Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Beautiful Creatures door Kami Garcia

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Beautiful Creatures
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 23 april 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Beautiful Creatures
Shadow
Beautiful Creatures door Kami Garcia
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 4e druk, 2009
  • 456 pagina's
  • Uitgeverij: The House of Books

Flaptekst

Lena Duchannes is geen gewoon tienermeisje. Lena en haar familie worden al generaties lang achtervolgd door een vloek. Ethan Wate droomt over een mooi meisje dat hij nog nooit heeft ontmoet. Wanneer Lena in Gatlin komt wonen, op het oudste en meest beruchte landgoed in de omgeving, voelt Ethan zich op onverklaarbare wijze tot haar aangetrokken. Hij is vastbesloten om te ontdekken hoe en waarom zij zo met elkaar verbonden zijn. Lena doet haar best om de vloek en haar macht geheim te houden. Maar zelfs in een stadje waar nooit iets gebeurt, kan een geheim niet eeuwig verborgen blijven...

Eerste zin

Er leefden slechts twee soorten mensen in onze stad.

Samenvatting

Ethan Wate is altijd een onopvallende jongen geweest die het leven in het altijd sombere gehucht Gatlin verafschuwt. Dat verandert echter wanneer er plotseling een nieuw meisje op school komt, juist wanneer hij raar droomt over een meisje en overal een eng nummer hoort. Deze Lena Duchannes is het nichtje van Macon Ravenwood, de steenrijke kluizenaar van de stad. Ze vermijdt alle contact, maar er gebeuren vreemde dingen wanneer ze emotioneel wordt: het weer slaat om, ruiten breken of mensen worden getroffen door aparte ongelukjes. Zij en Ethan kunnen niet uit elkaars buurt blijven. Bovendien kunnen ze elkaars gedachten horen. Ze hebben samen een visioen op het moment dat ze allebei een gevonden medaillon vasthouden op Greenbrier, het landgoed naast Ravenwood. Het visioen gaat over ene Geneviene in de Burgeroorlog, en op het medaillon staan de initialen GKD en ECW de datum 11 februari - Lena's verjaardag - 1865.

Wanneer Ethan het medaillon aan zijn heksachtige huishoudster en surrogaatmoeder Amma laat zien, raakt zij totaal in paniek en eist dat hij het terugbrengt naar waar hij het vond, maar in plaats daarvan laat hij het zien aan zijn drie oudtantes Grace, Prudence en Mercy.  Zij vertellen dat op elf februari 1865 heel Gatlin door soldaten in de brand werd gestoken, behalve het Ravenwood-landgoed. De broer van de toenmalige Abraham Ravenwood verdween diezelfde nacht spoorloos. Ze vertellen ook dat de initialen op de zakdoek waarin het medaillon verpakt was, staan voor Sulla Treadeau, een waarzegster en voorouder van Amma - en dat ECW staat voor Ethan Carter Wate, Ethans eigen voorouder naar wie hij vernoemd is.

Die dag in de kerk krijgen Ethan en Lena opnieuw een visioen, waarin ze Geneviene en Ethans voorvader samen zien, vlak nadat de vroegere Ethan gedeserteerd is en terwijl het huis van Geneviene in vlammen opgaat.

Vlak nadat Ethan onverwachts Macon Ravenwood heeft ontmoet, die ook erg duister op het medaillon reageerde, biecht Lena haar geheim op: zij en haar familieleden zijn Casters, oftewel heksen met bovennatuurlijke krachten. Vlak na deze ontboezeming ontmoet Ethan Lena's nicht Ridley, die hem meesleurt naar een familiediner en hem daarbij met haar kracht zodanig beheert dat hij bewusteloos raakt.  Wanneer hij ontwaakt, vertelt Lena hem dat Ridley beschikt over de kracht van verleiding, dat haar tante Del (Ridleys moeder) het verleden en het heden tegelijkertijd waarneemt en dat Reece, Ridleys oudere zus, aan iemands gezicht kan zien wat voor persoon diegene is en wat hem bezighoudt. Larkin, Ridleys broer, en haar vader Barclay kunnen voorwerpen transformeren. En Lena vertelt dat Ridley Duister is geworden, dat alle Casters van hun familie op hun zestiende verjaardag ofwel Licht, ofwel Duister worden wat hun magie betreft en dat ze daar zelf niets over te zeggen hebben.

Op een nacht kort daarna volgt Ethan Amma naar het moeras en hoort haar praten met Macon Ravenwood, over het medaillon - dat Ethan ook heeft gezien in huize Ravenwood, om de nek van een vrouw op een portret - en over de relatie van Lena en Ethan. Lena weet niet wat ze hiervan moet denken, maar ze ontdekken wel dat een armband die ze van Macon heeft gekregen, de visioenen die ze samen met Ethan krijgt, blokkeert.  Ze doet hem af en dan zien ze in een visioen hoe de vroegere Ethan sterft, in de armen van zijn geliefde Geneviève.

Samen met Marian, bibliothecaresse en vriendin van Ethans vorig jaar overleden moeder, ontdekken Lena en Ethan dat Geneviève bij de Lichte Casters hoorde, maar dat ze Duistere magie ging beoefenen in een poging haar geliefde Ethan te redden. Marian onthult dat zij toegang heeft tot alle informatie over de Casters.

Met Halloween redt Ethan Lena's leven wanneer haar familie haar bijna doodt doordat ze haar tegen een zekere Sarafine willen beschermen. Lena's familie begint te vermoeden dat Ethan ook magische krachten heeft omdat hij toegang had tot Ravenwood en Lena in alle mogelijke manieren kan beschermen.

Nadat Amma Lena op Thanksgiving heeft verteld dat de Sarafine die achter haar aan zit, haar eigen moeder is, gaan Lena en Ethan naar de geheime Casterbibliotheek en krijgen daar een visioen van Geneviève. Ze zien dat zij na het beoefenen van Duistere magie er niet in slaagde haar geliefde Ethan tot leven te wekken, maar juist een vloek over zich afriep waardoor willekeurige Caster-meisjes op hun zestiende verjaardag Duister zouden worden.

Hopend dat ze een manier zullen vinden om te voorkomen dat Lena Duister wordt, gaan zij en Ethan op zoek naar Genevieves bezweringenboek en vinden het in haar graf. Lena's krachten worden sterker naarmate de tijd vordert en het wordt voor haar en Ethan fysiek steeds pijnlijker en moeilijker om bij elkaar te zijn. op school proberen de populaire kinderen en hun moeders alles om haar weg te krijgen, ze zetten zelfs een rechtszitting van de tuchtraad op touw. Link krijgt verkering met Ridley, die zich steeds meer met Lena bemoeit, terwijl zijn moeder degene is die de jacht op Lena leidt.

Lena en Ethan ontdekken in de studeerkamer bij Ethan thuis in de boeken van zijn overleden moeder een soort lettercode, alsof het een teken is: Eis jezelf op. Op de dag van Lena's verjaardag wordt ze door Larkin meegenomen, met Ethan achter hen aan, naar het landgoed Greenbrier. Daar ontmoeten ze mevrouw Lincoln, de moeder van Link - die eigenlijk Sarafine blijkt te zijn, Lena's moeder die wil dat ze Duister wordt. Dan zullen echter alle Lichte Casters in haar familie sterven, net zoals dat alle Duistere Casters in haar familie zullen sterven als ze ervoor kiest om Licht te worden. Maar als ze zichzelf Opeist voor het Duister, wat ze mag omdat ze de dochter van Sarafine is - de eerste Duistere Naturel in de Duchennes-familie - zullen zij en Ethan echt bij elkaar kunnen zijn. In een gevecht met zijn Duistere broer Hunting raakt Macon gewond en Ethan wordt door Sarafine doodgestoken. Lena en Amma wekken hem weer tot leven -  waarbij Macon sterft, omdat het een ruil moet zijn.  Lena's krachten blijken zo sterk dat ze de maan die er moet zijn voor haar Opeising, geblokkeerd heeft zodat ze niet is opgeëist.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Ethan Wate

Ethan is een jongen van rond de 16/17 die al zijn hele leven in het gehucht Gatlin woont, in Zuid-Carolina. Zijn moeder is een jaar geleden overleden en hij woont nu bij zijn vader, een schrijvende kluizenaar, en hun huishoudster annex surrogaatmoeder Amma. Ethan is een vrij doorsnee tiener met een passie voor literatuur en een saaie reputatie: hij speelt in het footballteam en krijgt wel aandacht van de populaire meisjes, maar wil niets met hen te maken hebben. Hij is nogal een grijze muis die altijd genoegen heeft genomen met zijn leven, maar diep van binnen toch meer wil. Als hij verliefd wordt op Lena, een meisje dat een heks blijkt te zijn, verandert alles: hij raakt onomkeerbaar betrokken bij haar lot en haar magie, en ontdekt een nieuwe kant van zichzelf. Een kant die dapper, vindingrijk, rechtdoorzee en intuïtief is. Hij is bereid voor Lena door het vuur te gaan en haar tegen alles te beschermen, ook al moet hij daarvoor met zijn eigen leven betalen - wat uiteindelijk ook bijna gebeurt. Maar hij wordt ook blind en naïef vanwege zijn kwetsbare positie en ziet niets anders meer dan zijn levenswerk: het beschermen van het meisje van wie hij houdt, waardoor hij zichzelf én andere mensen in gevaar brengt.

Lena Duchennes

Lena is een 15-jarig meisje dat praktisch in heel Amerika opgegroeid is door praktisch haar hele familie. Ze hoort bij een lange, machtige familie van Casters en kijkt met angst en beven uit naar haar zestiende verjaardag, omdat ze dan ofwel het donkere ofwel het lichte pad op zal moeten. Door dit vooruitzicht heeft ze altijd erg teruggetrokken geleefd: ze is sociaal niet erg bekwaam, is verlegen en bang voor wat normale mensen van haar vinden en met haar kunnen doen. Ze durft alleen echt zichzelf te zijn bij de mensen die ook krachten hebben: dan is ze vurig, opstandig, fel en zelfbewust. Haar krachten worden sterker naarmate haar verjaardag dichterbij komt, en ze kan het niet meer helpen dat ze die ook naar buiten laat komen als een manier om zichzelf te verdedigen tegen de beschimpingen van de mensen om haar heen. Ze kan erg emotioneel worden, heeft moeite met mensen vertrouwen en heeft het normale tienerprobleem: haar plek vinden in een wereld die zo anders lijkt dan zijzelf is.

Macon Ravenwood

Macon is de oom van Lena die haar in Gatlin onder zijn hoede neemt. Hij is een sterke Caster met heftige magie die het leven en de geest van mensen kan beïnvloeden zonder dat ze daar zelf erg in hebben. Hij is iemand die heel stevig in zijn schoenen staat, ervan overtuigd is dat hij precies weet wat hij doet en dat wat hij doet ook het goede is. Hij heeft een sterk karakter, wil de dingen naar zijn hand zetten en is net als Ethan bereid om alles op te geven om zijn nichtje te beschermen. Macon is degene die uiteindelijk met zijn eigen leven betaalt voor Lena's (voorlopige) veiligheid.

Amma

Amma is de excentrieke huishoudster die al jarenlang bij Ethan, zijn vader - en tot een jaar geleden ook zijn moeder - in huis woont. Ze doet het huishouden, maar heeft eigenlijk ook de moeder- en echtgenotetaak overgenomen doordat ze voor hen allebei zorgt en ze er zo ongeveer toe dwingt om de juiste dingen te doen zodat ze goed terechtkomen. Amma blijkt ook magische krachten te hebben en met een soort voodoomagie contact te kunnen leggen met haar voorouders, maar ze kan ook toekomstvoorspellingen doen. Ze is een fel persoon, laat haar gevoelens nooit meespelen bij echt belangrijke beslissingen en is niet bang om hard voor iemand te zijn, als dat het beste voor diegene is.

