Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Comedy Club door Eva Posthuma de Boer

Zeker Weten Goed
Foto van Anne
Boekcover De Comedy Club
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover De Comedy Club
Shadow
De Comedy Club door Eva Posthuma de Boer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 225 pagina's
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Flaptekst

Een journalist, een cabaretier, een kok, een verslaggeefster en een studente. Allen jagen ze hun eigen doel na. Ze zoeken simpelweg naar geluk. Het klinkt als een geruststellende, gemeenschappelijke deler. Maar waar zoek je geluk in een wereld waarin alles mogelijk lijkt - in idealisme, in creativiteit, in ambitie, in zinnelijkheid? En hoever ga je voor je eigen streven? Ongemerkt raken deze vijf mensen verstrikt in zichzelf en elkaar, en bezegelen daarmee het lot van een van hen.

Met de Comedy Club bevestigt Eva Posthuma de Boer haar naam als schrijver. In deze met veel vaart en humor geschreven derde roman zet ze een sterk en kritisch tijdsbeeld neer.

Eerste zin

Raaf kijkt naar het gezicht van de koningin.

Samenvatting

De Comedy Club beschrijft het verhaal van Raaf, Anna, Simon, Carina en Sally. Diederik Ravenstein (roepnaam in het boek is Raaf) en Anna hebben een relatie. Raaf is journalist en is al jaren bezig met onderzoek naar corrupte stichtingen binnen de ontwikkelingshulp in derdewereldlanden. Anna is kokkin en recenseert kookboeken. Samen hebben ze een dochter, Charlie. Ook Simon en Carina hebben een relatie. Simon is cabaretier maar zit in een dipje. Carina is verslaggeefster bij het NOS journaal. Deze twee stellen zijn al jaren bevriend met elkaar en hebben elkaar leren kennen in de Club. Psychologiestudente Sally zit achter de kassa bij de Club.

Het verhaal begint met Anna die toevallig Ties tegenkomt. Ze heeft hem vroeger in de Club ontmoet en voelde zich direct tot hem aangetrokken. Hij hield destijds de boot af en kort daarna ontmoette ze Raaf. Nu ze hem weer ziet komt dat gevoel weer helemaal naar boven. Ze raakt weer in contact met hem en krijgt een affaire met hem. Wat ze tekort komt bij Raaf, seks, vindt ze bij hem. Ties heeft tegelijkertijd ook iets met Sally.

Raaf heeft zijn dossiers over corruptie bij ontwikkelingshulp naar verschillende politici gestuurd en nog geen 24 uur later krijgt hij een reactie van Verbrugge, een Tweede Kamerlid. Hij is bereid er samen naar te kijken. Maar hierna krijgt Raaf geen contact meer met hem. Hij wil het hier niet bij laten zitten en zoekt Michael Windig op; hij heeft ooit een documentaire gemaakt over hetzelfde onderwerp, de dubieuze kinderhandelaar Kannan, maar deze documentaire mocht niet uitgezonden worden van Novib. Die ontwikkelingsorganisatie kwam er niet goed vanaf in zijn documentaire. 

Simon volgt, zonder dat iemand dat weet, therapie. Sinds een tijdje heeft hij een blokkade in het schrijven van zijn shows en is daarom hulp gaan zoeken. Na een show die weer niet zo best uitpakt, gaat hij met Sally mee naar huis en ook hierna gaat hij nog meerdere malen vreemd met haar. Bij de therapie komt naar boven dat hij de dood van zijn broer, die voordat Simon geboren was al is overleden, met zich meedraagt omdat zijn ouders hem dezelfde naam hebben gegeven. Op advies van de therapeut zoekt hij zijn vader op en van hem krijgt hij een doos met foto’s mee.

