Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

25 door Jamal Ouariachi

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover 25
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 23 december 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover 25
Shadow
25 door Jamal Ouariachi
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 250 pagina's
  • Uitgeverij: Querido

Flaptekst

Hanna is een vrouw van grote liefdes en diepe onzekerheden. Haar leven lang stort ze zich van de ene relatie naar de andere -- en haar leven land blijft ze op zoek naar intimiteit. In drie romans volgen we Hanna wanneer ze vijfentwintig, vijfenveertig en zeventig is. Jamal Ouariachi, David Pefko en Daan Heerma van Voss schiepen een romanpersonage en gaven haar elk op eigen wijze vorm: in los te lezen episodes, waarin telkens een variant van het heden wordt beschreven en die samengevoegd prijsgeven hoe verlangen en intimiteit in elkaar overlopen en elkaar afstoten.

Eerste zin

Plaspauze. Het chemisch toilet is defect. We moeten van boord. Witte stootwillen dempen de schok waarmee de salonboot de wal raakt. Haastig klauter ik, met een paar anderen die ook nodig moeten, op de kade.

Samenvatting

Nacht (8 hoofdstukken)
De 25-jarige Hanna vaart mee op de salonboot van haar vriend Simon (Kapitein Iglo) in de nacht van 29 april. Ze moet plassen maar het toilet is defect. Als ze bij een gracht neerhurkt, ziet ze een rat en wordt bang. Aan boord ontmoet ze de Amerikaanse jongeman Matt en samen roken ze een joint. Matt hoort van Hanna dat ze een oude, gestorven vriend heeft en vraagt haar naar die relatie. Hij was 69 jaar oud toen hij aan een hartaanval stierf, maar dat was wel tijdens de liefdesdaad. Dat is een mooie dood. Hanna voelde zich een prinses die naar haar Koning: de wijze Arthur van Heeren opkeek. Hij was nieuwslezer en ze viel voor zijn prachtige stem. Ze kon er zelfs een orgasme door krijgen. Ze was erg verliefd op hem en hij kon haar ondanks zijn leeftijd erg goed bevredigen.

Matt en Hannah gaan van boord en beleven een seksscène in het huis van een kennis van Simon. Ze besluit in het huis met Matt in bad te gaan, maar hij mag haar niet neuken. Ze vertelt hem daar wel hoe vaak ze het op een dag met elkaar deden. Uiteindelijk stierf hij tijdens het vrijen. In dit deel gaat het om macht tijdens de seks. Arthur is hier duidelijk degenen die de macht heeft over Hanna en op haar beurt heeft ze weer de macht over Matt.

Ochtend ( 5 hoofdstukken)
Ze varen in de ochtend verder en Matt is er niet meer bij. Dat er een Arthur van Heeren bij haar weggegaan is, is duidelijk, maar het is nu een andere man, een wetenschapper van 46. Hij is al uit haar leven verdwenen en daar heeft ze moeite mee. Ze bezoekt een psychiater, Marc Roggeveen, en hij is nu de luisterende toehoorder. Deze relatie is veel minder open dan die met Arthur in deel  “Nacht” . Hij is nogal bang voor zijn vrouw en hij doet er alles aan te voorkomen dat ze zijn overspel merkt. Ze hebben wel een keer een paar dagen achter elkaar seks als Arthur haar meeneemt naar een congres in Duitsland. In het heden ziet Hanna op de televisie de abdicatie van Beatrix en de balkonscène van het Koninklijk Paar.
De verhouding is abrupt geëindigd, omdat Arthur met zijn gezin naar Amerika vertrekt zonder afscheid te nemen van Hanna. Hij is in feite erg laf.