Quotes

"Ik haalde diep adem. Wat kon ik zeggen? Dat ik al maandenlang droomde over een meisje, dat plotseling in de stad was opgedoken en toevallig het nichtje van Macon Ravenwood bleek te zijn? Dat ik naast die angstaanjagende dromen over dit meisje ook nog een visioen had gehad van enkele andere vrouwen die ik absoluut niet kende, en die ten tijde van de Burgeroorlog hadden geleefd?" Bladzijde 77
"Elke dag was als een dag uit het leven van iemand anders. Tot nu toe overkwam me nooit iets en nu ineens van alles - en met van alles bedoel ik eigenlijk Lena." Bladzijde 128
"Een maand geleden had ik dit niet kunnen geloven, maar ik wist inmiddels beter. Dit was Gatlin. Niet het Gatlin dat ik meende te kennen, maar een ander Gatlin dat zich blijkbaar heel lang verborgen had gehouden. Een stad waarin het meisje dat ik leuk vond, afstamde van een lange lijn van Casters. Mijn huishoudster was een Ziener die in het moeras kippenbotten las en de geesten van haar dode voorouders opriep. Zelfs mijn vader gedroeg zich als een vampier." Bladzijde 185

Thematiek

Liefdesrelatie: happy end

Het belangrijkste onderwerp van het verhaal is de relatie tussen Lena en Ethan: ze zijn verliefd op elkaar, willen voor elkaar door het vuur gaan maar zijn ook van levensbelang voor elkaars toekomst.

Motieven

Liedjes, gedichten en slogans

Het mysterieuze liedje 'Zestien Manen' verbindt Lena en Ethans relatie. Ze horen het allebei, als enigen, niemand anders hoort het. Het liedje gaat over hun relatie en vooral over Lena's Opeising. Steeds als ze het horen, is het een nieuw couplet.

Magie

Duistere magie speelt in het verhaal een belangrijke rol, omdat een aantal Casters in Lena's familie is opgeëist door het Duister. Zij gebruiken hun gaven voor persoonlijk gewin en doen slechte dingen met mensen, berokkenen hen op verschillende manieren schade. Maar ook de magie van de Lichte Casters en van Amma als Ziener speelt een belangrijke rol.

Familiebetrekkingen

Lena komt uit een familie van Casters: ze heeft veel familieleden, maar ze zijn niet allemaal goed. Een deel ervan, zoals haar nicht Ridley, is Duister en bezorgt de Lichte Casters veel last. Door deze complexe relaties is het voor Lena lastig om haar plek te vinden.

Motto

Men kan geen duister met duister verdrijven; dat kan alleen het licht. Haat kan geen haat uitbannen; dat kan alleen de liefde.

- Martin Luther King jr.

Opdracht

Voor Nick & Stella, Emma, May & Kate en al onze casters & buitenstaanders, overal. We zijn met meer dan je denkt.

Trivia

Het boek is in 2012 verfilmd onder de titel Beautiful Creatures, met onder andere Emma Thompson, Viola Davis en Jeremy Irons in de hoofdrollen.

Het boek is het eerste deel in de serie van de Casterkronieken.

Titelverklaring

De oorspronkelijke titel, Beautiful Creatures, is een beetje onduidelijk. Waarschijnlijk verwijst dit naar de Casters, die door Ethan als ''mooie wezens'' worden beschouwd. De Nederlandse titel, Betoverd, verwijst naar de Castermagie waarmee Ethan zelf te maken krijgt.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die niet erg lang zijn en data als titels hebben, waardoor er een duidelijk overzicht is in de periode die wordt beschreven. Ook de structuur is duidelijk te onderscheiden: in het begin maken we kennis met Ethan en Lena en bouwt hun merkwaardige band zich op. In het middenstuk hebben ze inmiddels een relatie en kampen ze niet alleen met de mysteries rondom Lena's magie, maar ook met de wens van de dorpelingen om Lena weg te krijgen. In het slot ten slotte komt alles bij elkaar, worden er oplossingen gegeven voor de dilemma's en de dramatische problemen, maar worden er ook nieuwe vragen gesteld. Het perspectief ligt in het grootste deel van het verhaal bij Ethan als de ik-verteller, maar een aantal hoofdstukken gaan over flashbacks naar de tijd van Genevieve en die worden schuingedrukt verteld vanuit het auctoriale perspectief. 

Decor

Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in de moderne tijd, een jaar of drie geleden omdat het toen gepubliceerd was.  Het is gevestigd in Gatlin, een fictief stadje in Zuid-Carolina, de Verenigde Staten dat een grote rol speelde tijdens de Burgeroorlog. De periode die verteld wordt loopt van 2 september (vermoedelijk 2009) tot 12 februari (vermoedelijk 2010). Een aantal fragmenten spelen zich af in datzelfde stadje tijdens de Burgeroorlog tussen 1861 en 1865. De belangrijkste locaties die behandeld worden, zijn het huis van Lena (Ravenwood Manor), het huis van Ethan en de Gatlin High School.

Stijl

De stijl van deze twee auteurs past erg goed op elkaar aan: het valt helemaal niet op dat het door twee verschillende mensen is geschreven.  De stijl is vrij langdradig, met gedetailleerde beschrijvingen en lange dialogen, veel aandach tvoor ontplooiiing van de personages en omgevingen. De sfeer wordt goed tot leven gebracht, maar er zit weinig vaart in het verhaal.

Slotzin

Zeventien, het laatste om te weten.

Beoordeling

Mijn verwachtingen waren hooggespannen toen ik aan dit boek begon. Ik had er al erg veel over gehoord en als een fan van heksen, magie en fantasy wilde ik dit boek graag leuk vinden. Helaas viel het me behoorlijk tegen. Ik had veel meer magie verwacht, veel meer uitleg en sfeerrijke gebeurtenissen die te maken zouden hebben met de magie en de geschiedenis van de Casters. Ik vond het interessant om te lezen over het dilemma van Lena op weg naar haar zestiende verjaardag, en de plot was beslist niet voorspelbaar, hoewel het wel zo leek. De personages kwamen goed uit de verf, ze hadden elk hun eigen karakter en hun eigen leven en dat boeide me heel erg, vooral de mensen in Gatlin die Lena weg wilden hebben. Maar mijn grote struikelblok waren de twee hoofdpersonen: ik mocht Ethan absoluut niet, ik ergerde me continu aan zijn macho gedrag naar Lena toe en haar vond ik geen powergirl, zoals ik verwacht en gehoopt had, maar meer een zielig muisje dat niet kon leven zonder Ethan. Hun band interesseerde me niet, ik vond het clichématig en te zoetsappig. Ik vond het ook vaak te langdradig, het tempo lag veel te laag en veel dingen vond ik onbelangrijk, die konden me gewoon echt niet boeien. Het fantasygehalte is weliswaar hoog, de magie spat ervan af, maar helaas was dat niet genoeg. De volwassen personages zoals Macon, Amma en Marian boeiden me veel meer, en ook van de stukjes die zich tijdens de Burgeroorlog afspeelden kon ik veel meer genieten dan de stukken rondom Ethan en Lena. Erg jammer, maar ik was blij toen ik het uit had en ik ga de andere boeken zeer zeker niet lezen.

Recensies

"Een heerlijk boek dat veel lezers zal aanspreken omdat alles er in zit!" http://youngadultboeken.n...ret-stohl/
"Het boek leest makkelijk weg en heeft ook dat mysterieuze tintje!" http://www.boekreviews.nl...-betoverd/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.438 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Beautiful Creatures door Kami Garcia"

Ook geschreven door Vivian