Glazuur door Lisette Jonkman

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Glazuur
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Glazuur
Shadow
Glazuur door Lisette Jonkman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 276 pagina's
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Flaptekst

Sophie baalt van haar nietige baantje bij het grote reclamebureau CopyBlinders. Dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en een relatie heeft met Sophies grote liefde Rein, helpt ook niet mee. Als Sophie voor de zoveelste keer vernederd wordt, is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Hou je vast!

Eerste zin

Jaren van oefening en enkels van staal.

Samenvatting

Sophie is werkzaam bij CopyBlinders en woont in een klein appartementje in Amsterdam. Haar baas is een oude vriendin, iedereen heeft de pik op haar op het werk en Rein – haar grote liefde – is trouw aan Karlin (de oude vriendin). Daarbij weten haar ouders niet dat ze een prutbaantje heeft en zo klein leeft; dat durfde ze hen niet te vertellen. Haar droom was immers om copywriter te worden, maar dit kwam er niet van door Karlin: zij neukte zich immers naar de top. Gelukkig is Sanne, Sophies enige en echte beste vriendin, om haar te steunen waar het nodig is. Tijdens een vergadering maakt ze de blunder, die de grote baas verbaasd maakt, Karlin woedend maakt en Rein aan het lachen.

Als Sophie op een avond uitgaat, ontmoet ze een nieuwe jongen die haar wel leuk lijkt, Troy. Daar maakt ze afspraakjes mee, maar hij blijkt uiteindelijk niet zo lief te zijn als ze in eerste instantie denkt. Ze krijgt een nieuwe buurman, Tigrin, die later ontzettend handig blijkt te zijn. Ondertussen zijn haar ouders 30 jaar getrouwd en zij weten nog altijd niet wat er eigenlijk aan de hand is in Sophies leven. Ze ziet er niet uit, maar toch gaat ze naar het feest. Dan blijkt Troy ook nog eens heel jaloers en bezitterig te zijn. Als Sophie hoort dat Rein het uit heeft gemaakt met Karlin, denkt ze dat ze nog wel een kansje kan wagen. Troy is vanaf dat moment helemaal niet meer interessant, alleen jammer dat hij zich zo aan haar opdringt.

Op het werk krijgt ze van de grote baas intussen de opdracht om een plan te maken om het bedrijf te redden. Hier gaat ze driftig mee aan de slag. Dan blijkt dat haar ouders wel weten hoe Sophie echt leeft en de baan niet heeft gekregen. Toch zijn ze niet boos en haar vader neemt haar mee voor nieuwe kleding, want het oude kan toch echt niet meer. En in de kelder van het bedrijf blijken ongure zaken verricht te worden. Op het moment dat ze het bedrijfsplan af heeft, doet Karlin ineens poeslief. Voordat Sophie het weet, is haar hele plan gestolen en ze kan niets bewijzen. Haar kansen bij het bedrijf, nadat haar alsnog de baan als copywriter werd aangeboden, zijn nu verkeken. Ze wordt waarschijnlijk ontslagen. Ondertussen gaat het tussen haar en Rein ook niet geweldig: iedere keer als ze intiem willen worden, komt er iets tussen. Bijvoorbeeld Jikke, die Sophie als een vriendin is gaan zien zonder dat dit de bedoeling is en ze hele tijd over het seksleven begint. Gelukkig heeft Sanne dit alles door en zonder dat Sophie het weet, ontmaskeren ze Karlin waardoor Sophie haar baan eindelijk kan krijgen. Dit wil ze echter niet, bij een bedrijf waar medewerkers zich omhoog kunnen neuken en er rare onderzoeken worden gedaan in de kelder. Tot haar verbazing gaan er medewerkers met haar mee, krijgt ze een relatie met Rein en heeft hij een bedrijf voor hen samen opgezet. Haar dromen komen eindelijk uit. Eind goed, al goed.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Sophie

