Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kleuren van het getto door Aline Sax

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover De kleuren van het getto
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 25 oktober 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover De kleuren van het getto
Shadow
De kleuren van het getto door Aline Sax
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 176 pagina's
  • Uitgeverij: De Eenhoorn

Flaptekst

Het begon met pesterijen, vernederingen.

Mensen werden op straat tegengehouden,

Doodgeschoten,

Doodgeslagen,

Doodgetrapt,

Doodgepest,

Doodgevroren,

Doodgewoon.

Warschau, Oktober 1940.

Het stadsdeel waarin Misja woont wordt omgevormd tot getto. Alle joden uit Warschau en omgeving worden in het getto samengeperst en opgesloten. Ziektes, honger en deportaties roeien de bevolking langzaam maar zeker uit. Maar Misja wil zich niet zomaar bij de situatie neerleggen. Hij zal zich niet als een lam naar de slachtbank laten voeren...

Eerste zin

Het was september 1939 toen de Duitsers ons land binnenvielen.

Samenvatting

Het is 1939. De Duitsers bezetten Warschau. Even lijkt alles goed te komen maar juist alles gaat fout. De joden worden samengevoegd in het getto waar Misja al woonde met zijn ouders en zijn zusje. Hij ziet wat er om hem heen gebeurt. Steeds meer mensen overlijden aan honger. Ze mogen niet langs de muur naar de Arische kant. Op een dag ziet hij een parkiet die zomaar over de muur vliegt. Dat wil hij ook.

Hij bedenkt een plan om via het riool naar de andere kant te komen. Daar haalt hij brood en koeken en zorgt hiermee voor het eten voor zijn ouders en zusje. Op een dag merkt zijn zusje dat hij dat eten niet bij de bakker om de hoek haalt. Ze wil met hem mee. De Duitsers ontdekken dat er via het riool gesmokkeld wordt. Ze plaatsten meer wachten en gaan met vuurspuwers het riool in. Misja durft niet meer, maar zijn zusje wel. Ze is nog klein en niemand let op haar.

Op een dag komt ze niet meer terug. Misja vertelt zijn ouders dat hij haar heeft helpen ontsnappen. Dan weet Misja niet meer wat hij moet. Pas na twee jaar ontmoet hij Mordechai. Hij sluit zich aan bij diens verzetsgroep. Als de Duitsers komen werpen ze bommen en schieten ze er veel dood. Uiteindelijk komen de Duitsers met teveel mensen en met teveel materiaal tot hun beschikking. Alle vrienden van Misja worden doodgeschoten. Alleen een meisje van de verzetsgroep en Misja weten te vluchten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Misja

Misja is een joodse jongen. Hij ziet mensen om zich heen overlijden aan de honger en wil niet toegeven aan de Duitsers. Daarom gaat hij smokkelen. Toch ziet hij dat het op een gegeven moment te gevaarlijk wordt. Zijn zusje gaat wel door en daarom heeft hij een enorm schuldgevoel. Als hij twee jaar later bij het verzet kan is hij daar blij om, hij kan weer wat doen.

Janine

Janine is het zusje van Misja. Ze is nog jong dus kent het echte gevaar dat er is nog niet. Ze haalt eten en verdwijnt op een dag voorgoed.

Mordechai

Hij is de leider van het verzet. Hij is vastbesloten verzet te tonen aan de Duitsers, zo dat de hele wereld het kan zien. Hij weet dat hij waarschijnlijk zal overlijden bij dit verzet maar hij wil liever een eervolle dood sterven dan vergast worden in de gaskamer.

Quotes

"Ik zei niets aan moeder. Ik ontweek mijn vaders blik. Mijn schuldgevoel groeide. Wat ik niet durfde, deed zij even makkelijk als hinkelen.." Bladzijde 72
"Twee gepantserde wagens sloten de rij. Ik druppelde nog wat woede op het vuur en greep mijn pistool. " Bladzijde 130

Thematiek

Wo ii: jodenvervolging

Misja is Joods. De kleuren van het getto vertelt zijn verhaal en hoe moeilijk het is te overleven in de Tweede Wereldoorlog waar de jodenhaat en vervolging zo extreem is. Hij woont met zijn ouders en zus in een getto waar alle Joden bij elkaar gezet zijn. Dit gebeurde veel in de Tweede Wereldoorlog, op die manier sloten ze de Joden buiten van de samenleving.

Motieven

Wraak

Misja voelt woede en wil wraak nemen tegen de Duitsers. Zijn volk wordt onderdrukt en onterecht behandeld. Hij wil niet toegeven aan de onderdrukking maar juist wraak nemen tegen de mensen die de joden zo slecht behandelen. Uiteindelijk is dit ook de reden waarom hij zich aansluit bij het verzet. Tijdens de oorlog was kon hij vanwege zijn veiligheid zijn strijd niet voortzetten maar hij was blij dat hij bij het verzet kon. Om op die manier terug te vechten tegen het onrecht dat hem en zijn volk werd aangedaan. Daarom gaat hij in het verzet.

Goed en kwaad

Misja wil graag het goede doen in zijn omgeving. In het getto breken ziektes uit en is het moeilijk overleven, daarom gaat hij op zoek naar eten met zijn zusje. Maar het kwaad is overal en op een dag komt zijn zusje niet meer terug.

Trivia

Aline Sax kreeg voor dit boek een werkbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Titelverklaring

In dit boek kom je een tegenstelling tegen tussen de kleuren van de bloemen aan de Arische kant en de grijze grauwheid van het getto. Daarom heet dit boek de kleuren van het getto.

Structuur & perspectief

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van de ik-persoon: Misja. Het boek bestaat niet uit hoofdstukken of delen, maar is één verhaal. Op sommige pagina's staat één regel, of één woord, als een statement. Op sommige pagina's staat weer een heel stuk van het verhaal.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Warschau, in het getto van de joden. In de kleine huizen, het riool en op de straten. Het begint in 1939, als de Duitsers de stad net zijn binnengevallen. Het verhaal eindigt als het 1942 is en alle joden uit Warschau weg of vermoord zijn.

Stijl

De stijl waarin het boek geschreven is is erg nuchter. Dingen worden gezegd zoals ze zijn; 'ze werden voor de voeten van de Duitse officier op de grond gegooid'. De manier van vertellen wordt versterkt met mooie passende vergelijkingen en metaforen. Om bepaalde zinnen of woorden te versterken, wordt het lettertype vergroot of aangepast. Daarnaast staan sommige woorden of zinnen op een pagina zonder iets anders erbij.

Slotzin

Ik sloot mijn ogen en vloog het getto uit.

Beoordeling

De kleuren van het getto is een erg intrigerend boek. Het neemt je mee door de manier van vertellen maar ook door de manier waarop het geschreven is. Soms staat een woord of een zin helemaal alleen op een pagina, als een statement. Het woord krijgt dan extra aandacht en dus ook meer betekenis.

De gebeurtenissen zijn aangrijpend en vooral als je bedenkt dat dit verhaal gaat over een waargebeurde geschiedenis.

Recensies

"Het is een sterk verhaal, dat nooit overdreven sensationeel wordt" http://www.pluizer.be/kin...-het-getto
"Een verhaal dat na het lezen onder je huid gaat zitten" http://alinesax.be/gettopers/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.438 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleuren van het getto door Aline Sax"

Ook geschreven door Dorine