Middag ( 4 hoofdstukken)
Ze varen weer verder met de boot van Simon. Ze komen bij de Blauwbrug, de beroemde brug waar de demonstranten in 1980 bij de troonsbestijging van Beatrix fel hadden gevochten met de ME. Ook Hanna’s ouders waren anti-koningsgezind. Ze waren zo principieel dat Hanna het hun dat nu kwalijk neemt. Zo kreeg ze bijvoorbeeld niet het speelgoed dat kinderen uit haar klas wel kregen (Barbiepoppen)

Hanna vindt het Koningshuis prima. Ze heeft intussen wel de nodige coke en alcohol naar binnen geslagen. Bij de weinige demonstranten treft ze Luuk aan, een jonge tegenstander van Oranje. Ze besluiten naar baar Lucifer te gaan om te drinken. De televisie-uitzending loopt door en  het gaat daar nu om de beëdiging in de kerk waar de politici hun eed aan de nieuwe Koning kunnen afleggen. Hanna begint aan Luuk het verhaal van Arthur van Heeren te vertellen, haar verdwenen geliefde, maar het is nu weer een andere variant.  Hij blijkt nu een schrijver van literaire romans te zijn,(van 34 jaar)  die wel seks met haar heeft gehad, maar dat eigenlijk altijd ondergeschikt maakte aan zijn literaire inspiratie. Als hij wilde schrijven was er geen plek voor haar en de seks. Hij ergerde zich ook aan de goedkope rommel die zo ’n hoge  verkoopcijfers scoorde. Omdat hij schrijver was, wilde hij alles benoemen, alleen voor de vrouwelijke “ondermond” kon hij geen geschikt synoniem vinden. Hij noemde het dan ook maar [ ] (accolade). Omdat er enkele mensen in het gezelschap afgehaakt hebben, is er veel coke over. Simon geeft een hoge dosis aan Hanna die naar de wc gaat met Luuk, coke snuift en hem daarna oraal bevredigt. Luuk wil wat terugdoen bij Hanna maar dat mag niet van haar. Ze houdt zo weer macht over hem.

In de relatie met Arthur ging het mis, omdat hij niet wilde dat zij hem opbelde, of onverwacht een bezoekje bracht. Hanna moest de seks met hem afdwingen. Als ze ook nog een keer zijn manuscript verscheurd en er witte wijn over giet, wil hij niets meer met haar te maken hebben. Hanna wenst hem eigenlijk dood.

Avond (4 hoofdstukken)
Simon is de salonboot weer gaan ophalen en ze varen verder om het Bickerseiland. Dan leggen we ze weer aan bij een grachtje waar een andere vriendin van Simon woont. Ze heet Johanna en Hanna kent haar nog van de middelbare school. Ze was toen een nerdje, maar ze is aardig opgedroogd en heeft een goede baan. Hanna drinkt weer alcohol Spritz en kijkt ondertussen weer naar de televisie waar de hele dag weer wordt herhaald. Ook maakt het Koninklijk Paar en wordt het Koningslied door Marco Borsato ten gehore gebracht. Johanna gaat soepje maken en Hanna volgt haar naar de keuken. Ze gaat haar vertellen over de affaire met Arthur van Heeren. Variant nummer vier is een jonge man van haar eigen leeftijd (25) met een belangrijke baan in het bankwezen. In de crisistijd interviewt Selma hem over de banken en omdat hij teveel onthullingen doet, wordt hij  vanwege zijn klokkenluiderschap ontslagen. Ze vertelt Johanna ook meteen dat hij dood is. Maar hij nam het Hanna niet kwalijk dat ze zijn verhaal had onthuld. Ze gaan seks met elkaar aan, maar het blijkt dat hij van gewone seks geen stijve kan krijgen. Hij moet eerst gepijnigd worden (weerhaken in zijn huid,) voordat hij een Excalibur krijgt.  Terwijl Johanna eten aan het maken is, lijkt ze nog geïnteresseerd, maar Hanna gaat steeds verder met haar details. Arthur had die afwijking opgedaan, terwijl hij een keer naar de film The Passion of Christ  had gekeken. Hij wil nog andere dingen die bizar zijn o.a. plas- en poepseks waar bij ze een keer boven zijn mond moet poepen. Opnieuw heeft ze het gevoel van macht ervaren. Ze zegt ook dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Als ze over de poepseks praat, wordt ze zelf kotsmisselijk en braakt over de tafel. Als ze bijkomt, voelt ze zich slecht een eenzaam. Eigenlijk heeft ze haar geliefde vier keer verloochend, merkt ze nu. Het was een sprookje: de verhouding tussen Hanna en Arthur, maar ze leefden niet meer lang en gelukkig samen. Ze laat zich door een taxi thuis afzetten.