Bij het NOS journaal vertrekt een presentator. De functie die hierdoor vrijkomt is erg gewild en ook Carina hoopt dat ze kans maakt om het acht-uur journaal te gaan presenteren. Ze wordt door haar baas uitgenodigd om samen koffie te drinken. Helaas pakt dit gesprek heel anders uit dan ze had verwacht. In plaats van het achtuurjournaal presenteren, mag ze meer verslaggeving gaan doen. Nadat ze deze teleurstelling heeft verwerkt beseft ze dat ze haar relatie met Simon heeft verwaarloosd. Ze wil hier meer tijd en aandacht in steken maar komt er dan achter dat Simon vreemdgaat. Ze trekt tijdelijk bij Raaf en Anna in. Nadat Carina de poging van Simon om het goed te maken afwijst, doet Simon een poging om zelfmoord te plegen, maar deze mislukt.

Sally werkt achter de kassa bij de Club. Ze heeft bewondering voor Simon en vindt zijn eerlijke shows juist wel goed. Wanneer hij vaker bij haar thuis komt begint ze steeds meer gevoelens voor hem te krijgen. Via Simon komt ze in contact met Raaf. Ze wil graag vrijwilligerswerk gaan doen om haar leven een nuttige invulling te geven. Raaf schrijft namens Michael Windig een aanbevelingsbrief voor een stageplek in Sri Lanka voor Sally. 

Intussen heeft Raaf gehoord dat een handlanger van Kannan bereid is om een verklaring af te leggen die ten laste gaat van de onbetrouwbare handelaar in kinderen. Nu wil hij ineens weer zelf naar Sri Lanka. Maar Anna maakt hem het leven zuur: ze vertelt dat ze een minnaar heeft. Raaf lacht haar uit. Hij gaat naar zijn woonboot terug, maar daar komt Windig verhaal halen vanwege de aanbevelingsbrief die Raaf in zijn naam geschreven heeft. Een Dobermann van Windig bijt in de kuit van Raaf die flink gewond raakt. Raaf moet worden gehecht en mag niet meer naar Sri Lanka. Nu moet de opdracht van Sally veranderd worden: zij moet de ex-handlanger van Kannan gaan bezoeken.

Sally vliegt naar Sri Lanka, alwaar ze wordt opgehaald door een stille chauffeur. Ze wordt naar een klein hotel gebracht en wordt daar volgestouwd met alcohol. De volgende dag gaat ze weer verder op haar reis en ze heeft de indruk dat ze wordt achtervolgd door een wit busje. De chauffeur zegt dat het waarschijnlijk Kannan is. De snelheid wordt daarom flink opgevoerd en de taxi slaat om. Sally komt om het leven.

In Nederland wordt zij begraven en de ceremonie wordt gehouden in de Club. Iedereen is aanwezig bij de dienst. 

Personages

Sally

Sally is student psychologie/kassameisje in de Comedy Club, heeft veel ideeën voor de toekomst en wil de mensheid helpen. Ze heeft seks met Simon, maar voelt dat ze een lustobject is. Ze heeft een relatie met Ties en ze wil graag naar de derde wereld om kinderen te helpen. Maar in Sri Lanka gaat ook zij een desillusie beleven. Ze is de enige persoon in het boek die sterft, maar ook zij heeft niets bereikt, blijkt uit haar afscheidsrelaas in het aantekeningenboekje.

Diederik Ravenstein

Raaf (51 jaar) is journalist. Hij heeft zich als doel gesteld de fraude van de ontwikkelingshulp aan de kaak te stellen, maar de politiek wil er niet aan geloven. Eindelijk lijkt hij beet te hebben. Maar het gaat toch mis: de politicus die interesse toont, moet ontslag nemen, een tv-programmamaker wil niet met de billen bloot en een hond bijt in zijn kuit, waardoor hij niet naar Sri Lanka kan wanneer er eindelijk een ex-handlanger van de kwade genius in dat land wil praten. Hoe bestaat het, maar Raaf kan zijn illusies niet waarmaken.

