Durf te vragen door Suzanne Rethans

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Durf te vragen
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 3 februari 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Durf te vragen
Shadow
Durf te vragen door Suzanne Rethans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 289 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Podium

Flaptekst

De puberteit is een verwarrende tijd waarin alles onzeker is. Door de overstap naar de middelbare school krijg je nieuwe vrienden, je wordt misschien verliefd en ondertussen verandert er van alles aan en in je lichaam. Dat roept veel vragen op. Over seks, masturberen, vriendschap, geld, alcohol en drugs. Maar dit zijn nou net de ondrwerpen die je liever niet met je ouders bespreekt.

In Durf te vragen lees je alles over deze zaken. Pubers delen hun ervaringen en deskundigen, onder wie een seksuoloog, kinderarts, studiebegeleider, socialmediaexpert en flirtcoach, geven talloze adviezen. Daarnaast worden er handige tips gegeven over onder meer huiswerk, huidverzorging, verliefdheid en ruzie.

Durf te vragen is hét onmisbare handboek voor iedereen tussen de tien en zeventien jaar.

Eerste zin

Bijna iedere puber wordt op een dag wakker en denkt: die ouders van mij, ze begrijpen er helemaal niets van.

Samenvatting

Jij en je vrienden
Vrienden worden belangrijker dan je ouders. In de puberteit verandert je lichaam en je gaat op zoek naar je eigen identiteit. Het verschil tussen jongens en meisjes wordt duidelijk gemaakt. Ook gaat het over de combinatie van biologie, aanleg en omgeving als het gaat om invloed. Er worden voorbeelden gegevens van subculturen en wat er zoal gebeurd in meisjes- en jongensgroepen. Vrienden zijn belangrijk, maar je hebt eerstegraads en tweedegraads vrienden. Hoe maak je vrienden? Hoe hoor je erbij? Hoe beëindig je een vriendschap? Allemaal vragen die in dit hoofdstuk worden beantwoord.

De puberteit
Het is een levensfase waarin je lichamelijk volwassen wordt. Wat er per gemiddelde leeftijd verandert en hoe dit komt, wordt hier omschreven. Naast lichamelijke veranderingen, krijg je in de puberteit ook seksuele gevoelens. De ongemakken waar een meisje mee te maken heeft, worden behandeld: borstgroei, vagina, menstruatie en hormonen. Ook die van een jongen komen aan bod: baard in de keel, grootte en beschrijving penis, erectie, besnijding en borsten. Ook worden er algemene lichamelijke, zowel voor jongens als voor meisjes, ongemakken behandeld: puistjes, acne, zweten en vermoeidheid.

De adolescentie
De periode waarin je hersenen zich gaan ontwikkelen. De balans is een beetje zoek, voordeel daarvan is wel dat leren nog gemakkelijk gaat. Emotioneel kun je wisselvallig zijn, het rekening houden met anderen en inschatten gaat nog niet heel goed. Tijdens de verandering gaat het voornamelijk om de bekabeling en grijze of witte stof.

De middelbare school
Een nieuwe fase in je leven: omgeving, vrienden, vrijheid en… huiswerk! De overgang van basisschool naar middelbare school is vrij groot. Allereerst: welke richting kies je… vmbo, havo of vwo? Wat kun je er (later) mee en wat houdt het niveau in? Wat is mbo, hbo of de universiteit? In dit hoofdstuk gaat de schrijfster hier uitgebreid op in. Ook wat je leert en wat het beste bij je past: theorie of praktijk? Daarbij worden profielen binnen het niveau kort doorgenomen. Er wordt aangeraden naar open dagen te gaan en ‘gewaarschuwd’ voor loting. Daarbij geeft dit hoofdstuk informatie over huiswerk: hoe plan je, wat doe je eerst en hoe regel je het allemaal? Ook worden er tips voor het leren meegegeven: over aantekeningen, samenvattingen, mindmappen, woordjes stampen, rekenen, informatie zoeken op het internet en hulp van je ouders. Je tas inpakken is ook niet onbelangrijk, net als de omgang met leerkrachten en wat een mentor voor je kan betekenen. Gaat het wat minder goed op school? In dit hoofdstuk wordt ook beschreven wat je dan kunt doen, bijvoorbeeld bij faalangst en geen zin hebben.