Personages

Hanna

Hanna is verreweg het belangrijkste personage in de roman. Ze is 25 jaar, werkt als journaliste en heeft in de vier delen steeds een andere versie over het beëindigen van haar liefdesrelatie met Arthur van Heeren. Hij wordt in de loop van de vier verhalen steeds jonger. Ze vertelt de verhalen van haar relatie tegenover vier verschillende personages en de lezer zal aan het einde absoluut niet weten welke van de vier versies van het afscheid de juiste is. Hanna gebruikt ook drugs (coke) en veel alcohol. Daar wordt ze aan het einde zo ziek van dat ze kotst en door haar vrienden wordt bijgebracht. Daarna laat ze zich in een taxi naar huis brengen.

Arthur

Arthur van Heeren valt dus eigenlijk niet te beschrijven, omdat Hanna vier verschillende versies van hem in omloop brengt. De man varieert in leeftijd: 69, 45, 34, 25. Steeds reageert hij ook anders op seks, maar feit zou moeten zijn dat de relatie met Hanna beëindigd is. In de vier hoofdstukken wordt hij voorgesteld als een man met elke keer een andere voorliefde voor seks. Macht blijft echter steeds een rol spelen.

Simon

Simon is een oude vriend van Hanna die een boot bezit waarmee hij op Koningsdag 2013 een tocht maakt door de grachten. Ze leggen overal en drinken en gebruiken drugs. Hij bezit de drugs. Hij kan goed met Hanna opschieten die hij zelf Henkie noemt. Hij beweert dat hij later met haar zal trouwen (hoewel hij getrouwd is)Hij noemt zich kapitein Iglo en hij heeft veel vrienden en kennissen in Amsterdam. Het lijkt erop alsof hij het leven erg gemakkelijk neemt.

Luuk

Luuk is een antimonarchist die zich dus afzet tegen het Koningshuis. Maar hij krijgt niet veel ruimte bij Hanna. Die lokt hem een keer op de wc en bevredigt hem oraal als ze onder invloed van coke is. Hij mag niets bij haar doen. Zo toont ze haar macht over hem. Luuk komt op en verdwijnt in deel III. In deel IV is hij niet meer aanwezig.

Johanna

Johanna is een oud schoolgenoot van Hanna. Ze was vroeger een nerd maar heeft zich ontwikkeld tot een vrouw van de wereld. Ze is erg nieuwsgierig naar de seksverhalen van Hanna. Ze is flink geschokt van de laatste onthullingen en ook van de kotspartij van Hanna.

Quotes

"“You know what I used to call his dick”? Matt trekt één wenkbrauw op. “Excalibur.” Hij lacht een wat zurig lachje." Bladzijde 79
"Op het grote scherm wordt de balkonscène voor de zoveelste maal herhaald. En ineens voel ik het bloed van mijn ouders door mijn aderen kolken, ik haat die walgelijke vertoning daar op de Dam: de rattenkoning en de fascistendochter en de weduwe van de voormalige Wehrmachtsoldaat wuiven nogmaals, nu in slow motion, naar het bijeengeklitte rattenvolk, dat vergevingsgezind, door glamour verblind, terugwuift." Bladzijde 147
"In mijn tas zit een spiegeltje. Het spiegeltje leg ik boven op de toiletrolhouder. Eroverheen schud ik wat van het brokkelige witte poeder uit. Ik haal mijn portemonnee erbij. Trek mijn pinpas eruit. Groepeer het poeder in vier even brede, even lange lijntjes. Schuif de pinpas terug, neem ene biljet van tien euro. Rol het op, reikt het Luuk aan." Bladzijde 183