Carina Labrij

Carina (de partner van Simon) is achterdochtig. Ook zij is in het leven en haar baas teleurgesteld, Ze wil graag het 8 uur journaal presenteren, maar ze wordt gepasseerd. Weer een illusie armer. Dan moet ze ook toezien dat Simon (een armzalige cabaretier) vreemdgaat met een jonge meid. Ze gaat bij hem weg, maar keert op aanraden van vriendin Anna toch terug. Ze redt hem net van een zelfmoord. Maar veel illusies van haar relatie met Simon zal ze niet meer koesteren.

Simon Labrij

Simon (41 jaar) is standup-comedian in de Comedy Club. Hij heeft een jeugdtrauma en is daardoor het type van de Pierrot: de man die in zijn eigen verdriet anderen moet laten lachen,. Zijn broertje dat op 7-jarige leeftijd gestorven is, heette ook Simon en kon wel voetballen. Hijzelf kon de verwachtingen van zijn ouders niet waarmaken. Hij bezoekt een therapeut: de Rode Regenjas. Aan hem vertelt hij dat hij seks nodig heeft als troost (porno op zijn laptop en seks zonder liefde met Sally). Wanneer hij de doos uit het verleden van zijn vader krijgt, durft hij die niet te openen. Wanneer hij het toch doet, kan hij de inhoud niet verwerken en hij wil zelfmoord plegen. Maar Carina ontdekt het en belt 112. In de epiloog is hij bij de begrafenis.

Anna Ravenstein

Anna (jonger dan Raaf) heeft wel genoeg van haar gezeur met Raaf en is uit op seks met een vroeger jeugdvriendje. Het verlangen wordt steeds groter, als ze ziet dat hij een jong meisje als vriendin heeft. Ze biedt aan taarten voor hem te gaan bakken, maar die worden niet verkocht. Ze krijgt wel haar zin: seks met Ties, maar een tweede keer wordt het een flinke afgang. Om er toch nog iets aan te hebben, vertelt ze aan Raaf dat ze een minnaar heeft. Jaloers, nee hoor. Hij lacht er flink om. De desillusie voor Anna is ook compleet.

Quotes

"Op het moment dat Simon de bel in wil drukken, gaat de voordeur open en Anna komt in het gezelschap van twee Chinezen naar buiten. ‘Simon,’ zegt ze verbaasd. ‘Is Carina hier?’ Anna kijkt naar de doos die hij tegen zijn buik geklemd houdt. ‘Ja, ze is hier. Eh, sorry, dit zijn Ling en Will Chu, vrienden uit New York.’ Simon knikt het stel toe en tilt verontschuldigend de doos op. ‘It’s okay,’ lacht Will Chu. ‘Nice to meet you,’ lacht Ling. Anna legt haar hand even op Simons schouder. ‘Wij gaan ergens eten. Carina is Charlie in bed aan het leggen. Lief dat je gekomen bent, Simon. Echt." Bladzijde 234
"Ik ben bij hem weg,’ zegt Carina. Het duurt even voor Raaf begrijpt waar ze het over heeft, wie ‘hem’ is. De koffer en de tranen die op haar zin volgen, geven duidelijkheid. En onmiddellijk schiet door hem heen dat dit een situatie is die tijd kost, zijn tijd, kostbare tijd. " Bladzijde 192

Thematiek

Desillusie

Alle vertellende personages in De Comedy Club zijn op zoek naar het geluk in hun menselijk bestaan, maar raken stuk voor stuk gedesillusioneerd. Bij Raaf is de vervulling van zijn leven gelegen in het ontmaskeren van het onrecht in de Derde Wereld. Hij wil de politiek inschakelen om de gelden van de ontwikkelingshulp terecht te laten komen bij de juiste mensen, maar er is in de wereld sprake van een groot complot. Hij vecht natuurlijk tegen de bierkaai en zijn vrouw Anna is wel de eerste die daarvan overtuigd is. Zij en haar kind worden min of meer verwaarloosd. Dat betekent bij haar het zoeken naar een bevredigende situatie op lichamelijk gebied. Daarbij komt een oud-jeugdvriendje van pas, die ze ooit eens heeft gezoend. Ze ziet hem terug in een supermarkt en vanaf dat moment weet ze zeker dat ze seks met hem wil. Ze zoekt hem op, krijgt haar zin, maar seks zonder liefde (alleen lust) valt toch tegen. Haar vriendin Carina is de derde die op zoek is naar geluk. Voor haar houdt dat in dat zij de gewenste baan krijgt: ze wil graag het 8uur-journaal presenteren, maar blijkbaar vinden haar leidinggevenden dat ze daarvoor niet geschikt is. Dat is een grote desillusie voor haar. Die wordt nog groter als ze dingen over haar partner te weten komt: hij is in psychische therapie vanwege een jeugdtrauma, hij kijkt als troost naar porno en hij pleegt overspel met een studente Sally. Bovendien is hij als standup-comedian ook niet echt een succes. Ze loopt bij hem weg, maar ze gaat later toch weer naar hem terug. Op dat moment heeft Simon zijn zoektocht naar geluk beëindigd, want hij heeft van zijn vader de doos met attributen van zijn overleden broertje gekregen. Die heette ook Simon en het is duidelijk dat hij niets anders dan een surrogaat- baby is geweest, die bovendien niet aan de verwachtingen van zijn ouders kon voldoen: hij werd geen voetballer, maar een mislukte cabaretier. Blijft over Sally, die geboren is uit ene knotsgekke moeder en een anonieme zaaddonor. Haar studie psychologie is ook geen succes en ze gaat nu met antropologie verder. Ze heeft de illusie dat ze door middel van een stage in de Derde Wereld- kinderen verder kan helpen, net zoals ze dacht dat ze Simon met seks in haar bezit kon krijgen. De liefdesaffaire loopt op niets uit, is een desillusie gebleken en ook haar tocht door de binnenlanden van Sri Lanka is vergeefs. Ze komt om bij een fataal auto-ongeluk. Zo zijn alle personages bedrogen uit gekomen. Raaf vooral: zijn politieke vertegenwoordiger op wie hij zijn hoop heeft gevestigd, moet ontslag nemen, hij krijgt ook geen medewerking van Windig en hij wordt door de hond van de laatste in zijn kuit gebeten, waardoor hij niet naar Sri Lanka kan vertrekken om daar de ex-medewerker van de man die hij zoekt te bevragen. Dan vertelt zijn vrouw en passant nog dat ze een minnaar heeft. Het leven van de personages is dus niet over rozen gegaan en van maneschijn is ook maar weinig sprake. Er drijven steeds donkere wolken voor de zon. Het leven is geen pretje, lijken alle verhaalpersonages aan de lezer duidelijk te willen maken. Het lijkt er echter wel op, omdat de schrijfster er zo nadrukkelijk voor kiest om alle ellende in 250 pagina´s uit te storten dat er wel haast sprake moet zijn van een satire. De humoristische ondertoon van diverse passages bevestigt waarschijnlijk mijn vermoeden.

Motieven

Vreemdgaan

Het vreemdgaan van de personages zorgt ervoor dat binnen hun relaties er geheimen ontstaan. Anna gaat vreemd met Ties, een jeugdliefde, en Simon met Sally. Zowel Anna als Simon denken hierin iets te vinden wat ze in hun relatie missen. Maar beiden komen erachter dat dit niet het geval is en verbreken de relatie met de minaar/minnares. Door dit vreemdgaan is er een soort vervreemding en isolatie ontstaan binnen de relaties. Het is voor de personages moeilijk om zulke geheimen met zich mee te dragen en daardoor gaan ze zich eenzaam voelen.

De club

Deze locatie is belangrijk voor de basis van het verhaal, de personages hebben elkaar hier ten slotte ontmoet. De Club komt verschillende keren terug en ook op het eind, tijdens de begrafenis van Sally, wordt voor deze locatie gekozen om de ceremonie te houden. De club is een leidmotief.

De quotes van simon

Een ander motief zijn de quotes die Simon uitspreekt, meestal uit films. Dit is vooral belangrijk aan het eind van het boek, wanneer hij zijn vader gaat opzoeken. Ook zijn vader doet dit en daardoor komen bij Simon herinneringen naar boven over hoe zij vroeger samen films keken.

Seksualiteit

Veel personages zoeken hun toevlucht in seks.en komen er later achter dat inhoudsloze seks de leegte die ze voelen niet vult.

Trivia

Er is een trailer gemaakt van dit boek, die is te vinden via de volgende link: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=RjAt48zzDtI">http://www.youtube.com/watch?v=RjAt48zzDtI</a>

Titelverklaring

De Comedy Club, afgekort tot de Club, is de plaats waar de personages elkaar ontmoeten of hebben ontmoet. Maar eigenlijk verwijst de titel ook naar het hele stelletje vertellers die op één of andere manier met elkaar verbonden zijn en die van  het leven eigenlijk een heel grote komedie (maar lees ook: tragedie) maken.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit een proloog, negen titelloze hoofdstukken en een epiloog. In het proloog wordt Raaf gevolgd en in het epiloog lezen we over de begrafenis van Sally. In de negen hoofdstukken volgen we alle hoofdpersonages. Het verhaal wordt in principe chronologisch verteld, wel wordt er soms even teruggestapt in de tijd wanneer er wordt overgegaan op een andere verhaallijn.

Het verhaal wordt verteld vanuit de auctoriale verteller.

Decor

Het verhaal speelt zich af in het recente verleden. Een specifieke tijdsaanduiding wordt niet gegeven, maar dit is op te maken uit de thematiek en het taalgebruik. Zo wordt er gebruik gemaakt van mobiele telefoons en ook het concept stage lopen in het buitenland is iets van de laatste decennia. Het verhaal beslaat een x-aantal maanden. Ook specifieke data worden niet genoemd, maar dit is op te maken uit de gebeurtenissen en hoe deze elkaar opvolgen.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Op de eerste bladzijde van hoofdstuk een, gaat Anna namelijk boodschappen doen. Ze doet dit op de Haarlemmerdijk, een straat in Amsterdam. Ook in de andere verhaallijnen worden veel Amsterdamse straatnamen genoemd. Een belangrijke locatie is de Club. De personages hebben elkaar hier leren kennen en komen hier nog steeds vaak samen. Dit is ook de enige locatie in het boek waar de verhaallijnen van alle vijf de personages samenkomen.
Het verhaal verlaat af en toe even de hoofdstad van Nederland. Zo gaan Carina en Simon kijken op het platteland voor een huis waar ze meer rust hebben. Dit pakt niet goed uit want Simon ziet dit helemaal niet zitten.
In het laatste hoofdstuk bevindt Sally zich in Sri Lanka.

Stijl

Het boek kenmerkt zich door voornamelijk korte zinnen, veel dialogen en relatief weinig beschrijvingen en leest daarom makkelijk weg. Het verhaal bestaat uit veel losse fragmenten en volgt verschillende verhaallijnen. De relatie tussen deze verhaallijnen onderling is goed uitgewerkt en dus makkelijk te volgen.

Slotzin

We redden het wel, We redden het best. Als het echt ieder voor zich is, Ben ik beter dan de rest.

Beoordeling

Door het snel wisselen van verhaallijn wordt het verhaal soms een beetje fragmentarisch, maar doordat alle verhaallijnen ongeveer even veel aandacht krijgen en goed in elkaar verweven zijn, blijf je als lezer betrokken. Als lezer voel je al vrij vroeg in het verhaal dat er nare gebeurtenissen te wachten staan, maar de ontknoping blijft toch onverwacht. De thematiek die wordt behandeld is up-to-date en het verhaal is goed leesbaar voor jongeren.

Recensies

"" http://www.nieuwamsterdam...omedy-club
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.876 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Comedy Club door Eva Posthuma de Boer"

Ook geschreven door Anne