan wanneer wat gebeurde.

Stijl

Spinder is een boek dat erg bij de trends van deze tijd aansluit. Het is namelijk geschreven vanuit de ik-persoon. Hidde schrijft zijn belevenissen op en beschrijft zijn gedachten precies zoals hij ze denkt. Soms springt hij ook van de hak op de tak, precies zoals gedachten soms gaan. 

Omdat hij een kind is vraag hij zich ook dingen af die een volwassene zich niet zo snel zou afvragen, ook dit schrijft hij op. In dit stukje kun je goed zien hoe de gedachtengang van Hidde loopt: Nu zit ik weer in mijn kelder. Geen Jeppe te horen. Ik voel mijn vinger nog steeds kloppen van de duizendpotenbeet. Moet ik ook terugbijten? Of moet ik wegwezen? 'Maken dat ik wegkom?' zoals de doodgraver zei? Wist ik maar hoe dat kon, jezelf wegmaken. Onzichtbaar. Stel je voor.

Slotzin

Dan kan niet alleen ik ze bewonderen. Maar jij ook. Iedereen.

Beoordeling

Spinder is een prachtig boek en zijn Gouden Griffel meer dan waard. De manier waarop het verteld wordt door Hidde is kinderlijk en daardoor puur, echt. Hij zegt wat hij denkt en hoe hij daarbij komt. Je zit direct in het verhaal en kunt meeleven met Hidde. Maar ook met Jeppe, die juist door zijn verdriet en het grote geheim in de knoop zit met zichzelf.

 

Recensies

"Vorig jaar won hij met zijn even stoere als swingende Homerus-bewerking Dissus al een Gouden Griffel; in zijn derde kinderboek Spinder laat hij zien dat hij niet alleen mooie zinnen kan maken, maar ook een heftig verhaal vertellen." http://www.volkskrant.nl/...inder.html
"Dat Spinder zo veel diepgang heeft én tegelijk zo’n aansprekend kinderboek is, is van grote klasse." http://thomasdeveen.wordp...t-spinder/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

R.

R.

Een spel fout bij de hoofd persoon Jeppe er staat war in plaats van waar!

6 jaar geleden

M.

M.

it got a big mountain

6 jaar geleden

M.

M.

goede samenvatting

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spinder door Simon van der Geest"

Ook geschreven door Dorine