Thematiek

Macht

Het is duidelijk dat het seksverhaal gekoppeld aan de kroning van Willem-Alexander wijst op het motief van de macht die mensen over elkaar hebben. Die macht gebruiken ze en misbruiken. Hanna verwijst niets voor niets naar de koning. Zo kijkt ze tegen haar geliefde aan. Ook in de seks is er altijd sprake van een machtsspel. Op de achtergrond is dan het verhaal van de abdicatie een symbool voor de macht over mensen. De ouders van Hanna hebben zich in 1980 daartegen verzet door rellen te schoppen tijdens de kroning. De generatie van 2013 maakt zich daar niet meer druk over: die willen vooral een feestje vieren. Zelf willen ze alleen maar een feestje vieren. Een kleine groep idioten verzet zich nog steeds (Luuk). Maar die vindt dat het Koningsschap door geboorte verkregen macht is en dat lijkt hem niet terecht.

Liefdesrelatie: problemen/ echtscheiding

Hanna heeft een liefdesrelatie met Arthur van Heeren achter de rug. De relatie is beëindigd en tegen vier verschillende personages in de roman (die dus eigenlijk steeds luisteraar zijn) vertelt ze een versie van haar voor als seksueel getinte relatie met Arthur. Hij is achtereenvolgens: 69, 45, 34 en 25 jaar en hij sterft aan een hartaanval tijdens de seks, verdwijnt gewoon twee keer of pleegt zelfmoord.

Motieven

Seksualiteit

Seksualiteit is macht en omdat Hanna een Nederlands antwoord op Vijftig tinten is wordt de lezer overspoeld met seksuele (bijna pornografische ) passages. Alle varianten die denkbaar zijn: anaal, oraal, SM, poep-en plasseks worden in de roman expliciet beschreven.

Alcoholproblemen

Hanna doet in het verhaal veel onder invloed van alcohol en drugs. In deel III is al ze al behoorlijk moet van de middelen en de doorgebrachte nacht. Ze krijgt van vriend Simon nog een envelop met coke, waar zij veel van gebruikt. Meteen neemt ze in de wc van het café bezit van de republikein Luuk. Ook daar zie je het motief van de macht terug. Zij neemt hem als lustobject en hij mag niets bij haar doen.

Trivia

Dit boek is onderdeel van een drieluik over de (seksuele) levensloop van het hoofdpersonage Hanna. De andere delen hebben de getallen 45 en 70 als titel.

45 en 70 zijn echter niet door Jamal Ouariachi geschreven. 45 is door David Pefko geschreven en 70 door Daan Heerma van Voss.

De drie boeken zijn wel onafhankelijk van elkaar lezen hoewel zij een geheel vormen.

Titelverklaring

25  (dit eerste deel van een trilogie over Hanna)  is de hoofdpersoon Hanna 25 jaar oud. Het is Koninginnedag 2013  en Hanna  vertelt over haar minnaar: het zijn eigenlijk  vier verschillende verhalen over Arthur van Heeren.

Structuur & perspectief

Het boek wordt onderverdeeld in vier delen, die op hun beurt weer worden onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. De vier delen zijn dagdelen van de  nacht van 29 april 2013 tot aan de avond van 30 april 2013  en worden dus in chronologische volgorde gepresenteerd.
Nacht (8 hoofdstukken)
Ochtend ( 5 hoofdstukken)
Middag ( 4 hoofdstukken)
Avond (4 hoofdstukken)

In alle vier delen is er sprake van een heden (de koningsdag van 2013) en verleden ( de relatie van Hanna met Arthur van Heeren. Maar ze fingeert steeds een andere Arthur , die ook verschillende leeftijden heeft. De lezer moet zich dus afvragen of en wanneer Hanna de waarheid spreekt.

Hanna is de ik-vertelster van deze roman, die dus afwisselend in de o.v.t. (het verleden) en de o.t.t. (het heden) haar verhaal aan de lezer openbaart.