Verliefdheid, verkering en seks
In dit hoofdstuk gaat het als eerste over verliefdheid. De schrijfster gaat in op vlinders in je buik, zenuwen, zelfvertrouwen, inhoud en de klik. Maar ja, wat moet je ermee als je dan weet dat je verliefd bent? Hoe laat je het merken? Een blauwtje lopen kan, maar het kan ook positief uitpakken. Je moet het allemaal ervaren en uitzoeken. Daarbij dit er verschil de wijze waarop jongens en meisjes verliefdheid uitdrukken. Verliefd zijn via internet is heel goed mogelijk, net als niet zo snel verliefd zijn. Daarbij is er ook een mogelijkheid dat je homo bent, in de puberteit heb je hier tijd voor om dit uit te zoeken. Als je verliefd bent, kan daarna verkering volgen. Wat hoort hier bij? Hoe vraag je verkering? Wat als je wordt afgewezen? Vragen waar antwoord op wordt gegeven in dit boek. Belangrijk is wel dat je je vrienden niet vergeet. Er wordt uitgelegd hoe belangrijk de eerste zoen is, hoe het komt dat liefde soms over gaat en dat het niet erg is om het uit te maken, maar dat dit wel moeilijk kan zijn. Er worden tips gegeven over hoe je het kunt uitmaken. Na dit onderwerp is seks aan de beurt: wat houdt het in? Er worden een aantal vragen beantwoord die in het hoofd van een puber om kunnen gaan. Net als de verschillen tussen vrijen, seks en porno. In je hoofd kun je over van alles fantaseren. Ook wordt er gesproken over zin in seks en leeftijden waarop dit ‘normaal’ is. Hoe gaat het allemaal in z’n werk? In deze sectie gaat het onder andere over vingeren, pijpen en de eerste keer (waar en wanneer?). ‘Nee’ zeggen is hierbij belangrijk, maar ook om te laten weten wat je wel fijn vindt. En als je nog niet zover bent, hoef je niet. Informatie over het faken van klaarkomen staat er ook in vermeld. Net als de kwaaltjes, geslachtsziekten en anticonceptie. Ook gaat het hoofdstuk kort in op zwangerschap en abortus.

Social media
Social media is handig, maar er zitten ook gevaren in. De boodschap luidt: wees voorzichtig met wat je op het internet zet. Er worden een aantal kanalen zoals Facebook, MSN en blog besproken: wat is het en wat kun je ermee? Daarna worden de risico’s van de media besproken, net als de spelregels. Helaas bestaan er ook minder leuke kanten aan het internet: kettingbrieven, spam en kosten. Online moet je jezelf afvragen of de mensen die je toevoegt wel echte vrienden zijn. De onderwerpen hierin zijn bijvoorbeeld cyberpesten en –seks, bangalijsten en loverboys.

Alcohol, blowen en gameverslaving
Er wordt vroeg begonnen met drinken en blowen. Het mag, maar houd wel rekening met een aantal dingen zoals overmoedigheid en de invloed op je hersenen. Er zitten leuke kanten aan alcohol, maar ook veel meer nadelen. Alcohol kan ook giftig zijn. Een aantal risicogroepen worden ook besproken. Bij het onderwerp blowen wordt uitgelegd wat cannabis doet en hoe je een joint maakt. Er zitten bepaalde risico’s aan het blowen vast, hierbij zijn uiteraard ook risicogroepen. Je kunt jezelf testen of je verslaafd bent en wanneer de rem erop moet. Voor- en nadelen op een rijtje zetten en een plan maken, kunnen hierbij helpen. Hoe kun je iemand hiermee helpen? Ook dat wordt genoemd. De gameverslaving is ook kort besproken is het boek: wanneer ben je verslaafd, welke gevolgen heeft dit, wie lopen er extra risico om verslaafd te raken, wanneer moet je jezelf zorgen maken en hoe houd je jezelf in evenwicht? Antwoorden komen naar voren tijdens het lezen.

Heavy shit
Een hoofdstuk over pesten. Het is naar, maar onthoud dat het niet persoonlijk is bedoeld en dat de pestkoppen het vaak ook zelf moeilijk hebben. Probeer er zelf iets aan te doen en weet dat je er niet alleen voor staat, is de boodschap bij dit onderwerp. Ook onzekerheid wordt besproken, iets wat wel bij het vorige thema aansluit. Onzekerheid en verlegenheid bestaan in verschillende gradaties. Hier wordt informatie over gegeven over vrienden maken en uiterlijke onzekerheden. Depressie is ook een onderwerp dat naar voren komt in dit hoofdstuk: wat is het en ben je suïcidaal? Daarbij kan de kindertelefoon je eventueel helpen. Problemen met je ouders kunnen ook voor moeilijkheden zorgen: ze hebben geen tijd voor je, ze zeuren, ze verlangen teveel van je, ze maken veel ruzie of ze gaan scheiden… het is allemaal even lastig! Het advies: denk erover na wat jij wilt. Waaraan merk je dat het niet goed met je gaat? Geen maat kunnen houden of veel/weinig eten bijvoorbeeld. Vooral op het laatste, dus eetstoornissen, wordt diepen op in gegaan. Als laatste wordt aangeraden om je problemen te lijf te gaan.

Financiën
In het laatste hoofdstuk gaat het over geld. Zak- en kleedgeld dat je van je ouders krijgt, maar ook over wat je zelf verdient en waar je rekening mee dient te houden in een werk situatie. Aan werken zitten namelijk bepaalde regels, plichten en rechten verbonden. Ook zijn er regelingen voor scholieren en kan je inkomen invloed hebben op de kinderbijslag die je ouders krijgen. Je ouders betalen natuurlijk het meeste voor je, maar zelf betaal je ook een aantal dingen. Hierover maak je afspraken met je ouders, maar doordat je het in eigen beheer hebt, moet je oppassen dat je niet te veel uitgeeft. Er worden tips gegeven, samen met waarschuwingen en weetjes over sparen. Wat voor uitgever ben jij? Er staat een website in het boek voor een test!

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Quotes

"Je eigen ik vinden valt niet meer." Bladzijde 11
"De puberteit is hormonaal en het gaat in die fase vooral om lichamelijke veranderingen." Bladzijde 76

Thematiek

Puberteit

Het boek is een informatief boek voor pubers die met allerlei vragen zitten. Er komen onderwerpen aan bod zoals: vrienden, seks, hormonen, lichaam, school, verliefd, verkering, social media, alcohol, drugs, verslaving, pesten en financiën.

Trivia

Suzanne Rethans heeft twee boeken geschreven, namelijk ‘Waarom? Daarom!’ dat gaat over kinderenvragen en ‘Durf te vragen’ over puberteit.

Naast het schrijven voor tijdschriften heeft ze het programma ‘Bij Ons Thuis’ gepresenteerd.

Titelverklaring

Er staan veel tips, antwoorden en informatie in het boek waar een puber naar zou kunnen vragen, vandaar: durf te vragen, een puber hoeft er niet zelf mee te zeggen. 

Structuur & perspectief

Er wordt niet echt vanuit een perspectief geschreven, de schrijfster schrijft vanuit zichzelf en spreekt je aan als lezer met ‘je’. Het boek is duidelijk ingedeeld per thema. Er worden antwoorden, tips en informatie gegeven per onderwerp, dus het is allemaal heel overzichtelijk ingedeeld. Een handige gids voor een puber!

Decor

Er gaat geen tijd over het verhaal heen in het boek, want er is geen verhaal. Het is ‘simpelweg’ informatie dat wordt aangeboden. Dit geldt ook voor het decor.

Stijl

Het boek is gemakkelijk geschreven, want het is voor jongeren. Jongeren die misschien niet zo van lezen houden. Korte zinnen, geen moeilijke woorden. Daarbij overzichtelijk ingedeeld.

Slotzin

De meeste scholieren vallen onder het geldtype regelaar (36 procent). Van de scholieren behoort 16 procent tot het type levensgenieter.

Beoordeling

Ondanks dat ik zelf geen puber meer ben, vind ik het een heel informatief boek. Veel dingen die erin staan over bepaalde onderwerpen, wist ik niet en ik kan me voorstellen dat je jezelf dit afvraagt als je puber bent. Daarbij is het boek wel direct, maar ook begrijpend. Er wordt niets opgelegd, maar er worden wel suggestief gegeven. Er komen deskundigen aan het woord, maar ook jongeren van dezelfde leeftijd die bepaalde dingen hebben meegemaakt. Dat maakt het juist zo interessant om te lezen, ook voor als je iets ouder bent dan zeventien. Dit boek gaat mijn boekenkast in, zeker ook vanwege mijn studie: pedagogiek. 

Recensies

"Raadzaam handboek over alle vragen die pubers kunnen hebben" http://www.metronieuws.nl...2PPKp9Cyw/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.925 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anouk