Het hoofdpersonage dat eigenlijk copywriter zou moeten zijn, maar Karlin heeft dit voor haar verpest. Eigenlijk zou ze op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan, maar dan komen er ineens nieuwe mogelijkheden op haar pad. Bovendien is het uit tussen Karlin en Rein, dus ze heeft een kans op haar grote liefde. Hoewel het er even op lijkt dat ze een andere liefde krijgt, blijkt deze jongen toch niet geschikt te zijn. Eind goed, al goed… zoals meestal bij een chicklit het geval is. Ze zal altijd wel klunzig blijven, ook al komen er mooie nieuwe dingen op haar weg. Maar toch heeft ze haar twee grote dromen werkelijkheid gemaakt.

Rein

De man op wie Sophie verliefd is. Hij heeft een relatie met Karlin, maar maakt het snel na haar blunder van een sms’je (die moest naar Sanne toe) uit. Hij gaat daten met Sophie, maar door de andere jongen die Sophie heeft ontmoet en andere omstandigheden, lijkt er niets van te komen. Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht: ze zoenen en bovendien heeft Rein een nieuw bedrijf opgezet dat hij met haar wil runnen, een reclamebureau.

Karlin

De vroegere beste vriendin van Sophie die met de bazen seks heeft om hogerop te komen. Daardoor komt Sophie met een flut baantje te zitten en bovendien lijken haar kansen bij Rein verkeken te zijn. Ze knapt al het werk voor Karlin op, totdat ze het zat is. Gelukkig wordt Karlin betrapt als haar vrienden een handje helpen. Zo kan Sophie haar dromen toch achterna…

Sanne

De echte beste vriendin van Sophie die haar door dik en dun steunt en bovendien hebben ze samen altijd het grootste plezier gehad. Aan haar vertelt Sophie alles, zij is degene die Sophie uiteindelijk uit haar rot positie bij haar bedrijf haalt. Ze heeft Karlin nooit gemogen.

Quotes

"“Mijn mond valt vol ongeloof open. Een paar tafeltjes verderop, weggestopt in een schemerige mis, zit Karlin samen met… Bob.”" Bladzijde 19
"‘Het glas is altijd halfleeg, hè?’" Bladzijde 29
"‘Ik doe geen gooi naar je positie… ik zou óók wel copywriter willen zijn,’ brabbel ik." Bladzijde 157

Thematiek

Toekomstdroom

Sophies toekomstdroom is belangrijk in het boek. Sophie heeft namelijk altijd copywriter willen worden, maar door haar vroegere vriendin heeft ze de baan nooit gekregen. Dit geldt ook voor de liefde, want Karlin heeft Rein ook aan de haak geslagen. Echter lukt het haar, door haar moraal om uiteindelijk toch goed terecht te komen.

Motieven

Jaloezie

Sophie is jaloers op alles wat Karlin heeft, omdat dat alles is waar ze om droomt. Maar de manier waarop Karlin alles voor elkaar heeft gekregen gaat tegen Sophies principes in en doet ze haar best om op een andere manier succesvol te worden. Dit lukt uiteindelijk ook.

Verraad

Sophie wordt door haar bedrijf gevraagd om een financieel plan tegen faillissement te bedenken, ze wilt graag eerlijk hogerop komen dus steekt hier veel tijd in. Ze wordt echter verraden door haar oude vriendin Karlin (die haar baan en grote liefde al heeft gestolen) en levert Sophies beleidsplan in onder haar eigen naam. Omdat Sophie geen bewijs heeft dat zij het plan heeft gemaakt, gelooft niemand haar.

Schuld (gevoel)

Sophie leeft armoedig en heeft niks bereikt. Hier schaamt ze zich voor en ze voelt zich schuldig tegenover haar ouders, waardoor ze niks over haar toestand aan hun laat weten. Hierdoor wordt haar relatie met haar ouders slecht omdat ze zich hierdoor helemaal van hen afschermt.

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde

Sophie is verliefd op Rein, maar ook dat heeft Karlin van haar afgepakt. Wanneer het uitgaat tussen Rein en Karlin grijpt Sophie echter wel meteen haar kans.

Opdracht

Voor meneer Pullens, die Het Monster in zijn speciale verhalenkastje bewaarde. Ligt het er nog?

Trivia

Lisette werkt momenteel aan het tweede boek, deze komt in het voorjaar van 2013 uit

Lisette won de Jill Mansell-schrijfwedstrijd en bracht toen Glazuur uit.

Titelverklaring

De personages in Glazuur zijn niet altijd wie ze hopen, proberen of pretenderen te zijn. Er zit een soort laagje om ze heen. Verder vond Lisette het een mooi woord, het betekent immers ook zoet en lekker: iets waarvoor een chicklit bedoeld is. Deze verklaring komt bij de schrijfster zelf vandaan.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon, namelijk Sophie. Je leest mee met haar gedachten, gevoelens en handelen. Dit kom je natuurlijk vaker tegen, maar deels hierdoor is Glazuur een grappig boek om te lezen. Het voegt meer toe dan wanneer het boek in het hij/zij perspectief was geschreven. Het boek is in chronologische volgorde geschreven, hoewel er wel een aantal flashbacks in voor komen.

Decor

De tijd die over het gehele verhaal gaat, zullen hoogstens een paar weken zijn. Toch voelt het alsof je Sophie langer kent door alles wat ze nog meer vertelt. Het verhaal vindt plaats in Nederland, daardoor is het ook beter te herkennen. In Amsterdam om precies te zijn, want daar woont en werkt Sophie.

Stijl

Dit was de eerste chicklit die ik las in het Nederlands en ook echt in het Nederlands was geschreven. Dat verschil merk je als je bijvoorbeeld een boek van Sophie Kinsella gaat lezen. Het is vanuit de moedertaal van Lisette geschreven en daardoor ook meer herkenbaar door plaatsnamen, merken en winkels bijvoorbeeld. De woorden zijn gemakkelijk te lezen, er komen geen moeilijke termen in voor. Daarbij zijn het meestal korte zinnen.

Slotzin

Rein glimlacht en kijkt diep in mijn ogen. "Ik vond de rest van mijn leven zo hebberig klinken."

Beoordeling

Persoonlijk ben ik niet zo’n chicklitlezer. Tot voor kort vond ik alleen de boeken van Sophie Kinsella nog wel leuk om te lezen. Een fijne stijl en lekker luchtige boeken even tussendoor. Toen ik over Glazuur op het internet begon te lezen, besloot ik me eraan te wagen. Ik kocht hem als eBook en ik had hem binnen twee dagen uit. Het boek is uiteraard in het Nederlands geschreven van oorsprong en dat trekt mij heel erg aan: je kent de plaatsnamen, merken en dergelijke. Je kunt je hierdoor meer verplaatsen in de hoofdpersoon. Hoewel ik weet dat er altijd een goed einde zal zijn bij een chicklit, wist Lisette me tot de laatste letter geboeid te houden. Bijvoorbeeld door een nieuwe liefde te ontmoeten in de club of door een vader die meer aan zijn dochter denkt dan aan zichzelf: ga nu maar lekker uit eten met die grote liefde van je. En dat terwijl hij zelf in het ziekenhuis ligt vanwege een hartinfarct. Overigens leerde ik door het boek wat het verschil tussen een hartinfarct en een hartaanval is. Zo’n chicklit is dus ook nog best leerzaam!

Recensies

"Het verhaal kent goede conflicten. Liefdes, gezondheid, you name it." http://itsaboutwriting.wo...e-jonkman/
"Ik had het te doen met Sophie, werd zelf een beetje verliefd op Rein, lachte me een stuip om de fijn gedetailleerde seks-fantasieën van Dikke Jikke, kreeg een hekel aan Karlin en een zwak voor buurman Tigran." http://www.chicklit.nl/bo...an/glazuur
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.919 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Glazuur door Lisette Jonkman"

Ook geschreven door Anouk