Decor

De tijd is heel eenvoudig vast te stellen. Het verhaal begint in de nacht van 29 op 30 april en loopt tot aan de avond van 30 april 2013. Het is de dag dat Willem-Alexander tot Koning wordt gekroond. Daardoor zijn er veel verwijzingen naar de tv-uitzending van die dag (bij. De abdicatie zelf, de balkonscène, de beëdiging van de Kamers en  de Koningsvaart ’s avonds)

De tijd stopt wanneer Hanna onder invloed van drugs en alcohol in een taxi naar huis rijst: de Bethaniëndwarsstraat in Amsterdam. Amsterdam is natuurlijk het decor van deze roman. Hanna woont in Amsterdam en vaart met een boot van vriend Simon (Kapitein Iglo) door de grachten maar stapt ook uit op bepaalde plekken (een café, het huis van een vriendin).

Stijl

De stijl van Jamal Ouariachi is in deze roman heel expliciet en  helder. Expliciet daar waar het erotische bijna pornografische beschrijvingen van de seksuele daden die Hanna en Arthur plegen betreft. Het boek dat het eerste deel van een trilogie is  zou de Nederlandse tegenhanger moeten zijn van de succesvolle trilogie “” Vijftig tinten”  uit 2012. David Pefko en Daan Heerma van Vos  schrijven de andere delen over Hanna. Jamal schrijft ook expliciete metaforen en er zit zeker in bepaalde hoofdstukken, een humoristische, sarcastische toon in zijn 
Om een idee te geven van deze beschrijvingen: (seks en humor)

(blz. 33) Zijn stem golfde niet alleen tegen je trommelvlies, maar tegen heel je lijf, je hele huid was een membraan dat trilde onder de golven van zijn keelgeluid, ik wist zeker- we wilden het altijd nog  een keer proberen- dat als hij lag met zijn hoofd tussen mijn benen zou praten, ik klaar zou kunnen komen zonder dat hij me met een vinger hoefde aan te raken.

(blz. 63) De geur van zijn aftershave, zijn mannenshampoo. Die keer dat we samen in bad lagen en ik mijn hoofd onder water stak en hem in mijn mond nam, eerst nog ene slappe zeeslak, al snel een hard en kloppend dier op mijn tong.. Je was onder de indruk dat ik zo lang mijn adem kon inhouden onder water.

(blz. 90) seks en beeldspraak:
Er komt leven uit. Daar is een kut voor gemaakt. Niet om opeens de dood in je te hebben steken. Jij kijkt er misschien begerig naar, maar ik heb dit ding gehaat, snap je dat. Voor mij is het een grafkelder, een vernietigingskamp, en ik ben daar nu wel overheen na al de maanden.

(blz. 123) spottend en cynisch.
En daar verschijnen de hoofdrolspelers in dit sprookje-van-metamorfose: de oude koningin, met die kenmerkende grijze suikerspin op haar hoofd. Straks zal zij weer prinses zijn. De kroonprins  en -prinses, hij in rokpak, zij in een crèmekleurige frutselfantasie met een parelmoeren glans. Straks zullen ze tot koning en koningin transformeren.

Slotzin

De prinses vertelt sprookjes, dat is alles wat haar rest. En ze leefde nog lang… En ze leefde nog… En ze leefde.

Beoordeling

Tja,  Na “Vijftig tinten” van E.L. James  beleeft de seksuele roman een flinke groei in verkoopcijfers. Velen proberen een graantje mee te pikken. In Nederland besloten drie schrijvers een trilogie te schijven over Hanna. Dit is het eerste deel. Het leuke van de roman is de koppeling van Hanna’s verhaal aan de  troonsafstand van Beatrix, een beeld dat goed te reconstrueren is omdat de televisie-uitzending die dag een belangrijke rol speelde en ook door veel mensen werd gevolgd. Dat is allemaal heel herkenbaar en actueel.

Daarom creëert de schrijver een roman over macht. Hij is niet kinderachtig in het beschrijven van seksuele scènes en op zich doet hij dat wel goed, want dat valt niet mee zonder meteen ranzig te worden.  Dat betekent m.i. wel dat deze roman niet geschikt is voor “jeugdige lezertjes” en dus zeker niet voor de middenklassen van de middelbare school. Een eindexamenkandidaat van vwo (misschien havo) zou de inhoud moten “aankunnen.”

