Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Under Wildwood door Colin Meloy

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Under Wildwood
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 24 oktober 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Under Wildwood
Shadow
Under Wildwood door Colin Meloy
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 487 pagina's
  • Uitgeverij: De bezige bij, Amsterdam

Flaptekst

Het is nog maar kort geleden dat Prue en Curtis hun grote avonturen beleefden in Wildwoud. Curtis is daar achtergebleven en bandiet geworden, maar Prue moet weer wennen aan haar gewone leventje. Ze weet niet dat duistere machten in de Onbegaanbare Wildernis samenspannen en het deze keer op haar hebben gemunt. Bandietenkoning Brendan en Curtis krijgen hier lucht van en halen Prue terug naar Wildwoud om haar te kunnen beschermen. Om hun eigen leven en dat van hun vrienden te redden binden Prue en Curtis de strijd aan met oude en nieuwe vijanden. En daarvoor moeten ze tot in de onderwereld van het woud doordringen.

Eerste zin

Sneeuw daalt neer. Sneeuw zo wit als een zwanenveer, zo wit als een bloeiende boslelie.

Samenvatting

Na haar avonturen in Wildwoud woont Prue Mckeel weer in de normale wereld. Curtis is achtergebleven en staat bovenaan de klas bandieten. Bandietenkoning Brendan ziet veel potentie in hem.

Op school krijgt Prue een nieuwe lerares; Darla Thennis. Wat Prue niet doorheeft is dat verschillende betrokkenen uit de onderwereld haar dood willen hebben. Darla is geen lerares. Ze is een kitsune; een mens dat ook de gedaante van vos kan aannemen. Of andersom.

Ondertussen zijn de ouders van Curtis nog steeds op zoek naar hun zoontje. Ze hebben vernomen dat iemand hem in Turkije heeft gezien en willen daarom twee weken daar gaan zoeken. Hun dochters Rachel en Elsie laten ze twee weken opnemen in het tehuis voor Dakloze en Dwarse jeugd. Wat ze echter niet weten, is dat dit niet een doorsnee opvangtehuis is. De eigenaar, Jeffrey Ondank, laat de kinderen hard werken in zijn fabriek voor machineonderdelen. Ondertussen kampt hij met zijn obsessie voor de Onbegaanbare Wildernis. Kostte wat het kost wil hij dat komen. Iedere keer als een van de kinderen zoveel strafpunten heeft verdiend, nadat hij of zij teveel dingen fout heeft gedaan, verklaart Ondank ze als onadopteerbaar. Dan neemt hij ze mee naar zijn kantoor en probeert hij iets uit. De ene geeft hij een drankje, bij de ander stopt hij de oren vol met smurrie. Allemaal probeersels om door de rand van het woud heen te komen. Hij geeft ze ook allemaal een label aan hun oor, waar een zendertje aan zit. Maar iedere keer als hij een kind het woud instuurt, komen ze niet meer terug.

Op een dag krijgt Ondank een bijzondere opdracht. Hij moet een differentieeltje maken en krijgt dan onbeperkte toegang tot het woud. Gevoelig als Ondank daarvoor is, legt hij zijn productie stil en werkt alleen nog maar aan dit machineonderdeeltje.

Curtis en Brendan krijgen er lucht van dat Prue bedreigd wordt. Ze halen haar uit de normale wereld om haar te kunnen beschermen tegen de aanvallen van de kitsunes. In het wildwoud wordt de bedreiging niet minder, zo wordt een van de oudste wijzen vermoord door Darla. Prue krijgt een opdracht van de raadsboom. Een wijze jongen bij de raadsboom geeft de informatie door aan Prue. Ze moet een machine onderdeeltje maken of vinden en de jongen weer tot leven wekken. Deze jongen is een machine die ooit gebouwd is toen een regentes haar zoon verloor. Ze heeft haar zoon toen na laten bouwen door een man en een beer wie ze daarna de handen liet afhakken en de ogen liet uitsteken. Daarna werden ze verbannen.

In de tocht op zoek naar manieren om aan de opdracht te voldoen komen Curtis, Prue en Septimus terecht in de onderwereld van het woud. Nadat ze in een diepe kloof zijn gevallen na een aanval van de kitsunes ontdekken ze dat er een heel gangenstelsel is onder het woud. Daar worden ze geholpen door mollen die denken dat ze halfgoden zijn. Zij leiden ze weer naar boven, waar ze uitkomen in de normale wereld.

Ondertussen worden Rachel, Elsie en de Koreaanse Martha onadopteerbaar verklaard. Ondank stuurt ze de wildernis in. Als ze elkaar daar hebben teruggevonden komen ze bij een huis waar veel kinderen zijn die er net zo uit zien als zij. Met een overal en een geel plaatje aan hun oor. De leider heet Carol; een oude man wiens ogen zijn uitgestoken. Ze komen erachter dat Rachel en Elsie halfbloedjes zijn en door de rand kunnen lopen terwijl de anderen vastzittten. Samen besluiten ze terug te gaan naar de normale wereld, op zoek naar een nieuw thuis. Als ze Rachel en Elsie vasthouden, kunnen ze mee. Ze vergeten echter dat ze de zendertjes in hun oren hebben. Eenmaal terug uit de rand staat Ondank al op ze te wachten. Maar de kinderen in het tehuis komen in opstand en breken vrij. Carol wordt samen met Martha meegevoerd, omdat hij weet hoe het deeltje gemaakt moet worden. Ondank valt huilend neer omdat zijn fabriek in vlammen opgaat. Rachel en Elsie vluchten.

Prue en Curtis hebben ontdekt wie de andere maker is van de jongen. Het is een beer die nu in het circus werkt. Als ze hem gaan vragen wil hij niet, maar later komt hij precies op het goede moment opdagen. Curtis gaat zijn eigen weg, hij wil weten waar de bandieten zijn die hij heeft achtergelaten. Prue wordt aangevallen door Darla en juist als ze bijna het leven laat vermoord de beer Darla met zijn haken.

Bij de stam van de raadsboom zit een jongen te mediteren. Hij ziet alles: de jongen en de rat die door het buitenland lopen, de huilende man voor het brandende gebouw, het gevangengenomen meisje en haar blinde kameraad, de verloren kinderen op zoek naar een nieuw thuis, de beer in de schuilhut van golfplaat samen met het stille peinzende meisje dat zich verwonderd afvraagt wat er nog komen gaat.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Prue

Prue is een meisje dat een halfbloedje is. Dat betekent dat ze de woudtover in zich heeft en door de rand heen kan. Zij heeft de vorige keer dat ze in het woud was heldendaden verricht en wordt gezien als de fietsende engel. Helaas hebben de kitsunes het op haar voorzien. Prue is een erg moedig meisje en wil haar opdracht volbrengen ook al brengt ze hiermee haar leven in gevaar.

Curtis

Curtis is een jonge bandiet die graag trouw wil blijven aan zijn bandietenfamilie. Ondertussen wordt hij ook meegesleept door de opdracht van Prue en hij wil haar niet alleen laten. Net zo moedig als zij is helpt hij haar waar hij kan.

Darla Thennis

Darla is een kitsune. Ze kan zelf kiezen of ze vos wil zijn of mens. Ze is door en door slecht en zet alles op alles om Prue te vermoorden

Joffrey Ondank

Meneer Ondank is de eigenaar van een fabriek waar hij kinderen laat werken. HIj wordt zo opgeslokt door zijn obsessie dat hij niet kan voldoen aan de behoeften van zijn verloofde Desdemona. Hij gebruikt kinderen om zijn doelen te bereiken. Als hem aangeboden wordt zomaar de wildernis in te kunnen hapt hij natuurlijk direct toe.

Septimus

Septimus is de rat die altijd op de schouder van Curtis zit. Hij helpt hem waar hij kan en maakt regelmatig een grappige opmerking.

Elsie

Elsie is het zusje van Curtis. Zij wordt naar het opvanghuis gestuurd door haar ouders omdat ze weg moeten. Elsie ontdekt dat ze de woudtover bezit en is daar blij verrast over. Het zet de verdwijning van haar broertje ook in een ander licht.

Rachel

Rachel is het oudere zusje van Elsie. Ze heeft soms wat meer lef en is wat cynischer over de situatie waarin ze terecht zijn gekomen.

Quotes

"Het had er alle schijn van dat het geluk Prue McKeel en Curtis Mehlberg toelachte op de dag dat ze samen van de kapotte touwbrug in de bodemloze diepte van de Lange Kloof stortten. En het bleef niet bij toelachen, want het geluk plantte ook nog een natte, lome zoen op hun voorhoofd. " Bladzijde 276
"Curtis greep haar hand en sleurde haar de oever op. Het water gutste uit haar haar en kleren; de kou prikte als miljoenen spelden in haar vel. Ze sidderde over haar hele lijf. " Bladzijde 292

Thematiek

Fantasie en werkelijkheid

De verbinding in dit boek tussen de fantasie en werkelijkheid wordt op een bijzondere wijze gelegd, de fantasie wordt in het boek werkelijkheid. In dit verhaal is de wereld van Wildwoud voor sommige een fantasie en voor sommigen werkelijkheid. De collega\'s van Jeffrey Ondank vinden dat hij het op moet geven om er naar toe te willen; het is maar een sprookje. Juist voor anderen is deze wereld een werkelijkheid. Curtis en Prue kennen beide werelden en weten dat ze beide bestaan. Ze kunnen hun kennis niet met iedereen delen omdat velen zullen zeggen dat het fantasie is. Als lezer van het boek weet je dat de fantasiewereld wel degelijk werkelijkheid is in dit verhaal.

Motieven

Magie

Alles in dit boek valt of staat met de magie van het woud. Als je de woudtover in je hebt dan kun je ernaartoe.

Problemen

De gebeurtenissen in dit boek worden in gang gezet als er problemen ontstaan rondom zuidwoud en de regering. Uiteindelijk komt men erachter dat Prue gevaar loopt. Samen proberen Prue en Curtis de problemen op te lossen.

Trivia

Het boek is geschreven door Colin Meloy en de illustraties zijn gemaakt door Carson Ellis. Dit is niet de enige relatie die de zanger/schrijver en illustrator met elkaar hebben; ze hebben ook een liefdesrelatie. Daarnaast hebben ze samen een zoontje Henry.

Titelverklaring

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Wildwoud. Het woud is verdeeld in Noordwoud en Zuidwoud en eromheen ligt de rand, de rand waar niemand doorheen kan komen. Alleen als je woudbloed of woudtover in je hebt kun je erdoorheen.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit 3 delen, verdeeld over 25 hoofdstukken. Alle hoofdstukken hebben een naam die slaat op wat er in dit hoofdstuk gebeurt. Alle van de drie delen zijn ongeveer even lang. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller.

Decor

Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken. Zo is er het Wildwoud dat onderverdeeld is in Noordwoud en Zuidwoud. Dit zijn als het ware twee provincies binnen een land. Daarnaast bevind zich om het woud de rand. Als je als normaal mens hierin komt, kom je vast te zitten. Het is als een ondoordringbaar doolhof. Alle onadopteerbaren en Carol zitten hierin vast. Daarnaast is er nog de normale wereld die door de Woudbewoners het Buitenland wordt genoemd. Van het begin tot het einde van het verhaal speelt er ongeveer twee weken af. In de rand van het woud staat de tijd stil en worden kinderen niet ouder. Er zijn geen flashbacks of flashforwards in het verhaal. De verschillende verhalen dit verteld worden over Prue en Curtis, over Rachel en Elsie en over Ondank lopen tegelijk met elkaar op. Stukje bij beetje kom je elke keer iets van het verhaal te weten. Dan lees je weer een stukje over Prue, dan weer over Elsie en zo verder.

Stijl

De stijl van de schrijver is goed leesbaar. Over het algemeen is de schrijfstijl nuchter en maakt de schrijver het interessant door verrassende bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken. Daarnaast maakt de schrijver gebruik van vergelijkingen en metaforen. Naarmate het verhaal vordert vallen steeds meer dingen op hun plaats zonder dat dit expliciet genoemd wordt in het verhaal. Als lezer kun je al koppelingen maken tussen bepaalde aspecten uit het verhaal die de figuren in het verhaal nog niet weten.

Slotzin

De winter is bijna voorbij. De lente is in aantocht.

Beoordeling

Het boek is interessant om te lezen maar het kost even tijd om erin te komen. Door de afwisselingen tussen de verschillende verhalen is het soms verwarrend. Dit verandert naarmate het verhaal vordert. De vergelijkingen en metaforen zijn goed bedacht, ze laten je het verhaal meebeleven. Het zijn interessante vergelijkingen die in het verhaal passen en af en toe ook grappig zijn. De platen in het verhaal passen er goed bij. Ook de personages. Het is een bijzonder verhaal met bijzondere gebeurtenissen. Het verhaal blijft spannend, tot op het einde. Het verhaal heeft een open einde wat je wel laat nadenken over het boek.

Recensies

"It was so easy to fall into this book, to be swept away in its lore and adventure. Meloy paints a rich and fun world that once again caught me up. It is easy for me to accept the parameters and happenings and “rules.” " http://www.goodreads.com/...r-wildwood
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.400 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine