Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The true tale of the monster Billy Dean door David Almond

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover The true tale of the monster Billy Dean
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 19 juni 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover The true tale of the monster Billy Dean
Shadow
The true tale of the monster Billy Dean door David Almond
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 287 pagina's
  • Uitgeverij: Querido

Flaptekst

Billy Dean wordt al dertien jaar door zijn ouders verborgen gehouden voor de buitenwereld. Alleen zijn moeder komt in zijn kamertje, als ze niet buitenshuis als kapster werkt. Veel minder vaak ziet Billy zijn vader, een door schuldgevoelens verscheurde priester: hij heeft Billy's jonge moeder verleid en hun geheime zoon is 'in zonde geboren'.

Billy komt pas vrij als zijn vader uit zijn leven verdwijnt. Buiten leert hij nieuwe mensen kennen: McCauffrey, de slager, en muvrou Malone, die Billy vertelt over het gruwelijke geweld waaraan de wereld ten prooi is gevallen. De mensen willen in Billy een redder zien, een visionair die in zijn isolement bovennatuurlijke krachten heeft kunnen ontwikkelen. kan hij echt met de doden communiceren? Is hij een engel of een duivel?

Eerste zin

Dit isset verhaal van un jongen die bij zn geboorte dootging, 1tje die op de werelt kwam in un oneinege tijt van oorlog & presies op ut moment dat de bom barste.

Samenvatting

Dit verhaal gaat over Billy Dean. Hij is een jongen die zijn hele leven al opgesloten zit in een donkere kamer. Hij leeft daar met zijn moeder. Zij is kapster en is overdag vaak weg. Af en toe komt zijn vader (de priester) langs, dan hebben ze samen plezier en probeert zijn vader dingen te leren aan Billy. Ze kijken samen naar een schilderij. Een schilderij van een eiland waar Billy graag heen wil.

Billy voert veel dingen alleen uit. Hij probeert letters te schrijven en speelt met plastic dieren die hij nog nooit in het echt gezien heeft. Zijn vader heeft hem verteld over de mensen die vroeger met veren schreven op dierenhuid. Als Billy de muizen vindt in de muizenvallen die er in het huis staan begint hij vellen te sparen. Hij bewaart ze onder zijn bed. Op een dag vliegt er een vogel naar binnen door het open raam, deze overlijdt. Billy neemt de vogel en maakt van een veer een pen. Met inkt uit een stift vermengt met zijn eigen bloed schrijft hij tekens en letters op de muizenvellen. Hij maakt er een boekje van en dit geeft hij aan zijn vader.

Zijn vader verlaat Billy en zijn moeder Veronica op een dag. Vlak voordat hij weggaat, vertelt hij Billy nog dat hij van hem houdt, maar probeert hem ook de vermoorden met een sjaal. Hij doet het niet en Billy bewaart de sjaal. Bij Billy's geboorte had zijn vader hem ook al willen vermoorden, maar hij kon het niet toen hij het kleine baby'tje vasthield.

Als zijn vader weg is wordt Billy uit zijn kamertje gehaald. Muvrou Malone weet van hem af omdat zij Veronica heeft geholpen bij de geboorte. Ook de slager McCauffry weet inmiddels van hem. Met zijn drieën proberen ze Billy de omgeving te laten zien: Blinkbonny.

Veronica neemt Billy mee naar haar kappersafspraken en Billy leert alles van het vak. Hij helpt zijn moeder overal.

De slager leert hem om te gaan met de vleeswaren in de slagerij en geeft hem een mes. Dit mes moet Billy altijd bij zich houden van hem.

Muvrou Malone gelooft dat Billy bijzondere krachten heeft. Ze vertelt Billy over de tijd waarin hij is geboren. Over de oorlogen en de bommen en de nabestaanden die bij haar op bezoek komen om contact te zoeken met de doden. Ze leert Billy om te gaan met het planchet op haar tafel. Ze noemen hem de jonge engel. De nabestaanden komen dan bij hen en na een tijdje wordt Billy iedere keer helemaal in bezit genomen van een geest. Hij slaat dan tegen de grond en voelt zich verscheurt en dan beweegt en praat hij als de overledene. Daarna voelt hij rust.

De mensen uit de omgeving horen wat hij kan en komen naar hem toe. Als iemand vraagt de handen op te leggen voor genezing doet hij dat. Dan blijkt dat hij dit ook kan. En nog meer mensen komen bij hem. Twee oude bekenden van Muvrou Malone beschermen hem en regelen dat er niet teveel mensen tegelijk op hem af komen.

Ondertussen vertellen zijn moeder en muvrou Malone steeds delen van het verhaal van het begin van Billy Dean. Hij ontmoet ook Elizabeth, een jonge vrouw die alles tekent wat ze ziet. Ondertussen vraagt Billy steeds naar zijn vader, hij wil hem weer zien.

Als Billy op een dag bezig is met genezen, ziet hij zijn vader staan. Hij denkt dat het een visioen is, maar later hoort hij in zijn hoofd zijn moeder naar hem roepen. Hij rent dan naar huis en ziet haar als dood op de keukenvloer liggen. Billy's beschermers zijn ook in die keuken. Met een gemene lach vragen ze zich af of Billy zichzelf weer levend kan maken als ze hem vermoorden. Ze komen op hem af, maar Billy is behendig met zijn mes en vermoord hen allebei.

Dan roept zijn vader hem vanuit de andere kamer. Zijn vader zegt dat hij later had moeten komen, zodat hij het niet gezien zou hebben. Hij praat wat met Billy en pakt dan opnieuw de uiteinden van de sjaal die Billy om heeft. Hij trekt ze zo strak dat Billy bijna niet kan ademen. Dan vermoordt Billy zijn vader met het mes.

Veronica, Muvrou Malone en muneer McCaufrey brengen Billy's vader naar waar hij opgroeide. Ze sluiten de deuren voorgoed. Dan begint de slager het huis kapot te slaan. Muvrou Malone is al buiten en Veronica trekt Billy mee. Dan stort het huis plotseling in. Veronica roept nog naar haar muneer McCaufrey maar het is te laat. Later begraven ze ook muneer McCaufrey.

Dan verhuizen ze naar het eiland van het schilderij. Muvrou Malone blijft in Blinkbonny. Elizabeth en Billy (of: William) krijgen samen een kind.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Billy (William) Dean

Billy is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een rustige jongen. Hij laat zich vooral sturen door de mensen om zich heen, maakt weinig keuzes zelf. Hij is aardig en lief voor anderen. Op den duur leert hij meer voor zichzelf op te komen. Aan het einde van het verhaal maakt hij ook meer zelf keuzes. Hij is dan opgegroeid en kiest zelf wat hij wil. Billy is geen domme jongen, hij heeft alleen nog veel te leren. Hij leert wel snel.

Veronica Dean

Veronica is de moeder van Billy. Zij is een lieve en mooie vrouw. Ze was nog heel jong toen ze Billy kreeg en deed eigenlijk ook maar wat haar gezegd werd. Ze heeft veel liefde voor haar zoon. Ze is erg volgzaam in wat de vader van Billy en later mevrouw Malone haar opdragen. Later krijgt ze een relatie met de slager. Hier fleurt ze een beetje van op.

Wilfred Grace

Wilfred Grace is de priester van het dorp en de vader van Billy. Hij is een man met een zwart hart. Door zijn daad schaamt hij zich en hij wil het geheim houden. Hij heeft Veronica verleidt toen ze nog maar een jong meisje was. Hij heeft nooit van Veronica gehouden. Wilfred had Billy al willen vermoorden toen hij een baby was maar toen kon hij dat niet. Wilfred is een man verscheurd door schuldgevoelens.

Muvrou Malone

Mevrouw Malone is een vrouw die verbitterd is door de gebeurtenissen. Zelf heeft zij haar dochter verloren op de zwarte rampdag. Ze gelooft dat Billy gaven heeft en begeleidt hem in het gebruiken van die gaven. Ze is een dominant persoon. Wat zij wil gebeurt en Billy en Veronica moeten volgen.

Slager McCaufrey

Dit is een goede man. Hij is lief voor Veronica en Billy en heeft hart voor zijn vak. Hij heeft goede herinneringen aan vroeger en deelt deze. Hij ontfermt zich over Veronica en Billy.

Elizabeth

Elizabeth blijft een beetje mysterieus in het verhaal. Ze is lief en aardig en ze tekent graag. Ze is ook erg knap volgens Billy.

Quotes

"Tis een pijn die er altijd al was & er altijd en eeweg zal blijfen. En ondanks die eewegheid hout het plotseling op. En dan een fluistering diep vanbinnen in een diepvanbinneplek waarvan hij het bestaan noojt heeft geweten. Een fluistering die uit die diepvanbinneplek opwelt & omslaat in een kreun. Tis zn eigen kreun. Hij is de kreun. Ja. Ja. Ik ben er. Ik hou van je." Bladzijde 204
"Dan gaat ze weg. En ik haal mn spullen weer onder utbed vandaan & ik maak de wont weer open omdat ie digt is gegaan & bloet vloejt & ik meng ut met inkt & ga verder met mn srijferij & door de droom weet ik nu hoe ik de woorden Billy & Dean & mamma & pappa moet doen & woorden als jongen & veer & verhaal & pen & botje & hart maar geen woorden die ertussen zouen passen om er un egte zin in te zien." Bladzijde 74
"Het mes glijt er doodmakkelek in. Ik stoot het heel hard heel diep in zn ingewanden en ruk het weer los. Joe is kompleet verlamt van srik. ik steek ook hem, stoot het mes in zn hals. de 2 liggen aan mn voeten naar adem te snakken & te reutelen & het bloed spuit uit hun lijf. Ik kniel naast ze neer. Dit is de genesende hand, zeg ik. Dit is de bloedzegen van meester Billy Dean." Bladzijde 263

Thematiek

Eenzaamheid en isolement

Door zijn isolement is Billy wat hij is. Opgesloten in een kleine kamer leert hij niet de dingen die andere kinderen van zijn leeftijd zouden leren, maar doet hij kennis op van andere dingen. Hij wordt Billy.

Motieven

Schuldgevoel

De vader van Billy is hoe hij is doordat hij verscheurd wordt door schuldgevoel. Hierdoor verlaat hij Billy ook en probeert hij hem drie keer te vermoorden.

Magie

Billy bezit magische krachten om mensen te genezen.

Moeder-zoonrelatie

De relatie tussen Billy en zijn moeder is zeer hecht.

Spiritualiteit

In het boek wordt Billy in bezit genomen van geesten van de doden. Een gebeurtenis waarvan Muvrou Malone altijd al gedacht heeft dat hij daarvoor bestemd was.

Trivia

Op de site www.davidalmond.com geeft David tips om een goed boek te schrijven. Hij geeft aan dat je om je heen moet kijken en op moet schrijven wat je bijzonder vindt aan de wereld. Je kunt goed zien, door Billy heen, dat hij dit zelf ook doet. Je leert de wereld kennen doordat Billy zich ook verbaast over dingen uit de natuur.

Titelverklaring

In dit boek schrijft Billy Dean zijn eigen verhaal. Hij vertelt het ware verhaal van zijn eigen leven. Door sommigen werd hij gezien als een monster.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Sommige hoofdstukken zijn maar twee bladzijden. Sommige een stuk langer. Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1: Ut hart van allus, Deel 2: Blinkbonny, Deel 3: Eiland. Hierbij zijn de eerste twee delen ongeveer even lang en het laatste deel bestaat uit maar één hoofdstuk.

Het verhaal wordt verteld vanuit Billy zelf. Soms kijkt hij met je mee naar zichzelf. Het wisselt dan in perspectief.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Blinkbonny. In het begin is dat vooral in het kamertje waar Billy opgroeit. Je weet dan ook niets van de buitenwereld. Zodra Billy naar buiten gaat vanaf zijn 13e jaar, kom je daar ook meer van te weten.

Billy vertelt zijn levensverhaal. Je komt te weten van het moment dat hij verwekt werd tot het moment dat hij zelf een kind heeft.

Dit wordt niet in chronologische volgorde verteld. Telkens zijn er flashbacks doordat zijn moeder een stukje verteld of muvrou Malone.

Het verhaal eindigt op het eiland waar ze aan het einde van het verhaal gaan wonen.

Stijl

Het boek heeft echt een eigen stijl. Je leest mee met de gedachten van Billy en ook als hij dingen zegt wordt dat achter elkaar doorgeschreven. Er wordt geen gebruik gemaakt van komma's in het verhaal. Billy schrijft het verhaal zelf, maar hij heeft nooit echt leren lezen en schrijven. Dit heeft hij zichzelf een beetje aangeleerd. Daardoor maakt hij geen gebruik van spellingsregels maar schrijft hij de woorden zoals hij ze hoort.

De schrijver maakt weinig gebruik van metaforen of verwijzingen, het wordt geschreven zoals het is.

Slotzin

Ik leg mn potloot pappier en mes neer. Ik ga in zee om met mn zoon te spelen.

Beoordeling

Het ware verhaal van het monster billy dean is een bijzonder boek. Het kost in het begin wat moeite om te lezen door de afwijkende spelling die er gebruikt wordt. Als je in het boek zit, zit je er ook echt in. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal door de manier waarop het verhaal verteld wordt door Billy Dean. Het is knap hoe je stukje bij beetje meer leert van de geschiedenis van Billy. Je kijkt door zijn ogen mee en weet net zoveel als hij. Heel bijzonder.

Recensies

"Als je een totaal nieuwe ervaring wil opdoen met het lezen van een boek, is dit wel een aanrader vanwege de bijzondere schrijfstijl." http://www.bol.com/nl/p/h...011852949/
"Het ware verhaal van het monster Billy Dean is geen boek waarvan je vrolijk wordt, maar wel een verhaal dat tot in de puntjes klopt en dat je snoeihard raakt. De band tussen Billy en zijn gewelddadige vader is even hecht als verwoestend, en Almond sleurt je genadeloos mee in zijn onontkoombare ontknoping. " http://www.sevendays.nl/a...kel/188697
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.421 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine