Een Goede Raad door J.K. Rowling

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Een Goede Raad
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 24 januari 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Een Goede Raad
Shadow
Een Goede Raad door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Flaptekst

Een grote roman over een kleine stad. Wanneer Barry Fairbrother onverwacht sterft, zijn de bewoners van Pagford geschokt. Pagford lijkt een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij, maar achter die fraaie façade gaan grote conflicten schuil. Rijk tegen arm, tieners tegen hun ouders, vrouwen tegen hun echtgenoten, leraren tegen hun leerlingen... In Pagford is niets wat het lijkt. De lege stoel die Barry achterlaat in de gemeenteraad is de aanleiding tot de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend. Wie zal zegevieren in deze verkiezingen vol opportunisme, valsheid en verbijsterende onthullingen? Een goede raad is de eerste roman voor volwassenen van J.K. Rowling. In dit bijzondere boek onderzoekt een van werelds beste vertellers de grote vragen van onze tijd.

Eerste zin

Barry Fairbrother had geen zin in een etentje.

Samenvatting

De inwoners van het pittoreske Engelse dorpje Pagford zijn in rep en roer wanneer het populaire gemeenteraadslid Barry Fairbrother plotsklaps overlijdt aan een hersenbloeding en daarmee een onverhoopte vacature in de gemeenteraad creëert. De mensen, die ieder hun eigen problemen en privéschandalen hebben, beginnen algauw te roddelen over hoe het nu verder moet. Barry stond vooral bekend als iemand die geboren werd ten tijde van de koude oorlog tussen de stad Yarvil en haar deelgemeente Pagford: toen Yarvil van een idyllisch natuurgebied een arbeidswijk wilde maken, stak de jeugd van Pagford daar een stokje voor door er een achterstandswijk van te maken, The Fields. Barry groeide daar op maar werd algauw een echte beschaafde Pagforder, hoewel hij zijn best bleef doen om jongeren uit The Fields te helpen, zoals de rebelse Krystal Weedon. Zij woont met haar drugsverslaafde moeder Terri en verwaarloosde broertje Robbie - om wie Krystal wel veel geeft - in The Fields. Hun maatschappelijk werkster is Kay Bawden, de vriendin van Gavin Hughes, de voormalige beste vriend van Barry die eigenlijk verliefd is op Barry's weduwe Mary. Barry wilde The Fields naar een betere situatie leiden, terwijl de rest van de deelgemeenteraad juist wil dat de wijk weer Yarvils verantwoordelijkheid wordt.

Verschillende mensen in Pagford gaan de strijd met elkaar aan voor Barry's zetel in de raad. Middelbaar schoolhoofd Colin Wall (wier zoon Stuart "Fats" drugs koopt van ene Obbo, de dealer van Terri Weedon en de opstandige bullebak van de school is) wil The Fields in Barry's plaats gaan verdedigen, maar dat is niet zo makkelijk aangezien hij aan een depressie en psycische angststoornis lijdt. Hij wordt bovendien tegengewerkt door dokter Parminder Jawanda,(met haar onzekere, door Fats geterroriseerde dochter Subvinder). Howard Molliston (wier zoon Miles en diens vrouw Samantha getuige waren van Barry's dood) pusht Miles tegen Samantha's zin in om zich ook verkiesbaar te stellen voor de raad. Simon Price, die zwart geld verdient en zijn vrouw en zoons (onder wie Andrew, de beste vriend van Fats die verliefd is op Gaia, de dochter van Kay) stelt zich ook verkiesbaar. Terwijl de grootmoeder van Krystal voor haar leven vecht en het huwelijk van Miles en Samantha (die een eigen lingeriezaak heeft en zich heimelijk aangetrokken voelt tot andere mannen) barstjes begint te vertonen, probeert weduwe Mary haar leven weer op te pakken en is daarbij blij met de aandacht van Gavin Hughes, dit tot ontsteltenis van Kay.

Gaia en Subvinder worden tegelijkertijd aangenomen als serveersters in de lunchroom van Howard Molliston, waar Andrew sjouwer wordt. Uit wrok en aversie tegen zijn vader hackt Andrew de website van de deelgemeenteraad en plaatst er een bericht over de criminele bezigheden van Simon Price. Simon komt er al snel achter en slaat zijn gezin zowat in elkaar voor hij Shirley Mollison, Howards vrouw, zover krijgt het bericht eraf te halen. Kay helpt Colin Wall met informatie in het voordeel van The Fields. Krystals overgrootmoeder overlijdt en daarvan geeft ze Parminder de schuld. Subvinder is zo gefrustreerd door haar moeders getreiter dat ze zichzelf niet alleen snijdt, maar ook op de raadwebsite een bericht plaatst onder de naam De Geest van Barry Fairbrother, een bericht waarin staat dat Parminder verliefd was op Barry. Ondertussen wordt Krystal verkracht door haar moeders drugsdealer en raakt Simon Price zijn baan kwijt. Na een ruzie met zijn vader plaatst ook Fats een bericht op de site waarin staat dat Colin meermalen leerlingen seksueel zou hebben geïntimideerd.

Simon trekt zich terug uit de verkiezingen en denkt erover te verhuizen. Parminder wordt geschorst van haar werk en moet zich ook terugtrekken uit de verkiezingen nadat ze tijdens een raadsvergadering openlijke beledigingen over zijn gewicht naar Howard heeft geslingerd. De uiteindelijke verkiezingen gaan tussen Miles Mollison en Colin Wall. Kay en Gavin gaan uit elkaar omdat hij verliefd is op Mary.

Miles wint de verkiezingen en op Howards vijfenzestigste verjaardagsfeest gaan Gaia en Fats er samen vandoor en zoent Andrew met Samantha, vlak nadat Howards van de familie vervreemde lesbische dochter heeft gezegd dat hij een affaire heeft of had met Maureen, zijn zakenpartner. Dit nieuwtje verschijnt dankzij Simon ook weer op de website. Gavin biecht zijn gevoelens op aan Mary, maar ze wijst hem af en denkt na over verhuizen.

Krystal krijgt ruzie met haar moeder en neemt Robbie mee naar een plek bij het water waar ze seks heeft met Fats, ze wil namelijk zwanger worden om op eigen benen te staan. Maar Robbie dwaalt af en op hetzelfde moment dat Howard een hartaanval krijgt, en Parminder wil niet komen omdat ze geschorst is, probeert Subvinder Robbie tevergeefs uit het water te redden. Hij overlijdt en uit verdriet pleegt Krystal zelfmoord door een overdosis heroïne te nemen.

Subvinder wordt daarna als een heldin onthaald. Howard is door zijn hartaanval veroordeeld tot een lange ziekenhuisperiode en dit repareert de breuk tussen Miles en Samantha. Fats neemt alle schuld voor de berichten op zich en claimt dat hij de Geest van Barry Fairbrother is, terwijl meerdere mensen het zijn geweest.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Familie Weedon

Het gezin Weedon bestaat uit moeder Terri, dochter Krystal en zoontje Robbie. Ze wonen in een krakkemikkig huisje in The Fields. Terri is werkloos en drugsverslaafd: ze heeft min of meer aan relatie met haar drugsdealer Obbo en verwaarloost haar kinderen. Alle contact met de buitenwereld wordt door haar vermeden en ze weigert hulp, maar wil wel haar kinderen houden. Krystal is degene die voor haar moeder én voor Robbie zorgt, naast haar school. Terwijl Terri niet echt geeft om wat er om haar heen gebeurt, is Krystal een sterke persoonlijkheid: ze is brutaal, staat stevig in haar schoenen, weet wat ze wil en is echt gedreven om te proberen een beter leven te krijgen. Haar broertje Robbie is nog erg jong en mensenschuw, maar bootst wel het gewelddadige gedrag na dat hij thuis vaak voor ogen krijgt. Krystal gebruikt seks als afleiding van haar leven, maar ook als een soort wapen om uit haar misère te komen.

Familie Mollison

Het gezin Mollison bestaat uit vader Miles, grootvader Howard, moeder Samantha, grootmoeder Shirley en twee dochters. Howard heeft samen met zijn zakenpartner Maureen, die al stokoud is maar zich nog steeds kleedt en gedraagt als een betweterigee twintiger, een delicatessenzaak en een lunchroom. Hij is een imposante verschijning door zijn zwaarlijvigheid en heeft een erg groot ego, wat samengaat met slijmerige en egocentrische gedragingen. Hij is een belangrijk persoon in de gemeenteraad en met zijn uitgesproken opvattingen beschouwt hij zichzelf als het gezicht van Pagford. Zijn zoon Miles is idolaat aan zijn vader en wil alles doen om hem tevreden te stellen, maar in plaats van een eigen identiteit te hebben, doet hij vooral wat Howard van hem verwacht. Zijn vrouw Samantha heeft het moeilijk om het hoofd boven water te houden met haar lingeriezaak en voelt zich een ondergeschikte pion doordat Miles haar maar weinig aandacht schenkt en liever zijn vader tevreden wil stellen dan zijn vrouw. Doordat Samantha twijfels heeft over haar huwelijk, gaat ze zich seksueel aangetrokken voelen tot andere mannen - ze laat deze gevoelens niet blijken, maar gaat op in haar eigen gedachten. Howards vrouw Shirley is verpleegkundige in een ziekenhuis en beschouwt zichzelf als de belangrijkste vrouw in Pagford: ze leeft in een soort idyllische gedachtenwereld waarin alles perfect is om te ontsnappen aan de gebreken van het dagelijks leven, en voelt zich beter en interessanter dan ze eigenlijk is.

Familie Jawanda

Het gezin Jawanda bestaat uit Parminder en Vikram, allebei artsen, en hun kinderen van wie Subvinder de belangrijkste is. Parminder is ook in the running voor Barry\'s zetel in de gemeenteraad en heeft een felle persoonlijkheid: ze laat zich nooit tegenhouden om haar mening te geven en weet ook precies wat ze wil. Haar echtgenoot Vikram houdt zich het liefste overal een beetje buiten en Parminders dochter Subvinder is een probleemtiener. Ze heeft leerproblemen en kan daardoor nooit haar moeders goedkeuring wegdragen als het op schoolprestaties aankomt. Ze wordt getreiterd door Fats Wall en omdat ze ook niet tevreden is met zichzelf, snijdt ze zich. Subvinder is erg onzeker en heeft weinig vrienden, ze weet niet wat haar plek in de wereld is en twijfelt over alles.

Familie Price

Het gezin Price bestaat uit Simon Price, die zwart geld verdient en last heeft van ernstige driftbuien waardoor hij vaak huiselijk geweld gebruikt, zijn vrouw Ruth, die vrijwilligster is in een ziekenhuis en hun twee zoons Andrew en Paul. Ruth kruipt voortdurend in de slachtofferrol, maar ontkent tegelijkertijd ook dat haar man een probleem heeft met geweld. Andrew is de enige in het gezin die af en toe probeert om tegen zijn vader op te boksen en weerstand tegen hem te bieden, maar hij worstelt met een identiteitscrisis en met zijn verliefdheid en onzekerheid over het meisje van zijn dromen.

Familie Wall

Tessa en Colin Wall zijn als decaan en schoolhoofd de belangrijkste personen op de middelbare school van Pagford. Ze zijn altijd samen en hebben een zoon Stuart, oftewel Fats. Als de zoon van het schoolhoofd is hij geneigd zich als een rebel te gedragen, Hij gebruikt drugs, treitert medeleerlingen op school en komt altijd in opstand tegen zijn ouders, vooral zijn vader. Colin heeft het moeilijk met zijn baan en zijn vaderschap omdat hij lijdt aan een depressie en een angststoornis. Hij is ontzettend onzeker en zijn band met Tessa lijdt daar ook onder omdat zij voor hem haar nek uit moet steken en omdat haar leven altijd verbonden moet zijn met dat van hem.

Quotes

"6.11 Er is sprake van een onverhoopte vacature: (a) indien een raadslid verzuimt binnen de daartoe gestelde termijn officieel zijn ambt te aanvaarden, of (b) indien een raadslid zijn ontslag indient, of (c) bij overlijden van een raadslid..." Bladzijde 3
"Shirley Mollison was ervan overtuigd dat haar man en zoon overdreven. Ze kon zich niet voorstellen dat het kwaad kon voor de raad om berichten van de Geest online te laten staan. Ze zag niet in waarom die berichten erger zouden zijn dan geroddel, en dat was - wist ze - vooralsnog wettelijk niet strafbaar. En ze geloofde ook niet dat de wet zo dom en onredelijk zou zijn om haar te straffen voor iets wat iemand anders had gedaan." Bladzijde 331

Thematiek

Geheim/ familiegeheim

Alle inwoners van Pagford hebben zo hun geheimen voor elkaar, die ze angstvallig binnen willen houden uit angst voor geroddel en schandalen, en het zijn juist deze geheimen die aan de lezers geopenbaard worden.

Motieven

Machtsverhoudingen

In het dorpje Pagford wordt een politiek spelletje gespeeld door de mensen die de zetel van Barry in de gemeenteraad willen overnemen.

Zinloos geweld

Er wordt veel geweld besproken in het verhaal. Zo is er Simon Price, die zijn vrouw en zoons regelmatig mishandelt, lezen we hoe Krystal verkracht wordt en hoe Fats stoer probeert te doen door kinderen op school te treiteren en licht te mishandelen.

Drugs(gebruik)

De familie Weedon dankt hun slechte leefsituatie aan het drugsgebruik van moeder, waar ook dochter Krystal op een gegeven moment mee in aanraking komt door haar vriendje. De jongeren zijn sowieso niet vies van wat drugs en dat geeft nogal een toon aan in de manier waarop ze leven.

Opdracht

Voor Neil

Trivia

Dit is de eerste roman voor volwassenen van J.K Rowling.

Momenteel wordt er al gewerkt aan een BBC-serie van dit boek.

Titelverklaring

Een goede raad is een enigszins vreemdsoortige vertaling van de originele titel, The Casual Vacancy, die verwijst naar wat in het Nederlands ''een onverhoopte vacature'' wordt genoemd: dit is waar het hele verhaal om draait, want wanneer Barry Fairbrother overlijdt, ontstaat er een onverhoopte vacature voor zijn post in de gemeenteraad. Een Goede Raad zou kunnen verwijzen naar deze gemeenteraad en de zeer verschillende karakters en meningen van de leden.

Structuur & perspectief

Het boek heeft een gecompliceerde structuur. Het verhaal zelf wordt verteld in zeven delen. In het eerste deel wordt exact één week beschreven, daarna is het onduidelijker hoe de tijd verloopt. In het begin is er ook een hoofdstuk gewijd aan het ontstaan van de vete tussen The Fields, Pagford en Yarvil. De tekststructuur is eenvoudig leesbaar, maar het is wat lastig om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden omdat er ook grote gedeelten van het verhaal worden verteld in alinea's die in hun geheel tussen haakjes staan. Het perspectief wisselt tussen verschillende inwoners van Pagford en The Fields: de Bawdens, de Mollisons, de Weedons, de Walls, de Prices en de Fairbrothers.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd van het jaar 2012, in een klein dorpje dat Pagford heet en een deelgemeente is van de Engelse stad Yarvil. Een andere belangrijke plek is The Fields, de achterstandswijk. Er wordt gewisseld tussen verschillende huizen van verschillende inwoners, en ondanks de vrij bekrompen en conservatieve manier van leven van veel inwoners, is het wel duidelijk dat het zich in de moderne tijd afspeelt door het gebruik van computertechnologie en het aansnijden van pittige maatschappelijke vraagstukken. De periode die beschreven wordt, is ongeveer een maand of twee. De gebeurtenissen vinden niet plaats in chronologische volgorde, omdat er ook gebruik wordt gemaakt van flashbacks.

Stijl

De stijl van J.K. Rowling is in dit boek heel anders dan in haar zeven Harry Potterwerken. Haar schrijfstijl was in die boeken zeer meeslepend, gericht op spanning, eenvoud en jonge karakters met bijzondere vaardigheden die het hart van de lezer zouden kunnen winnen. Een Goede Raad is toch wel even andere koek. Hier is de stijl grimmig, zwartgallig. De personages worden zeer uitvoerig beschreven en er zijn veel verschillende verhaallijnen tegelijkertijd aan de gang. Gedetailleerde beschrijvingen, lange dialogen en veel achtergrondinformatie en aanwijzingen voor de rode draad voeren hoogtij. De zwaarmoedige thema's worden op een nuchtere maar tegelijkertijd ook op een serieuze manier aan de kaak gesteld.

Beoordeling

Aanvankelijk was ik helemaal niet van plan om it boek te gaan lezen. Een vreemd overlijden (waarvan ik eerst nog dacht dat het een moord was), politieke spelletjes, dat leek me niets voor mij. Maar omdat het idee van een verhaal à la Love Actually, met personages die allemaal met elkaar te maken hebben en verhaallijnen die in elkaar overvloeien, me toch wel trok, begon ik er toch aan. Vanaf de eerste pagina wist ik dat dit een boek ging zijn waar ik mijn hoofd bij moest houden, en ik kreeg gelijk: in de eerste hoofdstukken is het nogal chaotisch en lastig doorheen te komen. Ontzettend veel personages, die zo op het eerste gezicht nogal op elkaar lijken en ook allemaal hetzelfde leven lijken te leiden. Maar al snel kwam ik toch in het verhaal en ging ik er vliegensvlug doorheen: het is ongelofelijk goed geschreven. Zware onderwerpen die realistisch behandeld worden, maar doorspekt met humor en stereotiepe personages. Mooi uitgewerkte verhaallijnen en ontwikkelingen voor de individuele personages, en doordat de karakters an sich al zo goed uitgewerkt zijn, komt het verhaal ook echt tot leven. Dit boek is als een dramaserie: het neemt je mee in de slaapkamers en achter de gesloten deuren van mensen die geheimen hebben en zich door persoonlijke drama's heen worstelen. Het is een boek waarvan je gruwt, maar waar je ook om moet lachen en huilen. Een meesterwerk, het is een van mijn favoriete boeken geworden.

Recensies

"Met die goed gedoseerde veelheid aan tragiek, humor en leedvermaak is Rowlings literaire eersteling een erg geslaagde mix van yummie en stevig realisme. " http://www.nu.nl/boek/293...raad-.html
"Rowling weet je moeiteloos mee te slepen in de bekrompenheid van het plattelandsdorpje en laat je op aangrijpende wijze zien hoe tragisch dat kan zijn." http://www.metronieuws.nl...wEFX69Mns/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.911 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Vivian