De stijl en de inhoud van deze roman  zouden leerlingen kunnen aanspreken, maar “een gewaarschuwd mens telt wel voor twee.”

Recensies

"En er is humor, veel. De grappen op deze kroningsdag worden afgewisseld met spotzieke passages. Van de krakers van weleer, die zichzelf tot aristocraten der rebellie rekenen, blijft onder de dorsvlegel van Ouariachi weinig heel. Noch van hun gedoodverfde opvolgers, die zo hun best doen de indruk wekken dat wij hier in Noord-Korea aan het IJ leven. En het past allemaal naadloos in dit wondertje van symmetrie. \"Erotische roman\"? Dat is een veel te beperkte term voor het steenrijke 25. " http://www.nu.nl/boek/359...---25.html
"Met zijn yupperige stijl, waarin zelfstandig naamwoorden bijvoeglijk worden gebruikt en vice versa, weet Ouariachi perfect de sfeer te kenschetsen die past bij de hedonistische Generatie Y. Monarchie of republiek, het zal ze worst wezen, als er maar gefeest kan worden: \'Gewoon, een beetje cruisen, nergens heen. Maar er zijn wel overal feestjes aan de gang, dus ik zat te denken: we leggen af en toe ergens aan, dan drinken we de boel daar leeg, en dan cruisen we weer verder. Wat jij, Henkie?\' Het is een sfeer die door Hanna gevoed wordt, maar alleen omdat ze niet weet wat ze met zichzelf aanmoet." http://www.athenaeum.nl/r...a-van-voss
"Behalve de diepte die Ouariachi meegeeft aan zijn personage zijn het de intertekstualiteit en de humor die 25 naar de literaire kant van de grens doet hellen. Midden in de roman verwijst Ouariachi naar de Fifty Shades-trilogie. Hij laat een van zijn personages zich druk maken om het lezerspubliek dat geïndoctrineerd wordt door de marketingmachine van uitgeverijen met het idee dat “makkelijke” literatuur goed is." http://www.cultuurbewust....-recensie/
"Dat schept verwachtingen. Want hoewel er nogal wat af te dingen valt op de kwaliteit van de Vijftig tinten-trilogie, spannend en vernieuwend was het zeker. Ik raadde het mijn mannelijke collega\'s aan als cadeau voor hun geliefden, en ze zijn me nog steeds dankbaar. Om maar meteen duidelijkheid te scheppen: dat zal bij de aanschaf van deze drie romans niet gebeuren. Het lijkt erop dat precies dat is gebeurd wat in het persbericht werd ontkend: de literaire stijl, subtiele humor en eigenzinnige compositie – allen aanwezig – staan het erotische verhaal wel degelijk in de weg. " http://www.8weekly.nl/art...-zijn.html
"Op cruciale momenten onderbreekt Ouariachi het relaas, wat werkt als uitstel tussen de lakens: het is een moment van machtsovername en op den duur een vergroting van het genot. Zo lijkt 25 lange tijd niet zozeer literair, als wel effectief – zoals het domweg zindert, zo veel snelle zinnen als erin staan en zo eenvoudig als Hanna’s seksbeleving aansluit bij wat de fantaserende man behoeft. Dat laatste is natuurlijk verdacht – totdat Ouariachi zijn kaarten uitspeelt. ‘Dit is hoe ik het wil’, laat hij Hanna de lezer toevertrouwen: ‘Niet hoeven leuren met mijn zielige verhaaltje, maar dat ze aan mijn lippen hangen, de mensen. Dat ze smeken: vertel verder, alsjeblieft.’" http://www.nrclux.nl/25-j...t/1193037/
"Is deze voorgeschiedenis een reden om dit nieuwe erotisch literaire project op voorhand te diskwalificeren? Nee, de markt is amoreel, en dat is bijna altijd een goed idee. Wel ontbreekt de zo bezongen \'innerlijke noodzaak\' van de auteurs, want hoe je het ook wendt of keert: ze kregen een model voor ogen, en aan de hand daarvan zijn ze aan de slag gegaan. Afkijkwerk, ambachtswerk." http://www.volkskrant.nl/...45-70.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.877 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees