Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

We houden je vast door Lowie van Gorp

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover We houden je vast
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 7 november 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover We houden je vast
Shadow
We houden je vast door Lowie van Gorp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 282 pagina's
  • Uitgeverij: Pullox

Flaptekst

Een lieve vrouw, zes prachtige kinderen en een goede baan. Lowie van Gorp had altijd de wind mee. Tot hij hoorde dat zijn dochter Guusje ernstig ziek was. In KanjerGuusje beschrijft hij de ziekteperiode van zijn dochter. We houden je vast begint op het moment dat Guusje is overleden.

De dood is onomkeerbaar. Guusje wordt gemist. Ze laat een grote leegte achter.

Op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet. Drie elementen spelen daarbij een belangrijke rol: kracht, betrokkenheid en trots. Kracht vanuit jezelf, betrokkenheid van de omgeving en trots op de overledene.

In dit boek vertelt Lowie hoe hij er samen met zijn gezin in slaagt om de toekomst hoopvol tegemoet te treden.

Eerste zin

Naast het pretpark de Efteling ligt Kaatsheuvel. Daar woon ik. Mijn hele leven al.

Samenvatting

Op 30 oktober 2011 om half drie blaast Guusje van Gorp haar laatste adem uit. In het bijzijn van mensen die van haar houden is ze vervlogen na een andere werkelijkheid. Dit verhaal volgt Lowie van Gorp en zijn familie na de dood van Kanjer Guusje.

Allereerst de dagen dat Guusje bij hen thuis ligt opgebaard en daarna de crematie. Het eerste jaar na Guusjes overlijden is zwaar. Lowie en Yvonne willen ervoor zorgen dat hun kinderen op school goed worden opgevangen. Dit jaar gaat het niet om prestaties, maar om welzijn. Intussen gaan ook Yvonne en Lowie weer aan het werk, hoewel Lowies hoofd vooral bij zijn dochter is. Daarnaast werkt hij aan een boek over de ziekteperiode van Guusje, net als een stichting om kinderen met kanker te helpen.

Als gezin gaan ze samen door in een leven zonder Guusje. Maar ze is er nog steeds, al is ze er zelf lichamelijk niet meer. De feestdagen en verjaardagen zijn moeilijk, net als de geboorte- en sterfdag van Guusje. Het gemis is dan erg duidelijk, de leegte die Guusje heeft achtergelaten pijnlijk. Met Guusje in het achterhoofd leeft Lowie verder. Volop genieten lukt niet meer, maar hij doet zijn best om het gezellig te maken voor de andere kinderen. Voor de buitenwereld gaat het leven echter wel gewoon door, het lijkt wel alsof dit ook wordt verwacht van de van Gorp-familie na de dood van Guusje. Lowie heeft het hier moeilijk mee, omdat Guusje er voor zijn gevoel er nog wel bij hoort.

In dit boek gaat het over het leven na Guusje, maar hoe ze haar toch met zich meenemen. Een boek over rouw, maar ook over het leven. Zo wordt  haar geboortedag wordt genoemd, gevierd. Daarbij zijn er ook cadeautjes voor haar met Sinterklaas. Er brandt altijd een paarse kaars op het altaar in woonkamer, samen met een digitaal fotolijstje. Op Guusjes sterfdag willen Lowie en Yvonne iedereen bedanken die er voor hen waren tijdens de ziekteperiode van Guusje. Ook gaan ze naar bijeenkomsten van VOKK, waar ze met lotgenoten kunnen praten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Lowie

Lowie is degene achter dit boek. Hij heeft het boek vanuit zichzelf geschreven, alles wordt beleefd vanuit hem. Je merkt door het boek heen hoeveel hij is veranderd door de ziekte en de dood van Guusje. Maar wel in een positieve zin, hoeveel hij Guusje ook mist.

Yvonne

Hoewel je niet weet hoe Yvonne zich voelt of wat ze denkt, is ze wel een van de hoofdpersonen in het verhaal. Ze rouwt net zoveel om Guusje als Lowie doet, aangezien zij haar moeder is. Wel lees je handelingen en wat ze zegt, omdat ze dichtbij Lowie staat.

Guusje

Guusje leeft niet meer, maar toch is ze overal aanwezig. In de gedachten van Lowie sowieso, maar ook in de levens van de rest van het gezin. Je merkt letterlijk dat Guusje voorleeft in hen, omdat ze van haar houden.

Kinderen

Lowie en Yvonne hebben naast Guusje nog vijf andere kinderen die door moeten met hun leven. Ze gaan naar school en naar andere activiteiten, maar hebben altijd Guusje in hun achterhoofd. Dit merk je door de gebeurtenissen die Lowie beschrijft. Het is hun zusje uiteraard.

Quotes

"Jouw leven was van jou." Bladzijde 49
"Omdat we van je houden, houden we je vast." Bladzijde 282

Thematiek

Rouw (verwerking)

Guusje is twee jaar geleden overleden door kanker dat haar lichaam sloopte. Haar ouders, broers en zussen rouwen om haar, omdat ze van haar houden. Het verhaal in ‘We houden je vast’ gaat over de periode nadat Guusje is overleden: hoe gaan haar gezinsleden hiermee om?

Motieven

Familie

In het boek gaat het voornamelijk over de familie van Guusje, hoe zij met haar dood omgaan. De nabestaanden gaan echter wel door met leven en zullen hiermee om moeten gaan, samen.

Motto

Als ik aan je denk,
hoor ik je weer lachen

Vince Klijsen, klasgenootje van Guusje

Opdracht

Voor Yvonne en onze kinderen Janneke, Lisa, Hans, Anton, Guusje en Loes.

Trivia

‘We houden je vast’ is het vervolg op ‘KanjerGuusje’

Lowie van Gorp geeft lezingen, signeersessies, workshops en meer

Wanneer je het boek bestelt via bestel@kanjerguusje.nl krijg je hem gesigneerd thuisgestuurd

Titelverklaring

‘We houden je vast’ is een titel uit een zin van het boek, namelijk de laatste. Ondanks dat Guusje er fysiek niet meer is, dragen de gezinsleden haar altijd met zich mee. Omdat ze van haar houden.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit Lowie. Hij vertelt het verhaal en neemt je mee in zijn leven, gedachten en gevoelens. Hij schrijft vanuit de ik-persoon. De verschillende delen in het boek zijn de hoofdstukken, de verschillende kopjes paragrafen. Na het eerste deel gaat het niet meer om dagen, meer om fragmenten in het leven van Lowie.

Decor

Het verhaal dat in het boek wordt verteld, gaat over ongeveer twee jaar. Het grootste gedeelte van het boek gaat over het eerste jaar na de dood van Guusje, daarna is het wat minder uitgebreid. In het eerste deel gaat het verhaal per dag, daarna zijn het voornamelijk fragmenten zonder precieze datum, maar wel chronologische volgorde. Het verhaal vindt plaats in voornamelijk Kaatsheuvel, de woonplaats van het gezin. Daarnaast zijn Tilburg en Amsterdam ook plaatsen waar zij heen gaan.

Stijl

De zinnen in het boek zijn vrij kort en duidelijk. Er komen vrijwel geen moeilijke woorden in voor. Bij dialogen worden deze vaak als een aparte alinea gezet, zonder namen. Lowie denkt vaak terug aan Guusje, deze flashbacks komen tussendoor, maar zijn wel herkenbaar.

Slotzin

Naast het pretpark de Efteling ligt Kaatsheuvel. Daar woon ik. Mijn hele leven al.

Beoordeling

Ik ken het verhaal van Guusje al een paar jaar. Ik leef mee met het gezin en ik vind het enorm sterk dat ze zich hier samen doorheen slaan, als een familie. Ik was erg benieuwd naar het tweede boek, omdat Lowie is gestopt met het bloggen. Heel logisch, maar ik vond het wel jammer. Daarbij vind ik zijn schrijfstijl erg fijn, ik wilde dat ik zo kon schrijven. Ik had het boek binnen een dag uit, omdat ik erg benieuwd was. Een echt einde aan dit verhaal is er natuurlijk niet, omdat hun levens wel gewoon doorgaan. Op sommige punten tijdens het lezen had ik het gevoel dat ik een roman aan het lezen was, maar dan bedacht ik me ineens dat het een verhaal is van een gezin in Kaatsheuvel.

Bronnen

KanjerGuusje
http://www.kanjerguusje.nl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.390 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "We houden je vast door Lowie van Gorp"

Ook geschreven door Anouk